Ishockey – regler og annet snacks !

Nå rett før vi er igang igjen..

Det er jo selvfølgelig bare hyggelig å stå på tribunen på kamp og være et semi-orakel på regler for de som måtte lure på noe, men jeg tenkte jo at det måtte jo være mer hyggelig for så mange som mulig å vite mest mulig av det som er basic selv slik at det kun blir de litt snodige avgjørelsene som må forklares.. Nå hender det jo selvsagt av vi alle synes det ser ut som dommertrioen har røyka sokka fra forrige match på rundgang i garderoben før kampstart og av den grunn ser ut til å bare ta snodige avgjørelser…men nå skal det først og fremst handle om de vanligste ting og regler med hensyn til hockeyen…

LAGET: Stort sett stiller et lag på kamp med 2 målvakter og 18 utespillere. På isen til enhver tid er det 1 målvakt og 5 utespillere hvis det da ikke er noen utvist selvsagt. (Man kan og ta ut målvakt og spille med en ekstra utespiller hvis man ønsker det). Utespillerne deles opp i backer og angripere. 2 backer og 3 angripere danner en femmer. De 3 angriperne kalles en rekke. Så laget består da som oftest av 2 målvakter, 3 backpar og 4 rekker.

BANEN: Banen deles i tre nesten like deler av 2 blålinjer. Offensiv sone, midtsone og defensiv sone. En rød linje deler banen i 2 like deler. Blålinjene har sin hovedmisjon i forbindelse med offside mens rødlinjen har sin misjon i forbindelse med icing og mål-dropp.

OFFSIDE: For å kunne gå inn i angrepssonen så må pucken være den første av de 5 på angripende lag som krysser den blå linjen. Du kan altså ikke krysse den blå linjen før pucken, da dømmes offside og pucken droppes rett utenfor blå linje. Hvis du i tillegg står inne i offensiv sone og får pucken spilt til deg så vil det idømmes vilje-offside og puck trekkes helt ned i defensiv sone for dropp. Det går altså ikke an å luse nede ved målvakt og rope hit-a, hit-a… Det er også noe som heter “offside i målgården” (ikke Oscar i målgården som mange tror) som er så enkelt som at du som angriper ikke kan stå inne i den blå halvsirkelen foran mål og vente på puck…det blir akkurat som å stå innenfor den blå offside-linjen.

ICING: Hvis jeg står på min banehalvdel, altså på min side av den røde linjen, og spiller puck over den tynne røde linjen som går tvers igjennom målgården så idømmes icing, en straff for defensivt spill som medfører dropp helt nede i egen defensiv sone. Nå er det sånn at fra U16 og oppover dømmes det med hybrid-icing som rett og slett betyr at det ikke skal blåses med en gang men heller se hvem av angriper/forsvarer som først krysser en tenkt linje på tvers av banen gjennom droppepunktene inne i sonen. Er angriper først så blåses det ikke, er forsvarer først så blåses det.

DOMMERTRIO: Trioen består av hoveddommer og assistentdommere. Hoveddommer dømmer kun mål og utvisninger mens assistentdommere (eller linjedommere da) de sørger for å dømme icinger og offsider osv. Det nytter altså ikke å sutre på hoveddommer pga icinger osv.. Nå synes jeg uansett jeg da at publikum og spillere får konse om eget lag og motstandere og ikke bruke energi på dommertrioen. Hadde jeg vært manager på topplag hadde jeg innført bot, løkspising, knoke samt nakendusjing med Ottargruppa hver gang man pådro seg straff for sutring på dommer.

UTVISNINGER: Du kan bli utvist for alt mulig rart. Enkelt sagt så skal hockeykølla brukes til å daske til pucken med…all annen bruk fører lett til 2 eller flere minutter utvist. Skaff deg skjema selv for alle dommertegnene og spør sidemann når det idømmes større straffer.

KAFFE: Svart gugge som skal nytes før kamp og i hver pause.

VAFFEL: Snodig utseende “bakst” som smaker fortreffelig på hockeykamp.

PØLSE: Lang tynn kjøtt-ting som severes i lompe eller brød eller begge deler eller tilogmed i vaffel (gærninger)… Duger godt som lørdags/søndags-vente-middag.

NEGLESPRETT: Nesten utdødd men kan fortsatt oppleves i Tønsberg ishall samt utendørs ved is-skraping..

Da skulle det meste være dekket sånn ca 6 uker før seriestart i 1 div der Ringerike Panthers nok en gang skal kjempe om poeng og spalteplass i lokalavisen.

Jeg lover fyldige og ikkefyldige “reportasjer” som et supplement til de profesjonelle sensasjonsjagerne…

Nedtellingen har begynt..!

#ishockey #hockey #Panthers

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg