Var det egentlig grisespill? Er hockeyen blitt for “pinglete”..?

Jeg beklager egentlig andre del av overskriften men samtidig bruker jeg den fordi jeg på mange kamper har blitt så oppgitt over den retning norsk ishockey har tatt mht dømming for det menigmann kaller grisespill. Jeg finner meg tilogmed dypt uenig med Geir Hoff i Hockeyextra til tider. Men, selvfølgelig har ikke hockeyen blitt pinglete, det vil den aldri bli, men det har skjedd noe.

Først og fremst tror jeg det er på sin plass å si at det er nok stor forskjell på situasjonsoppfatninger blant oss som er tilskuere basert på om du alltid kun har vært tilskuer kontra om du har vært/er aktiv selv. Men tilogmed innenfor de to grupper blir vi nok aldri enige om det er eller ikke er feks en grisetakling eller en kongetakling.

Men først en oppfordring til Norges Ishockeyforbund hva gjelder dette med policyutvisninger for yngre spillere. Jeg synes dette er en kongeordning for å virkelig sette grense og lære opp ungene om hva som er greit og ikke. MEN: Vær så snill og ta slashing av den lista. Jeg har selv sett spiller på U14 virkelig gå etter puck men treffe såvidt opp på skaft, altså null farlig og for de fleste en 100% vanlig situasjon, to ganger i løpet av 7 minutter og vips “matchstraff”.. Hvis vi ikke har dommere /system som skiller på farlig/ufarlig slashing så bør den bort fra policylista.

Så til de to taklinger som har vært i vinden denne sesongen. Takling bakfra og takling mot hode. Mye er sagt og mye er gjort, men en ting som sjelden kommer frem er at regelboka sier faktisk noe om at om taklende spiller utøver spill rent og motstander konstruerer et feiltreff så skal det ikke dømmes utvisning for takling bakfra eller mot hode. Med konstruering menes altså det at om en spiller er på vei inn i takling og motstander snur ryggen til i siste øyeblikk så kan og bør dommer klare se dette og ikke dømme takling bakfra. Det samme gjelder altså og om en spiller helt tydelig går etter skulder/bryst og motstander så bøyer seg ned i siste sekund.

Jeg skjønner og at det er fryktelig vanskelig for dommere å se alt dette der og da…spesielt i de tilfeller der vi må se 14 repriser for å se hva som egentlig skjedde..men det er jo å håpe at vi bare blir bedre og bedre på å skille det som faktisk er grisespill fra det som er innafor. Man skal jo feks ikke bli straffet fordi man vinner nær sagt alle taklingssituasjoner pga fysikk. Der er norske dommere i Get spesielt for dårlige etter min mening.

Hockey er en knallhard sport. Den er fysisk og det går utrolig fort utpå isen. Det vil skje ting, riktig og galt, men det må sluttes med skriking på minutter ved hver eneste lille kontakt mellom spillere. Hvis det er nullkontakt man vil se så finnes et spill som heter bandy. Jeg snakket med Per Braxenholm etter en kamp for 2-3 sesonger siden da en motstander ble utvist etter en mega-open-ice klin ren takling på en Panthersspiller. Hva mener dere da spurte jeg…var det utvisning? “Det har det aldri vært” var svaret fra Per. Riktignok svarte han på svensk da..men budskapet er jo det samme. Vi må ikke ta vekk det fysiske fra hockey.

Det vi må ta vekk er idiotiet!!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg