La oss jobbe med rekruttering!

Hockeyen fortjener flere spillere og tilskuere enn den har i dag. Jeg har i den senere tid, med rette tenker nå jeg, rettet sterk kritikk mot den journalistikk Esten O. Sæther har vist i forbindelse med ishockey. Først i dette innlegget Dagbladets Esten O. Sæther, Hold kjeft! og så i dette innlegget Dobbeltmoralisme lenge leve!! Til slutt skrev jeg dette innlegget Hvorfor norsk ishockey blir stor så sakte? for å prøve å sette ord på hvorfor og hvem jeg mener har et stort ansvar for at norsk ishockey er der den er i dag.

Vel, selvom jeg er uenig med Esten O. Sæther i mye så er det en ting jeg er enig med han i, nemlig det faktum at Ishockeyen i Norge er for liten. Miljøet er for lite. Rekrutteringen er for liten. Støttespillerne er for få. Så er spørsmålet hvordan vi kan få gjort noe med dette. Det er min bastante mening at om vi får til en god rekruttering så kommer og støttespillerne nærmest av seg selv i form av villige gratishender rundt lagene samt økonomi gjerne gjennom firmaer foreldre jobber i eller eier selv. Så; Hva er det vi må jobbe med?

Media: Vi kommer absolutt ingen vei i rekrutteringen til denne idretten om ikke media snart slutter med sin oppfattelse av at ishockey er en "bølleidrett". Vi kommer ingen vei om media tviholder på den negative omtalen istedenfor å være med på å bygge opp. Snakk med foreldre og lag reportasjer om hvor sunn denne idretten er for barn. Skriv om hvor lite skader det er i denne idretten. Utdann dere selv i at det er ekstremforskjell på breddehockey i Norge og NHL. Tenk om media hadde vært like positive til ishockeyprestasjoner som de er til fotball…der de jo mer enn gjerne har en to-siders om landslagsplass til en spiller som klarte dempe ballen OG sentre til en medspiller hele 3 ganger i løpet av en match på La Manga i januar.

Anlegg: Ja, det krever sitt anlegg å ha en hockeyklubb gående. Det er krav og det er pålegg. Men; Har noen noengang regnet på hva en kommune bruker av penger på feks å holde de 53 fotballbanene og løkkene penklippet og flottings for spill fra mai til oktober?

Organisasjon: Her begynner vi å touche inn på det som er viktig for rekrutteringen og muligheten for å jobbe med den. Det er min krystallklare mening at en ishockeyklubb bør ha en elitedel og en breddedel med et uavhengig hovedstyre over seg om klubben har et lag i den profesjonelle delen av ishockeynorge. Hovedstyret skal legge til rette for begge deler men det er elite og bredde som selv styrer sin del. På denne måten får man i mine øyne rett fokus.

Trenere: Mange er uenige her. Skal man ha de gode trenerne på de voksne i klubben og "pappatrenere" på de små eller skal man finne andre løsninger. Synes ikke det er det minste rart om klubber som satser i norsk hockey har gode trenere i seniorklassen. Med den modellen jeg skrev om i forbindelse med organisasjon så står man jo helt fritt i begge deler av klubben for man drifter jo seg selv også økonomisk. Når det gjelder trenere for de yngre så er "pappatrenere" helt greit det men jeg synes nok det bør/må gås trenerkurs. Videre bør breddetrenere coaches av elitetrener i klubben jevnlig for å få en rød tråd i hvordan man ser for seg at U14 og oppover legger opp spillmønster etc.

Lag: Det er i mine øyne ikke noe mål i seg selv å ha flest mulig lag. Målet må være å ha velfungerende lag som gir et godt tilbud og favner over flest mulig spillere. Det er selvsagt mye lettere for en klubb som Vålerenga å stable sammen lag i hver årsklasse enn det er for for eksempel Ringerike ene og alene pga innbyggertallet. Lag starter med hockeyskoler/skøyteskoler. Her må trener- og klubbressurser være gode. Hvilke foreldre gidder vel kjøre de håpefulle til en seanse ledet av noen som ser ut som de egentlig ikke gidder være der. I mine øyne må alle som er trener på dette nivået ha en indre pasjon for rekruttering til sporten.

Kultur: Alle klubber bør og må jobbe for en egen kultur innad i klubben. Treningsiver, treningsvillighet, treningsmulighet, nulltoleranse for mobbing og dårlig oppførsel er viktige punkter. Men, hva er det som virkelig gjør at små barn og unge ungdommer får øyne som tinntallerkener og 50% mer fart på jerna enn normalt? Jo, det er da seniorspillerne i klubben kommer inn i hallen, stikker hodet inn i garderoben, ser på en match og best av alt; Snører på seg skøyter og blir med på en og annen trening. Lite er vel mer inspirerende enn når favorittspilleren kommer bort og kækker deg litt på leggskinnet og sier: "Bra jobba, bra teknikk, men prøv å se etter medspiller bedre plassert enn deg selv istedenfor å drible" når en øvelse 3 mot 2 er unnagjort.

Utvikling: Så hvordan skal vi utvikle oss? Sørge for bedre rekruttering? Beholde spillere lenger? Konkurrere mot andre vinteridretter? Skape et stort og levende hockeymiljø i hele Norge?

Vi må gjøre vår del ved å sørge for at barn og foreldre blir godt tatt imot og ivaretatt. Vi må jobbe med holdninger innad i sporten samt jobbe imot holdningene media tviholder på. Vi må ta vare på den viljen til å gå i krigen for hockey som er her i dag.

Vi må rett og slett vise hvor fantastisk denne idretten er!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg