Barneoppdragelse; Det menneskelige vepsebol!

Du skal ikke komme her og komme her..

Da jeg for en stund siden dristet meg til å legge ut endel ord vedrørende temaet barn/ungdom og foreldre sett opp imot skole og idrett så vekket jeg tydeligvis noe i ganske mange. Innlegget het “Oppdra ungen din selv – Læreren og treneren har ikke tid”.. (Les det gjerne om du ikke har gjort det).. Noen av leserne av innlegget var negative, noen kommenterte på blogg, noen kommenterte på FB, noen klikket “like” på FB og noen gjorde ikke noe annet enn bare lese. Men hovedmengden av lesere så hvert fall ut til å være enig med meg.

Det er mye snakk i disse dager om barneoppdragelse. Om barnløse “har rett til” å klage på barns oppførsel selvom de ikke selv har barn. Det er mye snakk om barnevern, foreldrevern, fosterbarn, myndigheter etc.. Det er jo bare bra det hvis man klarer å holde det på et saklig nivå. Dessverre er det slett ikke slik. Alt for mange foreldre går rett i forsvarsposisjon istedenfor å lytte og ta ting til seg.

Nåvel, når det gjelder barn og barns oppdragelse så er det en ting som for meg er krystallklart:

Det er foreldre som har hovedansvar for oppdragelsen til et barn.

Det er hjemme barn skal lære folkeskikk. Der er hjemme barn skal lære å oppføre seg. Det er hjemme barn skal lære empati, tilgivelse, forståelse. Det er hjemme barn skal lære gode spisevaner. Det er hjemme barn skal lære gode rutiner for søvn og hvile. Det er hjemme barn skal lære gode rutiner for hygiene…. på kropp, hår og tenner. Det er hjemme barn skal lære å gå, stå, sitte.. Det er hjemme at barn skal lære at man feks ikke sparker i stolen foran seg på buss, bil, trikk, tog, båt, fly, etc.. Det er hjemme barn skal lære høflighet. Det er rett og slett hjemme barn skal få sin første lærdom i å bli små mennesker som vil fungere ute i samfunnet.

Hvis man som voksen, og i voksent par ser for seg å få barn, og planlegger å få barn, men ikke er klar for feks å stå opp om morgenen, ikke er klar for å følge opp på skole, ikke er klar for å dele sin tid, ja da bør man kanskje la være å få barn. Så enkelt er det. Barn trenger struktur. Barn trenger å lære gode rutiner fra de er små. Barn trenger mye fra de er små. De trenger det hjemme, og lærer de ikke basisen så har de et “handicap” i oppveksten i forhold til alle de andre barn som står der med riktig ballast hjemmefra.

Selvfølgelig skal hjem og skole samarbeide. Men de skal samarbeide på toppen av det grunnlaget hjem (og evt barnehage) har lagt sammen for barnet slik at barnet er istand til å komme på skolen for å motta lærdom. Det er derfor læreren er på skolen…for å undervise…for å lære bort…i hovedsak kunnskap.

Det er foreldrene som har hovedansvaret for barnet og barnets oppdragelse..!

Ikke barnehagen…..

Ikke skolen….

Foreldrene…!!!

(Jada, det finnes spesielle tilfeller og spesielle barn. De har ordninger for, men det er fortsatt foreldrene som har ansvaret).

Les også innlegget: Ulik barneoppdragelse!

Her er en link til 16 godbiter jeg også har skrevet: KLIKK

#barn #foreldre #oppdragelse #hjem #skole #struktur #rutiner

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg