Havari, UP og spy, jadda, det var påsken 2016

Hva vil påsken 2017 gi oss?

Nå skulle man kanskje tro at overskriften hentyder til en middels frisk guttettur til Tønsberg eller Hemsedal, men neida, dette er opplevelsen 2 voksne og 4 barn hadde for mer eller mindre akkurat ett år siden i disse dager.

Påsken 2016 skulle tilbringes sammen med svoger/svigerinne i Eikedalen skisenter. Vel fremme i hytta ville ville beholdningen være 4 voksne og 7 barn. Men så var det dette med å komme seg dit da…

Når 2 voksne og 4 barn skal på tur og man ikke har minibuss (thank god) så må man bruke 2 biler, på tross av at den ene er en liten 7-seter, hvis det i det hele tatt skal has med mer bagasje enn ei toalettveske hver. Det ble bestemt -rettferdig nok- at hver voksen kjørte (selvsagt) og at det ble plassert 2 barn i hver bil. Undertegnede kjørte lederbilen mens fruen i huset hang på i følgebilen. Begge biler stappet med det meste vi mente vi skulle komme til å måtte trenge på en påsketur i fjellet. Sånn i ettertid hadde nok pakkingen litt sånn “fødebag” preg over seg…det var nok med litt for mye stæsj…

Nåvel, vi kom da i vei. Strekningen Hønefoss, Flå (med verdens tregeste McDonalds), Nesbyen (første stopp, måtte ha diesel), Gol, Hagafoss, Geilo, Dyranut, Maurset, Eidfjord, Granvin, Kvanndal, Ålvik, Øystese, Norheimsund, Eikedalen var plottet inn og skulle bare kjøres med den største selvfølgelighet. Men, gikk det sånn, nix. Langt ifra..

Jeg burde sikkert luktet lunta da det i oppoverbakkene etter Geilo lugget skikkelig i bilen og eksos mørkere enn tordenskyer poffa ut bak i såpass mengde at fruen i følgebilen fikk passasjeren til å ringe beskjed om dette forover. Jeg tror faktisk den eksoskyen ble nevnt på værmeldingen som “fare for ekstremvær i dalstroka innafor”.. Etter å ha snakket litt om eksosutdrivelsen i rene exorcistenstil samt at bilen igjen oppførte seg eksemplarisk så gikk ferden videre over Hardangergjøkulen. Da vi så kom ned fra fjellet og peiset forbi Vøringsfossen i et tempo som sa “fløtt dere, vi vil til fjells, fort” så kjørte vi selvsagt for langt og tredde bilen inn i en tunell retning videre mot Voss. Dette skulle vise seg å bli et skjebnesvangert feilvalg.

Midtveis inne i tunellen lugger det i bilen igjen og all trekk-kraft forvinner. Det er heldigvis en havarilomme der, så inn med bilen. Jeg legger straks merke til at det er en havarilomme på andre siden og…og der står en svart Audi parkert. Røta-tunnel tenkte jeg først, bare havarerte biler her jo…men så slår det meg at dette er UP som står og har kontroll. Glad for at de ikke sto litt før Granvin tar jeg kontakt med de og forklarer situasjonen. De ber meg snu bilen og parkere på en plass rett utenfor tunell-åpningen -jeg kunne trille dit- og så skal de hente en redningsbil de så litt før vi kom og forkludret hele kontrollen.

Det viser seg at bilen har turbo-problem (turbo-havari viser det seg senere) og må settes igjen der på parkeringen. Så da står vi der da. På en parkeringsplass rett utenfor en tunell ved Granvin med 1 bil, 2 voksne, 4 barn, skiutstyr og en haug bagasje. Avtalen blir så at jeg skal kjøre alle folket de milene det er igjen til Eikedalen først for så å dra og hente bagasjen i den havarerte bilen etterpå. Redningsbilen kunne jeg da kontakte når alt var gjort. Vi gjorde som vi mente var det beste, nemlig; Stappet bilen full av folk pluss det mest nødvendige av bagasje…trodde vi…

Det skulle vise seg at veien fra Granvin til Eikedalen var svingete, veldig svingete, og siden vi jo hadde måttet vente litt på det ene og den andre før vi kunne fylle bilen med folk nå i første omgang, så hadde vi matet oss opp på diverse junk. For 2 voksne og 3 barn var dette helt innafor, for det siste barnet var den svingete veien og magen fyllt med diverse junk ikke helt det optimale. Det tok da heller ikke lang tid før kjeks og potetgull kom joggende opp igjennom halsen og la seg pent til rette i fanget hans. Full stopp og full skift…for vi hadde jo med det mest nødvendige… trodde vi..

Jeg vet at neste gang jeg hører en liten litt sutrete stemme fra baksetet si “nnnn….jeg er mett”.. da hiver jeg bilen inn til siden samma hvor..

Ferden gikk videre, etter litt pause, oppkledd i storebrors klær, for den bagen med klær hadde vi selvfølgelig. Den eneste bagen vi egentlig måtte ha var jo den med skift til minstemann, men hadde vi den, nei det hadde vi ikke. Det gikk deretter ikke lang tid før han med den tomme magen var særs lite interessert i å ha tom mage noe særlig lenger, så det var bare å gi bittelitt mat og håpe på at det gikk bra. 15 minutter etterpå sitter minstemann med enda tommere mage i enda nyere klær funnet nederst i en bag, mens det i bagasjerommet ligger en plastpose med klær med masse mat på. Etter enda litt kjøring og en lang pause var vi endelig fremme og kunne tømme bilen…før undertegnede satte veien tilbake til Granvin og henting av rest-bagasje..

Tur-retur Granvin alene i bilen var faktisk ganske så greit…dog satt jeg med en bismak i munnen av tanken på den bilen som hadde havarert.

Påskeferien gikk uansett greit på tross av bil-havari og tomme mager. Klærne ble vasket og alt var i skjønneste orden. Litt endring i planene ble det jo da vi jo ikke hadde plass til alle i bilen når vi skulle hjem. Det ble da bestemt at de to eldste kunne bli en ekstra dag og ta toget hjem.

I ettertid så har jo dette blitt litt av en historie. Bilhavari som endte med -35 tusen og totalhavari påfulgt av nytt billån på 100 tusen, UP som hjalp oss og var veldig hyggelige, spy og unger som hoppa ut av bilen mer eller mindre i fart da vi skulle stoppe, svinger rundt hver minste stein, skisenter, leie utstyr i 3 dager til en som ikke turte ta heisen engang, veldig hyggelig selskap i 4-5 dager og en hjemtur med to skrålebasser i baksetet som til slutt måtte leke stille-leken fra Flå. Glemt er nesten også søndagen da jeg tok toget fra Hønefoss til Voss for å hente bilen med den nyinsatte turboen for så å komme 13 mil på veien hjemover for så bli stående midt oppe i fjellsiden på vei til Hemsedalsfjellet i 3 timer med totalhavari på bilen. Tilbake til Voss og 3 strake halvlitere på hotellet før nattoget hjem.

Nå har jeg akkurat tatt påskeferie og gjett ha vi skal… Vi skal på påsketur… (glem det tjuvradder, mamma skal passe hus og katter).. og hvor skal vi? Joda, vi skal pakke for kjøreturen Hønefoss, Flå (med verdens tregeste McDonalds), Nesbyen (første stopp, må ha diesel), Gol, Hagafoss, Geilo, Dyranut, Maurset, Eidfjord, Granvin, Kvanndal, Ålvik, Øystese, Norheimsund og så skisenteret i Eikedalen.

Lurer på hva som venter oss.

God Påske !!

Ps! UP i Granvin…bare stå i tunellen dere… vi skal svinge av rett før…

#påske #påsketur #påskefjell #påskeegg #påskeøl #påskevin #påskeferie #påskepåske #påsketrafikk #påskekø

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg