Alkohol, Jul og barn…pluss drikkekultur..

Eller mangel på sådan..

Velkommen til tiden i media med “derfor blir du så full”.. og “er julen bare for barna?”

Det er rett før vi går inn i den skikkelige juletiden. Det vil i en god stund være julebordstid med alt som det innebærer. Avisene fråtser i artikler om julebordsfyll osv. Artikler som “Derfor blir du for full” og “Derfor blir du fyllesyk” etc..

Jeg tenkte jeg nå skulle legge den ballen død en gang for alle og forklare med enkle og forståbare ord hvorfor du blir A: for full og B: fyllesjuk dagen etter.

Du har drekki for mye!!

Sånn, da var det unnagjort.

Mye er sagt om norsk drikkekultur og hvorfor kulturen viser seg å være “grøftefyll” istedenfor den litt mer kultiverte tilnærmingen. En liten historie fra 15 år tilbake. Det var en fin sommerdag og vi avtalte på jobb at vi skulle møtes på en uterestaurant etter jobb og ta et par pils i solen. En kollega var ikke interessert og på spørsmål om han var opptatt så svarte han: “Neida, men det er onsdag. Hvis jeg skal drekke så skal jeg bli dritings”.

Der ligger nok mye av problemet i den norske drikkekulturen.

Jeg får sikkert avholdsorganisasjoner på nakken når jeg sier at vi får ikke kultur på alkohol i norge før vi får normalisert bruken av alkohol. Den eneste måten å få det til på er å sette ned prisene slik at folk kjøper og drikker lovlige varer, og med tid lærer seg til at man må ikke drikke seg selv under bordet hver gang en flaske åpnes. Dette tiltaket vil selvfølgelig bety at de samme folka som kommer til å drikke seg ihjel, fortsatt vil gjøre det, bare litt raskere, så kan vi kanskje begynne bygge landet på nytt mht drikkekultur.

En annen ting som kommer opp hvert bidige år er spørsmålet hvorvidt alkohol skal eller bør konsumeres på julaften. Ser du i kommentarfelt på slike artikler så tyter det av folk som mener alt ifra null-konsum, til “gi unga en grandis og send de på rommet”. Jeg personlig synes avisene mangler et nyansert syn hver gang de kjører disse artiklene, nemlig det at det finnes en mellomting. Det virker å være veldig sort/hvitt for aviser og avholdsforeninger.

Først og fremst;

Julen er da ikke bare for barna. Julen er til for hele familien. Det er en tid for kos og glede for alle. Så er det opp til oss voksne og sørge for at det blir det.

Når det er sagt så er jeg 100% bastant på at om du er en “skal jeg drikke skal jeg bli dritings” type så får du la være å så mye som sniffe på korken inntil evt barn har lagt seg eller reist hjem fra besøk. Hvis man ikke klarer å håndtere alkohol og sovner i sofaen eller driter seg ut på andre måter foran ungene, ja så får man la være.
 
DA er jeg enig i null-konsum på julaften.
 
Men om man er en type voksen som fint klarer drikke en øl eller to, ta seg vin i en eller annen form og samtidig sørge for at julekosen går som den skal, ja da er du med på -i mine øyne- å avmystifisere dette med alkohol og viser barna at man må ikke “bli dritings” selvom alkohol drikkes. Da skaper man drikkekultur.

Når alt dette er sagt: Det er ikke noe galt med de familier som bestemmer seg for null alkohol så lenge de små er våkne. Dette er personlige valg som hver enkelt person og familie tar, og som skal kunne tas uten at det sette spørsmål ved det.

Det er akkurat det samme som for de som av en eller annen grunn bestemmer seg for å bli avholds. De skal da ikke måtte forklare seg hver gang de ikke drikker. Vi som tar oss en øl på julebordet blir jo sjeldent avkrevd en forklaring på hvorfor vi drikker den øllen..

Jeg liker ikke de som i egenskap av en eller annen tittel eller jobb-stilling mener de skal bestemme over familiers privatliv og hvordan ferier og høytider skal feires.

Jeg oppfordrer heller til: Bruk hodet!!

Julen er til for alle, barn og voksne 🙂

#jul #julebord #julestrid #fest #morro #barn #voksen #full #drita #dritings #øl #vin #avholds #fyllik

    1. Veldig enig med deg her altså 🙂 Full respekt for de som ikke rører alkohol i det hele tatt foran barn, være seg det er jul, påske, helg eller en øl etter jobb på tirsdag kveld 🙂 Men jeg har ikke mindre respekt for folk som tar seg en øl, eller to til maten på julaften heller- så lenge de ikke endrer atferd slik at barna forbinder det med alkoholen 🙂
      Selv er jeg oppvokst i en familie med mor, stefar og far på besøk hver eneste jul, hvorav alle gjerne tok seg en øl, eller to, men far blei dritings og sovnet med hodet under bordet hvert eneste år og vel så det. Mor holdt seg edru, men koste seg med en øl. Vi så aldri på det som veldig negativt, vi lo mest bare av det og hadde hvert år veddemål om når og hvordan han kom til å sovne. I senere tid har han blitt alkoholiker og ting er ikke like greit alltid, men sånn er det nå bare.
      Jeg feirer ikke jul hjemme lenger (i fjor var første gang på 12 år og det blir i alle fall 12 år til neste gang), og alle har på en måte splittet seg etter det og feirer litt her og litt der 🙂 Fortsatt med øl og vin til maten 🙂 Og akevitt.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg