Ishockey: En liten guide for nye tilskuere

Ringerike Panthers skal spille Get-liga-kvalifisering og alle vi som er i hockeymiljøet håper at Schjongshallen fylles opp i alle de 3 hjemmekampene Ringerike har i denne kvalifiseringen. Det regner jeg det som sikkert at de andre lagene i kvalifiseringen også håper på for sine haller. Narvik er jo kjent for å ha flust med folk på tribunen hvert fall på lørdagsmatchen så der blir det nok bra med folk.

Det er bare å markere søndag 4 mars klokka 17.00, torsdag 8 mars klokka 18.30 og torsdag 22 mars klokka 18.30 i kalenderen og så ta turen ned i Schjongshallen sammen med forhåpentligvis over 1000 andre. Nye Schjongshallen har en tilskuerrekord på ca 750 satt i denne sesongen, men det er plass til flere, mange flere.

Så alle trofaste tilskuere: ta med en venn eller sju. Det spiller ingen rolle om du ikke har sett en hockeykamp før, dette er topp underholdning.

Hockey er best “live”.

Husk å være ut i god tid og vær med på å ta imot spillerne idet de går på is til kampstart.

Husk også å kle deg skikkelig. Schjongshallen er ikke en t-skjorte-hall foreløpig.

Her kommer så en liten guide til deg som er ny tilskuer.

(og en liten oppfriskning for noen og enhver)

 

 

 

LAGET:

Stort sett stiller et lag på kamp med 2 målvakter og ca 18 utespillere. På isen til enhver tid er det 1 målvakt og 5 utespillere hvis det da ikke er noen utvist selvsagt. (Man kan og ta ut målvakt og spille med en ekstra utespiller hvis man ønsker det). Utespillerne deles opp i backer og angripere. 2 backer og 3 angripere danner en femmer. De 3 angriperne kalles en rekke. Så laget består da som oftest av 2 målvakter, 3 backpar og 4 rekker. Dette gjelder da selvsagt mest på de lagene som befinner seg i de øvre divisjonene der spillere ikke sliter så mye med barnevakt-trøbbel, jobb-trøbbel, ikke råd til ny kølle-trøbbel etc etc. Virkeligheten da er lett 3 backer og 2 rekker…

 

BANEN:

Banen deles i tre nesten like deler av 2 blålinjer. Offensiv sone, midtsone og defensiv sone. En rød linje deler banen i 2 like deler. Blålinjene har sin hovedmisjon i forbindelse med offside mens rødlinjen har sin misjon i forbindelse med icing og mål-dropp. I tillegg er det endel sirkler ute på banen. Dette er droppepunkter og ikke curling-sirkler. Droppepunktene brukes hver gang det er stopp i spillet.

 

OFFSIDE:

For å kunne gå inn i angrepssonen så må pucken være den første av de 5 på angripende lag som krysser den blå linjen. Du kan altså ikke krysse den blå linjen før pucken, da dømmes offside og pucken droppes rett utenfor blå linje. Hvis du i tillegg står inne i offensiv sone og får pucken spilt til deg så vil det idømmes vilje-offside og puck trekkes helt ned i defensiv sone for dropp. Det går altså ikke an å luse nede ved målvakt og rope hit-a, hit-a. 

Du vil noen ganger se at linjedommerne står med handa i været. Dette er ikke for å lufte armhulen sin eller vise mamma hjemme hvor høye de har blitt, neida, de viser noe som heter “avventende offside”. Da har det oppstått en offsidesituasjon, men andre laget har pucken og man ser ikke noen grunn til avbrekk i spillet såfremt ikke laget som laget offsiden ikke har hjerneceller nok til å følge med på dommerens tegn og gå ut av den offensive sonen, og dermed oppheve offsidesituasjonen. Det er også noe som heter “offside i målgården” (ikke Oscar i målgården som mange tror) som er så enkelt som at du som angriper ikke kan stå inne i den blå halvsirkelen foran mål og vente på puck.

 

ICING:

Hvis jeg står på min banehalvdel, altså på min side av den røde linjen, og spiller puck over den tynne røde linjen som går tvers igjennom målgården i sonen til motstandren så idømmes icing, en straff for defensivt spill som medfører dropp helt nede i egen defensiv sone. Nå er det sånn at fra U16 og oppover dømmes det med hybrid-icing som rett og slett betyr at det ikke skal blåses med en gang men heller se hvem av angriper/forsvarer som først krysser en tenkt linje på tvers av banen gjennom droppepunktene inne i sonen. Er angriper først så blåses det ikke, er forsvarer først så blåses det. Icingregelen har selvfølgelig ikkenoe med icing i tenna å gjøre.

 

DOMMERTRIO:
 
Trioen består av hoveddommer og assistentdommere. Hoveddommer dømmer kun mål og utvisninger mens assistentdommere (eller linjedommere da) de sørger for å dømme icinger og offsider osv. Det nytter altså ikke å sutre på hoveddommer pga icinger. Nå synes jeg uansett jeg da at spillere får konse om eget lag og motstandere og ikke bruke energi på dommertrioen. Hadde jeg vært manager på topplag hadde jeg innført bot, løkspising, knoke samt nakendusjing med Ottargruppa hver gang man pådro seg straff for sutring på dommer.
 
Nå i kvalifiseringen er det vel gjerne slik at det skal være 4 dommere. 2 hoveddommere og 2 linjedommere. Dette betyr enda større mulighet for å bli utvist om du ikke har kontroll på ettersleng-genet.
 

UTVISNINGER:

Du kan bli utvist for alt mulig rart. Enkelt sagt så skal hockeykølla brukes til å daske til pucken med, all annen bruk fører lett til 2 eller flere minutter utvisning og da en fordel det andre laget. De mest vanlige 2-minutterne er:

Tripping = Rett og slett å slå på skøytene så motspiller faller/hekte kølla inn mellom beina på motspiller så han faller.

Slashing = Å slå med kølla på motspiller som da ikke nødvendigvis trenger falle..

Hooking = Å hekte spiller..dvs bruke kølla til å “bremse farten” på motspiller…

Holding = Du bruker en eller begge hender til å holde motstander..dvs gripe tak med handa..

Interference = Takling av spiller som ikke har puck.. dvs en som ikke er involvert i spillet.

Roughing = Røffing, slåssing, knuffing, småslåssing.. uten at hansker “kastes”..

 

I tillegg til reglene så har vi:

KAFFE: Svart gugge som skal nytes før kamp og i hver pause.

VAFFEL: Snodig utseende “bakst” som smaker fortreffelig på hockeykamp.

PØLSE: Lang tynn kjøtt-ting som severes i lompe eller brød eller begge deler eller tilogmed i vaffel (gærninger)… Duger godt som lørdags/søndags-vente-middag.

NEGLESPRETT: Nesten utdødd men kan fortsatt oppleves i diverse ishaller samt utendørs ved is-skraping.

HÅR-RØSK : Skjer ofte ved forspilte sjanser. Røsk helst i eget hår. Er du skalla, spør sidemann

 

#ishockey #hockey #2hockey #Get #get-kvalifisering #Ringerikepanthers #Narvik #Kongsvinger #Lørenskog #Stjernen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg