Lørdagstanker: Ringerike eller Narvik i Get

Det er lørdags morgen, klokka er 07.53, det er -17 ute, jeg skal heldigvis ikke gå Birken (har ikke hatt langrennski under føttene siden en gang tidlig på 80-tallet under tvang som vanlig), og jeg ligger på sofaen med kaffekoppen innen rekkevidde da jeg plutselig tenker; Shit, vi kan ha et Get-liga-lag i klubben om en uke!

Det er kun 2 kamper igjen av sesongen for begge lagene fra 1 divisjon, og ett av de vil neste sesong spille i øverste liga for ishockey i Norge. Noen mener begge på grunn av økonomisk haraball i Lørenskog som vanlig denne sesongen, men det forholder jeg meg ikke til, jeg tenker vi får spille kvalliken ferdig, juble eller “grine” på torsdag og så se hva fremtiden bringer.

Jeg håper det laget som fortjener opprykket basert på det sportslige resultat rykker opp uavhengig av hvor i Norge laget holder til. Jeg ser at mange skriver og mener “kult med Narvik i Get”.. Jeg skjønner den basert på å spre topp-hockeyen utover i Norge, men jeg synes og det ville være kult med Ringerike i Get. Ringerike har eksistert som klubb siden 73-74 og har vært nære toppen tidligere. Nå kan “vi” klare det selv om vi bor på landet, på mange måter like isolert som Narvik er i forhold til Oslo, det er bare billigere å komme seg hit.

Jeg har så mange år på baken i ishockeyen at jeg vet at det å rykke opp en divisjon kan være ekstremt bra for en klubb, men det kan og knekke en klubb. Det er noe helt annet det å spille i Get kontra 1 divisjon. Det er helt andre, eller mer riktig sagt, utvidede krav til gjennomføring av kamper, det er utvidede krav til fasiliteter, det er en helt annen sportslig verden og det er et helt annet liv hva gjelder økonomi.

En ting er nemlig det å klare opprykket. Noe helt annet vil det være å spille i Get. For, fra å være et lag i toppen av en divisjon så blir man høyst sannsynlig et offerlam en hel sesong i en annen.

Jeg mener det er noen grunnleggende spørsmål som må stilles og besvares før et lag bør tenke på å tre opp i Get, noe som styrene i både Ringerike og Narvik tydeligvis har tatt stilling til all den tid de har akseptert premissene for å spille kvallik og ta konsekvensene av å bli nummer 1 eller 2.

1) Har vi økonomisk ryggrad til dette?

2) Vil dette gå utover bredden i klubben?

3) Klarer vi å håndtere Get?

4) Tåler klubben å tape 40 av 45 kamper?

Mange lag har og vil gå på økonomiske smeller i forbindelse med kanskje litt overambisiøs satsing når et opprykk er klart. Mange klubber har og dessverre mistet sjela si ved å bytte ut for mange av de som spilte laget opp. Det å utvide stallen fra 1 divisjonsstandard til Get-størrelse og hente en 5-7 erfarne solide spillere tror jeg ikke man kommer utenom, men det er viktig å holde kontakten med publikum og ikke hente inn spillere som ikke blir en del av klubben annet enn for å hente ut eventuell lønn.

Det er etter min mening ganske krystallklart at en elitedel i en klubb bør være mest mulig selvgående økonomisk. Jeg synes lite om at foreldre på U13 skal selge dasspapir for at en 23-åring på elite skal holdes med nye køller. Jeg tar det som gitt at siden både Ringerike og Narvik har sagt ja til Get-spill om de klarer 1-2 i pulja så har de også en plan for økonomien i sesongen som kommer. Næringslivet i og rundt Ringerike og Narvik bør jo nå stå på døra med blodrøde knoker og banke på. At bredde stiller opp på kampavvikling ser jeg på som en selvfølge, dog må det kanskje tenkes nytt på grunn av utvide krav til system, antall folk og gjennomføring av hver enkelt kamp.

Noe av det viktigste tror jeg er det faktum at styret i en klubb må vite, ikke anta, at de har klubben i ryggen ved en eventuell satsing opp i Get. De må vite at ryggraden, altså bredden/dugnadsgjengen, ikke surner og går lei på grunn av mange tap. For å tape kamper kommer man til å gjøre, mange. Jeg oppfordrer derfor styrene i Ringerike og Narvik, alt ettersom hvilken klubb som klarer dette, å kalle inn “hele klubben” ganske raskt etter et opprykk er klart for å se på fremtidsutsiktene. Hva slags krav må man fange opp? Være klar for? Hva kreves utover det man har i dag?

Jeg skjønner det er lett å bli blendet av muligheten til Get-spill. Har ikke noe problemer med det. Men man må være klar. Man må være klar og edruelig i forhold til hva slags forhåpninger man har som lag, klubb, spiller og tilskuer.

Personlig håper jeg jo Ringerike Panthers klarer kval og opprykk. Hvorfor? Her i området tror jeg næringslivet ville kastet seg over muligheten til å ta et Get-år.

Når lokalt næringsliv er inne med millionbeløp på et 2-divisjonslag i fotball bør det egentlig ikke være noe problem å fylle drakter, vant og is med reklame for å finansiere Get-tilværelsen til Ringerike for eksempel. I nord tipper jeg de allerede står klare med sjekkheftet og bare lurer på hvor mange nuller det skal stå bak 1-tallet. Get koster penger, uten tvil. Jeg håper klubbene er klare. Men; det koster også frivillig arbeidskraft.. Er klubbene like klare der?

Lykke til Ringerike og Narvik i de 2 siste kampene.

God lørdag (eller …dag litt avhengig av hvilken dag du leser dette)

 

Del gjerne innlegget og evt noe av det under her.

Hvem er egentlig helten i et lag?

Det å være et lag..

Når talent er begrensende..

 

#Ringerike #Narvik #ringerikepanthers #Get #ishockey #2hockey #økonomi #opprykk #klubb #geografi

7 kommentarer

Siste innlegg