Derfor feirer vi Påske

Sola skinner, det er -2 ute og til og med jeg har bein det rykker litt i ski-foten på. Folk har sitti i kø fra Sollihøgda til Gol i 2 dager nå og enda er det ikke ferdig. Jeg håper bare de fleste har kommet seg til fjells før onsdag da vi skal ta en svipptur opp i høyden. Påske i Norge betyr kø, snø, øl og kos, men, det er en ting mange lurer på, og det er:

Hva er egentlig påske for noe?? Hvorfor feirer vi påske?

Litt forhåndsinfo må til. Kristne ser på Julaften som Jesus sin fødselsdag. Dagen da man feirer (hører dere prester…FEIRER!!!….ikke dommedagsprekener, tordentaler og helvetes-spådommer) inkarnasjonen….dvs da man mener at Gud ble menneske.

Nåvel…

Påsken, denne flotte uken med fri fra jobb for veldig mange av oss. Uken da vi valfarter til fjells for å gå på vannet alle sammen, frosset vann riktig nok,  i is og snøform. Eller alle fjolser seg ikke til fjells da. Noen av oss må jo være igjen i lavlandet og, og gå på vannet innendørs. I tillegg sitter jo vi som bor i Hønefoss og ler litt av alle dere som sitter i kø oppover til fjellet. Påsken er jo da sånn sett fra kristent hold en høytid da man feirer Jesus siste nattverd, lidelse, død og oppstandelse. Litt som man driver på til fjells for eksempel. Fest, nattmat, fyllesjuk, aaaarrgh…og så er det på’n igjen dagen etter.

Og hvorfor er så påsken da den er? Det er vel egentlig ikke godt å si, men historien forteller at en gjeng med langt skjegg og kjortler samlet seg rundt et bord, drakk opp slanter og skvetter fra festen dagen før, og fant ut at det er alfor lite fester og reunions for tiden. Selvfølgelig var jo denne gjengen som samlet seg i år 325 i Nikea som seg hør og bør skikkelig bakfulle i tillegg, og tenkte at vi må jo ha det litt morro med dette og, så de fant ut at påsken…vel den skulle feires første søndag etter fullmåne etter 21 mars. Dette har da senere blitt den såkalte påskeformelen…

Opptakten til påskefeiringen er da den søndagen som kommer nå. Palmesøndag. Uken -som forøvrig kalles den stille uken- fortsetter så med Skjærtorsdag, Langfredag, Påskeaften, 1 og 2 påskedag. Nå er det en stund siden undertegnede har vært på guttetur i påsken, men jeg kan garantert si at det med den stille uken ikke har slått helt an. Her tror jeg prestene har en lang jobb foran seg. Men det blir nok ikke ordnet med det første… de er fortsatt litt opptatt med dette homofili-giftermål greiene.

Palmesøndag er altså dagen det var så varmt, det var dagen da Jesus tusla inn i Jerusalem i sandaler uten å ha pynta seg, og folket som bodde der var greie nok til å stå å vifte med palmeblader for å holde fluene unna. Skjærtorsdag er dagen da Jesus gjorde nytte av brevkurset han hadde tatt på Neglakademiet og rett og  slett vaska og stelte føttene til alle displene sine. Pedikyr-businessen gikk tregt i de dager og det var greit å få øvd seg litt. Langfredag er rett og og slett dagen da historien forteller at Jesus ble spikret opp på korset, det er vel også dagen da enkelte drev å dytta gamle skolesvamper med eddik opp i nesa på’n, det var liksom ikke nok at han bare hang der… 

Påskeaften… lørdagen… dagen da Polet stenger tidlig og man må huske å handle for flere dager i strekk. Påskeaften er dagen da det var sorg ved graven.. Alle  var der, utenom disiplene, de lekte gjemsel med Romerne de.  På 1 påskedag sto etter sigende Jesus opp igjen. Fra min tid i Hemsedal så kan jeg skrive under på at opp måtte man, om man ville eller ikke, hytta skulle jo ryddes.

Nåvel, historien forteller at Jesus møtte kvinnene først, og da spesiel Maria Magdalena…you’re a creature of the night… Maria Magdalena…øh… nok om den sangen… han møtte de alle sammen i hagen, og så disiplene, en etter en. High-five og slap on bum..I’m back!!. All denne møtingen av folk gjorde jo alle så slitne at de rett og slett fant ut at man måtte ha fri dagen etter og… og der har du 2 påskedag.

Og dette konkluderer min lille oppklaring av hvorfor vi feirer påske..

 -hører dere prester…FEIRER!!!….ikke dommedagsprekener, tordentaler og helvetes-spådommer.

…og til dere som skal hjem fra Påskefjellet… Skikkelig lurt å dra på søndag og mandag klokka 16.00…!

Skål !!

#påske #påske2018 #påsketur #påskefjell #påskegodt #påskesol #påskeøl #påskesnø #påskeegg #påskekos

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg