Norsk ishockey… tilbake på scratch?

Landslaget i trøbbel igjen

Nok et hockey-vm der det handler om å unngå nedrykk snarere enn å nå en kvartfinale. Det nær sagt alle da snakker om er “hva gjøres feil?”. Det som vel kan slås fast er at det finnes ingen quick-fix på dette. Her må det lang og målrettet jobbing og satsing til. Det er mye man innad i hockeynorge er enige og uenige om, men hovedpoenget er vi vel alle enige om:

Vi vil ha et godt landslag.

For meg er premissene for å få til det ganske enkle: For å få til et godt landslag så må vi ha en god Get-liga. En Get-liga som også skal eksportere spillere ut samt gi sultne unggutter muligheten til å vise seg frem. For å få til en god Get-liga så må vi ha en god 1 divisjon. En 1 divisjon som skal fungere som springbrett til Get om man trener hardt nok. For å få til en god 1 divisjon så må vi ha gode breddeklubber i div 2-3-4 (jada, vet at 2-div er prestasjon). Vi må også ha gode U18 og U20 serier, eller tørre tenke tanken på å ha U20 landslaget i 1 div? For å få til gode breddeklubber så må det jobbes hardt i aldersbestemte klasser. Det er ikke nok å ha 3 lag som favner over alt fra 9-17 åringer. For å ha lag i aldersbestemte klasser så må det jobbes hardt med rekruttering ute i klubbene. Kanskje må det jobbes smartere sammen med forbundet på dette og?

Les gjerne: Hvorfor norsk ishockey blir stor så sakte?

Så kan man spørre seg da hvor det gjøres riktig og hvor det gjøres feil? Er det bare forbundets skyld? Klubbene? Foreldrene? Spillerne? Media? Noen mener jo at et A-lag kommer av seg selv når rekrutteringen er god, mens andre igjen sverger til å ha et godt A-lag for å sikre rekruttering. Hvor ligger feilen når det står 60 barn på venteliste for å begynne med turn mens det knapt er barn på en skøyteskole? Bør man sette ekstra krav til eliteklubbene hva gjelder rekruttering? Bør det være mulig å kun ha seniorlag?

Hvor skal ressursene egentlig settes inn? På U10 eller på et hawai-lag i 2 divisjon?

Les gjerne: Barn, ungdom & idrett.  Denne anbefaler jeg selv om jeg har skrevet den selv. For meg er innholdet er meget viktig. Det er også andre linker der til andre egenskrevne tekster om samme temaer. Barn, ungdom, voksne, lag, økonomi etc. Liker du de så deler du de. Blir bare glad for det.

Hvordan går vi videre?

Mange sverger til tutehockey, mens andre igjen mener tutehockey ødelegger for de unge talentene som må sitte like mye som de “dårlige” spillerne på laget. Jeg tror barneidrettsbestemmelsene på generell basis er ganske så grei, men at det må jobbes mye mer med type kretslag slik at de som virkelig vil kan få bryne seg på andre som virkelig vil. Vi må ha mamma- og pappatrenere uten kurs vekk fra trenerrollene. Vi må ha total bannlysing av foreldreinnblanding hva gjelder lag og spillersammensetting. (det oppleves faktisk at trenere ringes av foreldre for å få bytta rekke “fordi barnet ikke spiller noe godt med det og det barnet”)

Alle snakker om hvor få haller vi har osv Det er for så vidt greit at vi ikke har nok haller i dette langstrakte landet, men sett opp imot hva for eksempel Danmark får til med sine mange færre haller så er ikke hall-argumentet bra nok i seg selv. Det å få toppspillere handler mye mer om seriøsitet fra relativ ung alder. Ta vare på talenter. Sørge for at andre kan blomstre som talenter fordi man gjør det krystallklart at for å være med på toppnivå så må det trenes. Det nytter ikke å trene beinhardt hele uka og så gå på fylla fredag og/eller lørdag. (tro meg, jeg jobbet som dørvakt en stund, det skjer). Hallene vi har må også utnyttes bedre. Det går ikke an å med ene handa slå i bordet med at det ikke trenes nok etc.. og så med den andre forklare at barnet ikke kommer for man skal på hytta, på harry-tur, på fest, etc etc.. Det passer ikke å trene fredag kveld, lørdags morgen, søndags morgen osv.

Les gjerne: En reise i ishockeykøller.

Det snakkes om 8 lag i Get, 10 lag i Get, 12 lag i Get.. Jeg tror ikke nødvendigvis antall lag (8, 10, 12) er en utløsende faktor på suksess eller ikke suksess. Det er da nok av eksempler på serier i verden der forskjellen på topp og bunn er ganske stor, og samtidig er de beste lagene helt i verdenstoppen. Det er “arbeidsforholdene” til klubbene som må bli bedre helt fra bunnen av. Hall-leie for barneidrett burde stoppes. Dette burde være kommune- og statsfinansiert. Hvorfor skal innendørsidrettene måtte betale? Betaler skigrupper for bruk av oppkjørte løyper? Betaler fotballgrupper for bruk av kommunal bane/løkke?

Jeg har stor tro på at om man legger forholdene til rette for ishockeyen og jobber målrettet med holdninger til trening etc innad i klubbene, samt tar vare på alle som begynner med denne sporten så vil resultatene komme. Det kommer til å ta tid og jeg tenker at det er like greit å innse at A-VM for Norge i mange år fremover bare handler om å holde seg der for å ha en gulrot å strekke seg etter. Det Norges spillere og det norske publikum fikk se McDavid gjøre i kampen mot Canada kan ikke være annet enn en enorm greie å strekke seg etter. Vi må jobbe målrettet mot dette. Power-skating. Skills-treninger. Seriøsitet i klubb og lag. Røde tråder fra topp til skøyteskole. Gi barna det de trenger for å strekke seg mot neste nivå. Skap gode hockeymiljøer. Og fremfor alt:

Ta vare på alle i denne sporten.

Stopp mobbing og rasisme på banen. Dessverre vet jeg også at dette skjer. Det får bare unge gutter og jenter som kunne blitt våre nye stjerner til å slutte med hockey. Vi må rett og slett tørre å si stopp og ta tak, uansett hvem som mobber, sprer rasisme, lager dårlig stemning etc.

Les gjerne: Takk til alle anti-mobbere

 

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33. 

 

#ishockey #2hockey #hockey #Get #Getliga #Mot #Stopp #Mobbing #økonomi #barn #ungdom #idrett #Kommune #ishall #gratis

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg