Jeg er ikke 100% enig med Zuccarello

Det må være en gulrot i enden av hver sesong

Det ligger i dag ute et intervju med Zuccarello som omhandler Norsk ishockey og utviklingen av denne. Zucca er innom mye, som er bra, men jeg er ikke 100% enig i alt han sier/mener om hvordan vi skal gå videre. Zucca viser til Sveits og hvordan de har gått fra å være et “buljong-par” til å bli en nasjon å regne med i VM bare på de 10 siste årene.

Hva er  det så Sveits har gjort?

Sveits har 2 toppdivisjoner som det sveitsiske forbund har skikkelig kontroll på. Hver av divisjonene har 12 lag. Formatet er konstant. Det spilles ca 50 kampers grunnspill. 8 lag går til kvartfinale, plass 9-12 spiller nedrykkssluttspill. Sveits vil ikke ha for mange kamper i serien, for hver kamp skal telle. De spiller på faste dager, med få unntak. Det kan kun være 4 utlendinger på protokollen pr lag hver kamp. De kan seff ha 15 utlendinger i stallen, men altså kun 4 pr kamp. Dette sikrer bruk av spillere fra Sveits. Formatet og kontrollen med serien har gjort at spillere velger å bli i Sveits istedenfor å dra ut i altfor stor grad. (de har dog 14 i NHL). De har også kommet til at det er greit å akseptere at det er 4-5 “lokomotiver” i toppserien slik at utfordrerne har noe å strekke seg etter.

Zuccarello snakker om å låse serien på feks 12 lag, og så jobbe derfra for å få opp kvaliteten på serien. (låse som i ingen opp/nedrykk). Den er jeg ikke enig i. Jeg synes alle serier skal ha en gulrot i enden. Enten er du i sluttspill eller opp/nedrykksspill. Det jeg heller synes er en ide er å fjerne 2 divisjon fra prestasjonssiden og ha 1 div og Get som lokomotiver, gjerne med 12 lag i hver etter hvert. Lag må sportslig og økonomisk bevise at de hører til om det skal flere lag inn.

Samtidig må vi jobbe mye hardere med rekrutteringen og utviklingen av spillere på barne- og ungdomsnivå for å få til dette. Her er jeg helt enig med Zuccarello. Vi får ikke gode og mange ishockeyspillere fordi mamma og/eller pappa kjører til hallen 2 ganger i uka. Les : Har barn mistet leken i idretten. Vi må ha “ballbinger” rundt omkring (tvinger seg frem pga klima) slik at unger kan leke på is-løkka i nabolaget. Dette sammen med steinhard jobbing mot media for å få de til å slutte med å presentere ishockey som en bøllesport vil resultere i oppsving i rekruttering. Selvfølgelig sammen med reklamen landslaget står for ved å henge med i A-VM i år etter år, noe som er ekstremt viktig.

Vi må rett og slett jobbe mot at produktet hockey er attraktivt å være med på. 

Bare noe så enkelt som å få gymlærere til å skjønne at skøyter er skikkelig god trening vil hjelpe.

Ser man intervjuet på VGTV med Tollefsen etc så sier de det jo rett ut der. Norske lag drar til Sverige og spiller cuper som 10-11 åringer og er helt på høyden. 4-5 år senere får norske lag bakhjul så det holder av de svenske lagene. Noe skjer i de årene. Om det er likhetsprinsippene i Norge som holder igjen aner jeg ikke. Om det stilles mye større krav til svenske barn som spiller hockey, antakeligvis.

Jeg tror at det også handler om barn og ungdom av i dag, noe jeg har snakket/skrevet mye om.

Barna har blitt fortalt at du kan få akkurat det du vil, du kan bli akkurat det du vil, du kan oppnå alt, du er best. Barn har fått medaljer for å vinne og for å komme inn sist, de får deltakermedalje bare for å møte opp. Barn blir fortalt at de er kjempeflinke til alt de prøver seg på. De vokser altså opp uten å føle på at det er ting de ikke klarer. Vi gjør noe av det samme i idretten og, hvert fall i Norge. Barn skal få spille bare de møter opp. Alle skal behandles helt likt. Ingen blir fortalt sannheten om evner etc. Mammaer og pappaer hauser opp barnets prestasjoner selvom de egentlig er middels.

Så møter de verden…

Spørsmålet er jo om samfunnet har blitt for overbeskyttende og fokusert på likhetsbehandling av barn på alle områder. Kanskje burde foreldre bli flinkere til å fortelle barn at de ikke er superflinke til å synge, at de ikke er stjerna på laget, at de må trene mer for å bli den beste etc?

Tror utvikling av Norsk ishockey er en sammensatt greie.

Vi må hvert fall kunne tenke mange tanker samtidig, bestemme oss for en vei.. og så holde den kursen.

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

#ishockey #2hockey #hockey

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg