Litt mer om utvikling norsk ishockey

I hvilken enda er det egentlig viktigst å begynne?

Det er mange som kommer med gode forslag om dagen. Zuccarello, Thoresen, Schrøder, Cocozza for å nevne noen som alle kommer med sine innspill til hvordan vi først og fremst får mer kvalitet i Get og et mer slagkraftig landslag.

Det nevnes å låse Get-ligaen på feks 12 lag.

Det snakkes om å senke antall utlendinger pr lag.

Det nevnes “bonus-utlendinger” på de dårligst rankede lagene.

Det snakkes om trenerkurskrav på alle nivåer.

Det snakkes selvfølgelig om mer istid, flere haller, flere klubber etc.

Men;

Jeg tror at det er meget viktig å ta inn i debatten rundt norsk ishockey at det er himmelvid forskjell foreløpig på det å drive breddeidrett og det å drive prestasjonsidrett. Derfor må vi også ha tunga rett i munnen når vi snakker om å sette felles krav til klubbene. De etablerte Get-klubbene har selvsagt et helt annet utgangspunkt for rekruttering av barn enn det de mindre klubbene har. Bare noe så enkelt som å ha feks 25 barn på U14 (ferdig med barneidrettsbestemmelser) nivå i feks Storhamar kontra 14 barn på samme nivå i feks Kongsberg gjør at trenere/klubb kan sette helt andre krav til spillerne mht oppmøte på trening etc.

Skøyteskole, hockeyskole, MP-7-8-9, U10, U11, U12, U13.. alle disse stadiene handler om å lære å like idretten, lære i trives på skøyter, lære å bli et lag osv., det betyr samtidig ikke at man ikke kan legge inn ressurser på disse nivåene. Jeg har selv sett målvakter på U12 nivå med eksagt samme bevegelser som en voksen målvakt i samme klubb. Det fortalte meg at i den klubben trener de på det. Det er ikke slik at de setter målvakta i mål og ber h*n om å “prøv å redd flest mulig pucker”. Det å utvikle gode norske målvakter er et uttalt mål. Jeg tror ikke veien å gå foreløpig er å forby utenlandske målvakter. For å kunne gjøre det må vi først jobbe aktivt fra ungdomsalder ute i klubbene noen år slik at vi får opp en generasjon som er hakket over snittet av det vi har i dag. Det virker ikke å være en god ide å “kvotere” inn norske målvakter i feks Get og 1 divisjon.

Vi må begynne tidlig. Det hjelper ikke å sette inn støtet med målvaktstrener på U20. Egne målvaktstreninger, egne samlinger i klubbene der målvaktstrener for senior (hvis man har) møter opp og coacher alle målvaktene i klubben inklusive han på toppen som jo da vil være inspirasjonen de yngre målvaktene trenger. Det handler om en rød tråd gjennom klubben. Det er akkurat like gromt for en U14 målvakt å trene sammen med elitemålvakten som det er for utespillere å ha med “de store gutta” på trening. Da Patrik Bärnhielm var i Ringerike var han ofte på is med dengang U14. Meget inspirerende for spillerne å få en kækk på skinnet med et “bra løst, men prøv også å……”. Slik burde det være mye mer av.

Det å sette limit på feks 4 utlendinger i Get og 1 divisjon kan være en god ide etter hvert som klubbene i den norske prestasjonsdelen, altså Get, 1-div og 2-div setter seg skikkelig og vi slipper så mye støy og kokkos rundt serien hvert år. Det handler også for utespillere om treningsvilje og treningskultur. Det er ikke nok å være unggutt og bli tatt opp i Get-stallen, 1-div-stallen eller 2-divstallen og tro at nå går det på skinner. Det er jo da jobben begynner. Det er da man som ung og lovende må trene enda mer, jobbe enda hardere, ofre enda mer, alt for å vise at man vil.

Det å senke antall utlendinger i Get ned til 4 vil utvilsomt medføre at flere norske spillere får sjansen hver kamp, slik de har gjort i Sveits. Jeg er tildels enig med Martin Ytterstad i Furuset mht på det at kanskje må man se på kravene i 1 divisjon også, men først må vi ha lagene skikkelig på plass. Pr nå er det ikke nok lag og spillere virker det som til å opprettholde kvaliteten i 1 div også med senking av antall importer. (min oppfatning, sikkert ikke alles). Men igjen: Vi må jobbe med å øke antall spillere totalt fra bunnen av slik at det naturlige frafallet pga skole/jobb/etc ikke bremser hele utviklingen.

Det er nok dessverre ikke til å komme bort ifra at vi må ha med media på dette. Vi må bli mye flinkere til å vise ishockeysporten fra barnesiden også,,,for: Hvilken mor og far uten hockeybakgrunn ser på en sportssending der  2 stk barker sammen på tørre never og umiddelbart tenker: “Hei.. dette er sporten for lille Peder”. Vi må bli flinkere til å signalisere at det er ikke slik. Ishockey er trygt og godt for barn. Ishockey er sunt for kroppsbeherskelse. Ishockey er så mye mye mer enn det man kan se fra NHL og Get når temperementet tar over.

Kanskje bør vi alle begynne levere bilder og tekst til lokalaviser osv fra barnas treninger og miniturneringer.

Vise idrettsgleden.

Ps! og i disse Neymar-rulle-rulle-rulle-rulle-tider…

Det ser du ikke i hockey.

Hvorfor da ikke begynne med en tvers gjennom ærlig idrett?

 

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

#ishockey #2hockey #hockey #Get #Getliga

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg