Den herlige fellesferien

“Er vi fremme snart”?

Det gjentar seg hvert år. Klokka tikker såvidt over til april da de første fete skrytestatuser og meldinger på Facebook etc kommer om den herlige ferien som er bestilt, og som det ventes på. Månedene frem til ferien føles som år. Det første tegn på at det nesten er dags for den etterlengtede ferien er alle skole- og barnehageavslutninger som skal unnagjøres samt at feriepenger dukker opp på konto. Feriepenger som forøvrig er like hurtig innom kontoen som Salman Rushdie på sykkeltur gjennom Teheran.

Dagene før den herlige ferien er som vanlig fylt med “nå skal vi kose oss”, “vi gleder oss sånn”, “dette blir koselig”, “det skal bli så godt å slappe av” samt “det skal bli så deilig å nyte god mat, godt drikke og flott vær”. Det er ikke måte på hvor gromt dette skal bli. Glemt er alle ferier og rennaræver fra fjoråret der familielivet ble satt på alvorlige og seriøse prøver. Dagen før avreise er fylt med apatisk leting etter badetøy, sko, klær, pass og alt annet man skulle måtte trenge på ferien. Egentlig burde man leie en container og sende den med posten noen dager i forveien for det å pakke til ferie i Norden bør inneholde alt fra tanga til ørevarmere.

Endelig er ferien igang. Bilen er stappet bedre enn en knackwurst på 17 mai. Avreisen er avbrutt 3 ganger på grunn av noe som er glemt og at en eller annen må på do, men endelig er man på vei. 12 minutter senere høres det første “er vi fremme snart” og 22,4 sekunder etter det kommer det unisont fra to voksne at “jada, snart, bare sov litt du”. Reisedager er alltid kjedelig for kropp og ører for voksne med barn. Belønningen er jo å komme frem til feriestedet, pakke ut bilen og hente tilnærmet gratis duggis på butikken for: “Nå skal vi kose oss, dette blir koselig, det skal bli godt å slappe av, nå skal vi nyte god mat og godt drikke samt at det skal bli godt med litt sol på kroppen”.

Nå høres jo dette kanskje litt negativt ut, det er ikke ment slik. Det er mer ment som en liten motvekt til alle de fantastiske feriestatuser som legges ut. Vit at du er ikke alene om du sitter og river deg i håret, presser tomlene inn i tinningene, håper klokka snart blir leggetid for småbarn, håper ungene går ut så det blir litt stille, etc.. Det er mange foreldre som har det slik. Det var sånn i fjor og, og året før. Men vi glemmer. For ungene sin skyld.. for det er ungene vi voksne skal tenke på.. Ikke oss selv.

Som vanlig har man jo noen ting man gjerne skulle gjort, og kanskje skryter av at man skal gjøre i ferie, som; Ta meg en joggetur eller fire. Nå er vel egentlig sjansen større for at elva renner opp igjen på fjellet og blir til snø igjen enn at jeg gjør det..men man vet jo aldri. Trene knallhardt på treningsstudio for å få høstkroppen på plass, for eneste six-packen som foreløpig er synlig her er den i kjøleskapet.

Men skitt au.. det får vente.

Ventingen på ferie begynner jo allerede dag 2 på jobb etter påskeferien. Ventingen på de himmelske 3 uker med ferie. Selvfølgelig er det ikke likt som da man var barn da man kom hjem, slang sekken inn i en krok, heiv på seg shorts og så seg ikke tilbake på 8 uker. Det spilte ingen rolle om det regnet eller var sol. Vi var ute og lekte og fant på ting. Vi satt ikke surmulne ved hver vår pc og “bitcha” over at det lagget. Eneste laggingen vi opplevde var jo når det var han treige som jobba i kiosken da vi kom og skulle handle 10-øres smågodt for 3,50.

Til slutt: Husk dette alle sammen. Det er på ingen måte noe “bare” over å dra til fesk Sverige og Danmark. Det er heller ikke noe “bare” over å dra på hytta, campingen, til naboen eller rett og slett å være hjemme. Vi må bort fra denne oppfatningen at ferien ikke har vært skikkelig ferie om man ikke har vært på tur. Barn har det fint der de er…om ikke vi voksne propper ørene deres fulle av andre oppfattelser.

Da går jo også ut en oppfordring til alle landets barnehageansatte + barneskolelærere (om dere ikke allerede gjør dette); Ikke spør barna/elevene hvor de har vært på ferie når de dukker opp igjen… Spør heller ungene hva de har gjort i ferien.

Tror det er bedre for alle.

God sommer 🙂

#sommer #sommerferie

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg