Norsk ishockey – utviklingen videre – redusere antall utlendinger

Er dette veien å gå, nå?

Norges Ishockeyforbund skal altså utover nå jobbe for å redusere antall utlendinger på is pr kamp pr lag i prestasjonsdelen i Norsk ishockey.

Ser man med kikkert mot fremtiden er dette helt sikkert veien å gå, men, og det er et stort men i mine øyne, jeg tror ikke dette er løsningen på den situasjonen norsk ishockey er midt oppe i nå. Poenget nå er jo at vi har manko på spillere…vi har ikke for mange.

Målsettingen til Norges Ishockeyforbund er jo, og har vært en stund, 3 prestasjonsserier med 10 lag i hver serie. Det var 2 serier inntil noen for noen sesonger siden mente at også 2 divisjon skulle innlemmes i prestasjonsdelen (noe jeg var meget skeptisk til da det skjedde, og hvorfor kan du lese HER). Dette for å skape enda mer topping og spissing inn mot Get-ligaen. Det har jo på ingen måte skjedd. Årets sesong har jo 9 lag i Get, 10 lag i 1-div. og det er 5 lag i 2 divisjon. Det betyr jo at ved lett og enkel hoderegning mangler vi 6 lag på å nå målsettingen. 6 lag, det er 120 spillere-ish det.

Nettopp på grunn av den mangelen på lag og spillere som ønsker drive ishockey på prestasjonsnivå mener jeg at det å senke antall utlendinger i prestasjonsdelen de første årene ikke er veien å gå. I min mening er det mer enn nok plass i de 3 øverste divisjonene pr nå for både dagens utlendingskvote samt de up-and-coming yngre spillerne som ønsker satse på hockey. Det hjelper jo ikke spesielt mye for dagens totale U20 på for eksempel Storhamar å redusere antall utlendinger med 1 stk pr lag. Setter man et tak på 4 spillere pr lag pr kamp på is så lager man bitte litt mer plass for yngre spillere, men det monner jo ikke…det hjelper heller ikke på den mankoen på 6 lag i prestasjonsdelen.

Det å gjøre Norsk ishockey større og bedre handler om å rekruttere og utvide. De eksisterende klubbene må alle ta tak og få store breddeavdelinger for å kunne levere kontinuerlig spillere til sin prestasjonsdel om de har noen, eller da til nære klubber gjennom samarbeidsavtaler for eksempel. Så må hockeynorge også akseptere at geografisk perifere hockeyklubber kommer til med de de klarer i en etableringsfase. Kanskje da med spesielle ordninger i en overgangsfase.

Mange snakker også om å utvide til 12 lag i Get. Jeg liker også den tanken basert på at det da vi bli kamp om å bli blant de 8 som spiller sluttspill, samt at det blir kamp blant de 4 som ikke kommer til sluttspill om å unngå nedrykkskval. Slik det er nå, og har vært en stund, så legger Get-lag nr 9 og 10 inn årene rett over jul og bare venter på kvalliken i mars. Med 4 lag utenfor sluttspillsplass vil det høyst sannsynlig bli kamp helt ut. Jeg er fullstendig klar over at forskjell topp/bunn da vil være stor, men jeg vil heller ha det, enn slik det ble i år. I Sveits for eksempel har de akseptert at det blir litt håndball-sifre innimellom, men at det skaper læring.

Det er jeg for.

Jeg tenker meg heller som en løsning utover:

12 lag i Get

12 lag i 1 divisjon

Dette vil da være de 2 prestasjonsseriene vi har, og som Norsk topphockey er med på å skape et produkt av. Med tiden bør man også kanskje sette max utlendinger til 4. Seriesystemet helt likt i begge divisjoner. Det må skapes kontinuitet, forutsigbarhet, etc.

2, 3, 4 divisjon lever da sitt liv, og de to lag som havner første/andre i 2-divisjon får muligheten til kval-spill inn i 1-divisjon om de har de ambisjonene, og veldig tidlig kan vise til solid økonomi og sportslig grunnlag til å klare tilværelsen i prestasjonsserien.

Hvorvidt det skal være et krav at alle klubber i Get og 1-div har breddeavdeling er en annen diskusjon.

 

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

#ishockey #2hockey #hockey

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg