Ringerike Ishockeyklubb i Get; For en vannvittig reise

Askerhallen, Frisk Asker – Ringerike, lørdag 16.00, Get-ligaen

Det er altså realiteten nå. Hvem i all verden i Ringerike Ishockeyklubbs historie ville tenkt og trodd på akkurat det bare for 10 korte år siden?

Historien til klubben er grei. Den startet i 1973 da bandyspillere i Ringeriksområdet heller hadde lyst å forsøke seg som ishockeyspillere. Klubben og laget ble dannet og jobben med å få en ungdomsavdeling og et slagkraftig A-lag startet. Ringerike fikk faktisk relativt fort en stor ungdomsavdeling, dengang het det lilleputt, smågutt, gutt, yngre og eldre junior (2 årsklasser på hvert trinn) og da på toppen som gulroten et A-lag. Junioravdelingens lag gjorde det bra, A-laget også relativt bra, faktisk så bra at under en opprykkskamp tidlig på 80-tallet sies det at kasserer løp oppe på snøkanten langs vantet og ba gutta roe seg ned for man hadde ikke råd til å vinne og rykke opp.

Banesituasjonen til Ringerike Ishockeyklubb har vært noe for seg selv. Det startet med 1 og så 2 baner med natur-is liggende nede i Schjongslunden. Helt suverent på vinteren når det først var blitt kaldt, men selvsagt helt håpløst på sen-høst og tidlig vår. Det ble spilt ishockey mang en gang på reelt sørpeføre. Det var vel rundt 1983 at klubben selv fjerne den ene banen og spillere og foreldre støpte en betongflate med innstøpte kjølerør for å få en kunstfrossen utebane. Banen lå der hallen ligger i dag. Dette gjorde at man kunne starte opp tidligere på høsten og holde på lengre på våren. Klubben beholdt samtidig den ene naturisbanen slik at det på god vinter fortsatt var 2 baner å boltre seg på.

Høsten 1989 stod vegger og tak klart etter en ufattelig stor dugnadsjobb av klubben. Alt man kunne gjøre selv ble gjort selv. Finaniseringen av egenkapitalen ble gjort med et tippelag av dimensjoner. All dugnaden gjorde også at da hallen stod klar så stod den der uten ei krone i gjeld. Dette gjorde at jobben med å jobbe for garderobebygg (det som står der i dag) ble veldig mye lettere. Garderobebygget ble finansiert og stod ferdig etter hvert som et komplett bygg i første etasje og som råbygg i andre etasje. For å få kafeteria, kontorer etc ferdig i andre etasje så var det til med dugnader igjen. Hallen ble så brukt slik den stod ferdig i 90-91 cirka frem til totaloppussingen i 2015.

Seniorlagene på Ringerike har vaket rundt i divisjon 2-3-4 i alle år siden oppstart med noen få reelle forsøk på å nå høyere opp. Det skjedde aldri. Hockeyen måtte vente helt til 2010 og den satsingen dagens trener Martin Boork ble forespurt å være med på etter flytting til Jevnaker. Det har vært mange gode hockeyspillere i Ringerike ishockeyklubb fra 1973 og frem til 2010, men aldri 20 stykker samtidig. Klubbens egne spillere fikk selvsagt også tilbud om å være med på satsingen, det ble arrangert try-outs, og det ble hentet spillere, sultne unge spillere. Alle lagene fra 2010 frem til i dag har vært bygget opp med samme filosofi; Dette må man ville være med på, samt studere/jobbe ved siden av. Ingen spillere lever av å spille hockey for Ringerike Panthers. Satsingen har “bært frukter” ved å sakte men sikkert bygge seg opp og bli klar for det man nå skal være med på: Get-liga 2018-2019.

Glemt et -19 og neglesprett på trening og kamp

Glemt er treninger på tjern på høsten

Glemt er måking av banen midt i treningen

Glemt er måking av bane på kamp, i pausa og midt i perioden

Glemt er snøfreseren som fyllte bagene våre med snø

Glemt er puckene som satt fast i nettingen bak mål

Glemt er puckene som ble borte i snøen om den gikk over vantet

Glemt er alle flisene man fikk av trevant

Glemt er traskingen fra garderober på stadion på kalosjer

Glemt er alle kampene som ble avlyst på grunn av snøvær

Glemt er alle skader, vondter, etc vi fikk fordi vi drev på i en annen tid der reglene for ishockeyspill kanskje var litt annerledes enn de er i dag. Ikke bare kanskje heller når jeg tenker meg om. Vi spilte på måter den gangen som ville gitt for eksempel en jagende back-checker 17×2 minutter for slashing fra offensiv sone ned til eget mål i dagens hockey. Vi hadde icing-regel som inviterte til grus-og-knus av løpere som ville ha puck. Vi hadde redline-offside og en meget lett innstilling til heads-up. Heads-down spillere hadde det ikke lett den gangen, de er mer beskyttet nå… i mine øyne kanskje litt for beskyttet.

Ringerike Ishockeyklubb, Ringerike Panthers, starter en ny tidsregning på lørdag. Vi har blitt en klubb med et topplag. Det krever mye av oss alle. Jeg håper bare vi ikke glemmer hvor vi kommer fra. En klubb med historie. Mange historier. Mange fra før jeg ble med i den voksne gruppa som 16-åring, men også mange fra årene etterpå, mange jeg selv har vært en del av. Alle menneskene som har bygget klubben frem til i dag.

Jeg skal avslutte denne lille (lange) teksten med en legendarisk historie og uttalelse vi alle har ledd mye av i ettertid, men som kanskje ikke var så morsom for spilleren selv akkurat der og da. Jeg husker ikke helt årstallet men den skjedde i Runnirinken Ishall på Nes og var et knallhardt oppgjør mellom erkervaler Nes og Ringerike. I en situasjon spilles lang puck opp og Anders Asen forfølger. Målvakt starter imot og kaster seg fremover, det samme gjør Anders, og de kræsjer sammen sånn cirka midtveis mellom mål og blå.

Anders setter seg så på benken, kjenner nok at det har skjedd noe, tar av seg hansken og kjenner på ryggen innenfor vesten. Handa frem igjen og ser greit med blod på den. Anders henvender seg så til oppmann Ole Henning Ellefsen og sier “Ole Henning, kan du ta en titt på ryggen og sette på et plaster?”.. Oppmann tar med seg “legeveska”, setter seg bak Anders, tar tak i drakten/vesten og tar en titt…før han sier ganske rolig:

“Anders, sånt plaster har jeg ikke”..

Det endte med ambulanse til legevakt med et 30cm langt kutt på skrå nedover ryggen etter keeperskøyta.

 

Det finnes ufattelig mange huskbare historier i klubben. De skal huskes, men nå kan Get-laget skape noe helt nytt.

God sesong alle sammen 🙂

 

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

#ishockey #hockey #2hockey #Get #Getligaen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg