Jeg må innrømme det; Jeg er ikke bitt av sjakk-basillen

Jeg klarer bare ikke få opp entusiasmen nok til å sitte i 6 timer og så bli begeistret for uavgjort.

Det skal sies at jeg har ikke spilt et fullstendig parti sjakk siden en gang tidlig på 80-tallet da jeg hadde commodore 64 kobla opp mot tv’n og slo sjakk-computeren på nivå “novise”. Da måtte det løpes og hente foto-apparatet som det het dengang og ta bilde av fenomenet som bevis for etterslekten. Meningen var nok å henge opp fotografiet i glass og ramme sammen med symaskinsertifikatet mottatt i 5 klasse.

Jeg har forsøkt å se litt på årets sendinger også. Med hu derre og han pipestemmen på plass igjen. Mer og mer virker sjakk på dette nivået som et virvar av muligheter og hvisomattedersomatte…og hvisomattedersomatte må det kanskje være for de to som spiller flytter brikker i sirup-tempo. Snodig er det uansett at Norge blir en sjakknasjon hvert VM på samme måte som Norge blir en curlingnasjon hver gang det er OL. Hadde det ikke vært kult om Carlsen møtte opp i sånne rutete bukser?

Jeg må dessverre skuffe alle fans av Magnus Carlsen og sjakk, men jeg synes ikke hverken han eller andre sjakkspillere driver med idrett. Han driver med brettspill. Han sitter putt stille og flytter brikker på et brett. Han triller ikke terning engang. Den eneste trimmen han får er da han flytter armen fra brett til klokka og tilbake, ja og da han slår ut en brikke selvsagt. Det at man får et par tenkesvettedråper i panna og blir klam mellom rompeballene av all sittingen gjør det ikke til idrett.

Og forresten….

Oppvarming. Gjør man det i sjakk? Setter man seg ned og flytter en bonde frem og tilbake? A2-A4-A2.. A2-A3-A2-A4-A2… Flytter man andre brikker? Hesten, to frem og en til siden? Varmer man opp klokkebevegelsen? Okay, ti ganger frem og til siden, siste fem med bondeflytting imellom så er du klar. Og hva med skader? Får man skader i sjakk? “Ai ai ai… der gikk han i bakken, det ser ut som strekk på hjernen”…du hører jo ikke sånt når det spilles sjakk. Har noen noensinne hørt om en spiller som ikke spiller sjakk fordi han har sjakk-albue? Gnagsår på klokkefingertuppen? Forfall på grunn av øm høyre rompeball?

Treningssamling, høydetrening, driver man med sånt i sjakk? Reiser en sjakk-klubb til et hotell i syden et sted for å spille sjakk i varmen? Tenker man bedre i høyden? Er brikkene lettere å flytte?

Jeg skal på ingen måte ta fra Magnus Carlsen og andre sjakkspillere at de er gode til å spille sjakk. Men er det idrett? Jeg synes ikke det. Det hjelper ikke at all verdens forbund sier noe annet.

Nåvel

Jeg forsøkte faktisk en gang å følge en hel VM-kamp.. Det skrev jeg også om, og tenkte jeg kunne gjengi den opplevelsen her:

Match : Carlsen mot Karjakin

Yes ass, i dag skal Carlsen spille hvit. Alle utenom de innfødte på nordsiden av Galápagosøyene vet jo at dette er en klar fordel. Jeg er klar for dette. Sendingen starter med intervjuer og tilbakeblikk spesielt med fokus på det fatale tårnflyttet i går.

Jeg føler meg lett og ledig i kroppen og tenker tilbake til de hårde dager da jeg selv slo pc’n i sjakk og tok bilde av det. Nåvel, jeg er klar. Jeg har tissa og henta en duggfrisk. Sofa og puter er fluffet. Jeg blir og optimist på vegne av kvelden da ekspertkommentator sier at han tror på en kort kamp på 4 timer 57 minutter.

Vi er igang. Sportens svar på såpeserier på TV hva gjelder fremdrift har startet.

3 trekk kjapt før Karjakin tenker litt og flytter. Her går det unna. 4 timer og 57 minutter pffffft… i dette tempoet blir det 4 minutter og 57 sekunder..

I spoke to soon….

Den kjappe flyttingen av brikker slutta fort. Nå sitter det 2 menn ved et bort og ser ut som de kjeder livet av seg annenhver gang. Det er en studie i å se tankefull ut. Oi oi oi oi…der flytta Karjakin og gjør klar til en rokade. Spenningen er til å ta og føle på. Magnus ser ut som han leker “titt-tei, hvoooor er babyen” nå.

Akkurat nå ville nok tilogmed skuespillerne i Glamour klaget på fremdriften.

21 minutter ut i kampen har ikke en eneste bonde blitt ofret. Senterpartiet sitter nok med tårer i øynene og vil utnevne Carlsen til æresmedlem. Nå blir Mikkel Diskerud intervjuet til stor glede for Tom Nordli i studio. Skulleduhasett…begge ofret en bonde. Nå ser det ut til at Carlsen spiller med miniputt-taktikk, altså mølje på midten. Jeg tar en pause og titter innom QI på BBC Brit..

Jeg er tilbake etter 1 time med fantastisk britisk humor med Stephen Fry som programleder. I sjakkmatchen ser det jo ikke ut som det har skjedd en dritt. Jeg teller bønder og grombrikker på sort og hvit og konkluderer med at SÅ stor fordel er det tydeligvis ikke å begynne med hvit.. Dog; Nå har pila -den som tydeligvis indikerer hvem som leder- skiftet til Karjakin ledelse. Jeg sjekker TV-programmer etter andre ting å drøye tiden med…

I’m back.. Nå er pila back på Carlsen. Skjer like lite som alltid så jeg svitsjer back på Nrk3 og programmet “Ung i pornobransjen”, bør bli mer action der. Men først: Carlsen tok en brikke… Så ikke hvem.. Medførte 214 teorier og en morsomhet fra Nordli.

Nah… Skjedde ikke mer der. Nå er det lite tid igjen på klokka, hva nå det enn betyr, i sjakk-kampen. Dramatikk… Tydeligvis.. Jeg får liksom ikke helt tenningen..

Studio gir seg ende over.. Publikum i studio åååååå’er… Nå er det maltraktering av brikker.. Midnatt… 4 timer sjakk.. Jeg har ikke sett 4 timer.. I dag har tydeligvis Kajakken tabbetrynet på slutten.. Blir sikkert remis i dag og..

Drit og dra.. Jeg køyer..

#sjakk #Carlsen #Caruana #nrk #nrksjakk

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg