Norge får vm-plassering som fortjent

Vi er jo ikke noe mer enn en topp-12 nasjon

I løpet av vm i ishockey har jeg lest kommentar på kommentar på hvor dårlige Norge er i dette vm. Kvalitet på trener, målvakter, backer og løpere diskuteres. Det snakkes i det vide og brede om kvalitet og vilje innad i laget, og underlig nok, for en gangs skyld er jeg ganske enig med mange av de som setter fingeren på akkurat det.

For meg er det nemlig ikke skuffende at vi ikke når en kvart-finale.. det regnet jeg faktisk ikke med. Det er måten vi ikke når den på som er litt skuffende. Det har på en måte vært litt dødt. Joda, det løsnet mot de 2 lagene vi måtte ta, men spruten til å gjøre gode kamper mot de beste har ikke vært der på samme måte som før.

Fakta, for meg, er jo den at Norge ikke er blant de 10 beste lagene i vm. I vår pulje er det Russland, Sverige, Tsjekkia, Sveits og Latvia som rangerer foran i mine øyne, og da Østerrike og Italia bak. I den andre puljen er det Canada, Finland, Usa, Tyskland, Danmark som ligger foran, mens Slovakia er ganske like som Norge, kanskje med Slovakia hakket bedre i 3 av 5. Storbritannia og Frankrike på bunn der.

 

Så:

Russland, Canada, Sverige, Finland, Tsjekkia, Usa, Sveits, Tyskland, Latvia og Danmark mener jeg er topp 10

Slovakia og Norge er lag 11-12

Frankrike, Storbritannia, Østerrike og Italia er lag 13-14-15-16

 

Som betyr:

Norge skal spille over evne med de folka vi har i dag for å bli bedre enn plass 11 til 12. De 8 store tar mer eller mindre alltid kvartfinaleplassene. Russland, Tsjekkia, Sverige og Sveits fra vår pulje, og Finland, Usa, Canada og Tyskland fra den andre puljen. Norge og Latvia skal gjøre opp om 5 plassen i vår pulje mens Slovakia (gitt at innbyrdes teller først) vel er garantert 5 plassen i den andre puljen siden Danmark tapte for Canada og ikke kan ta igjen Slovakia.

Litt avhengig av resultat Slovakia-Danmark og Norge-Latvia i dag med hensyn på Norges endelig plassering. Taper Norge og Danmark vinner så er også Danmark forbi på plassering.

 

Håp, forventning og resultat:

Det et vel kanskje her det sprikes mest med hensyn på Norges sjanser i vm hvert år. For meg er det slik:

Håp = kvartfinale

Forventing = bedre enn “avgjørende sistematch”

Resultat = plass berget før siste kamp.

 

Norges resultat står da helt opp til hva jeg trodde/forventet før vm. Det hadde ikke hjulpet med Zuccarello heller. En spiller kan ikke gjøre det for Norge, for ser man Norge opp mot Russland etc så er vi som lag milevis bak. Det, for meg, handler ikke om hvem som er landslagstrener eller noe sånt, vi er bare ikke der. Jobben med å komme dit må bli et samarbeid med Norges Ishockeyforbund, klubber, kommuner, skoler etc for å legge forhold til rette for de som vil bli gode på samme måte som “alle” stiller opp for de som vil bli gode på ski.

Vi må begynne med systematisk grunntrening fra mye tidligere enn vi gjør. Det er jo underllig at norske U11/U12 lag kan spille turnering i Sverige og klare seg helt ok, men når de møter samme lag igjen som U15/U16 spillere så blire bakhjul så det holder. Det er noe som skjer i den alderen som Norge ikke får med seg.

Vi må rett og slett jobbe i begge ender nå. Vi må opprettholde kvaliteten i Get og 1-divisjon samtidig som vi jobber mye mye MYE mer med de små og det å beholde spillere i idretten. Det er med stor bredde vi kan dra talenter opp og frem.

 

Et lite apropos til klubber/hallkoordinatorer:

En “pappa” sa engang til meg:

Norsk ishockey må se litt mer på tildeling av istid i hallene. Som han sa: “Hvilke barn er det som i hovedsak begynner med ishockey, jo det er barn av tidligere spillere eller veldig engasjerte supportere som selv driver litt kokkos-hockey. Hva slags tider får lavere divisjoner i haller? Møkkatider! Veldig sene kvelder osv. Hva skjer da? Jo, de går lei og begynner med ski isteden for trim. Hva begynner barnet med da? Jo ski…”

Han sa videre at selvsagt skulle ikke lavere divisjoner osv trumfe seg foran barn og ungdom.. men når to 3/4 div-lag (eller oldboys) står og venter på at 5-6 hockey-pockey-bedriftsspillere skal leke ferdig i halvannen time i en hall klokka 21 på kvelden…ja da får man rett og slett mer og mer leia… og begynner slutte/ikke møte opp etc.  Det er ikke bra for rekrutteringen det heller.

 

Legger ved: Det hjelper ikke med istid om du ikke trener når du er der

 

Vi må også jobbe med treningskulturen

Uansett hvor mange ishaller vi har så kommer vi ikke unna å måtte ha treningskultur. Man må ville trene, man må ville bli god. Det nytter ikke å slå seg på brøstet og hevde at man følger opp om man kjører til ishallen 2 ganger i uka men lar være på fredagskvelden eller i helgen, for da skal man på hytta.

Vi må begynne å jobbe med treningskultur for alle. Slutte fokusere på utstyr og annet som er sekundært. Vi må skape en stor bredde.

Da kan vi kanskje etter hvert bli “Sveits” i første omgang.

 

Les: Utsyrshysteri og dumskap

Les: Når talentet er begrensende

Les: Hvem er egentlig helten?

 

#hockey #ishockey #2hockey #Get #1divisjon

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

1 kommentar
  1. Laga fra 07,06,05 kullens gjör det veldig bra og er langt framme sett mot de fleste svenske, så tanker de av lasset. Hvorfor?
   De trener for hardt, for, spesialisert, i forhold til det meste, taktikk, faste plasser på banen osv. I Sverige trener de fleste etter en annen modell, de får lov til å tape, de spiller på alle positioner , de får lik spilltid, men trener ettter en plan som er tilpasset deres alder og kunnskap, plutselig så står det en 15 åring i Sverige som er mye bedre inskolet på basic ferdiigheter enn i Norge , og de norske har brent kruttet, mistet mange på veien for satsningen har värt for töff, nå begynner satsningen i Sverige ,

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg