Å velge privatskole for barna sine..

Det må da få være en privat ting?

Jeg skal for en gangs skyld ikke fleipe og tulle noe særlig, for dette temaet bør belyses med litt seriøsitet og alvor slik at man får en felles forståelse av saken. Det har jo da de siste dagene blitt kjent at Norges Kronprinspar ønsker å sende barna sine på en privatskole i Oslo…og jada.. det er riktignok en dyr privatskole…men i prinsippet må vi tenke på alle privatskoler på samme måten..dvs at de alle tilbyr en pedagogisk opplæringsmåte som er annerledes enn hva den norske skolen tilbyr. Jeg er helt klart ikke naiv nok til å tro at det ikke finnes voksne mennesker der ute som sender ungene sine på privatskole bare fordi de kan…men jeg er heldigvis også klar over at mange foreldre opplever at sine barn sliter med å klare seg i rammene den norske skole tilbyr og søker da alternativ pedagogikk for å gi barna sine en sjanse.. (og hva vet det offentlige Norge egentlig om hva Kronprinsbarna evt sliter med).. i tillegg da selvfølgelig til alle de foreldre som rett og slett bare liker andre måter å lære på. Det må jo ikke være noe som er galt for at ungene skal kunne gå privatskole. Nåvel, jeg synes det ser ut som om debatten farges av følgende:

1 Om du er for eller mot monarkiet/kongehuset

2 Din oppfatning av hva som er folkelig og ikke

3 Om du er for eller imot privatskoler og foreldrebetaling

4 Din oppfatning av statens ansvar mht skolegang

5 Din oppfatning av samfunnet og “likhetsprinsippet”

Min oppfatning er først og fremst at AP-Kolberg som gikk hardt ut mot Kronprinsparets valg samt Elin Ørjaseters blogginnlegg på Nettavisen om det samme er totalt feilslått kritikk av to foreldres personlige valg. Disse og andre går rett i strupen på Kronprinsparet og mener at et annerledes valg betyr en falliterklæring til den norske skolen…men det er det jo ikke… KP sier jo selv, og jeg siterer på husk: “Dette er et personlig valg vi tar for til beste for våre barn”.. Min kone og jeg har begge våre gutter i privat skole…litt tilfeldig men vi har nå det.. (den koster ikke 200 000).. Det er på ingen måte pga at vi mener den norske skolen er ræva og altfor dårlig…det er rett og slett fordi det ble sånn og at vi ser at det passer bedre for guttene våre. Jeg mener jo heller at disse som reagerer så fælt virkelig må være de som synes den norske skole er for dårlig….og Kolberg har jo sånn sett vært med på å forme den skolen vi har i dag.

Mye av kritikken går jo på at Kronprinsparet velger en skole som er dyr. Dette er et valg de tar basert på hva de har råd til sett i forhold til den apanasjen de mottar hvert år….slik som alle vi andre må gjøre sett opp imot den lønna vi har..  Så er spørsmålet: Skal Kronprinsparet få lov til å bruke “lønna si” som de vil eller må de spørre Ola Nordmann om det er greit hver gang de vil bruke “dine og mine skattekroner”..? Det mest folkelige i Norge er vel at vi alle har råderett over våre egne penger og tar de frie valg som ligger der som muligheter for oss.. Eller skal ikke Kronprinsparet ha lov til det? Enn så lenge så har vi et kongehus som tildeles en “lønn” hvert år. Burde ikke Kronprinsparet få lov å disponere selv?

Annen kritikk går på at det er ikke fritt valg av skole når det koster penger.. Nei, det er riktig det.. Men uten foreldrebetaling ville ikke disse skolene eksistere i det hele tatt for den norske stat vil ikke støtte disse skolene fullt ut slik at de er gratis for alle.. Så da må du spørre seg selv om du mener at alle privatskolene skal avskaffes og at alle skal behandles klin likt inn den norske skolen… eller skal vi akseptere at det er forskjell på oss mennesker i Norge og i verden..både kunnskapsmessig og økonomisk. Mener du som har slik kritikk at Norge skal forby våre ungdommer å studere i utlandet fordi noen foreldre har råd til det og andre ikke? Andre kritikere sier at “men jeg har ikke råd til å velge”… vel, uten at det koster noe så ville du ikke hatt noe å velge mellom heller.. Dette er jo strengt tatt sånn det er i alle deler av det norske samfunn..

Så:

A….skal vi bestemme hva Kronprinsparet synes er best for sine barn?

B….skal vi bestemme over apanasjebruken til kronprinsparet?

C….skal vi alle i Norge har rett til å velge fritt basert på de evner vi har?

Så får debatten om å ha et kongehus eller ikke være en helt annen skål…

 

2 kommentarer
  1. Hei
   Leste dette innlegget, og et poeng du ikke nevner er at ikke alle privatskoler koster penger. Der er flere montessoriskoler rundt om i Norge som er gratis. I tillegg er det slik at de montessoriskonene som man må betale for, koster ca like mye som en sfo plass. Og da blir det ett fett om man bruker penger på sfo eller montessoriskole 1-4 klasse. Sier dette da jeg har barn i montessori, og ser at folk blir veldig overrasket når jeg spør… Hva tror du egentlig en plass i Montessori koster? så tipper de fleste utenforstående på mye mer enn det faktisk koster.
   god hilsen dansemamma

  2. Anonym: Prøvde å holde penger litt unna 🙂 Men ja, noen er gratis, andre er dyre, de fleste koster vel middels… Og for å sitere en venn: Det finnes mange som prioriterer annen pedagogikk da da dermed en kostnad over masse annet materielt kun for de synes de passer best til sine barn.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg