Det er for jævlig at oppdragelse overrasker.

I går opplevde jeg noe gledelig på slutten av dagen. Herved gis en virtuell blomst til en småbarnsfamilie som var på Kiwi Hønefoss i går.

Dagen min startet med en kjøretur til Strømstad og deretter Nordby for å handle litt av hvert. Disse kjøreturene gir meg, tror jeg da, alltid flere rynker og grå hår på grunn av kjøreferdigheter, eller mangel på sådanne, til mine medtrafikkanter. Det bremses i tuneller, skiftes fil uten signal eller sjekk blindsone, ligger i venstrefil under fartsgrense etc. Gårsdagens kjøring toppet seg vel da jeg tok igjen en bil i venstre fil (høyre var helt ledig) som etter lang tid endelig la seg ut høyre slik at jeg kunne passere for deretter la seg tilbake i venstre fil… jaja, nok om kjøring.

På ettermiddagen måtte jeg innom butikken her hjemme. Jeg parkerer og begynner gå mot inngangen da et par i ca 25-30-årene kommer ut. De har en sønn på 4-5 år samt en datter på 2-ish som moren bærer på armen. Gutten ser noe søppel på bakken og begynner sparke det bortover.

Da skjer det gledelige. Mammaen og pappaen reagerer ganske likt og sier "Hei XX, la være med det, plukk det heller opp og kast det".

Gutten svarer som de fleste gjør "men det er jo ikke jeg som har kasta det på bakken".

Da svarer mammaen: "Det vet jeg, men du trenger ikke hjelpe til med å spre søppel på parkeringen, da tar du det heller opp og kaster det i søpla".

Gutten mumler bittelitt men plukker det opp og kaster det, er like blid og får skryt/takk av moren og faren sin.

Dette fortjener en stor virtuell blomst 🙂

Det er altfor mange som rett og slett gir komplett F… i sånne ting. Det gledet meg å se på en lørdags ettermiddag. Jeg sier ikke at alle skal flyge rundt å rydde søppel hele tiden, men ved å lære barn at søppel skal i søppelkasser så blir det kanskje mindre og mindre av forsøpling rundt omkring.

God søndag 🙂

#barn #voksen #oppdragelse

Det nærmer seg julemat: Pinnekjøtt på 1-2-3

Den gode tiden nærmer seg 🙂

Tiden er kommet. Snart skal pinnekjøtt fortæres for første gang denne vinteren. Pinnekjøttet heter som vanlig helt sikkert ett eller annet “meget kjøttfullt”, som jo da betyr at kostnaden for et par kilo beløper seg til ei kvart månedslønn omtrent.

Nåvel; Dette spesielle pinnekjøttet er oss vel unt så det er bare å kjøre på.

Her kommer pinnekjøtt på 1-2-3 som skrevet i fjor. Det er jo ingen vits å finne opp kruttet på nytt.

Here we og!

I går var det jo da å huske at pinnekjøttet måtte legges i vann for å ehh.. utvannes. Det gjorde jeg jo selvfølgelig, lett, før ettermiddagen og en ishockeykamp for å skjerpe apetitten. Så, litt utpå dagen i dag så var det bare å ta på seg pinnekjøtthatten…

Og så begynne forberedelser. Det første man må gjøre er å finne frem øksa..

For skal man lage pinnekjøtt skikkelig så må det være selvlagde bjørkepinner i bunnen av kjelen..og da må man jo ut å jakte på pinner..

Denne gang var det en umiddelbar suksess. Jeg fant en flokk med frittgående pinner ikke så langt fra huset. Jeg har selvsagt ikke bilder fra den seansen som der var for å spare sarte sjeler.

Etter så å ha sløyet og renset pinnene så legges de på kryss og tvers nedi kjelen slik at de danner en rist (det er her juksepaver bruker metallrist som jo kan sammenlignes med å være italiensk fotballspiller) og så legger du så pinnekjøttet på kryss og hvers og hulter til bulter i kjelen. Fyll så på med litt vann..

For pinnekjøtt skal bare dampes. Blir akkurat samme som å dampe wiener vet dere.. Der var det mange som nikket anerkjennende ja.

Så er det bare å la dette stå på ovnen i timesvis. Jo lengre jo bedre. Men; arbeidsledig blir du ikke.

To kålrot or not to kålrot. Now I shall skrell ju..

Kålrota skrelles, kappes i skiver og så i raffe små flotte kokbare terninger.

Nå blir det mye lettere å først koke kålroten myk og god for deretter å lage kålrotmos. Det kan ikke jeg selvfølgelig for da må man kunne dette med en dæsj av dett og en klype av datt pkuss fløte…

Så jeg setter assistentkokken min Kålbein til å passe på mens jeg tusler ut i stuen og drikker en kopp kaffe.

Men først må potetene skrelles…vel, etter at du har vært ute og skutt de da.. Det er jo rett før de flyr til Bahamas for vinteren. Fangsten ble ikke så dårlig egentlig i dag til å være såpass sent i november.

Det er også her en fordel å dele de opp før koking. Husk å fjerne paven når du rensker og skreller.

Da anser jeg Jim’s matblogg del 7 som avsluttet. Nå skal det bare kokes og fikses og så spises…og der går grensen altså.

#pinnkjøtt #matblogg #mat

Okay da…sånn ser det ut nå. Blir bare bedre og bedre utover ettermiddagen 🙂

God søndag!

#mat #matblogg #pinnekjøtt #jul

Taklingen i Stavanger – Lillehammer

Mye er sagt og skrevet om taklingen som skjedde i Stavanger der en Lillehammerspiller blir liggende. Det går i fra overfall og vold til bevisst takling mot hode, og selvfølgelig det motsatte, open-ice heads up.. “sånn gåre når du bare ser på puck”.

Det som er helt sikkert er at de aller fleste av oss som spiller og/eller har spilt hockey der taklinger har vært en del av spillet har opplevd omtrent slike taklinger, men da heldigvis uten at det så slik ut etter taklingen.

Dog er det vel sånn at noen og enhver av oss har latet som det ikke gjorde vondt, kreket oss ut i boksen og ligget der og prøvd ikke kaste opp alt vi har spist den siste uka.

Jeg viste videosnutten til en kollega som er sportsinteressert og den umiddelbare kommentaren var: “næmmen, han krøker seg jo sammen før taklingen, da må’n jo få juling da”.

Hva skjedde så egentlig i denne taklingen? (alle bilder klippet fra Tv2/Zumo)

Her ser vi spiller 21 jobbe hjem for så å svinge innover i banen for å hjelpe medspiller i 2-1 situasjonen Lillehammer har der. Foreløpig ikke noe galt i situasjonen.

Spiller 21 svinger mot puckfører som går inn bak egen spiller. Fortsatt ikke noe galt i denne situasjonen.

Det virker som at Lillehammerspiller mister puck litt av kølla mens 21 fortsetter sin sving mot motstander. Fortsatt ikke noe feil.

Spiller 21 gjør seg klar til takling mens Lillehammerspiller “jobber ” med puck. Her begynner det å gå galt. Lillehammerspiller synes ikke å se/være oppmerksom på  Stavangerspilleren som kommer.

Her ser vi spiller 21 setter skulder klar for takling mens Lillehammer spiller fortsatt ser på puck. Fortsatt en relativ “dagligdags” situasjon i ishockey. Det virker heller ikke her som om Lillehammerspiller er klar over hva som er i ferd med å skje.

Første spørsmål kommer her: Burde Stavangerspiller her avbrutt taklingssekvens? Bremset ned? Bare markert seg? Noe må han jo gjøre, han kan jo ikke bare gi fri bane for puckfører.

Spiller 21 er inne i takling i en taklingsbevegelse og treffer. Enkelte sier han hopper her. Jeg har sett om og om igjen, jeg ser ikke noe hopp inn i takling, jeg ser spiller som går inn i takling med skulder og overkropp med hvert fall høyre skøyte plantet i isen og da en foroverrettet taklingsbevegelse. (tidligere nevnte kollega sier også “han hopper ikke”) Jeg ser en Lillehammerspiller som, idet taklingen treffer, er veldig lavt nede med hode, noe som også forklarer hvorfor denne taklingen ble så ille som den ble.

Her har takling akkurat skjedd og det ser ut som 21 har vridd på seg i treffpunktet og får hodet/ansiktet til Lillehammerspiller i brystet/deler av skulder.

På grunn av farten dette skjer i så ser det veldig voldsomt ut. Det var en knallhard takling som ble voldsom fordi hodet ble truffet, for det ble det, ingen tvil om det. Det at skøyter letter på såvel takler som den taklede vet alle som spiller ishockey at skjer titt og ofte etter sammenstøt.

Det hersker ingen tvil om at denne taklingen var hard. Den blir seende ekstra hard ut på grunn av akkurat denne situasjonen som bildene viser.

Så er spørsmålet: Hva om Lillehammerspiller her hadde reist seg opp/strukket seg opp i taklingsøyeblikket og kun blitt truffet i brystkasse/skulder. Ville denne taklingen da medført noe avblåsing?

Det er aldri noe morsomt når spillere blir liggende på denne måten.

Om det skal straffes hardt eller ikke det får andre avgjøre. Jeg vet bare at ting skjer jævlig fort ute på isen. Det som i utgangspunktet ville vært en brillefin takling kan utvikle seg til et mareritt fordi motstander i siste tidels sekund skifter retning, bøyer seg, eller gjør annet som forandrer situasjonen komplett.

Det var en knallhard takling med vondt resultat.

Mitt hockeyhjerte klarer ikke engang tenke at spiller 21 mente å skade Lillehammerspilleren. Jeg håper han bare mente sette inn en open-mid-ice men så skjedde det som skjedde.

God bedring til Lillehammerspilleren.

#2hockey

 

Jims matblogg, del 32, Vårruller!

Men ikke noe vegetarskvip nei.

Dette er vårruller med svinekjøtt, gulrot, løk og no sausegreier fra no skumle flasker fra innvandrerhylla på butikken!

Slik ser de altså ut da de er ferdig stekt i olje. Men; Dette er jo å foregripe begivenhetenes gang.

Først må man ha rispapir. Jeg som har trøbbel med å kjevle ut en pizzadeig er dypt imponert over den/de som klarer kjevle ut ris til sånne firkanter. Derfor går jeg på butikken og kjøper ferdige firkanter istedenfor å prøve selv.

Så bøtta med det rare i. Her lærer man seg etter hvert hvor mye man hiver oppi av hver ingrediens. Kjøtt, løk, gulrot, kålhue i raspet form, sauser jeg ikke kan uttale samt salt & pepper…det har jo alltid sjefskokker oppi. Dette røres sammen og så er man klar til å rulle sigg.

Jeg bruker selvsagt stand-in til dette grisearbeidet. Rispapiret "limes" med egg som pensles på. Det er en helt klar fordel å knekke egget opp i en kopp i rå tilstand. Det å gnukke et kokt egg bortpå ala limstift funker ikke.

Vårrullene legges ferdig rullet i et sirlig pent og dandert fiskebeinsmønster. Hulter til bulter blir bare ehh..hulter til bulter..

Vårrullene stekes så i panne med masse olje (husk å kjøpe tidligere på dagen ellers må du ut og kjøre da du egentlig har lyst å montere en duggfrisk mot leppene). Vårrullene stekes til til de blir gyllenbrune.

Slik. De skarpeste av leserne vil kjenne igjen bildet fra litt lenger opp.. Kudos til dere.

Vårruller er fingermat. Jeg liker å nyte de med litt chilisaus samt et glass saft.

Enjoy 🙂

Les også: Omelett for dummies

Les også: Pizza fra bunnen av

Les også: Søndagsfrokost: Beggstykker

Les også: Pinnekjøtt, Steg for Steg

#mat #matblogg #matbloggere

Jeg er så glad jeg ikke har døtre.

Jeg er så glad jeg ikke har barn som må vokse opp med det presset unge jenter i dag har på seg med hensyn til utseende og kropp.

Joda, det et kroppspress blant gutter og, men det er ikke i nærheten av hva jenter opplever.

Hvem er det så som har mye av skylda for dette, ja i tillegg til de alltid eksisterende medier som rapporterer fra Hollywood etc? Jo det er en gruppe mennesker:

Kvinnelige toppbloggere uten gangsyn.

Kvinnelige toppbloggere som fraskriver seg det ansvaret de har fått som unge jenters forbilder. Kvinnelige bloggere med alt fra 5-70 tusen daglige lesere. Kvinnelige toppbloggere som ikke klare vise frem en brusflaske engang uten å strutte med rompe, pupper og lepper.

Nei du kvinnelige toppblogger, du kan ikke fraskrive deg ansvaret. Du har på en gitt dag 30 tusen ungjenter som lesere som tror lykken er silikon her, botox der samt eventuelt få barn i ung alder og bli blogger på heltid.

Jeg er så glad jeg ikke har døtre som forsvinner ned på rommet sitt for å ta selfies med trutmunn og strutterompe. Jeg er så glad jeg ikke har døtre som føler seg mislykka fordi de ikke har silikonpupper og fitnesskropp.

Det å lese kvinnelige toppbloggere fraskrive seg sitt ansvar overfor sine lesere blir bare for dumt. Det eksisterer ufattelig mange unge jenter der ute som er lettpåvirkelige og ute av stand til å skille deres liv mot en toppbloggers.

Kan du, kvinnelige toppblogger, bare prøve se for deg en ungjente på 13-15 som sliter med selvtilliten, som ikke føler hun er noen, som ikke tenker hun betyr noe for noen, som ser deg legge ut lettkledde bilder for å se hvor mange "likes" du får? Kan du se for deg det og samtidig igjen påstå at du ikke har et ansvar?

Er du i det hele tatt bevisst på hvor mange jenter det finnes der ute som ikke har fått den riktige bagasjen hjemmefra? Som ikke har lært hjemme hva som er rett og galt? Som ikke har lært disse grensene man helst ikke skal tråkke over før man er voksen og klar over sine valg og hva de kan bety for fremtiden? Er du i det hele tatt klar over hvor mange ungjenter som sliter rundt omkring i Norges land pga bilder etc på avveie fordi de tror livet du lever er det eneste rette?

Jeg sier ikke at du ikke skal få gjøre som du vil kjære kvinnelige toppbloggere; Jeg sier bare at du kan være ditt ansvar bevisst. Advar jentene. Fortell de hvordan livet er. Informer om ulempene, ikke bare vis det glamorøse.

Mvh

En pappa til "bare" gutter.

#kropp #kroppspress #gutter #jenter #bloggere #kvinner #selfies #pupper #rompe #lepper #silikon #botox #strutterompe #toppbloggere