Pengerot og tidslinjen…

Nå kan man altså lese at det er innkalt til ekstraordinært møte i Forbundet, og at man håper å kunne gi info allerede fredag (senest mandag) om tilstand og vei videre.

Det er vel hevet over enhver tvil om at OM det hadde vært en klubb som var i dette uføret… ja da ville sjansen vært stor for massive konsekvenser.

Jeg synes det er noe som er rart med tidslinjen her… i tillegg til at konklusjonen på hele greia er skummel, om det jeg tenker/tror er riktig.

-punkt 1: det ble kommunisert ut 9 mill i underskudd

-punkt 2: det ble kommunisert at 6 mill av disse 9 var planlagt

-punkt 3: det ble kommunisert at 2 mill av disse 9 var U20 VM man tok på seg (dvs også planlagt)

-punkt 4: det ble kommunisert at 1 mill av disse 9 var økte kostnader etc..

-punkt 5: det ble kommunisert at noen stillinger ble holdt ledige for å fikse på disse kostnadene

 

Først og fremst var kommuniseringen av beløp under punkt 1 under enhver kritikk. Det måtte et ekstra intervju til for at hockeynorge skulle skjønne beløpene, samt da skille snørr fra barter.

Jeg forstår ikke hvorfor det ble brukt 6 mill hvis man ikke hadde 100% dekning for å bruke disse 6 mill uten at det ville gå utover noen som helst av vanlig drift?

Jeg forstår heller ikke hvorfor/hvordan man kunne ta U20 VM og de kostnadene uten samme betingelser som for bruken av de første 6 mill?

Dette er jo da 8 mill brukt tydeligvis uten å ha kontroll på at man hadde disse 8 mill å bruke uten konsekvens for resten av drift av norsk ishockey. Går man 8 mill utover budsjett, ja da bør man ha dekning for det uten at folk får fyken og lag ikke får samlinger/aktivitet.

Ser man bort i fra disse 8 millionene..dvs man antar at “de pengene var på stell”, ja så er det økte kostnader kommunisert ut som 1 mill som nå knekker forbundets landslagssatsing.

Slik kan det jo ikke være.

Hockeyforbundet må jo ha buffer nok til å ikke gå ad dundas pga 1 mill.

Beløpet må jo være mye større. Da kommer jo spørsmålene: Hvor stort er egentlig underskuddet? Hvor stor er egentlig inntektssvikten? Og kanskje viktigst av alt: Når visste administrasjonen at det gikk den vei høna sparker? Hvis det er slik at alt var “grei skuring” i juni, og helt “på tryne” i august… Hva skjedde?

Hvis man underkommuniserte før sommeren, hvorfor?

Det var vel, som det pleier, sikkert budsjettert med overskudd. Hvor stor er egentlig differansen mellom det man håpet og det man endte på?

Konklusjonen er jo sånn sett enkel.

Her er det noe som ikke er rekti!

Jeg håper det kommer frem det som må frem… og at man flytter brikken frem til start.

 

 

 

Hvorfor står ikke en hovedsponsor og klorer på døra til norsk ishockey?

Dette spørsmålet har jeg stilt meg selv utallige ganger i det siste.

Ok, jeg skal rette litt på meg selv.. Jeg mener selvsagt ligasponsor, større sponsorer, sponsorer som ville tilføre friske penger til norsk ishockey.

Hva svaret er, vel det vet jeg ikke. Det jeg vet er at det blir altfor enkelt å svare “Forbundet” og “ledelsen av Forbundet” på et slikt spørsmål.

Hadde dette vært et spørsmål som skulle besvares i en lokal sak så ville jeg vært tilbøyelig til å svare at “vi har gått tom for barn med foreldre som jobber på riktig sted”.

Men slik er det jo ikke. Dette er et nasjonalt problem.

Det må besvares med en helhetlig tanke. Hva er det som gjør at en hovedsponsor ikke klorer på døra til norsk ishockey for å få profilert seg gjennom TV2 sendinger, etc etc.. Kan hovedgrunnen være at man ikke ønsker bli assosiert med det som har foregått og foregår?

På toppen av at norsk ishockey har slitt med å få idretten stueren, og akseptert som en vanlig idrett for gutter og jenter, ja så kommer de klubb-økonomiske skandalene på toppen. De skandalene er det jo ikke Forbundet som står for. Det ansvaret må klubbene ta. Det at det dukker opp skjelett i skapet til Forbundet nå, ja det må de svare for selvsagt.

Media må ta sin del av ansvaret. Media elsker slå opp saker hver gang det skjer noe som ikke burde skjedd.

Når var NRK på pucken sist for eksempel når det gjelder sporten? De var raske med å komme med 800-millioners utspillet mht Fredrikstad Arena, men hvor mye ishockey er de interessert i?

Når alt det der er sagt:

Norsk ishockey ishockey må rydde opp. Det klarer ikke Forbundet alene. 10 klubber i øverste liga som har alt på stell sesong etter sesong vil være en liga bedrifter vil assosieres med. 1-2 kokkos-opplegg hver sesong ødelegger dette.

 

Jeg er enig med Knut Sandersen (Hockeypodden) som i en video nå ber om at Forbundet nå burde komme ut med en video (eller kalle inn til pressekonferanse) hvor man systematisk klarlegger alle aspekter ved dagens situasjon, samt legger ut om veien videre.

Det er rett og slett krise at norsk ishockey er så svakt stilt økonomisk som det virker som man er ut ifra siste dagers medieoppslag.  Den tilstanden må Forbundet og admnistrasjonen ta ansvar for.

 

Kom gjerne med synspunkter folkens.

Dog, alle har lest at mange mener den og den er idioter og må sparkes/velges vekk. Det trenger vi ikke lese flere ganger nå.

Nå trenger vi løsninger som sikrer norsk ishockey.

Hvorfor står ikke en hovedsponsor og klorer ned døra til norsk ishockey?

 

 

 

Nei Forbundet… dette er for dårlig..

For en stund siden kom altså nyheten ut om at Forbundet var 9 millioner i minus. Det ble selvsagt slått stort opp, med rette, men ble på en måte roet litt ned ved at Ottar Eide var med på et intervju i TV2 Hockeyprat. Etter dette skrev jeg følgende:

***

Forbundet er altså kraftig i minus og må kutte kostnader.

Ottar Eide sa i intervju med TV2 Hockeyprat hvordan dette skulle gjøres, og forsikret samtidig at sporten ikke skulle lide.

Det gjenstår jo å se. Har man ikke penger så har man ikke penger. I god norsk ånd ender man vel opp med at spillerne må ha med matpakke og lommepenger på samlinger.

Nyhetene om at Forbundet må redusere (eller ikke fylle “vacante” stillinger… forklar meg gjerne hvorfor ikke ordet “ledige” kunne blitt brukt her) er ikke noen gode nyheter for omdømmet til norsk ishockey. Vi trengte ikke dette etter fjoråret med Manglerud Star og Lillehammer som endte opp med Mangleruds fall. Sparta med poengtrekk hjelper heller ikke på.

***

Så gikk det noen dager. Det var mye greier på sosiale medier om dette, også med rette, men ble på en måte roet litt ned igjen etter at Tage Pettersen var med i Hockeypodden. Etter det intervjuet skrev jeg følgende:

***

Jeg har først og fremst lyst å si unnskyld til Forbundet. Jeg var nok også en av de som ristet på hodet over underskuddet på hele 9 millioner…før jeg fikk høre forklaring fra Tage Pettersen i Hockeypodden. 6 av 9 milioner var planlagt aktivitet pga etterslep covid. 2 av 9 millioner var U20 VM i Varner Arena, som ikke var budsjettert. Da gjenstår 1 mill i underskudd. Det er langt unna de opprinnelige 9 og er i vårt samfunn med økte kostnader for alt og alle sånn sett et forståbart tall.

***

Vel, den unnskyldningen trekker jeg sånn sett tilbake etter de siste dagers nyheter om alvorlig økonomisk trøbbel i Forbundet.

Ingen (kun U20) landslagssamlinger ut 2023?

Var det ikke det nettopp dette Ottar Eide garanterte i det intervjuet han var med i?

Det at norsk ishockey har så dårlig råd (og økonomistyring) at det ikke kan arrangeres landslagssamlinger engang er horribelt (hårreisende for de som har hår).

Jeg skal ikke henge meg på kravet om at den ene eller den andre skal kastes. Jeg hater det når ledere “tar ansvar” og går. Jeg vil heller at ledere skal “ta ansvar” og bli for å rydde opp. Det er jo hevet over enhver tvil at det er noe fundamentalt feil som foregår når man for bare kort tid siden lover at sporten ikke skal lide, og så nå innstiller all landslagssatsing ut året. Hadde man penger før sommeren og ikke nå?

Norges Ishockeyforbund trenger ta en grundig selv-sjekk.

Vi kan ikke ha klubber som går på ræva sesong etter sesong økonomisk, og så samtidig har et forbund som følger opp på samme måte. På samme måte som klubber har måttet se på seg selv og hvordan de er organisert (og møter krav om en sterk administrasjon) må også Forbundet nå “start over”.

Jeg ser også at det skrives at med de tiltak man gjør nå så håper man at 2024 skal gå bra. Jeg trodde vi var forbi “håpe-budsjett” i norsk ishockey nå?

Jeg er rett og slett dritt lei av negative oppslag rundt norsk ishockey.

Det er sånn sett ikke noe merkelig at ikke store potensielle hovedsponsorer står og klorer på forbundsdøra.

Hvordan dette skal løses vet jeg ikke.

Det handler alltid om penger.

Kanskje bør man se innad i hockeyfamilien etter de som er vant til å forvalte penger.

Vi har sikkert noen av de.

 

 

Er ikke flom pensum på livets harde skole?

Altså.. Hvor er folka fra livets harde skole?

Vi er midt oppe i en flom-krise.. såpass må vi være ærlige å innrømme.

Folk har vært og er evakuerte.
Folk har fått ødelagt hus og andre eiendeler.
Campingvogner og hytter har reist nedover elver og blitt knust av bruer.
Bedrifter og andre næringer har fått oversvømmelser som setter de enormt tilbake.
Kostnadene er enorme.
Idretten har blitt satt på pause.
Naturen langs elva ødelegges av ras og annet som skjer når elva er 2 meter høyere enn vanlig.

Det flommer rett og slett over av meldinger om ødeleggelser.
Først i disse dager begynner vi å ehhh…. få hode over vann.

Nå skal det ryddes.
Nå skal det flyttes hjem.
Nå skal alt på plass igjen.

Men, det er en ting som er litt rart opp i det hele..

Hvor har alle krigerne fra livets harde skole vært i denne flommen?

Er ikke flom pensum?

Det er jo litt underlig.

Barnevern-kunnskap er som å lære lille gangetabellen
Politikk-viten er som å lære bjørnen sover på blokkfløyte
Covid-kunnskap er som å lære alfabetet

Hvor er alle folka med allviter-kunnskapen om flom?
Alle hjemme-ekspertene på begnavassdraget?
Kommentarfelt-ekspertisen på ras?

Det verste tilløpet til “kriging” jeg har sett er litt disputt om hvorvidt Årbogen ligger i Ådal’n eller ikke.

Jeg regner med det kanskje er flere krigere med meninger om Mjøsa og omegn…

 

Ringerike Kommune; Nå trenger vi litt fortgang

Nå skriver jeg “vi”, fordi Ringerike Ishockeyklubb er en sammensveiset hockeyfamilie.

For en uke siden var alt bare fryd og gammen på stadionområdet i Hønefoss og i Schjongshallen. Barn, ungdom, voksen-bredde og Elite var i gang med sesongen som kommer. Gjensynsglede etter sommerferie. Is under beina. Bare morro. Lørdag 5 august spilte sogar Norsewomen en kamp mot Gjøvik kvinner.

Gleden var stor hos alle helt fra de minste opp til de knirkete gamle veteranene som nok en gang begynte snøre på seg skøyter 2 ganger i uka på kveldstid.

Så kom flommen.

Det har vært mye tenners gnissel i den uken som har gått. Selvfølgelig har man medfølelse og sympati med alle de som ble evakuerte og som har fått store skader på boligen sin.

Men alle vi som jobber for og med ishockeyen har også Schongshallen og fritidstilbudet til utrolig mange barn og ungdom i tankene, i tillegg til elitelaget vårt som spiller på aller øverste nivå i norsk ishockey, og som trenger hjemmearenaen sin fortest mulig tilbake.

Seriestart årets sesong for Ringerike Panthers er 16 september klokka 16.00 mot Stavangers Oilers hjemme i Schjongshallen. Det er 32 dager til. 32 raske dager.

Situasjonen nå:

Flommen har begynt trekke seg tilbake. Det er vi alle ekstremt glade for.

Daglig leder Janka har fått ta Schjongshallen i øyesyn. Det er skader som må utbedres. Det har ikke bare vært vann inn som skal ut. Det har flytt opp isolasjonskuler. Det er dører og gulv som har slått seg.

Når det er sagt:

Det er også masse greier vi kan gå inn i hallen og bære ut med tanke på å redde de. Feks: Alle gummimatter må ut av hall og legges til tørk. De må også ut slik at vi får rengjort, slik tilfellet blir med veldig mye annet inne i hallen også.

Men; For å få gjort noe som helst må vi ha inn en takstmann.

En takstmann må inn og gjøre sin jobb før vi kan gjøre vår. Vi får selvsagt ikke satt igang hallen før alle er trygge på at strøm, vann, kloakk, etc er good-to-go, men mye kan gjøres av klubb før dette.

Ringerike Panthers har ikke tid til å vente i ukesvis på dette.

Barn og ungdom i Ringerike Ishockeyklubb har ikke tid til å vente i ukesvis på en takstmann.

Ringerike Panthers håper selvsagt på en prioritering her slik at man kan komme i gang med opprydding etter flommen. Det er mye som må sjekkes av fagfolk, men alt avhenger nå av at en takstmann dokumenterer og gjør sin jobb.

Det handler nå om å få hallen opp og gå igjen slik at barn og ungdom kommer i gang med sitt tilbud, samtidig som elitelaget får sitt tilbud.

Det kosmetiske skal og kan vi fikse på, det viktigste er å få hallen i gang igjen.

 

Ringerike Ishockeyklubb med alle sine barn, ungdommer, voksne og elite er en dugnadsklubb. Vi er forberedt nå på å jobbe på spreng for å få hallen back in businness. Men vi får ikke gjort noe før kommunen/takstmann slipper oss til.

 

Vi har som mål, det må vi jo ha, at seriestart elite mot Stavanger Oilers kan gå som planlagt lørdag 16 september klokka 16.00

 

 

 

 

 

 

En rusletur i Hønefoss

En liten rusletur i flom-pregede Hønefoss i dag, lørdag 12 august.

 

Vi begynner bli vant til helikoptre over hodene våre

Folkehøgskolen er en av stedene som er sperret pga rasfare ut mot elven

På vei ned mot stadion

 

Det var alltid flom her i “gamle dager”.. men da de bygde gangveien (som nå er under vann) så laget de en voll som inntil nå har holdt vanlige vårflommer unna

Jammen meg kom jeg ikke over en bilbrann og…

Dette er veien helt øverst i idrettsparken. For alle de som har vært på stadion i Hønefoss, dette er helt i enden av den lange gata

 

Dette er veien ned mot ishallen der alle parkerer når man skal på trening/kamp. Hele det området ligger nå under vann.

Ishallen med vann ca 80-90cm opp på veggen. Tippes da at det er 50-60cm inne (litt oppbygging). Kjølemaskineriet står inne i en egen container.. og det tekniske er 1,2 meter opp på vegg så vi håper det går bra.

Eikli skole brukes som bil-lager-plass

Kongens gate i Hønefoss en lørdag formiddag… Litt Walking Dead feeling…

Elva rett nedenfor fossen

Brua over fossen er sperret

Elva over fossen.. Det du ser er jernbanebua

Vannet pipler opp på andre siden av vegen også

Vannet kryper inn over veien

Basseng pga grunnvann opp…

 

 

 

 

Schjongshallen må legge is på nytt etter flom er ferdig

Det gikk dessverre som vi fryktet.

Mange i ishockey-norge lurer.. så her er status:

Isen er en saga blott. Kjølingen ble slått av onsdag da strømmen også ble tatt.

Vannet går nå opp på veggen som vender ut mot elva. Det er eneste vi kan se godt nå, for området er sperret av ganske langt unna, så visuelt er det fra andre siden av elven man kan se hallen. Vann inn + ikke noe kjøling på flere dager = spikeren i kista for den isen som lå der.

NVE sier også at elva fortsatt stiger, og at det er så mye vann før Hønefoss og fossen at vannstanden vil holde seg høy en tid, hvert fall gjennom helgen.

Forhåpentligvis er det ikke mye skader på anlegg slik at det starter opp og går som det skal når den tid kommer.

Nå kan det jo hende at det ikke kan startes med en gang etter flommen trekker seg tilbake, for Føie (strøm/nett-leverandør) har varslet at mange må klare seg uten strøm inntil trafoer tørker opp hvis trafoene oversvømmes. Det var noe omkobling på strømnett i går, så mye tyder på at enkelte områder er strømløse nå, eller blir det snart.

Nå skal det sies at det å ikke få bedrive idrett ikke er like alvorlig som konsekvensen er for alle de som får store skader på hjemmene sine. Fryktelig mange er rammet av denne flommen, og da er det å ikke få trene/spille kamper bare et bitte lite offer i den store sammenhengen.

Dog er det jo slik at vi som er glad i hockey må få lov til å mene noe om hva som skjer med hallen vår.

Hva betyr dette for klubb, medlemmer og lag?

-man må vente på at flom trekker seg tilbake

-man inn og fjerne rester av is etc

-man må inn og tørke opp rund baut

-man må vente til strøm slås på igjen i området

-man må vente til el-anlegg etc tørker i hallen

-man må vente til kjøleanlegg trygt kan slås på

-man må vente til flate er kald nok

-man må vente på full ny islegging

Dette kan jo dessverre ta litt tid. Det er ikke sikkert strøm er tilbake med en gang osv.

Heldigvis er selve ishallen og garderobene i front bygget av et materiale som bør tåle litt vann. Garderobebygget der elite skifter er litt mer skadeutsatt sånn sett, men noen dager med vann er kanskje levelig med god lufting og tørking i ettertid.

Uansett vil klubbens tilbud ta noe tid før er i gang. Elite får trene i haller på andre siden av Sollihøgda, men bredde må nok vente på ny egen is.

 

“heldigvis” skjer dette nå, og ikke i september. Nå er det hvert fall muligheter til å nå seriestart for elite om flommen nå trekker seg tilbake i løpet av noen dager og arbeidet med hall og is kan starte opp for fulle mugger.

 

 

 

 

 

Ishockeystart: Mye å glede seg til, men dessverre også mye av det motsatte

Det er 6 dager til Sparta og Storhamar møtes til sesongens første match. Treningskamp i Sparta Amfi der begge lag skal gå av seg litt rust 🙂

Etter dette går det slag i slag med treningskamper inntil første seriekamp 15 september mellom Vålerenga og Frisk Asker.

 

Det er mye å glede seg til. 

-spenningen før kampen er i gang

-introer og stemning i oppbygging til dropp

-kampopplevelse

-glimrende mål og assister

-bra PP pg PK

-excellente taklinger og spill-sekvenser

-nerven og livet i hver eneste kamp som spilles

-rivaliseringen på tribunen

-nye lag inn i Eliteserien som overrasker med resultater

-publikumskamper med vanvittig bra liv på tribunen

-classic kamper, romjulkamper, nervepirrende kamper inn mot oppstart sluttspill

-sluttspillet, finalene, nervene, profilene

-dekningen på tv

 

 

Det er dessverre også endel man ikke gleder seg til

-hets av lag og spillere i sosiale medier

-gnåling om ting som har skjedd “for hundre år siden”

-hets av dommere, i arena og på sosiale medier.. til og med før kamp har startet

-folk som ikke kan oppføre seg i arena og på sosiale medier

-uvitenhet rundt regler som skaper dritt-stemning

-eventuelle økonomi-bomber mid-season

-nyheter om nesten-konkurser

-nyheter om mobbing/utfrysing ala Sigve-saken på Lillehammer

-stygge taklinger med påfølgende langvarige skader

-folk som tror de har kjøpt billett og da har free-pass for 3×20 med drittslenging. Ja, det er ytringsfrihet i Norge, men det finnes også lover, regler og folkeskikk

 

 

Når det gjelder dommerne, husk:

-de er glade i engasjement på tribunen.. (det betyr ikke vedvarende hets)

-HD og LD må ta beslutninger der og da, på et brøkdels sekund.. de har ikke mulighet til å stoppe spillet og sjekke med 14 repriser slik vi kan hjemme.

-de kan ikke sjekke annet enn målsituasjoner + enkelte utvisninger på video

-når en dommer peker på mål så dømmer han ikke mål, han indikerer bare at han har sett puck inne. Det er først når puck er droppet etterpå at målet er offisielt. Dommerne kan altså ombestemme seg helt til neste dropp er gjort.

-det samme gjelder om han vasker ut en puck alle mener er inne. Dommer har da ikke sett puck inne, men kan selvsagt omgjøre med bruk av video ved første stopp i spill.

-den eneste dømte utvisning som kan nulles ut er utvising for høy kølle… dette da om video viser at det er medspillers kølle som treffer.

-er annen type utvising dømt kan video kun gi opprinnelig dømt, eller større straff. (feks dommer har 2 minutter på arm.. men sjekker video og endrer til 5 eller match)

 

Jeg skulle ønske…

-at vi nå drar samme vei alle sammen

-at vi aksepterer at noen foreløpig driver bedre enn andre, og heller prøver gjøre det samme istedenfor å rakk ned på de som får det til

-at alle klubber kun bruker de midler de har, og ikke satser med håp-inntekter

-at man aksepterer at alle 10 klubbene i ligaen ikke har mulighet til å være like gode

-at man aksepterer at ishockeykulturen ikke er lik alle steder

-fremfor alt at økonomisk rot nå er ferdig, og at vi får en jævlig bra sesong.

 

 

 

 

 

Alkoholservering på ishockeykamp

Pust ut; det er ikke snakk som grøftefyll-skjenk!

Spørsmål rundt alkoholservering på ishockeykamp er i vinden igjen, med rette, for hvorfor skal enkelte klubber/haller få/ha lov mens andre nektes av sin kommune. Det må jo gjøres klart selvsagt for de som måtte tro noe annet: Det er den enkelte kommune som avgjør dette. Storhamar og andre idretter på Hamar nektes altså serveringsmulighet, mens andre kultur-steder har mulighet.

Først og fremst må det sies; Selve serveringen av alkohol på kamp er ikke det som ene og alene redder en klubbøkonomi. Det er måte på hvor mye man kan selge pr match til et visst antall tilskuere.

For det andre må det avklares: Det er ikke snakk om å kjøpe øl for å sitte på tribunen og drikke den (noe man feks får lov til på teater etc), det er kun snakk om å gå på pub/restaurant før kamp, og eventuelt i pausene. Det er ikke salg mens kampen spilles.

Jeg savner nyanser nok en gang fra kritikere som er imot. Det er nemlig forskjell på å barbere seg og å kappe av seg hodet. Det kan tilogmed tenkes at servering på arena kan dempe “fyll” på match, fordi man da heller går på match-pub istedenfor å sitte hjemme og bælme før man drar på matchen.

Idrett og alkohol hører ikke sammen er et av argumentene. Vel, både ja og nei. Det hører selvsagt ikke hjemme på bredde- og barnenivå. Bortsett fra det er arrangører av toppidrett uenig med det utsagnet. Det er slik at toppidrett er en opplevelse. Det er kultur. Det er noe man går på for å bli underholdt, slik som på teater, konsert, kino, etc.

Muligheten for servering/salg av alkohol åpner opp for mange andre muligheter for de klubber som ønsker det. Man kan selvsagt holde seg til det enkle med telt, salg øl/vin og enkel mat slik som feks i Fredrikstad, man kan ha en type VIP sone som de gjør på Jordal (jeg liker ikke det, tilbudet må være for alle), man kan ha en “salong” slik Grüner laget i fjor, eller man kan utvikle det til det som Stavanger Oilers har i DNB-Arena.

Klubber kan arrangere sponsormiddager/opplegg før/under matcher. Klubber kan ta på seg andre arrangementer som også vil generere inntekter langt utover den fortjenesten man får pr øl eller glass vin. Klubber kan tilby hel-aftener til grupper som vil kose seg sammen før match, i pausen, og litt etter match.

Igjen; Det er ikke salg av øl/vin som vil redde en klubbs økonomi. Men det er alt man kan utvikle som kan bli en god stødig inntektskilde for klubben. Det er jo det vi er ute etter alle sammen. Klubber med stødige faste inntekter. Da kan salg av mat/drikke være et flott supplement.

Tiden med 33-66-99 kakelotterier for å hente inntekter er litt forbi…