Årets pepperkakehus, Del 4, Ferdig!

Nå er det pyntet 🙂

Vi gjorde det lureste. Jeg holdt meg langt unna pyntingen og lot fruen (med bittelitt hjelp fra ungene) stå for dekorasjon og ferdigstillelse.

Huset er ca 70 cm bredt, ca 1 meter høyt og ca 25 cm på det bredeste. Det er brukt knust drops i vindu for å lage glass, sukker for liming, melis, marshmallows og non-stop til pynt. Belysning er led-lys.

Vi er meget fornøyd.

Scroll til de siste dagers innlegg for å lese del 1, 2 og 3.

#pepperkakehus.

(lik og del om du føler for det)

Årets pepperkakehus, Del 2; Vi bygger på !

Dag 1 av pepperkakehusbyggingen gikk som den pleier. Ungene var med littegrann men det endte selvfølgelig som det pleier, 2 voksne som kjevler, steiker og bygger.

Gårsdagens seanse var kortere da vi bestemte oss for å lage en hel etasje som vi så ville løfte på plass.

Det ble nå tatt noen bilder av den dagens fremdrift også.

Flere vegger måtte lages

Kun sukker som duger som "lim"

Montere..

Montere…

Montere…. Legg merke til hjertepepperkakene som brukes til høydeutjevning

1 etasje råbygg montert. Legg merke til hull i etasjeskiller.. Det er her lys føres ned.

Nye vegger stekt

Ny etasje montert og kjølt ned og så løftet på plass.

Montert og lys plassert inni. Etasje 2 av planlagt 4 er på plass.

Nye dager kommer. Følg med, følg med!

#jul #julaften #pepperkakehus #julepynt #julemorro

Hei damer… Lille julaften er for menn..

…hvert fall et par timer


 

Hva i all verden er det som skjer i kongeriket Norge. Det har jo blitt totalt anarki på kjøpesentrene. Nå må dette ta slutt. Nå skulle man jo kanskje tro at jeg snakker om at de begynner pynte til jul rett etter høstferien eller at jule- marsipan, brus, nøtter, sjokolade, mat, etc dukker opp midt i oktober…. men neida;

Det er en sannhet som er opplest og vedtatt, vel den er kanskje ikke opplest og vedtatt noe sted da men hvert fall fungerer det som en rimelig godtatt norm, nemlig det at lille julaften er for oss menn…

Lille julaften er dagen da vi menn kjører rolig og sindig til kjøpesenteret, parkerer i dannede former og tar fatt på årets julegaveshopping. Vi går med målrettede skritt rett til butikken vi vet vi skal handle i uten så mye som et sideblikk mot noen andre butikker på veien.. Vi fisker opp telefonen og enten finner det vi skal kjøpe basert på en beskrivelse eller rett og slett bare viser mms’n til ekspeditøren. Så er det bare å stå og plapre litt om ubetydeligheter samt hva romjulen skal brukes til med de 3-4 andre mannfolka som står der og har gjort akkurat det samme som en selv inntil ekspeditøren kommer tilbake med ferdig innpakket gave. Selvsagt sendes ekspeditøren tilbake for å hente en sånn til-fra lapp. Denne shoppingseansen gjentar vi det nødvendige antall ganger vi må.

Det vi på ingen måte har lyst til, og det er derfor vi er så glad i lille julaften, er å gå i slalom i butikker blant surrende svinsende shoppende prøvende damer. Vi vil at ekspeditørene skal være ledige og klare for å se på handlelista vår. Det er kun en type butikk vi aksepterer svinsing og svansing i på lille julaften, og da av menn, og det er i butikker type Biltema og Clahs Olsson. Men tilogmed der skal det begrenses. Vi har selvfølgelig heller ikke lyst til å måtte gå i slalom mellom eldreforeningens syklubber på toppen av rulletrapper etc..

Nei damer… Nå må vi ta et steg tilbake og diskutere lille julaften.. Om vi menn ikke får hele lille julaften på kjøpesentrene så kan vi kanskje bli enige om en 2-3 timer?

Så i år foreslår jeg at kjøpesenteret er stengt for alt som er av damer fra 11-13 på lille julaften…

Resten av året kan dere få ha i fred.

God jul 🙂

Årets pepperkakehus: Del 1, Vi er igang!

Det er en juletradisjon på linje med å snike seg unna julegudstjenesten, brenne grøten, banne over at svoren ikke blir sprø fort nok, stresse med julegaver, lete etter juletrefoten og spise seg altfor mett i hele desember.

Vi skal lage pepperkakehus, og ikke et sånt pinglelite hus du kan kjøpe på butikken, nix, vi konstruerer og lager selv. (se link i slutten av innlegg).

Det ble en rekordtidlig start i år. Her kommer bildedryss fra dag 1:

Her er altså skissen vi jobber ut i fra.

Så må det planlegges litt

Julebrus for store og små

Vi lager sammen (hvert fall en stund)

Har man kreative barn så lages selvsagt også hus m/pipe, bil, hundehus og en baby som rir på hunden….

Knuste drops legges i vindu for å lage glass

Ingen kommentar….

Her skal huset stå

Platene til 1 etasje. Pinnekjøtt i vann i baljen.

Nærbilde pinnekjøttet.

Vi skal montere og lage mer i dag og utover uken. Følg med, følg med.

Linken til tidligere hus: klikk –> HER

#jul #pynt #tradisjon #pepperkakedeig #pepperkaker #pepperkakehus

Norges ishockeyforbund: Policy-utvisningene

De må vi få gjort noe med.

Først og fremst: Jeg er helt for at denne policy-utvisningsregelen finnes. Den skal og vil hjelpe barna å lære hva som er gangbart og ikke i sporten vår. Jeg er 99% enig i alt som står på policy-skjemaet.Men, og det er et stort men her…

Jeg mener oppriktig at "slashing" slik det fungerer nå ikke hører hjemme på denne listen. Det er altfor lett å bli utvist for slashing av litt urutinerte dommere og dermed få dårlige opplevelser helt uten grunn.

Jeg har selv sett dette ved flere anledninger nå. Spillere som kjemper om puck og så mener hoveddommer at det er slashing på en av spillerne. I går var det en av motstanders bedre spillere som fikk sin andre utvisning for slashing uten at det var noen farligheter av noe slag og dermed måtte forlate kampen. Tilogmed jeg som hjemmesupporter synes det er surt på vegne av spiller at kampen er over på grunn av en "bagatell". Det er greit å bli utvist, men resten av kamp er drøyt.

Jeg tenker jo at kanskje er det beste å innføre to nivåer av slashing-utvisning for klassene U16 og ned. Slashing og policy-slashing. Så må dommere bare informere om alvorlighetsgrad. Jeg skjønner at man skal lære at kølla er til å håndtere puck…men hva slags opplevelse får spillerne når reell kjemping om puck ender i garderoben bare fordi det ble litt lyd?

Det er forskjell på kjemping om puck og slag over hender/på kropp. Policy-regelen bør stå i stil med dette.

Jaja…det er nå min mening.

PS! Skriver ikke dette på vegne av eget barn, han står i mål og blir sjelden utvist.

PS! PS! Skulle noen såkalte ekspertkommentatorer fra tv lese dette: Det heter IKKE "slassing", det heter "slashing", altså med en sh-lyd og ikke med tynne s'er i uttalen.

Kjære medtrafikant i Hønefoss: Har du blinklysallergi?

…vel, spørsmålet gjelder i resten av landet og..

Vitsene er mange, frustrasjonene er store, farlighetene florerer, kræsjing skjer….fordi vi ikke er istand til/ikke gidder å bruke blinklysene slik vi lærte da vi tok lappen. Vi lærte da ikke å blinke i det vi svinger gjorde vi vel? Vi lærte jo å blinke i god tid slik at alle de andre i trafikken ble informert om hvor vi hadde tenkt oss.

Jeg bruker et ekstremt frustrerende veistykke i Hønefoss som eksempel.

Dette er da bakken bak kjøpesenteret Kuben. For de som ikke er kjent så er den gule veien forkjørsvei. Parkeringshus-inngang til Kuben er ved punkt C. Det er derfor en betydelig del biler som skal inn og ut av dette krysset daglig. At midtrabatten i krysset ved markert punkt C tydeligvis oppfattes som en snærrende bilspisende løve, slik at mange sperrer for 2 bilers utkjørsel, får bli et annet innlegg. Bakken i seg selv er ikke spesielt bratt eller lang…sånn ca 150-ish meter..

Jeg har ikke tall på alle de ganger jeg har stått ved markert punkt B og ventet på en bil som kommer nedover bakken -og ellers er bakken/veien fri/ganske fri for biler-  som så 5 meter før svingen setter på blinklys (eller ikke i det hele tatt) og kjører til høyre.

Jeg har heller ikke tall på alle de gangene jeg har stått ved markert punkt C og ventet på en bil som kommer oppover bakken -og ellers er bakken/veien fri/ganske fri for biler- som så 5 meter før svingen setter på blinklys (eller ikke i det hele tatt) og kjører til høyre.

Er det ikke mulig å tenke seg at det går an å sette på blinklys sånn omtrent innenfor markert område A om du kjører oppover eller nedover bakken? Da vil de som står ved kryss B og kryss C lett kunne lese trafikken og vi får mindre køer/venting i kryssene her. Denne oppfordringen gjelder alle kryss den. Vis i god tid at du skal skifte fil, svinge av, etc.. Det er jo ikke noe poeng å skifte fil først og så blinke etterpå, eller?

Hva i all verden er det du tenker på du som ikke bruker blinklys i det hele tatt? Blir du ikke frustrert da andre kjører på den måten? Driver du å tar igjen? Hva er det som har fått deg til å la være å blinke? Satt du hele kjøreopplæringen og tenkte “bare jeg får lappen jeg så skal jeg faen meg drite i å bruke blinklys”…

Jeg skjønner det bare ikke….

Jeg applauderer politiets arbeid i å bøtelegge folk som ikke bruker blinklys… Om de nå bare kunne gjøre det samme med de som kjører ut i kryss før det er klart på andre siden så ville det blitt handlet inn kake til kammeret.

#bil #trafikk #blinklys #flyt #politi #bøter #kake

Idrettshaller er jo egentlig gratis..

Hvis man ser litt samfunnsøkonomisk på det. Kanskje er det slik at kommunepolitikere sparer seg til fant?

Jeg har i lang lang tid latt meg irritere over det faktum at det for mange idretter og idrettsklubber er den såkalte hall-leien som er drepen for aktivitet for barn og ungdom. Mange har rett og slett ikke råd til å drive med idrett fordi idrettsklubben må innkreve store treningsavgifter og lignende for å kunne betale for seg i den og den hallen. (jada, det finnes mye annet som også koster, men nå tar jeg for meg idrett).

Hvorfor må så idrettslagene betale for seg i dyre dommer? Jo, fordi lån på byggingen av hall skal betales osv. Jeg lurer nå derimot litt på om ikke dette med idrettshaller heller burde sees på som en samfunnsnyttig kommunal investering som nedbetales årlig og da har fri bruk for barn og ungdom opp til feks 16 år.

Man kan jo tenke seg at en enkel idrettshall har en byggekost på 30 millioner. Disse summene sitter jo langt inne å bevilge for kommunale politikere selvsagt. Skjønt, ser man litt annerledes på det så er bevilgningen kanskje ikke så vond å svelge. La oss nå si at en idrettshall med mulighet for mange idretter koster 30 millioner å bygge, og kommunen lar være pga denne summen. Hallen ville vært nedbetalt på 30 år om de hadde valgt å bygge den og betale ned banklånet årlig med egne kommunale midler.

OM man tenker seg at det i en by årlig faller 3 barn utenfor på grunn av det tilbudet man ikke fikk og disse 3 koster samfunnet 100 tusen hver på grunn av vanskeligheter de havner opp i på skole og fritid (ressurser/ordninger). Det første året ville det jo da være 3 barn og 300 tusen i kostnad, det andre året 6 barn og 600 tusen i kostnad osv. helt opp til 10 året da det vil være 30 barn/ungdom som koster samfunnet 3,0 millioner årlig. Etter dette flater det seg litt ut (noen faller fra, nye kommer til) og det vil til enhver tid være 30 barn/ungdom som koster 3,0 millioner i “adferdskostnader” for samfunnet. På de 30 årene det ville tatt kommunen å betale ned en hall til 30 mill (som var altfor dyrt) så har de heller da betalt 75-ish millioner for å holde orden på de barn/ungdommer som ikke fikk noe tilbud.

Så kan man begynne å lure på hva de samme barn/ungdom fortsetter å koste samfunnet som voksne. Hva koster fyll og fanteri blant ungdom? Hva koster hærverk? Hva koster småkriminalitet? Hvor mye ressurser bruker man i Politi og andre etater som kanskje kunne vært langt mindre om alle hadde råd til å drive med den idretten de ville? Jeg sier ikke at idrett/korps/speider etc løser alle problemer….men det kan løse mye.

Jeg vet selvsagt at dette over her er veldig skjematisk. Men jeg vet, og kommer alltid til å stå på, at drivillig drevet idrett i Norge sparer staten Norge samt kommunenorge for enorme summer årlig. Derfor synes jeg det er skammelig at foreldre og idrettslag må la være med enkelte ting fordi kommunen krever penger for at kommunens egne barn/ungdom skal måte betale for å bruke kommunale anlegg.

Hvis en eller annen kjendis vil fronte dette synet så veldig gjerne.

Gratis idrett for barn og ungdom i Norge!

Les gjerne også andre innlegg om barn-ungdom-idrett  <– klikkbar

#idrett #barn #ungdom #økonomi #penger #gratis #investering #sparing #samfunn #smart

Og der ble vi en nasjon av skeptikere.

Illusjonene brast…

Det var liksom ikke nok at Trump har blitt valgt til president i USA og at Magnus Carlsen tapte ett parti i sjakk-VM… Neida, vi måtte våkne opp til nyheten om at Joner og NOAS hadde samarbeidet med et reklamebyrå for at Joner kunne lage sin høyst personlige tekst rundt dette med asylsøkerne.

Det er nå forsåvidt greit det at han har gjort det sånn. Han burde kanskje opplyst om at det var et samarbeid? Det som jo er litt mer kronglete er at Joner tydeligvis også er aktiv politisk for AP og derfor kan man jo lure på om hovedstyret i AP har valgt "Joner som gallionsfigur" strategien for å sverte Listhaug litt. Jada, jeg vet at de sier at dette kom fra Joner selv… Jeg håper det er sant og at dette bare var et lite stunt som gikk litt feil.

Jeg tenker jo på hva som skjer fremover jeg da. Hva skjer neste gang en kjendis oppfordrer til noe? Hva om Hanne Sørvaag oppfordrer til noe viktig rundt feks brystkreft og lite midler fra regjering til forskning, og så gidder ikke folk høre/lese/bidra fordi man tror det er noe reklamestunt igjen?

Uansett hvor bra dette Joner-stuntet virket så tror jeg det nå ble klekket ut en mengde nye veldedighets-skeptikere.

Merk datoen og hvor du var i dag…slik at du har et svar på "Hvor var du da Joner fucka opp støtt-en-sak-kjendis-ordningen"…

Sjakk-VM 2016, Parti 8. Jeg er klar.

Klokka er 19.45. Det er tid for parti 8 i sjakk-vm.

Yes ass, i dag skal Carlsen spille hvit. Alle utenom de innfødte på nordsiden av Galápagosøyene vet jo at dette er en klar fordel. Sendingen starter med intervjuer og tilbakeblikk spesielt med fokus på det fatale tårnflyttet i går.

Jeg føler meg lett og ledig i kroppen og tenker tilbake til de hårde dager da jeg selv slo pc'n i sjakk og tok bilde av det. Nåvel, jeg er klar. Jeg har tissa og henta en duggfrisk. Sofa og puter er fluffet. Jeg blir og optimist på vegne av kvelden da ekspertkommentator sier at han tror på en kort kamp på 4 timer 57 minutter.

Vi er igang. Sportens svar på såpeserier på TV hva gjelder fremdrift har startet.

3 trekk kjapt før Karjakin tenker litt og flytter. Her går det unna. 4 timer og 57 minutter pffffft… i dette tempoet blir det 4 minutter og 57 sekunder..

I spoke to soon….

Den kjappe flyttingen slutta fort. Nå sitter det 2 menn ved et bort og ser ut som de kjeder livet av seg annenhver gang. Det er en studie i å se tankefull ut. Oi oi oi oi…der flytta Karjakin og gjør klar til en rokade. Spenningen er til å ta og føle på. Magnus ser ut som han leker "titt-tei, hvoooor er babyen" nå. Akkurat nå ville nok tilogmed skuespillerne i Glamour klaget på fremdriften.

21 minutter ut i kampen har ikke en eneste bonde blitt ofret. Senterpartiet sitter nok med tårer i øynene og vil utnevne Carlsen til æresmedlem. Nå blir Mikkel Diskerud intervjuet til stor glede for Tom Nordli i studio. Skulleduhasett…begge ofret en bonde. Nå ser det ut til at Carlsen spiller med miniputt-taktikk, altså mølje på midten. Jeg tar en pause og titter innom QI på BBC Brit..

Jeg er tilbake etter 1 time med fantastisk britisk humor med Stephen Fry som programleder. I sjakkmatchen ser det jo ikke ut som det har skjedd en dritt. Jeg teller bønder og grombrikker på sort og hvit konkluderer med at SÅ stor fordel er det tydeligvis ikke å begynne med hvit.. Dog; Nå har pila -den som tydeligvis indikerer hvem som leder- skiftet til Karjakin ledelse. Jeg sjekker TV-programmer etter andre ting å drøye tiden med…

I'm back.. Nå er pila back på Carlsen. Skjer like lite som alltid så jeg svitsjer back på Nrk3 og programmet "Ung i pornobransjen", bør bli mer action der. Men først: Carlsen tok en brikke… Så ikke hvem.. Medførte 214 teorier og en morsomhet fra Nordli.

Nah… Skjedde ikke mer der. Nå er det lite tid igjen på klokka, hva nå det enn betyr, i sjakk-kampen. Dramatikk… Tydeligvis.. Jeg får liksom ikke helt tenningen..

Studio gir seg ende over.. Publikum i studio åååååå'er… Nå er det maltraktering av brikker.. Midnatt… 4 timer sjakk.. Jeg har ikke sett 4 timer.. I dag har tydeligvis Kajakken tabbetrynet på slutten.. Blir sikkert remis i dag og..

Drit og dra.. Jeg køyer..