Årets pepperkakehus: Del 1, Vi er igang!

Det er en juletradisjon på linje med å snike seg unna julegudstjenesten, brenne grøten, banne over at svoren ikke blir sprø fort nok, stresse med julegaver, lete etter juletrefoten og spise seg altfor mett i hele desember.

Vi skal lage pepperkakehus, og ikke et sånt pinglelite hus du kan kjøpe på butikken, nix, vi konstruerer og lager selv. (se link i slutten av innlegg).

Det ble en rekordtidlig start i år. Her kommer bildedryss fra dag 1:

Her er altså skissen vi jobber ut i fra.

Så må det planlegges litt

Julebrus for store og små

Vi lager sammen (hvert fall en stund)

Har man kreative barn så lages selvsagt også hus m/pipe, bil, hundehus og en baby som rir på hunden….

Knuste drops legges i vindu for å lage glass

Ingen kommentar….

Her skal huset stå

Platene til 1 etasje. Pinnekjøtt i vann i baljen.

Nærbilde pinnekjøttet.

Vi skal montere og lage mer i dag og utover uken. Følg med, følg med.

Linken til tidligere hus: klikk –> HER

#jul #pynt #tradisjon #pepperkakedeig #pepperkaker #pepperkakehus

Kjære medtrafikant i Hønefoss: Har du blinklysallergi?

…vel, spørsmålet gjelder i resten av landet og..

Vitsene er mange, frustrasjonene er store, farlighetene florerer, kræsjing skjer….fordi vi ikke er istand til/ikke gidder å bruke blinklysene slik vi lærte da vi tok lappen. Vi lærte da ikke å blinke i det vi svinger gjorde vi vel? Vi lærte jo å blinke i god tid slik at alle de andre i trafikken ble informert om hvor vi hadde tenkt oss.

Jeg bruker et ekstremt frustrerende veistykke i Hønefoss som eksempel.

Dette er da bakken bak kjøpesenteret Kuben. For de som ikke er kjent så er den gule veien forkjørsvei. Parkeringshus-inngang til Kuben er ved punkt C. Det er derfor en betydelig del biler som skal inn og ut av dette krysset daglig. At midtrabatten i krysset ved markert punkt C tydeligvis oppfattes som en snærrende bilspisende løve, slik at mange sperrer for 2 bilers utkjørsel, får bli et annet innlegg. Bakken i seg selv er ikke spesielt bratt eller lang…sånn ca 150-ish meter..

Jeg har ikke tall på alle de ganger jeg har stått ved markert punkt B og ventet på en bil som kommer nedover bakken -og ellers er bakken/veien fri/ganske fri for biler-  som så 5 meter før svingen setter på blinklys (eller ikke i det hele tatt) og kjører til høyre.

Jeg har heller ikke tall på alle de gangene jeg har stått ved markert punkt C og ventet på en bil som kommer oppover bakken -og ellers er bakken/veien fri/ganske fri for biler- som så 5 meter før svingen setter på blinklys (eller ikke i det hele tatt) og kjører til høyre.

Er det ikke mulig å tenke seg at det går an å sette på blinklys sånn omtrent innenfor markert område A om du kjører oppover eller nedover bakken? Da vil de som står ved kryss B og kryss C lett kunne lese trafikken og vi får mindre køer/venting i kryssene her. Denne oppfordringen gjelder alle kryss den. Vis i god tid at du skal skifte fil, svinge av, etc.. Det er jo ikke noe poeng å skifte fil først og så blinke etterpå, eller?

Hva i all verden er det du tenker på du som ikke bruker blinklys i det hele tatt? Blir du ikke frustrert da andre kjører på den måten? Driver du å tar igjen? Hva er det som har fått deg til å la være å blinke? Satt du hele kjøreopplæringen og tenkte “bare jeg får lappen jeg så skal jeg faen meg drite i å bruke blinklys”…

Jeg skjønner det bare ikke….

Jeg applauderer politiets arbeid i å bøtelegge folk som ikke bruker blinklys… Om de nå bare kunne gjøre det samme med de som kjører ut i kryss før det er klart på andre siden så ville det blitt handlet inn kake til kammeret.

#bil #trafikk #blinklys #flyt #politi #bøter #kake

Idrettshaller er jo egentlig gratis..

Hvis man ser litt samfunnsøkonomisk på det. Kanskje er det slik at kommunepolitikere sparer seg til fant?

Jeg har i lang lang tid latt meg irritere over det faktum at det for mange idretter og idrettsklubber er den såkalte hall-leien som er drepen for aktivitet for barn og ungdom. Mange har rett og slett ikke råd til å drive med idrett fordi idrettsklubben må innkreve store treningsavgifter og lignende for å kunne betale for seg i den og den hallen. (jada, det finnes mye annet som også koster, men nå tar jeg for meg idrett).

Hvorfor må så idrettslagene betale for seg i dyre dommer? Jo, fordi lån på byggingen av hall skal betales osv. Jeg lurer nå derimot litt på om ikke dette med idrettshaller heller burde sees på som en samfunnsnyttig kommunal investering som nedbetales årlig og da har fri bruk for barn og ungdom opp til feks 16 år.

Man kan jo tenke seg at en enkel idrettshall har en byggekost på 30 millioner. Disse summene sitter jo langt inne å bevilge for kommunale politikere selvsagt. Skjønt, ser man litt annerledes på det så er bevilgningen kanskje ikke så vond å svelge. La oss nå si at en idrettshall med mulighet for mange idretter koster 30 millioner å bygge, og kommunen lar være pga denne summen. Hallen ville vært nedbetalt på 30 år om de hadde valgt å bygge den og betale ned banklånet årlig med egne kommunale midler.

OM man tenker seg at det i en by årlig faller 3 barn utenfor på grunn av det tilbudet man ikke fikk og disse 3 koster samfunnet 100 tusen hver på grunn av vanskeligheter de havner opp i på skole og fritid (ressurser/ordninger). Det første året ville det jo da være 3 barn og 300 tusen i kostnad, det andre året 6 barn og 600 tusen i kostnad osv. helt opp til 10 året da det vil være 30 barn/ungdom som koster samfunnet 3,0 millioner årlig. Etter dette flater det seg litt ut (noen faller fra, nye kommer til) og det vil til enhver tid være 30 barn/ungdom som koster 3,0 millioner i “adferdskostnader” for samfunnet. På de 30 årene det ville tatt kommunen å betale ned en hall til 30 mill (som var altfor dyrt) så har de heller da betalt 75-ish millioner for å holde orden på de barn/ungdommer som ikke fikk noe tilbud.

Så kan man begynne å lure på hva de samme barn/ungdom fortsetter å koste samfunnet som voksne. Hva koster fyll og fanteri blant ungdom? Hva koster hærverk? Hva koster småkriminalitet? Hvor mye ressurser bruker man i Politi og andre etater som kanskje kunne vært langt mindre om alle hadde råd til å drive med den idretten de ville? Jeg sier ikke at idrett/korps/speider etc løser alle problemer….men det kan løse mye.

Jeg vet selvsagt at dette over her er veldig skjematisk. Men jeg vet, og kommer alltid til å stå på, at drivillig drevet idrett i Norge sparer staten Norge samt kommunenorge for enorme summer årlig. Derfor synes jeg det er skammelig at foreldre og idrettslag må la være med enkelte ting fordi kommunen krever penger for at kommunens egne barn/ungdom skal måte betale for å bruke kommunale anlegg.

Hvis en eller annen kjendis vil fronte dette synet så veldig gjerne.

Gratis idrett for barn og ungdom i Norge!

Les gjerne også andre innlegg om barn-ungdom-idrett  <– klikkbar

#idrett #barn #ungdom #økonomi #penger #gratis #investering #sparing #samfunn #smart

Og der ble vi en nasjon av skeptikere.

Illusjonene brast…

Det var liksom ikke nok at Trump har blitt valgt til president i USA og at Magnus Carlsen tapte ett parti i sjakk-VM… Neida, vi måtte våkne opp til nyheten om at Joner og NOAS hadde samarbeidet med et reklamebyrå for at Joner kunne lage sin høyst personlige tekst rundt dette med asylsøkerne.

Det er nå forsåvidt greit det at han har gjort det sånn. Han burde kanskje opplyst om at det var et samarbeid? Det som jo er litt mer kronglete er at Joner tydeligvis også er aktiv politisk for AP og derfor kan man jo lure på om hovedstyret i AP har valgt "Joner som gallionsfigur" strategien for å sverte Listhaug litt. Jada, jeg vet at de sier at dette kom fra Joner selv… Jeg håper det er sant og at dette bare var et lite stunt som gikk litt feil.

Jeg tenker jo på hva som skjer fremover jeg da. Hva skjer neste gang en kjendis oppfordrer til noe? Hva om Hanne Sørvaag oppfordrer til noe viktig rundt feks brystkreft og lite midler fra regjering til forskning, og så gidder ikke folk høre/lese/bidra fordi man tror det er noe reklamestunt igjen?

Uansett hvor bra dette Joner-stuntet virket så tror jeg det nå ble klekket ut en mengde nye veldedighets-skeptikere.

Merk datoen og hvor du var i dag…slik at du har et svar på "Hvor var du da Joner fucka opp støtt-en-sak-kjendis-ordningen"…

Yes ass, kroppen duger fortsatt!

Jeg holdt ut torturen i år og..

For 2 dager siden tikket det inn en sms på telefonen (med nesten samme skrekk-følelse som sms fra tannlegen) som umiddelbart fikk en masse forskjellige tanker til å reise på heisatur i hjernebarken. Hva nå da tenkte jeg…

Hvorfor i all verden får jeg en melding fra EKG laboratoriet? Har oldboysgruppa sendt inn bekymringsmelding? Har ledelsen av 3 divisjonsgruppa vært på fest med fastlegen min og bedt han sjekke om jeg fortsatt bør møte opp og trene med gutter jeg kunne vært pappaen til… vel, ikke bokstavelig dah, sånn tallmessig bare. Har trener Johansen ringt og spurt om jeg bør være med eller om det kan fryktes at det ved en lett puff i rundvant kan risikeres lårhalsbrudd, generelle knokkelskader samt utvidet form av leddgikt?

Men, etter hvert kom jeg jo på at dette måtte handle om den årlige gæmlis-sjekken min iranske venn på legesenteret krever jeg skal ta. Her skal det sjekkes det meste.

Etter den sedvanlige ventingen på venterommet sammen med en haug med sjuke folk (burde ikke sjuke folk holde seg hjemme, de kan jo smitte noen?) ser jeg at blad-utsikten er den samme som i fjor, samt at jeg prøver å se litt sjuk ut i solidaritet med de andre som er der for ikke å stikke meg ut eller virke litt frisk-blærete.

Inn bar det til en ung dame på laboratoriet. I og med at jeg ikke er noen dreven bilde-blogger så husket jeg selvsagt ikke å ta bilder gjennom seansen så bilde av et bilde får duge. Først måtte ulla på overkroppen vises frem for her skulle det sjekkes om blodpumpa fortsatt er i nogenlunde grei drift. Denne gang slapp jeg å gå derfra med barbert sjakkbrett på brystet..legedamen var flink til å lage midtskill i kassekrattet.

Deretter kunne klærne tas på for nå skulle hun leke Games of Thrones på armen min. Stikk og stab med et sugerør rett i arm-aorta. Litervis med blod ble tappet i syltetøyglass på syltetøyglass før hun ba meg gå på vekta. Blodfattig men fattet adlød jeg denne torturisten med skarpe våpen. Jeg er tilfreds med å kunne rapportere fortsatt vekt på pluss 0,1 tonn.

Så var det tid for pusteprøve. Jeg husker med gru den samme seansen fra i fjor der jeg ikke overbeviste andre enn meg selv at "dette er helt normalt"…. To gode trekk inn og så fylle lunger helt opp, stappe pustetingen i munn og blåse. Jeg er helt overbevist om at i dag kom siste rest av forkjølelsen og litt passiv røyking fra påsken for 14 år siden opp igjen på andre forsøk. Jeg synes jeg så et lite smil på ansiktet til laboratoriedamen da hun så på resultatet og sa "joda, du er innafor"…

Til slutt var det snakk om urinprøve. Det hadde jo ikke jeg med, og der og da lurte jeg på om denne hyggelige unge damen skulle hjelpe med det og….men neida, inn på prøvetakingsrommet bar det. Der stod det kopper som på bildet. "Tiss en skvett og lever i luken bak toalettet" fikk jeg beskjed om. Som sagt så gjort.. Da jeg leverte koppen med urin inn den luka gikk tankene tilbake til da vi pleide frekventere Elvis Pub i Oslo og fikk levert øl ut en sånn luke… Jeg håper det ikke var legesenter på andre siden…

Etter all denne prøvetakingen og slitsomme pustingen måtte jeg vente litt til før audiensen hos legen var klar.

Vi ble enige om at jeg skulle ehh..øhh.. fortsette med en daglig tablett D-vitamin pluss begynne ta magnesium og zink. Der og da begynte jeg angre på at jeg ikke gnagde litt på magnesiumsblokkene vi smurte henda med da jeg drev med apparatturn i sin tid.

Uansett ble jeg godkjent for et nytt år…vel såfremt ikke blod- og urinprøve viser at jeg straks bør legges inn på sjukehus for behandling av alt dra inngrodde tånegler til flass og sjukt store buser.

#kropp #lege #sjekk #blod #blodprøve #puste #pusteprøve #fastlege #ekg #urinprøve

Kjære norske politikere: Har dere lært nå?

Kjære Jonas, Erna, Siv, Knut Arild, Bjørnar, Trygve, Audun, Trine og Rasmus. Ja, kjære alle dere ledere av de enda mindre partiene også:

Har dere lært nå?

Har dere lært av hva som nettopp skjedde i Usa? Har dere lært at til slutt blir det “nok piss” og at det ender med at folket rett og slett tenker “drit og dra, nå er det nok” og stemmer på ett eller annet kokkos-parti i protest? Har dere lært at folk blir lei av deres nedlatende overfladiske arrogante holdning til de menneskene dere faktisk skal representere? Har dere rett og slett glemt hvor dere kommer fra?

Det nærmer seg valg 2017. Det nærmer seg uttallige valgsendinger på tv der vi -hvis de ikke har lært- skal høre politikere prate “dritt” om alle de andre sine valgprogram. Vi skal igjen høre hva alle de andre ikke har gjort, om og om igjen. Vi får høre alt vi egentlig ikke er interessert i.

Hvis de ikke har lært altså.

Hvis de har lært så får vi høre om hva deres parti vil gjøre. Hva for slags vyer deres parti har for sin og norges fremtid. Jeg er ikke interessert i å høre om hva for eksempel Audun Lysbakken mener er idioti i Høyres program. Jeg vil høre hva Audun Lysbakken og SV mener om det ene og det andre i det norske samfunnet, hvordan de vil styre om de har makt, ikke hva de mener de andre har gjort feil. Dette vil jeg fordi jeg vil ha respekten fra de politiske partiene til å anerkjenne at jeg er fullt istand til å sammenligne og gjøre opp min egen mening.

Snakk om eget partiprogram.

For kjære politikere, slik det er nå så klarer omtrent ikke folk skille dere fra hverandre lenger. Dere prater jo mer om andre partier enn deres eget. Jada, et parti lovet noe i valgkampen og klarte ikke holde det etter valget, buhuu…. Skal jeg fortelle dere en hemmelighet? Der er dere alle skyldige, faktisk mer skyldig enn Arne Treholt og David Toska tilsammen. Det bør egentlig bli enighet om før valgkampen starter at det ikke er lov å hente frem ditt og datt fra fortiden…for; Vi velgere vil ikke høre det. Vi vil høre hva dere selv står for og skal gjøre fremover.

Det er i mitt hode slik at om dere ikke klarer snakke varmt om eget program uten å samtidig snakke “dritt” om de andres…ja da bør dere kanskje ta en tur på hotell eller noe og revurdere hele partiprogrammet.

Valg- og velgerbløff…med en dæsj mediajelp..

En ting er å love gull og grønne skoger som vi velgere skjønner er utopi. En annen ting er å love noe og ikke klare holde. Jeg skal ta et eksempel som er i vinden i disse dager: bompenger. FRP har lovet at de skal fjerne det om de får makt. Nå har de makt, og det bare tyter med bompengefinansiering. Dette kommer selvsagt alle partiene og mediene til å “ta” FRP for i valgkampen som kommer. Men, FRP har ikke makt alene, de er ikke i flertall. FRP får ikke gjennomslag for dette fordi de andre partiene ikke vil. Da går det ikke. Hvem kommer til å forklare dette i en valgsending?

Slik kan man ta sak etter sak som alle regjeringspartiene har lovet men ikke klart gjennomføre.

Klargjør man sånt først vil kanskje valgkampen 2017 bli ryddig og forståbar.

 

#AP #H #FRP #KRF #SP #SV #V #MDG #politikk #politikere #valg #valg2017 #Norge

Vokser generasjon “drittunger” opp nå?

Har jaget etter status blant nåtidens foreldre gjort at folkeskikk og manerer hos barn/ungdom ryker?

Jada, jeg får sikkert masse pes av foreldre som føler seg truffet eller mener selv de har en meget god unnskyldning for at nettopp deres barn sliter. Men; Det er ikke til å stikke under en stol at man både ser og hører om barn og ungdom som allerede i veldig ung alder har absolutt null respekt for voksne og de voksnes ord. De viser total mangel på evne til å respektere regler og normer for hva som er normal akseptert oppførsel. De samme viser null forståelse for adferdskorrigerende tiltak, snarere så snur de seg da heller rundt og svarer på en frekk og spydig måte.

Det er ikke bra å høre om tidligere lærere som hentes inn på akademier og SFO-ordninger som etter hvert bare gir seg på grunn av de totalt respektløse ungene som gjør akkurat som de vil. Det er ikke bra å høre om voksne som bare gir opp fordi enkelte barn nærmest terroriserer det miljøet de befinner seg i. Hvordan skal en frivillig på SFO for eksempel reagere på daglig trakassering samt oppleve at ingen gjør noe med det? Jeg har selv pratet med voksne som  ikke orket mer, barna ble rett og slett for spydige og uforskammede på daglig basis til at det var verdt det.

Hvem sin feil er det så? Barna? Foreldrene? De voksne rundt?

Det er min påstand at om barn har med seg basisoppdragelse hjemmefra så løser det meste seg ute. Det finnes i mitt hode absolutt ingen unnskyldning for at man ikke har lært barna sine å være høflig og vise respekt. Det å si “ja takk”, “nei takk”, “takk for maten”,  etc. samt respektere de voksne i en samtale er ingen tryllekunst å lære bort. Man trenger ikke være pedagog for å få til det. Barna/ungdommene trenger ikke være enig i alt de voksne sier, det er måten ting blir sagt på fra barn/ungdom som har forandret seg veldig de senere år.

Skal skolen oppdra? Skal idrettslaget, korpset, speideren oppdra? Vel, både ja og nei. Skole og foreninger er med på å oppdra med hensyn til å det å lære barna sosialisering. Grunnoppdragelsen er alltid, og kommer alltid til å være foreldrenes ansvar. Det er nok også dessverre slik at det går en mengde foreldre rundt og tror at akkurat deres barn er selve definisjonen på gullunge mens de i virkeligheten er mobbere av verste sort.

Hva med dette: Vi leker ikke med Cubus-unger!

Hvorfor vil de ikke åpne øynene? Hvorfor lar de det gå så langt? Hvem har ansvar for å si ifra?

“It takes a village to raise a child”.. heter det ikke det? Hvorfor er vi alle da så feige at vi ikke tør ta det steget vi egentlig må og bør ta med hensyn til å oppdra også andre sine barn?

Er vi alle med på å la “generasjon drittunge” vokse opp? Dette gjelder selvsagt ikke alle barn, men der det før var 1 i en skoleklasse er det nå 5. Hvordan vil dette se ut om nye 20-25 år?

Til slutt, før du fyrer deg helt opp: Ja det finnes forskjellige måter å oppdra på. Det er ikke det jeg snakker om. Dette handler om noe helt annet. Dette handler om uforskammede unger helt ned i 5-6 års alder. Hvem har de lært av?

Enda mer til slutt… Ja, det finnes uforskammede voksne og…som tror de kan ture frem akkurat som de vil uten konsekvenser… De folka tror jeg ikke det finnes noen redning for….

#barn #ungdom #generasjon #drittunger #oppdragelse #foreldre #samfunn #forandret

Og som litt ekstra lesedrops: KLIKK for 16 brillefine blogginnlegg

Vær-spåing i balleragget til en liten tysker?

Så var tiden kommet. Jeg har skiftet dekk på begge bilene våre. Det har jeg gjort fordi jeg for en gangs skyld hører (les leser i) på media som forteller at "nå skal det snø". Normalt tar jeg lang flygefart og driter i alle slike spådommer men nå virker de alle så sikre.

Skulle det derimot være slik at jeg våkner i morgen til komplett snudd værtype, dvs null snø og mange varmegrader så kommer jeg nok en gang til å helle mot at norske værmeldere og media igjen har stolt på en liten tysk tass i den Bayerske fjellheimen.

Jeg har en teori om at denne lille tyske tassen tusler rundt i tysk fjelluft i hvitskjorte og hullete laderhosen. Den tyske tassen, Wolfgang, sine bukser er så hullete at hengeballene titter frem hver gang han setter seg på huk. Wolfgang måler så opptrekket av nøttene ved forskjellige kuldegrader og spår så det europeiske vær utover året basert på antall millimeter opptrekk samt hvilken vei balleragget krøller seg i badstua på kvelden.

Det jeg mistenker har skjedd nå er at da Wolfgang våknet en dag tidlig i oktober ved siden av sin Helga så vred han seg rundt, satte føttene i gulvet, hostet og mistet gebisset på gulvet. Da han så bøyde seg frem for å plukke opp gebisset hører han Helga utbryte "Ahhh Wolfgangen min…deine skrukk hast schnurpet zig enda mehr"… Hvorpå da Wolfgang da svarer: "Meine elsschkligste Helga…weiist du was det betyr, det wilst schnøø ein halfmeter på det norwegische østlandet den 4 nowember"…

Nåvel..

Folkens… Snøen kommer hvert eneste år. Kan vi ikke bli enige om at vi ikke trenger skrive "snø" i statusen på Facebook alle sammen når snøen engang kommer dalende ned?

Kan vi også bli enige om at vi må ta det litt mer med ro OM det snør i morgen? Sjansetaking er ikke verdt det…uansett.

Og til slutt: Klikk for flere innlegg