Nyttårsaften… Paradoksaften..

Så er dagen kommet, nyttårsaften, dagen da kalenderen bytter fra 2015 til 2016 og gjør oss pre-senile lett beinskjøre oldiser litt forvirra de neste 2-3 ukene da dato skal skrives.

Nyttårsaften er jo da den eneste dagen vi som bor i Norge får lov til å gjøre noe som er strengt forbudt resten av året…nemlig leke med fyrstikker.. Ikke før er julaften og et par fridager over før det må handles så de dypeste kroker av bankkontoen også tømmes… Fyrverkeri!!

Selvfølgelig har staten også her gått inn og sagt at skal vi ha det morro så skal vi jaggu måtte betale for det som vi må på alt annet mer morro enn dugnad på bedehuset eller plenklipping med neglesaks…så skal du ha noe fyrverkeri med mer futt enn de små kinaputta vi smugla fra Sverige før i tiden så er det å tusle til banken i romjulen og ta opp lån med pant i huset..

Paradokset denne dagen er jo at spesielt menn som ellers i året er så gjerrige at de går inn og ut av butikken 14 ganger istedenfor å betale for bæreposer faktisk går til en av lukene for fyrverkeriutsalg og handler så mye at de står fra klokka 23.30 til 01.30 og fyrer opp alt mulig rart. Sånn sett har jeg jo ikke noe mot det for da har vi noe å se på når gutta står og lager figurer i lufta med stjerneskuddene sine..

Jeg innrømmer at jeg i år har steppet opp og kjøpt en pakke med fyrverkeri.. Den kosta 299,- så jeg slapp å ta opp lån eller pante alle flaskene fra desember for å ha råd til den. Jeg gleder meg til å stå ute i gaten med kone, barn og gjester og delta hvertfall bittelitt på feiringen av inngang til et nytt år… Men det grommeste fyrverkeriet er det en annen på feltet som har.. Tror han sparer hele året jeg.

Og bortsett fra det…

Godt Nytt År alle sammen 🙂

Mine Nyttårsforsetter !!

1 – Slanke av meg 15 kilo

2 – Trene nesten hver dag.

3 – Begynne på etterutdanning.

4 – Bli avholdsmann.

5 – Bli veganer.

6 – Spille meg inn på 1 div-laget.

7 – Lære å strikke

8 – Bli stinkende rik

9 – Ikke klage på været

10 – Slå 7 hole in one til sommeren.

Bare kødda!!!

Buuhuu, Dommeren ditt og dommeren datt…

Er vi blitt en gjeng med sutrepaver?

Det er tid for litt ettertanke på alle fronter for undertegnede. Da er det ikke til å unngå at jeg også streifer innom idretten og det som faktisk har blitt enda mer plagsomt enn før…nemlig sutringen over dommeravgjørelser.

Vi er jo vant til å se fotballspillere samles rundt dommeren og diskutere og gestikulere ved hver eneste lille avgjørelse samt at panelet i fotballekstra sitter og ser på reprise på reprise og fortsatt ikke blir enige om avgjørelsen var riktig eller ikke. Det som jo da bekymrer er at det har begynt å bli slik i hockeyen og. Det diskuteres og sutres og i hockeyextra ser man reprise på reprise og blir ikke enig.

Hvis man så er av de som ler da man ser reprise av situasjoner på fotballbanen og sier at “det er jo ikke rart dommeren ikke fikk med seg det” så kan man jo da tenke seg situasjoner som går 5-10 ganger så fort på et mye mindre område (dvs masse folk i veien) og så prøve å få med seg alt som skjer. Husk, dommerne har ikke slow-mo reprise-avspillings-mulighet der og da, de må dømme i nåtid. Det er nesten så det går noen sikringer i hodet mitt når jeg sier det jeg sier nå, men kanskje burde det bli litt mer som i håndballen.. Antydning til protest = utvisning. Det er ikke det at jeg vil ødelegge gleden til kranglefantene men jeg blir bekymret for rekrutteringen til dommergjerningen når jeg ser hvordan tilogmed barn snakker til dommere uten reaksjoner fra dommer, trener, lagledelse eller foreldre.

Sutringen i sosiale medier etter feks Get-kamper tar jo helt av til tider. Dommere gjør feil, deal with it.. Mange nok år med sånn det er nå så har vi ikke flere dommere å kjefte på for de gidder ikke mer. Dette er fritiden dems, det er ikke fulltids dommere som i NHL.

Jada, engasjement er viktig..men ikke ødelegg sporten ved å kjefte istykker rekrutteringen.

Legger ved noen linker til andre skriverier om idretten vår:

Det å være et lag.

Den lille gutten står og gråter.

Hvem er egentlig helten?

Når talentet er begrensende.

10 gamlingtyper vi misliker..

Og sverger på å ikke bli…

10) Gamle menn i bil som holder seg 5-10 km under fartsgrensa og ikke har lært en eneste ny trafikkregel siden 1964. De stopper gjerne all trafikk på hovedveien når de speider etter parkeringsplass inne på butikkområdet.

9) Gamle damer som går på bussen. De har aldri noe klart til betaling og når de endelig har betalt bruker de enormt med tid på å få satt seg.

8) Gamle menn som står opp 5 om morgenen og måker snø.

7) Gamle damer når de skal betale på butikken. Det løftes opp en og en vare skikkelig sakte fra handlekurven og når det skal betales så er det helst med mynt.

6) Gamle menn som spaserer med henda på ryggen med brune slacks og beige jakke. De er alltid i veien og bruker enormt med tid på å gå over fotgjengerovergangen,

5) Gamle damer som setter seg på bussen med ett års forbruk av parfyme fortsatt på seg. Og når de endelig sitter så skravler de som en foss fra start til slutt av bussturen.

4) Gamle menn som kan alt og vet alt om idrett og håndtverksarbeid. De gir seg aldri og står på sitt selvom de får bevist det motsatte. De har og evnen til å plutselig bli døve når de oppdager de har tatt feil.

3) Gamle damer som møtes på kjøpesenter og ikke går av veien for å lage syklubb 1 meter unna toppen av rulletrappa. Der står de med frakkene og håndveskene sine og når du kremter og vil forbi så blir de “snurte”..

2) Gamle damer som skravler med betjeningen på apoteket. De har ikke behov for livshistorien din…ei heller høre om hvor langt du er kommet i kuren din. Gi resepten, vent, hold kjeft, betal og gå..

Og den aller verste:

1) Gamlinger som tror de er bedre enn alle andre og kan gjøre akkurat som de vil bare fordi de er blitt gamle.

En reise i ishockeykøller…

På egen husk fra 1979 til 2015..

Et bilde av Shampo på facebook fikk meg til å tenke på hva slags vannvittig, og for veldig mange unyttig, utvikling det har vært på hockeykøller på de snart 40 årene jeg har spilt hockey. Jeg skal derfor prøve å mimre litt om akkurat de typene hockeykøller jeg har vært borti…vel vitende om at det finnes utallige flere typer og merker..

Blå Jofa

Dette var, og kanskje er, billigkølla i haugen av ishockeykøller. Dette er typen kølle som unge/gamle tanter og bestemødre kjøpte i julegave nettopp fordi den var så billig. Dette var og kølla som hockeyklubben på sent 70- og tidlig 80-tall kjøpte som lagkøller av samme grunn. Totalt ubrukelig som kampkølle (jupp, den gang hadde vi kampkøller) fordi den brakk fortere enn beina til en med benskjørhet.

Rød Titan

Rød Titan var hakket opp fra blå Jofa blant oss hockeyspillere. Kjennetegnet på den røde Titankølla, og muligens er det slik enda, var at den knakk omtrent aldri…den ble bare myk. Den ble så myk at når du skjøt slagskudd så føltes det som at det var en gyngebevegelse i kølla lenge etter skuddet.

Koho

Koho hadde mange typer køller, men den som sitter som støpt i minnet er:

Koho Blackfibre

Denne kølla var et unikum. Den var holdbar som få køller og ble samtidig ikke så myk. Den minner sånn sett litt om dagens køller som holder helt til de snapper av. Det store minuset med denne kølla var glassfibertrekket på hele kølla. Etter litt slitasje så løsnet fragmenter av glassfiberen og ble sittende fast i hendene.

Diamond Silver

Kort innpass på markedet på 80-tallet. Vet ikke hvorfor de forsvant. Jeg syntes det var en glimrende trekølle.

Diamond Gold

Samme kommentar som Silver.

Jofa Blackshot

Så kom Jofa ca midt på 80-tallet på banen med det de reklamerte med som en “uknekkelig” ishockeykølle. Den kostet 3 ganger mer enn en Koho Blackfibre, altså 750,-, men jeg (og mamma) tenkte det var verdt det om den faktisk holdt lenger. DET gjorde den ikke.. 3 treninger og så spjæret den fra tuppen og helt opp til midten av skaftet. Jeg klaget og fikk byttet i 3 andre køller.

Montreal

Montreal trekølle med M9 blad var den siste type trekølle jeg spilte med. Den var en god trekølle men havnet litt i skyggen av de nymotens køllene som nå invaderte ishockeyverdenen…nemlig:

Easton aluminiumskøller

Ishockeykøllene med utskiftbare blader…dvs vi hadde skaft som vi limte treblader fast i enden på. Garderobene tøyt av varmepistoler og limlukt i tillegg til den vanlige hockey-odøren.. Etter hvert kom så karbonskaft og karbonblader. Dette skjedde jo nesten samtidig da med at det vi spiller med i dag ble dagligdags.. Nemlig:

Carbonkøller

Helstøpte carbonkøller. Massevis av typer og merker. Noe for enhver smak. Prisklasser fra noen hundrelapper til tusenvis av kroner. De dyreste er ikke for amatører, de er designet for å holde bare en kort stund.

Jeg har nok både eid og spilt med mange flere typer køller enn disse her..men mye blir bare avarter av de merkene jeg husker her og nå.

Min oppfordring til slutt til alle som bare “går på løkka”… Kjøp blå Jofa.. Rød Titan… La ungene lære med trekøller.. Det er ingen vits å bli lurt i carbon- og flex- fella før man har lært å bruke kølla til det mest elementære i ishockey.

#2hockey #ishockey

Romjulssuppe. En god avveksling fra julematen.

Etter ganske mange dager med god og feit julemat (jada Cornelis, vi vet) så tenkte fruen og jeg at nå er det på tide med litt lettere men likeså gode maten vi liker å lage på søndager, altså vår meget gode kjøttsuppe laget helt fra bunnen av. Så da var det bare å sette igang..

Først måtte selvfølgelig kjøttsuppehatten på.

Så ble en kjele fylt med vann, en løk, noen blader fra kvisthaugen ute, en gulrot pluss to kjøttstykker. Kjøttstykkene denne gang var bra og mørt, altså en mørbrad samt fra en okse med høy rygg. Dette har så putret på ovnen i en 2-3 timer.

Så måtte poteter skrelles…

Og kappes opp i relativt små terninger..

Så må gulrøtter skrelles..

og kappes opp i greie små rundinger..

Det samme gjøres med purreløk, og

En ørliten dæsj med sellerirot..

Så tas kjøttet ut av kjelen og skjæres opp i små biter.

Det mest tricky med hele suppen er jo å først lage små kjøttboller av medisterdeig og farse, koke de for så å la de kjølne og så kappe de i to.,

Da ender man til slutt opp med dette.

og heldigvis ikke dette…for dette er rester fra i går.

Opp i kjelen med alt..vel ikke pizzastykkene da, og la det koke vel og lenge. Server gjerne med rundstykker, hjemmebakte selvsagt, og friskt vann i glasset.

Jeg håper dette var til inspirasjon. For meg som knapt kunne koke opp vann til pølser samt mente ekstra ost på grandisen var gourmet så har matveien vært lang og kronglete.

Men det er morro med mat 🙂

Kjære Kong Vinter.. Nå som du har tabbet deg ut..

Nå som du helt har glemt å la flasset falle og gi østlandet en hvit jul så er det helt greit å fortsette sånn. Du kan godt la det drysse litt på toppene rundt omkring men her nede i lavlandet er det helt greit at du lar det være i fortsettelsen og. Vi trenger det jo egentlig ikke.

Nå som du også har latt være å påføre oss den smerten det er å komme ut utgangsdøra og kjenne det danne seg snørrtapper på nanosekunder så fortsett med det. Nå som vi har sluppet å måtte starte en bil klokka 6 om morgenen (hvis den vil starte da) i håp om å slippe neglesprett og fastfrosne donglebær da man skal kjøre til jobb klokka 7 så bare fortsett med det og. Nå som vi har sluppet å måtte skrape vekk en cm tykk isflate fra bilruta når man skal hjem fra jobb så er det greit du lar det være sånn. Ja kjære Kong Vinter… når vi nå engang har sluppet alt dette fordi du har tabbet deg ut så er det helt greit at du fortsetter..ta ansvaret og hold det sånn.

Nå som vi har sluppet å måtte skuffe metervis med flasset ditt Kong Vinter så er det greit at du fortsetter sånn. Det er helt greit å slippe å påføre seg selv podagra, lumbago og ryggmargsbrokk hver eneste morgen pga måking. Det er greit å slippe å få dobbeltsidig tennisalbue samt begge skuldrene i fatle hver ettermiddag da måkepølsa må hakkes istykker cm for cm med en gammel sløv spade. Når du nå engang har tabbet deg ut mht den hvite julen på denne måten Kong Vinter så kan du bare fortsette..

Kjære Kong Vinter..

Keep up the good work!!!

Hey suckers..!!!! Nå begynner salget!

Julaften er over. Store og små har (forhåpentligvis) opplevd en fortryllende julefeiring der de etter en middag som varte, for de, mye lenger enn en geografitime på skolen fikk stupe ned til gavene og så kanskje fikk akkurat det de ønsket seg. Papiret rives av fortere enn dongpapiret røyk av første gangen kjæresten sa “jeg er klar”..og gave etter gave beundres, vel i 7,3 sekunder, før hodet snus og store øyne bores inn i den største pakka og ordene “er den til meg?” kommer ved hver pakkeutvelgelse.

Første juledags morgen tilbringes så midt i hver sin haug med gaver med et skikkelig i-landsproblem..hvilken gave skal jeg leke med nå? og nå? og nå? Det er kanskje årets mest forvirrende og surrealistiske dag for alle under 11 år dette. Som mor og far er det jo da bare å huske hvem av slekta som kjøpte noe som A) trenger batterier og B) lager lyd.. Disse navnene havner så på “hevn-listen” for neste års julegaveinnkjøp.

Vi voksne vi er egentlig bare happy for at julaften gikk som vi håpet. Alle var glade og fornøyde og alle ble gode og mette. Første juledag blir som vanlig en dag man ikke gjør noenting annet enn å slappe av og mumse rester etter en samlende julebrunch sånn i 12-tiden..

Dette gjør vi hvert år vel vitende at om en dag eller to vil postkassa vår fylles opp med junkmail som med litt andre ord enn mine kun har ett eneste budskap å gi oss: “Hey suckers…nå begynner salget! Nå kan du få kjøpt det kameraet du kjøpte før julaften til 500,- til utrolige 199,- Nå kan du få kjøpt den tv’n du ga 4999,- den 19 desember for 1999,-“.

Salget begynte allerede julaften. Jeg så det nok.

Neste år skjer nok akkurat det samme igjen. Det er jo jul. Det hører liksom med. Tipper jo litt av sjarmen med gave-opppakking ville forsvunnet om hele pakkehaugen under treet bestod av gavekort slik at det kunne handles på salg i januar…

DOG:

En ting med julen 2015 var kokkos!!

Kjære matvarehandelsstanden i Norge. Til neste år setter jeg fryktelig pris på at dere gir F… i den priskrigen sånn at det går an å få tak i feks grøt uten å måtte kjøre til uggabugga. Jeg betaler heller det det koster for julemat enn å måtte figurere som skattejeger og MMA kjempe på butikken for å sikre meg den sedvanlige julematen.

Det var nesten så man forventet å bli stoppet av en mann med lang brun frakk utenfor butikken som lavmelt sa “julegrøt.. interessert i julegrøt.. jeg har masse.. Jeg kan skaffe julepølse og..” mens han åpnet frakken og viste posene med snarkokt risengrynsgrøt hengende innenfor.

Vel vel, alle dere som hamstret alt mulig. Går sikkert an å grille julepølse på skoleavslutningen i juni…

#jul #jul2015 #priskrig #handelsstand #julemat #mat

Panikk? Julefreden stoppet? Griner du?

..fordi oppvaskmaskinen har stoppet?

Det er vel knapt noe som er sikrere enn at det er akkurat da garantitiden går ut på en eller annen hvitevare at det låter “koooonk” fra nettopp den hvitevaren. Og hva er vel mer typisk enn at det skjer midt i oppstarten på en friperiode slik at du ikke kan få hjelp på tørre møkka..vel du kan, men det hadde jo vært greit med sydenferien i mars istedenfor beredskaps-rørlegger-regning eller lignende.

Så, om du nå står der og ser for deg manuell oppvask fra i kveld til utpå nyåret en gang så kommer jeg med et lite tips som gjelder oppvaskmaskin hvertfall.

Når oppvaskmaskinen ikke vil starte!!

Værsågod og fortsatt gledelig jul 🙂

#oppvaskmaskin #reparere