Når talentet er begrensende…

…eller rett og slett ødeleggende!

Alle lag har en eller flere.. De som var dritgode allerede som bittesmå.. De kunne gå på skøyter.. De kunne spille fotball.. De kunne skyte.. De kunne sende en pasning.. De kunne alt.. De fikk høre det og.. Av foreldre.. Av kompiser.. Av besteforeldre.. Av tribunen.. De var spillerne som alltid ble valgt først.. De var spillerne som gjerne var trenernes favoritter.. De var spillerne som var først og best på grunn av et unikt ungt talent..

Men så begynte de andre å trene…

Talentene klarer det ikke.. De er vant til å være best uten å jobbe for det.. De er vant til å bli sett opp til.. De er vant til at de andre får korreks.. De er vant til å gli gjennom treningen uten å bli svette.. De er ikke vant til å bli sliten.. De er ikke vant til å ta seg ut.. De er ikke vant til å måtte jobbe.. De er ikke vant til å bli satt krav til..

Og så blir de andre bedre enn de..

Talentene takler det ikke.. Talentene skylder på alt annet enn egen innsats.. Talentene er vant til å sluntre unna.. Talentene klarer ikke omstille seg.. Talentene begynner å bli tatt.. Talentene fikser ikke det heller…ikke på trening og ikke på kamp.. Talentene er ikke lenger talenter…de er forbigått av de som har trent…og blitt talenter..

Hvem skal så fortelle disse forbigåtte talenter hva som kreves? Hvem skal få de til å forstå at de bare lurer seg selv når de drikker vann, knyter skøyter/sko, retter på utstyr, har vondt, har noe å ordne, etc hver eneste gang det skal slites på trening?

Foreldre? Trener? Laget?

Hvem er egentlig helten?

Målscoreren, målvakta eller pappaen med 100-lappen?

Alle lag har de.. De har helter, de har de som vil bli helter, de har arbeidsjernene, de har de som aldri blir helter og de har selvfølgelig syndebukker. Syndebukker er jo de enkleste å plukke frem fra et lag.. Og aller enklest er det å se på målvakta..

Målvakta kan jo ha en kjempedag. Målvakta kan redde alt som kommer av skudd og angrep.. Men i motsetning til angriperne som bommer på 25 opplagte sjanser uten å bli kalt syndebukk så trenger målvakta kun misse en eneste gang i en kamp for å gå hjem med syndebukkstempel. Dette på tross av at kampen tapes 0-1 og utespillerne burde laget 10 mål….

Men problemet i et lag er normalt ikke målvakten.. Problemet er vanligvis den eller de som på død og liv skal og vil bli helten i hver eneste kamp de spiller. De skal lage mål for enhver pris. De spiller nær sagt aldri pucken til noen da de har kommet seg inn i angrepssonen. At enkelte av disse wannabe heltene også har foreldre som belønner mål med penger gjør ikke saken bedre. Slike foreldre undergraver alt det et lagspill står for. Hvor enkelt er det for en trener å få unger til å spille pucken når 100-lappen glitrer i det fjerne…?

For meg er det såre enkelt.. Helten eller heltene på et lag er den/de som setter laget foran seg selv.. Helten er den som spiller en pasning til en bedre plassert medspiller og jubler da denne lager mål.. Helten er den som stuper inn i et skudd for å hjelpe målvakten.. Helten er den som jobber og jobber og kanskje bare får ett mål i løpet av sesongen..og kanskje ikke det engang.. Helten er den som står opp for kompisen sin.. Helten er den som driter i hvem som laget målet sålenge laget vinner.. Helten er dem som møter opp hver gang, gjør så godt han/hun kan, tar instruksjoner og setter det ut i livet ved første anledning.. Helten er den som ikke sluntrer unna..

Helten i et lag er kort og godt den/de som viser seg som et godt forbilde i idretten.. som setter laget først..

Ikke misforstå.. Det er lov å være god.. Det er lov å vise det.. Men gjør det sammen med laget.. Ikke for å få et nikk av mamma/pappa eller kompiser på tribunen.. og hvertfall ikke for en 100-lapp eller to når du kommer hjem..

Bakepulvertrikset…!

Virk or not to virk…?

Det er spørsmålet… Er jeg lurt så opp i stry nå sammen med tusenvis av andre lettlurte fjols som da har hivd en boks med bakepulver og masse vann inn i stekeovnen og risikerer å skrape bakepulversmak av ribba i romjulen og kalkunen på nyttårsaften at jeg burde egentlig satt på varmen, stappa hue inn og latt ørevoksen smelte ut og forsøke rengjøre ovnen med ørevoks isteden..

At undertegnede i det hele tatt skulle klare å skrive en blogg, eller hvertfall noe som ligner på en blogg, er jo smått fantastisk med tanke på hva som foregikk i norsktimer på skolen.. Unge herr undertegnede som knapt var i stand til å skrive en to-siders stil uten å tegne en tegning eller to for å drøye stilen satt der med nykvesset blyant og fikk utdelt oppgaven “tolk dette diktet”, gøyv så på med krum hals og tolket til den store gullmedaljen.. Hva skjedde så? Joda, jeg fikk oppgaven tilbake med svaret… “Feil!! Det er ikke det diktet betyr”…. Men i svarte har jeg tenkt mye etterpå… Det var jo det diktet betydde for meg.. Jeg dreit vel i hva dikteren mente.. Så norsklærere på Dalsbråten og Veienmarka fra 86-89: Ta dere ei bolle!!! Nåvel; etter at bakepulveret er i ovnen så væter du ekstra slik at det er skikkelig vått der.. Du kan feks bruke en slik:

Men pass selvfølgelig på at det ikke er såpe eller noe i flasken.. Kun rent vann.. Tror ikke at ribbe og kalkun med Zalosmak blir noe særlig..akurat som hjemmelaget pizza krydret med kanel og ikke piffi er noe særlig…trust me.. Så, etter nærmest å føle seg som en kokk

Så er det jo da på tide å vise hvordan det ser ut inne i ovnen når bakepulver får lov til å kose seg og virke en god stund..

Jeg håper seriøst at dette virker… Jeg håper hvertfall jeg får det bort igjen.. For nå ser egentlig ovnen ut som hytteovnen i Hemsedal gjorde etter at 8 menn hadde spist 32 Grandiosaer på 4 dager…

To be continued…

En eller annen gang…

Når jeg har tid…

I dag må jeg vaske det bort og dra på kamp..

Kjernetid i Grunerhallen..

21.30..

God natt !!

Bare kødda… Jeg må nok ta dette i to omganger.. Har rett og slett ikke tid til å vente mer enn en time. Da ble resultatet sånn:

Jeg har pels !!

…og kvitter meg ikke med den…!!

Debatten raser i media…

Pelsdyrnæringen er bra… Pelsdyrnæringen er dårlig… Pelsdyroppdrett er avlegs.. Pels er ut… og pels er inn… men da må den være falsk… men den må ligne mest mulig… så ingen ser forskjell… På barrikadene mot pels kjemper mange… de demonstrerer… de skriker… de skråler… ingen hører egentlig hva de sier… og så er de ute… det er litt kaldt….

Øverst på lista over motstandere står denne gang en dame… en relativt ung dame… en engasjert ung dame… Hun står å argumenterer for sitt syn… Hun følges og applauderes av en haug av likesinnede… Hun har kledd seg for anledningen… Den litt kalde anledningen…. Hun har på seg gode og varme Uggs på bena.. Uggs som er laget av saueskinn.. men selvfølgelig fra sauer som har dødd av naturlige årsaker…som har levd lange og lykkelige liv i fjellsidene rundt omkring i verden… Denne unge damen med de lange flotte bena har på seg en skinnbukse…av ku-skinn….for kuer er jo ikke søte…da går det fint…og i tillegg bruker man bare skinn fra kuer som er fanget i det fri på høsten…  For å unngå å fryse så tok hun i dag på seg den fineste nyeste dunjakken sin..den som er så god og varm… den som har dun som er plukket av levende gjess….i et annet land…for da er det jo ikke så nøye..  Videre har hun en topp, en skjorte og en lue…fra Kina… helt sikkert laget av voksne godt betalte fabrikkarbeidere der borte… men de er gode og varme da…

Da protestmaskinen er ferdig for dagen så bestemmer hun og tre venninner seg for å gå å spise pizza… De er sultne etter all demonstreringen…

De finner en koselig restaurant i nærheten. Til forrett bestiller de kyllingvinger.. Kyllingvinger lages som alle vet bare av de kyllingene som dør helt av seg selv under klekkingen eller rett etterpå når de setter frø i halsen… Venninnegjengen bestemmer seg så for å dele en pizza med biffkjøtt på til hovedrett.. Men poengterer selvfølgelig til kelneren at de kun vil ha sånt kjøtt som er kjøpt på butikken…som ingen dyr har dødd for at vi skal få… Venninnegjengen koser seg lenge og vel…men bestemmer seg så for at nå er det på tide å gå hjem… Opp av skinnveskene -utelukkende laget av gamle og syke krokodiller, antiloper og zebraer- dukker så opp de flotteste lommebøker av samme materialer, regningen betales og venninnene drar så til sine respektive hjem.

Den relativt unge engasjerte damen setter seg så sammen med samboeren sin utpå kvelden og begynner å diskutere hva slags mat de skal ha til jul dette året…da samtidig som de nyter fredagstacoen sin -med kjøttdeig fra en butikken som selger kjøttdeig som ikke kommer fra dyr- og ser på “Klokka, minutt for minutt”… Diskusjonen er heftig i stuen.. Samboeren ønsker i år å spise ribbe fra frie griser som fanges i et dalsøkk litt bortenfor Voss…mens vår unge engasjerte kvinnelige debattant ønsker heller å dra på tur til en gård som har en pinnekjøttskog og kutte ned noen pinner til årets julemiddag.

Middagen må de i år lage en uke før jul for 22 desember setter de seg på flyet og drar til syden…

 

#pels #skinn #protest #demonstrere #kjøtt #mat #moral #dobbeltmoral #satt #på #spissen #humor

 

Ps! jada… det kunne vært en ung mann…

Ps! Ps! jada…jeg vet at ikke alle er sånn…

Ps! Ps! Ps! …men noen er sånn… tro det eller ei…

Slapp av litt… Det blir jul.!!

Selv om du ikke er verdensmester i alt…!

Så er tiden over oss igjen. Førjulstiden. Tiden da folk stresser rundt som gærninger for å rekke alt mulig på kortest mulig tid. Det rett og slett myldrer av folk over alt. Tar du deg en titt inn på et kjøpesenter og har tid til å titte etter så kan du se folk med ansiktsuttrykk som best kan beskrives som hvordan ei migatreng katte som ikke finner igjen strøkassa si ser ut.. Det skal handles mat og gaver… Det skal handles klær… Sko… Det skal brukes opp endeløst mye penger for at de timene vi alle samler oss i stua skal bli så perfekt som mulig… Mitt poeng med dette innlegget er kort og godt… samme hva du gjør… samme hva du rekker og ikke… samme hva du har husket og ikke husket… Slapp litt av… ro ned… Det blir jul… Min mor rakk feks et år å ikke strikke ferdig en genser… så hun pakket inn garnet og oppskriften og skaffet seg på den måten litt tid…

Nåvel… jeg må jo se litt på julehøytiden og 🙂

Husvask

Husvasken er jo et av de mest omtalte til det kjedsommelige temaene før jul…  Å nei.. jeg har ikke rukket å vaske baksiden av bildene på veggen i kjellerstua der svigermor kanskje skal sitte å hvile middag i 25 minutter…  Herregud… jeg har glemt å vaske under kjøleskapet… og har helt glemt å tørke støv av støvkosten… Vi alle har jo hybelkaniner, hybelbikkjer, hybelflodhester og hybelelefanter… Hvor mange har egentlig en mor eller svigermor som midt under julemiddagen kaster seg ned på gulvet og dobbeltsjekker under benken og sofaen om det skulle være en eller annen lodott som har sneket seg unna… hvor mange må egentlig igjennom sjekke-støv-oppå-bilderamma-med-hvit-hanske-på? Nei.. det får jaggu duge med en god gammeldags støvsuging/vasking til jul sånn at det ser bra ut….men ikke vask med Jif-Swiffer.. det er bare humbug… vaske huset på 30 minutter my ass…. Du kan jo selvfølgelig tråkke til med nye gardiner til jul da… men husk å henge de med pensiden inn…ikke som jeg som hang de med pensiden ut…. for det skal jo se fint ut utenfra…men det var jo ikke riktig..

Baking

7 slag ja… Riiiight…. I hvert et hus som klinker til med bakingen..og samtidig stresser og opplyser alle som vil høre og som har Facebook med at Jeg rekker ikke!!!… så lages det altså så mye småkaker at du kunne mette middels store landsbyer i afrika i månedsvis bare med baksten fra et lite boligfelt.. Og som vanlig så er det å grave frem de 7 boksene med kaker sånn ut i februar en gang og stå der å undre på om du skal kaste sandkakene og makronene i matsøppelet, som spesialavfall eller donere de til forsvaret som ammunisjon da de leker krig en eller annen gang på sommeren… Jeg heller mer og mer til 1 slags-varianten… nemlig pepperkaker til 10 kroner boksen på butikken..

Mat

Pinnekjøtt.. Ribbe… Torsk… Lutefisk… Grandiosa… Det er ganske mye vi har i Norge har på bordet på julaften… Og det aller meste av denne maten har vi stresset rundt for å få tak i… Vi stresser på kjøkkenet for å få den riktig… Vi slapper heldigvis av litt da vi spiser den… men så stresser vi veldig med å rydde den bort igjen da middagen er slutt… Og det er her det begynner… Da maten skal pakkes bort… Spares på.. Egentlig skal jo maten frem igjen neste morgen, men det er alltid noe som sniker seg unna… Så 2 måneder etter jul så legger du merke til en stor og to små plastbokser innerst i kjøleskapet…helt innerst der du pleier stable pizzasauser, pestoglass, ketchupflasker, osv.. og hva finner man…jo, 7 inntørka medisterkaker som man savnet på frokostbordet 1 juledag og restene av surkålen og rødkålen..2 spiseskjeer av hver.. Hvorfor det ble spart på vet kun den personen som gjemte det der inne…

Gaver

Så kommer vi til klimakset på julaften.. gavene… Disse innpakkede små og store pakkene som kan enten føre til umiddelbar glede eller hoderystende oppgitthet og himling med øynene… Åååååå såååå fiiiiin…. Jo eldre man blir jo flinkere blir man jo til å vise glede over absolutt alt man får… Det er jo ikke måte på hvor glad man kan bli for ullsokker i feil størrelse… Slips man aldri kommer til å bruke… stillongser… Nå er det jo heldigvis slik at uansett hva man får så er det alltid noen som treffer blink med gavene… og hva er vel mer tilfredsstillende enn å se barna pakke opp og oppdage at de får akkurat det de ønsket seg 🙂

Kos dere. Feire jul på deres måte. La ingen fortelle at din måte ikke er riktig.

Første bil etter en ulykke, del 2..

Utrolig hyggelig hilsen på døra 🙂

Som alle relativt faste lesere av denne digitale notatblokka der undertegnede knoter ned tanker og infall som dukker opp i størrelse XL-knollen fra tid til annen kanskje har fått med seg så havnet Line og jeg midt opp i en kraftig kjedekollisjon på motorveien utenfor Oslo for et par uker siden.

Line og jeg gjorde som vi mener alle bør gjøre, nemlig stoppe og se om vi kunne gjøre noe, hjelpe, bistå, assistere kall det hva du vil.. Vel, vi endte opp med å treffe på og hjelpe 5 jenter på vei til julebord. Bilen deres var smadret foran og bak og alle 5 ble hentet en etter en av ambulanse. Vi hjalp de ut av bilen og gjorde det vi kunne inntil de profesjonelle tok over. I ettertid kan man si at det er godt jenter sliter med å finne eksakt antrekk for jeg tror det kunne gått værre om ikke bagasjerommet var smekkfull av bager og stæsj..

I dag kom en utrolig flott blomsterbukett på døra.

Bonus på bildet.. Litt pyntelys og verdens lateste 1,5 år gamle katt Cleo 🙂

Tusen takk til Anne, Helene, Mariam, Nina og Silje 🙂 Dere var tapre der dere satt og lå i ettertid av smellen..og sorry for å få dere til å le midt opp i det..det var nok litt vondt i magemusklene der og da 🙂

Jada, jeg vet, jeg er dritdårlig til å ta bilder 🙂

FARE FARE: Det kan komme 10cm med snø….!!

Hva har skjedd med oss østlendinger…?

For en som har vært i Bergen -fordi jeg har en kone fra Bergen- på vinteren da det tilogmed snødde….og som nesten datt ut av bilen i latteranfall av kjøremønsteret til bergenserne i nevnte snøvær.. (40 km/t lurking avgårde på snøføre og 140 inni tunnellene) så begynner det å bevege seg mot latterlige tendenser her på østlandet også nå.. Det utstedes fare-meldinger på linje med 100-års-flomvarsler, jordskjelv-tendenser, isbre-bevegelser, Mannen-ras samt alle andre ikke-snø katastrofer du kan tenke deg bare det ser ut som det kommer til å snø..

Jeg vil gjerne komme med en opplysning:

Vi bor i Norge. Vi bor på østlandet. Det kommer til å bli kaldt. Det er derfor huset ditt er isolert. Det er derfor du har ovn i huset ditt. Det kommer til å snø. Det er derfor du har vinterdekk til bilen din. Det kommer til å bli glatt. Men slapp av… Det er helt normalt.. Det er ikke kokain og heroin som laver ned… det er snø.. Det er samme stoffet som sportsheltene dine på vinteren boltrer seg på.. Det er akkurat det samme stoffet som lavet ned i fjor..eller ikke akkurat da…for vi har lært at ingen snøfnugg er like…og sånne under kan du fundere på en stund..

Nåvel…Slik som det har blitt nå så er det nesten samme nyhet her på østlandet som midt på Gaza-stripen at snøen kommer. Media slår det større og større opp… “Nå kommer snøen…huff og huff… Hold dere innendørs… det er glatt..”… “Nå kommer ikke Olga seg på butikken på ei uke og må spise kattemat for å overleve…”….pga 10cm med snø.. Er det mulig? Kom igjen da… det er snø… Frem med isskrapen… Snøskuffa.. Vinterstøvler.. Dette skjer hvert eneste år.. Det er ingen katastrofe.. Det er snø..

Nå er det kanskje sånn at om ikke det kostet ei halv månedslønn å få kjøre og leke seg litt på glattkjøringsbaner så ville flere kanskje tatt seg en tur for å kjenne hvordan bilen fungerer på glatta.. Det er ikke alle som er så heldige å bo så grisgrent til at breisladden kan legges inn hvor som helst bare for å huske det fra i fjor..

Det er vinter. Snøen kommer. Deal with it… Snø er helt normalt..

Dog kommer et lite tips…

Ikke kjør i samme fart inn i kryss som på sommeren… Da går det til helvete…

God vinter 🙂

#snø #vinter #bil #sjokk #snøfnugg #Bergen #Østlandet

Det er tid for pepperkakehus igjen !!

Hva vil årets jul frembringe? Spenningen er til å ta og føle på…

Som i alle velfungerende og oppegående familier så begynner det å rasle i pynte-til-jul genene til fruen da det begynner å nærme seg desember.. Det skal stjerner i vindene (hvor er den stjerna forresten…..sikkert på det lure stedet vi gjemte den i fjor) og pynt her og der… skikkelig pynt.. For undertegnede så hadde det vel strengt tatt holdt å finne frem en dorullvattdottnisse sånn rundt 22 desember, feire jul, romjul, nyttår og så putte dorullvattdottnissen ned innerst til høyre i fjerde skuff ved siden av påskekyllingen man lagde av 2 bomullballer og litt gulmaling i 4 klasse på barneskolen…og som da ungkarskåken fortsatt var en ungkarskåk fikk stå fremme hele året sammen med dorullvattdottnissen og passe på de to brillefine øl-plakatene som hang på veggen…

Nåvel, tilbake til pepperkakehusbaking… Vi fant jo ut i 2009 at det må vi jo gjøre nå som ungene begynner å bli store… morro for hele familien… sitte sammen rundt kjøkkenbordet og planlegge og kose oss.. vel, det gjorde vi da jo… og VOALLA…

Dette er huset vi lagde i 2009. Tegnet, konstruert, stekt og og pyntet.. Et lite piktoresk hus med vindfang og ark og den sedvanlige pipen.. Størrelsen er vel sånn ca 20x15cm, h=35cm.. Ungene hang med i 25 minutter i starten og så dukket de opp igjen da non-stoppen kom på bordet.

Året etter, altså i 2010 fant vi ut at “vi må vel tråkke til littegranne”… Nå var vi jo rutinerte “byggere” og kunne fjerne oss fra standard og heller finne på mere selv..

Så da ble det et lite men koselig hotell. Tegnet, konstruert og stekt i heimen. Størrelse er sånn ca 40x20cm, h= ca 50cm… Vi fant jo ut at vi  kan jo ikke bare ha vinduer med tomme åpninger sånn som alle andre.. Fruen forsket litt her og der og vi endte opp med drops fra Europris til knusing og ifyll i vindu ved steking.. Ett sett trygt juletrelys ble innkjøpt og puttet inn for å få en koselig virkning.. Verandaen i forkant har stolper av dropsstenger.. Den sedvanlige pipen er med igjen..

Så kom vi da til 2011.. Og over et rødvinsglass ser fruen lurt på meg og undrer på om vi klarer å lage noe som er enda større og finere enn det vi hadde i året før… Vel, da var det bare å sette seg ned da.. vel, ikke akkurat da…det var jo tross alt freddan.. og dessuten satt vi jo allerede…men dagen etter.. utpå dagen… og vips:

Nok et hotell 🙂 Denne gang et 6 etasjers hotell med gjerde rundt. samme prosedyre med drops i vindu og juletrelys inni 🙂 Dette huset ble såpass stort at undertegnede ordnet det slik at hver etasje var stivet av osv.. Det ble tilogmed husket å steke med hull i gulvet for å få lys i alle etasjer. Størrelsen på dette huset er sånn ca 25x40cm.. h=75cm.. Dette huset var vi veldig fornøyde med…

Så kommer vi da til 2012… Nok engang sitter vi å snakker om pepperkakehus… Hva skal vi gjøre i år?… “Du… skal vi ikke lage et skikkelig stort pepperkakehus”.. Så da var det bare å begynne å skissere..og bli enige om hva vi skal gjøre…Hva kan vi få til med en vanlig ovn? Vel… Dette kan du få til:

Dette pepperkakehuset er ca 1 meter i bredden og 30cm dypt.. Høyden fra bunn og opp til topp tårnene er 1 meter.. Drops i alle vinder… Voksenpyntet,… ungene henger stort sett med de første 20 minuttene hvert år 🙂 Dette huset ble påmeldt en konkurranse på Nrk og var med blandt finalistene..

Julen 2013 ble det ikke bygget noe pepperkakehus… Det var streik i byggebransjen.. Materialer var ikke å få tak i..

Nå er det altså julen 2014 snart… Vi er igang med planleggingen… hvor gærne går det an å bli?

og PS!  pepperkakehus må limes med smeltet sukker… ikkenoe annet som duger..

Så gjenstår det å se om gærneheiakattene lar et pepperkakehus stå ifred…

og så må det være lov å si:

Det er lov å nyte et lite glass rødt mens man koser seg med forberedelsene..

#jul #pepperkake #pepperkakehus #bake #steke #planlegge #konstruere #bygge #sukker #smelte #pynte