Jeg klager sjelden på dommerstanden, men;

Litt selvkritikk kan man kanskje bidra med?

Her kommer en situasjon fra kampen mellom Lillehamer og Ringerike i går.

Westman får hockeykølla klint i ansiktet

Ting skjer selvsagt i hockeykamper. Noe er med vilje og annet er uflaks. Uansett skal det dømmes for det.

Det har blitt slik nå at, og vi hockeyspillere i klubben snakker om dette, at det virker som om at terskelen for spillerne på de større lagene er høyere for å bli utvist da de spiller mot Ringerike, kontra den tegna tusj-terskelen ringerikespillerne virker å måtte forholde seg til. Innerst inne håper jeg jo at det ikke er slik for jeg vil ha rettferdig dømming for begge lag i alle kamper uansett motstander, men det er vanskelig å se noe annet enn det som har utviklet seg.

Men; Tilbake til situasjonen over..

Ifølge kilde svarer dommer til Westman, som naturligvis klager på at det ikke blir dømt, at:

“Dette var ene og alene din feil Westman”…

(nå kan du klikke på linken og se den på nytt)

Hvordan dommer kan si noe sånt i denne situasjonen fatter jeg ikke. Mener han at Westmann prøver å knekke kølla til Lillehammerspilleren med ansiktet sitt?

Nåvel..

Det var visst mer viktig å poengtere at Westmann måtte bytte drakt enn å snakke med en av de andre dommerne som må ha sett dette.

Brannfakkel fra meg: Dette var for dårlig dømt!!

 

#hockey #ishockey #2hockey #Get #1divisjon

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

 

Verre enn tannverk, hemoride og lilletåa i bordbeinet tilsammen: Setningsanalyse!

Selve grunnlaget for tidlige rynker, ryggmargsgrøss og mange ræva karakterer på skolen for selv den mest skoleglade ungdom.

Det er ikke få unge lovende mennesker som har møtt veggen i norsktimene på grunn av lærers uttalelse om at “nå skal vi lære setningsanalyse”. For egen del så lurte jeg stadig vekk på hvorfor i all verden jeg skulle måtte lære meg dette. Ville jeg noen gang få bruk for kunnskapen min rundt hvordan en setning er bygget opp?

Ville jeg noen gang havne i en situasjon der en politimann løper rundt og roper “er det noen som kan setningsanalyse her.. vi får ikke reddet den lille gutten opp av brønnen om vi ikke finner det indirekte objektet og preposisjonsleddet i en setning for å få startet kranen”. 

Videre så var det jo alltid slik at i timene på skolen så læret man å analysere setninger som “Familien kjøpte kjøleskap”, og der og da briljerte man jo med at kjøpte var verbalet, familien var subjektet og kjøleskapet var det direkte objektet. Turen gikk hjem med vissheten om at man nærmest var kongen av setningsanalyse. Noe så lekende lett.

Men, da man kom på skolen dagen etter og skulle ha norskprøve så falt verden i grus. På tross av kongefølelsen fra dagen før, så gikk øya i kryss og blyanten kjentes 4 kg tung. For setningene som kom på prøven var ikke noe i nærheten av “familien kjøpe kjøleskap” nei.. Analyser denne setningen stod det, og så kom: “Han ga sin datter nytt kjøleskap til jul fordi det gamle hadde gått istykker og hun trengte selvfølgelig et nytt kjøleskap”.

Det var da man begynte rive seg i håret…

Hva er subjektet, verbalet, indirekte og direkte objekt, preposisjonsledd og all verdens andre snodigheter innenfor norsk setningsoppbygging i denne setningen? Hvorfor lærte vi ikke dette i går? Aaaargh… Når lærer så begynte å spørre om transitive verb og andre ting man aldri hadde hørt om “for å se om man gjorde en innsats hjemme” så skjønte man ganske fort at noe forfatter eller lignende skulle man aldri bli.

Når alt dette er sagt.. (og unger, dette får dere ikke lov å lese)

Jeg har ALDRI ALDRI ALDRI hatt bruk for kunnskaper i setningsanalyse siden jeg gikk ut av skolen. Ikke en eneste gang. Nå kan vel egentlig norsklæreren min fra ungdomsskolen komme på banen her og si at “Jim, du hadde faktisk ingen kunnskaper om setningsanalyse heller”. Hvilke yrker er det egentlig som har det? (bortsett fra om du skal bli norsklærer seff).  Hvorfor i all verden plager man ungdom i generasjon på generasjon med dette? Litt sånn som hvorfor man i alle dager skal lære nynorsk?  Nå får man jo skrive på dialekten sin og nå så hva er poenget?

Takk 🙂

 

Les om min barneskolekarriere: Jeg ble vurdert!

Min mening om schylling/kylling i det norske språk: Skjære unge mennesker i dagens Norge

Jeg gir “mannen” med stor M et ansikt i en rekke selvutleverende innlegg: Jeg gir mannen et ansikt

 

Jeg må innrømme det; Jeg er ikke bitt av sjakk-basillen

Jeg klarer bare ikke få opp entusiasmen nok til å sitte i 6 timer og så bli begeistret for uavgjort.

Det skal sies at jeg har ikke spilt et fullstendig parti sjakk siden en gang tidlig på 80-tallet da jeg hadde commodore 64 kobla opp mot tv’n og slo sjakk-computeren på nivå “novise”. Da måtte det løpes og hente foto-apparatet som det het dengang og ta bilde av fenomenet som bevis for etterslekten. Meningen var nok å henge opp fotografiet i glass og ramme sammen med symaskinsertifikatet mottatt i 5 klasse.

Jeg har forsøkt å se litt på årets sendinger også. Med hu derre og han pipestemmen på plass igjen. Mer og mer virker sjakk på dette nivået som et virvar av muligheter og hvisomattedersomatte…og hvisomattedersomatte må det kanskje være for de to som spiller flytter brikker i sirup-tempo. Snodig er det uansett at Norge blir en sjakknasjon hvert VM på samme måte som Norge blir en curlingnasjon hver gang det er OL. Hadde det ikke vært kult om Carlsen møtte opp i sånne rutete bukser?

Jeg må dessverre skuffe alle fans av Magnus Carlsen og sjakk, men jeg synes ikke hverken han eller andre sjakkspillere driver med idrett. Han driver med brettspill. Han sitter putt stille og flytter brikker på et brett. Han triller ikke terning engang. Den eneste trimmen han får er da han flytter armen fra brett til klokka og tilbake, ja og da han slår ut en brikke selvsagt. Det at man får et par tenkesvettedråper i panna og blir klam mellom rompeballene av all sittingen gjør det ikke til idrett.

Og forresten….

Oppvarming. Gjør man det i sjakk? Setter man seg ned og flytter en bonde frem og tilbake? A2-A4-A2.. A2-A3-A2-A4-A2… Flytter man andre brikker? Hesten, to frem og en til siden? Varmer man opp klokkebevegelsen? Okay, ti ganger frem og til siden, siste fem med bondeflytting imellom så er du klar. Og hva med skader? Får man skader i sjakk? “Ai ai ai… der gikk han i bakken, det ser ut som strekk på hjernen”…du hører jo ikke sånt når det spilles sjakk. Har noen noensinne hørt om en spiller som ikke spiller sjakk fordi han har sjakk-albue? Gnagsår på klokkefingertuppen? Forfall på grunn av øm høyre rompeball?

Treningssamling, høydetrening, driver man med sånt i sjakk? Reiser en sjakk-klubb til et hotell i syden et sted for å spille sjakk i varmen? Tenker man bedre i høyden? Er brikkene lettere å flytte?

Jeg skal på ingen måte ta fra Magnus Carlsen og andre sjakkspillere at de er gode til å spille sjakk. Men er det idrett? Jeg synes ikke det. Det hjelper ikke at all verdens forbund sier noe annet.

Nåvel

Jeg forsøkte faktisk en gang å følge en hel VM-kamp.. Det skrev jeg også om, og tenkte jeg kunne gjengi den opplevelsen her:

Match : Carlsen mot Karjakin

Yes ass, i dag skal Carlsen spille hvit. Alle utenom de innfødte på nordsiden av Galápagosøyene vet jo at dette er en klar fordel. Jeg er klar for dette. Sendingen starter med intervjuer og tilbakeblikk spesielt med fokus på det fatale tårnflyttet i går.

Jeg føler meg lett og ledig i kroppen og tenker tilbake til de hårde dager da jeg selv slo pc’n i sjakk og tok bilde av det. Nåvel, jeg er klar. Jeg har tissa og henta en duggfrisk. Sofa og puter er fluffet. Jeg blir og optimist på vegne av kvelden da ekspertkommentator sier at han tror på en kort kamp på 4 timer 57 minutter.

Vi er igang. Sportens svar på såpeserier på TV hva gjelder fremdrift har startet.

3 trekk kjapt før Karjakin tenker litt og flytter. Her går det unna. 4 timer og 57 minutter pffffft… i dette tempoet blir det 4 minutter og 57 sekunder..

I spoke to soon….

Den kjappe flyttingen av brikker slutta fort. Nå sitter det 2 menn ved et bort og ser ut som de kjeder livet av seg annenhver gang. Det er en studie i å se tankefull ut. Oi oi oi oi…der flytta Karjakin og gjør klar til en rokade. Spenningen er til å ta og føle på. Magnus ser ut som han leker “titt-tei, hvoooor er babyen” nå.

Akkurat nå ville nok tilogmed skuespillerne i Glamour klaget på fremdriften.

21 minutter ut i kampen har ikke en eneste bonde blitt ofret. Senterpartiet sitter nok med tårer i øynene og vil utnevne Carlsen til æresmedlem. Nå blir Mikkel Diskerud intervjuet til stor glede for Tom Nordli i studio. Skulleduhasett…begge ofret en bonde. Nå ser det ut til at Carlsen spiller med miniputt-taktikk, altså mølje på midten. Jeg tar en pause og titter innom QI på BBC Brit..

Jeg er tilbake etter 1 time med fantastisk britisk humor med Stephen Fry som programleder. I sjakkmatchen ser det jo ikke ut som det har skjedd en dritt. Jeg teller bønder og grombrikker på sort og hvit og konkluderer med at SÅ stor fordel er det tydeligvis ikke å begynne med hvit.. Dog; Nå har pila -den som tydeligvis indikerer hvem som leder- skiftet til Karjakin ledelse. Jeg sjekker TV-programmer etter andre ting å drøye tiden med…

I’m back.. Nå er pila back på Carlsen. Skjer like lite som alltid så jeg svitsjer back på Nrk3 og programmet “Ung i pornobransjen”, bør bli mer action der. Men først: Carlsen tok en brikke… Så ikke hvem.. Medførte 214 teorier og en morsomhet fra Nordli.

Nah… Skjedde ikke mer der. Nå er det lite tid igjen på klokka, hva nå det enn betyr, i sjakk-kampen. Dramatikk… Tydeligvis.. Jeg får liksom ikke helt tenningen..

Studio gir seg ende over.. Publikum i studio åååååå’er… Nå er det maltraktering av brikker.. Midnatt… 4 timer sjakk.. Jeg har ikke sett 4 timer.. I dag har tydeligvis Kajakken tabbetrynet på slutten.. Blir sikkert remis i dag og..

Drit og dra.. Jeg køyer..

#sjakk #Carlsen #Caruana #nrk #nrksjakk

 

Jule-moralistene kommer snart på banen

Julen er som kjent bare for barna… eller?

Det er rett før vi går inn i desember og juletiden. Det har vært, og vil i en god stund til være julebordstid med alt det innebærer. Folk og fe som er “på byen” to ganger i året raver rundt fulle som fly jaktende på danse- og sengepartner helg etter helg. Avisene fråtser i artikler om julebordsfyll osv. Artikler som “Derfor blir du for full” og “Derfor blir du fyllesyk” pryder forsider og ekstrabilag helg etter helg. Jeg tenkte jo jeg nå skulle legge den ballen død en gang for alle jeg og forklare med enkle og forståbare ord hvorfor du blir A: for full og B: fyllesjuk dagen etter.

Du har drekki for mye!!

Sånn, da var det unnagjort.

Mye er sagt om norsk drikkekultur og hvorfor kulturen viser seg å være “grøftefyll” istedenfor den litt mer kultiverte tilnærmingen. En liten historie fra 20 år tilbake. Det var en fin sommerdag og vi avtalte på jobb at vi skulle møtes på en uterestaurant etter jobb og ta et par pils i solen. En kollega var ikke interessert og på spørsmål om han var opptatt så svarte han: “Neida, men det er onsdag, og hvis jeg skal drekke så skal jeg bli dritings”. Der ligger nok mye av problemet i den norske drikkekulturen.

Jeg får nok avholdsorganisasjoner på nakken når jeg sier at vi får ikke kultur på alkohol i Norge før vi får normalisert bruken av alkohol. Den eneste måten å få det til på er å sette ned prisene slik at folk kjøper og drikker lovlige varer og med tid lærer seg til at man må ikke drikke seg selv under bordet hver gang en flaske åpnes. Brannfakkel: Dette vil samtidig bety at de samme folka som kommer til å drikke seg ihjel fortsatt vil gjøre det, bare raskere, og så kan vi kanskje begynne bygge landet på nytt mht kultur.

En annen ting som kommer opp hvert bidige år er spørsmålet hvorvidt alkohol skal eller bør konsumeres på julaften. Om du ser i kommentarfelt på slike artikler så tyter det av folk som mener alt ifra null-konsum til “gi unga en grandis og send de på rommet”. Jeg synes personlig avisene mangler ett nyansert syn hver gang de kjører disse artiklene, nemlig det at det finnes en mellomting. Det virker som å være veldig sort/hvitt for aviser og avholdsforeninger.

Først og fremst; Julen er da ikke bare for barna, julen er til for hele familien. Det er en tid for kos og glede for alle. Så er det opp til oss voksne og sørge for at det blir det.

Når det er sagt så er jeg 100% bastant på at om du er en “skal jeg drikke skal jeg bli dritings” type så får du la være å så mye som sniffe på korken inntil evt barn har lagt seg eller reist hjem fra besøk. Hvis man ikke klarer å håndtere alkohol og sovner eller driter seg ut på andre måter foran ungene ja så får man la være.

DA er jeg enig i null-konsum på julaften. Men om man er en type voksen som fint klarer drikke en øl eller to, ta seg vin i en eller annen form og samtidig sørge for at julekosen går som den skal…ja da er du med på -i mine øyne- og avmystifisere dette med alkohol og viser barna at man må ikke “bli dritings” selvom alkohol drikkes. Da skaper man drikkekultur.

Det er ikke noe galt med de familier som bestemmer seg for null alkohol så lenge de små er våkne. Dette er personlige valg som hver enkelt person og familie tar, og som skal kunne tas uten at det settes spørsmålstegn ved det. Det er akkurat det samme som for de som av en eller annen grunn bestemmer seg for å bli avholds.. De skal da ikke måtte forklare seg hver gang de ikke drikker.

Vi som tar oss en øl på julebordet blir jo sjeldent avkrevd en forklaring på hvorfor vi drikker den øllen..

Jeg liker ikke de som i egenskap av en eller annen tittel eller jobb-stilling mener de skal bestemme over familiers privatliv.

Jeg oppfordrer heller til: Bruk hodet!!

Julen er til for alle, barn og voksne 🙂

#jul #glede #barn #voksne #alkohol #avholds

Mirakel og skandale i Løren Ishall i går kveld

Progress Peanut Panthers – Ringerike Geriatriks 7-3

Miraklenes tid er tydeligvis ikke forbi, og det er jo lovende også for alle de som mener vi snart går inn i en måned hvor vi ender opp med å feire fødselen til en som gikk på vannet uten frost, lagde vinen sin sjæl og lata som’m var dau for å sleppe ned fra korset han var nagla opp på.

Hva er så mirakelet jeg snakker om? Jo; Vi spilte altså en oldboysmatch i Løren Ishall en søndags kveld klokken 20.15..!!!  Normalt ville vi måttet vente til all bedriftsidrett var ferdig, til alle bestemødre on ice hadde tatt sine toe-looper for aftenenen, samt til Oslo Hekleforening hadde valset over Løren ski og balls pensjonstgruppe i hockey-pockey før vi i det hele tatt hadde fått en garderobe. Men, dette var en dag for historiebøkene. Riktignok måtte vi vente denne gang også, på at 4 stk fra en eller annen bedrift hadde løkkehockeyet fra 19.10 til 20.00..men på en sådan dag: Pyttsann!!

Men dagen var ikke bare glede.. Riktignok; Friske og raske steg vi ut på isen (så friske og raske vi kan være da) og var klare for 2 runder rundt i sonen og en 12-13 luftskudd for pucker får vi normalt ikke på oppvarming. Et minimirakel skjedde ved at vi faktisk fikk pucker og kunne kjøre rundvant-oppvarming sånn som vi gjør når vi trener…men det er da det skjer…

Skandalen… Protestgrunn… Disk og karantene… Det er mye som bør skje i etterkant av dette. Det er ikke helt Johaug-doping over dette, men det er jaggu ikke langt ifra. Vi går rundt og surrer på oppvarming som vi pleier da 3 stk Peanutter setter seg til å tøye ut… TØYE UT!!! Det er jo ikke lov i veteranserien. Vi forventer at styret i oldboysligaen tar affære etter dette prosaverket går offentlig og setter inn full etterforskning av Progress og finner ut hvem som tøyde ut og ilegger sanksjoner deretter.

Geriatriks mål ble laget av:

Per Øyvind Johansen. På tross av å ha fått en bil i fronten ved Røde Kors Huset her om dagen og føle seg konstant litt bomull i hue så klarte PerØ å forville seg inn i slottet der han mottar en utsøkt flipp m/reker fra Jim som befinner seg bak mål-linjen. PerØ sikker som banken og limer puck inn ved stolperota i rett over leggskinn-høyde.

Henning Hansen. Henning trenger ikke ha fått en bil i fronten for å surre rundt inne i sonen, noe han også gjorde i går da Jacob legger en utsøkt flipp m/reker han også mot mål som så Henning styrer inn. Klassemål.

Tom Mosengen. Dagens rakkarøkare av et skudd. Tom på sin faste backplass på blå får puck. Han legger den til rette for et håndleddskudd (for slagskudd ække lov) og sender det mot mål. I rene John F Kennedy skudd-stil begynner begynner pucken sin reise gjennom trafikk i slottet. Den var det ikke mange som så før pucken lå i mål.

 

Alle måla til Progress Peanut Panthers var flaks.

 

 

 

Du kan stappe black Friday opp der sola aldri skinner for min del

Hvert fall inntil konseptet når øl-hylla på butikken

Black Friday hysteriet er endelig snart over. Det er vel bare de mest ihuga folka som nå tråler rundt etter butikker åpne på søndager som kjører black weekend. For sånt må man jo ha i Norge. Vi kan ikke nøye oss med en dag vi. Det er ikke nok med fredagen som en tilbudsdag dagen etter thanksgiving. Neida, her oppe i steinrøysa kjører vi black week, black Friday og black weekend.

Det er heller ikke måte på alle de “tilbudene” man ser rundt omkring. Noen butikker blir også avslørt i å sette opp prisene i uken før dette hysteriet, for så å kunne sette de ned igjen og dermed kunne skryte av vanvittige bra tilbud. De butikkene håper jeg rett og slett får store bøter av konkurransetilsynet eller hvem det nå enn er som styrer med dette.

Black-konseptet er sikkert vel og bra for de som klarer å gå inn i en butikk og handle akkurat det de dro dit for. Men for mange betyr dette opplegget at man ender opp med en haug av klær og skrap man ikke har bruk for, og heller egentlig ikke hadde råd til.

Som pappa synes jeg for øvrig at reklamebasert radio, i mitt tilfelle Radio Metro, kunne latt være å se lett-tjente reklamekroner komme i form av reklame for sex-leketøy med black Friday tilbud. Helt greit med leketøy, helt greit med sex, ikke fullt så greit med bilen full av unger da reklamen kommer. Det kan vel være mulig å vente med sånne reklamer til etter klokka 19 eller noe hvert fall. Tv gjorde det da Kondomeriet reklamerte.

Jeg har, som vanlig, klart å styre unna alt som har med black Friday tilbud å gjøre. Jeg orker bare ikke. Jeg får vondt i alt fra knehasene til øreflippene av å bare tenke på å måtte til sentrum et ærend. Måtte til optiker på torsdag og kjøpe flere linser, tror jeg fikk utslett på hele ryggen fra parkeringen og ned til torget. Jeg grøsser på ryggen av å bare se gågata tyte over av folk. Det å gå inn på kjøpesenteret krever nøye planlegging og opparbeiding av mot. Dette spesielt fordi det i sånne tider befinner enda flere skrotnisser som for eksempel ikke skjønner konseptet med rulletrapp, stå til høyre, gå til venstre, blant annet.

Jeg kommer til å fortsette med å holde meg langt unna black Friday hysteriet handelsstanden kjører for å selge mest mulig. Og som ikke det er nok med denne uken, dagen, helgen…så kommer nå adventstid der det skal selges over en lav sko før jul….for så å peke nese til alle forbrukere første åpningsdag etter julaften. Romjulstilbud, nyttårstilbud…samme varen du gravde dypt i lomma etter 20 desember koster en fjerdedel 4 januar.

Jeg sier som han Radio Rock fyren: Ta dere sammen!!

Ps! Tips for neste år… Dra til Dublin, ta en langhelg, shop på Penneys (black-Friday året rundt), kos deg med din bedre halvdel på pub, restaurant, hotell. Mye bedre anvendte kroner.

 

Nivået på utestengelser i Get.. rettferdig?

Hvor ligger egentlig linja?

Den siste utestengelsen nå er Ringerikes #21 Joachim Engesveen som fikk 4 kamper for takling mot hode/nakke. Da jeg ble gjort oppmerksom på straffen ble jeg faktisk litt overrasket, ikke fordi det ble kamper, men fordi det ble 4 kamper. Jeg tenkte umiddelbart da det skjedde i DNB at “uff, nå blir det kamper”, rett og slett fordi det så litt stygt ut der og da. Ved å se det flere ganger så blir det litt diffust om det er første treff i hodet eller høyt på bryst/skulder, men at hode får seg en trøkk er ikke til å unngå å legge merke til, det ser man jo. Spiller #6 på Stavanger spretter uansett rett opp igjen og blir med på roughingen som skjer i etterkant av taklingen.

Jeg ble som sagt litt overrasket over at det ble hele 4 kamper og tok meg så en tur inn på hockey.no for å se på hva Disu har gjort i sammenlignbare situasjoner.

– Larrivee, 3 kamper for takling mot hode. Kommer inn som tredjemann. Takler med høye armer og kraft rettet oppover.

-P. Thoresen. 3 kamper for takling mot hode. Kommer inn i situasjon som “politi” og takler rett i hode på motstander som er i annen situasjon uten noen mulighet for å forsvare seg.

-Noer. 3 kamper for takling mot hode. Kommer inn fra siden og treffer motstander i hodet.

-Engesveen. 4 kamper for takling mot hode. Kommer inn fra siden og treffer motstander i hodet

 

Man kan jo ikke annet enn å undre litt da…

Larrivee var altså i en spillsituasjon og kommer inn som tredjemann i rundvant (jeg husker denne). Han takler høyt og må ut. Thoresen kommer inn i en situasjon han ikke er en del av og gjør en takling mot hode/nakke på spiller som allerede er opptatt i annen situasjon. Noer takler motstander som skyter puck inn i sone og treffer hode/nakke, dvs han er i en spillsituasjon. Engesveen er også i en spillsituasjon da takling mot hode skjer.

I mitt hode, så er det rimelig krystallklart hvem av disse 4 som burde hatt 4 eller flere kamper. Det er jo faktisk slik at 3 av situasjonene skjer i spillsituasjoner da ting skjer fort og i høyt tempo, mens 1 av situasjonene skiller seg klart ut.

Jeg klarer ikke helt se hvor linja til Disu ligger her. Jeg klarer rett og slett ikke forstå hvorfor Engesveen dømmes hardere enn til og med Thoresen som kommer inn i en situasjon og “tar for seg”.

Hvis man i tillegg titter på noen av de andre straffene:

-3 kamper for spearing

-4 kamper for knetakling

-4 kamper for knetakling

-2 kamper for spearing

Jeg personlig ville nærmest hatt obligatorisk 10 kamper eller mer for spearing. Det å stikke/hugge med køllebladet er rett og slett noe man ikke gjør og burde medføre lang tenkepause vekk fra kamper. Knetaklingene har vel ligget på dette nivået, men burde vel egentlig medføre betydelig lengre straffer enn man får om man er involvert i en skikkelig hanskeløs fight.

Leser man inne på hockey.no / utestengelser så er det ikke lett å forstå hvordan de skiller antall kamper på samme type forseelse.

 

#hockey #ishockey #2hockey #Get #1divisjon

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

Skivebom av Krf og Bollestad mht kvotevin

Kvotefjerning ikke så gjennomtenkt alikevel

Det har altså vært slik en stund nå at de som ikke røyker eller snuser har kunnet bytte den delen av kvoten i et par flasker vin ekstra. Denne muligheten har selvsagt vært et av de første punktene på alle agendaer i lokal-, kommune-, fylkes- og stortingsmøter i Krf siden den ble innført. Det å ta vekk “ekstravinen” har vært så viktig for Krf at de har gått bak ryggen på mulige samarbeidspartnere for å få det til.

Moralens voktere er ikke så fulle av moral alikel viser det seg.

Vi kunne altså lese:

KrFs nestleder Olaug Bollestad sier til NRK at hun er svært fornøyd etter at Krf har fått igjennom at tobakkskvote ikke lenger skal kunne byttes mot 2 flasker vin ekstra. – Denne ordningen har fått konsekvenser for Vinmonopolet. Det vi har vedtatt gir oss også en mindre kvote på alkohol og det tror jeg er bra for folk flest, sier Bollestad til NRK.

Men så begynte jeg å tenke…

Er nå det å fjerne denne muligheten virkelig så lurt Krf?

Har dere tenkt skikkelig på dette?

Det at man har kunnet kjøpe med et par flasker vin ekstra i bytte mot tobakkskvoten skal altså stoppes i 2020. Satt på spissen så betyr jo det at de som røyker/snuser får en bedre kvote enn de som ikke røyker/snuser. Jeg tenker jo at det kommer ikke nordmenn til å inne seg i og dermed begynner man å kjøpe med tobakkskvoten til venner og familie igjen…istedenfor de 2 flaskene med vin..med da alt av avgiftsstap for den norske stat på tobakken de da ikke får solgt i butikken.

Jeg tok videre en titt på prisene…

1 kartong røyk i butikk koster ca 1250,-

1 kartong røyk på tax-free koster ca 500,-

1 strylle snus i butikk koster ca 950,-

1 strylle snus på tax free koster ca 540,-

Dette betyr jo lett at jeg kan, etter at Krf’s brilliante forslag har kommet til effekt, kjøpe med en kartong for 500,-, ta den med hjem og så selge den til en som røyker for 900,- som er win win for begge parter. Så kan jeg dra en tur på vinmonopolet og kjøpe meg 3-4 flasker vin (alternativt en kartongvin) for fortjenesten, litt avhengig av hva slags kvalitet man ønsker.

Så Bollestad…og Krf

Folk flest, altså de som har vært ute og reist, får en gavepakke av dette forslaget deres: Gratis vin !!

ja, ikke bare gratis vin (eller brennevin), det blir helt sikkert merforbruk også !

Helt konge, fortsett sånn 🙂

#alkohol #vin #brennevin #fly

Hvorfor klappe når flyet lander? Mer naturlig å klappe når det letter?

Hva i all verden driver folk med når de skal ut å fly?

Først og fremst, dette med klapping når flyet lander er heldigvis et mer og mer forsvinnende fenomen med opprinnelse fra da charter-turisme begynte å bli vanlig. Det var jo ikke måte på hvor glade folk var for å komme frem på den tiden. Om det var gleden over å komme frem til feriestedet eller gleden over fortsatt å være i live er jeg ikke sikker på. I vår tid er det vel bare røykere som klapper når flyet lander. 5-6 timer med abstinenser sittende inne på et fly der røykvarslere går av for alt verre enn en fjert etter en hot chili-middag kan være grunnlag nok for en liten applaus..det skjønner tilogmed jeg.

Jeg for min del har mer lyst å klappe -vel ikke egentlig, men føles mer naturlig- når flyet klarer å ta av. Det er jo en mye større prestasjon å få flyet til å lette enn å få det ned på bakken igjen. Vi kommer jo alltids ned… på en eller annen måte. En helsikes mange tonn med metall, kofferter og mennesker som letter fra bakken er unaturlig og fortjener mye mer kudos enn å lande i mine øyne.

Les forøvrig også gjerne en av mine tidligere innlegg Flyplassmennesker, en studie av folk på en flyplass på en bestemt dag 🙂

Nåvel…

Det å bestille flyreise nå er jo så enkelt, med mindre du surrer deg bort i Ryan Air da (se denne) og ender opp med en billett til Kuala Lumpur på første klasse, skjønt uten koffert eller mat. Før gikk man jo på reisebyrå og bestilte billett, man betalte, fikk billetten og alt var bare snadder. Det var jo da bare å møte opp på flyplassen i god tid og stille seg i innsjekk-køen.. lengre enn et vondt år.

Oppmøte flyplass skjer nå i våre modernetider ganske så nære flytiden. Dette selvsagt fordi priser på mat og drikke innenfor sikkerhetskontrollen, når man har gått tom for valgmuligheter, er av en annen verden. Baguette og en kaffe, 123 kroner. 2 halvlitere, 216 kroner… Det virker som om det er etablert en ny verden innenfor sikkerhetskontrollen, en verden der alle skal loppes for mest mulig før man i det hele tatt kommer seg avgårde.

Endelig kommer så “go to gate” på skjermene. Dette er jo selvsagt en oppfordring til å lette rompa fra setet der man sitter og drikker øl og se til å hute seg i retning av den gaten man skal reise fra. Go to gate betyr altså ikke at man driver å går ombord i flyet. Denne feilantakelsen virker det som mange, inklusive forretningsfolk, gjør for nærmest idet beskjeden kommer så står de som sild i ei tønne foran skranken. Tror de at man komme fortere frem om de kommer først på flyet? Er det en konkurranse forretningsfolkene imellom? Sender de æddabædda-meldinger til hverandre etter flyreisen?

Det interessante skjer jo da høyttaleren sier at de som reiser med barn, og eldre/de som eventult trenger assistanse skal komme frem. Da sprer massen foran skranken seg aller nødigst, dog viser stort sett mer eller mindre alle et oppgitt fjes helt på høyden med det mest oppgitte fjeset Mr Bean noen gang viste frem. Det ser nærmest ut som om verden går i grus for de som har stått en time oppreist foran skranken og alikevel ikke får gå ombord i flyet først.

Så kommer vi til det som har utviklet seg til en mareritt i mine øyne. Folk har jo for svarte med seg kofferter og håndbagasje i sånne mengder og størrelser inn på flyet at personalet må være kretsmestere i Tetris alle sammen for å få lukket dørene på hylla over hodene til passasjerene. Det må da for satan gå an å sjekke inn den forbanna kofferten istedenfor. Joda, du sparer kanskje 15 minutter ved reisens slutt fordi du ikke må vente ved koffertbåndet, men seriøst.. Det som topper heile driden er de kule folka som har ventet helt til sist med å gå på, som forsåvidt er greit nok, men da kan du ikke komme med max trillekoffert, svær bag, bærepose og svær jakke og begynne sutre over at det ikke er plass til all skiten du absolutt skal ha med deg inn på flyet.

Det nest siste jeg har lyst å nevne er : DET ER INGEN VITS Å STRESSE MED Å REISE SEG OPP ETTER LANDING!! Jeg er så dritt lei folk som spretter opp av setet med en gang plinget kommer. Ytterste person kan etter hvert reise seg selvfølgelig, men det er jo ingen vits i å kravle over hverandre eller pakke midtgangen verre enn en skikkelig sprengfull knakkwurst på 17 mai hver eneste gang flyet lander.  Du kommer av flyet, det er ikke sånn at de som ikke er av flyet innen en viss tid etter “pling” må sette seg ned igjen og bli med til neste destinasjon. Det er nesten så¨man tror de er redde for at en stemme kommer og sier “Sorry, de som ikke er av flyet pr nå kan bare sette seg ned igjen. Ny sjanse til å komme seg av i Frankfurt”.

Når det gjelder dette med å gå fra flyet til bagasjebåndet der det er lange ganger med innlagte rullefortau. Det må da for svarte gå an å ikke gå i midten der det er vanlig gåing. Hold høyre eller venstre så folk kan gå forbi. Videre;  Regler for rullefortau kan du lese her: Rulletrappterrorister!!

Så kommer man til det absolutt underligste ved menneskelig oppførsel til tider på en flyplass. Det å vente på kofferter ved koffertbåndene. Hvor vanskelig kan det være da? Det er en gul eller rød linje der. Det står en tekst der. Det står skrevet “vent bak den gule/røde linjen”. hva gjør folk? Hvert fall ikke det. De pakker seg til helt inntil og på en slik måte at det er vanskelig å komme til for å se og/eller hente koffert. Jeg har seriøst lyst å gå rundt å spørre om folk ikke kan lese?

Jeg med familie har til og med opplevd at vi stilte oss til bak linjen, for det står skrevet der at vi skal det, for å vente på koffertene våre. Da det så begynte å bli endel folk som ventet så kom en familie og vi hørte “hei, her er det plass”.. og så ålet de seg inn mellom folk og skulle stå foran oss, altså mellom oss ved linjen og bagasjebåndet.

De fikk ikke stå der…

#taderesammen #fly #flyplass #mennesker #adferd

Når NHO’s egne medlemsbedrifter søker om fritak fra lockout…

Da har du som forening bommet litt.

Jeg skal ikke skryte på meg å ha satt meg tusen prosent inn i striden sykepleierne nå er inne i opp mot sine private arbeidsgivere.

Men:

Det jeg mener å ha fått med meg er at sykepleierne har ment at dette er en strid mellom de og sine arbeidsgivere og at de på ingen måte ville la det gå utover tredjepart.

De har derfor streiket slik at arbeidsgiver har merket det, mens det store publikum ikke har merket stort til det.

Men så;

Arbeidsgiverne har nå gått til lockout. Ett skritt norske arbeidsgivere har vært meget restriktive med å gå til historisk.

Lockout er på en måte arbeidsgivers måte å si «Vi har ikke flere argumenter, vi gidder ikke mer: Lockout. Godta det vi dikterer, ellers….».

Det interessante her er jo da at NHO’s egne medlemsbedrifter begynner å søke om fritak fra lockouten fordi de mener at å stenge sykepleiere etc ute er en fare for liv og helse for pasienter/brukere. Dette har arbeidsgivere tydeligvis ikke tatt nok stilling til…eller kanskje bryr de seg ikke hvis de ikke får sin vilje?

Jeg tenker at lockout egentlig er noe vi burde avskaffe som mulighet i tariffspørsmål. Arbeidsgiver sitter i utgangspunktet med all makt fra før av, og da blir det litt kokkos i mine øyne at de også kan dra «Tuppen og Lillemor kortet» og si «jeg vil ikke leke med dere mer» når de ikke har flere argumenter igjen.

Jaja..

min mening nok en gang..