Godt nytt år fra meg. Vi starter 2024 med Storhamar på topp

Romjulskampene er unnagjort med litt av hvert av resultater. Det er på tide å se litt på året som har gått før man ønsker alle i ishockeyfamilien et riktig så godt nytt år.

2023 startet jo med det sedvanlige økonomiske røret og endte jo da opp i et Manglerud-fall og en i retrospekt ufattelig snodig avgjørelse av Forbund mot Sparta (selv om den var “juridisk” korrekt). Våren 2023 reddes av et sluttspill som virkelig lever etter man kom seg forbi 4 kvartfinaler. Sommeren og høsten er bra for noen lag, ikke så bra for Forbundet og skikkelig ræva for Ringerike som ikke på noen måte fikk den is-oppkjøringen de ønsket seg foran en sesong de bytta ut halve mannskapet.

Sesongen 2023-2024 som nå er litt over halvspilt ble tippet av mange til å ende som dette: Stavanger, Storhamar, Vålerenga, Sparta, Frisk Asker, Stjernen, Lillehammer, Ringerike, Lørenskog og Comet. De 3 øvre ligger der de er tippet, i litt annen rekkefølge. Sparta ligger der de var tippet. Frisk Asker, Stjernen og Lillehammer ligger der de var tippet, men også de i en annen rekkefølge. Det samme gjelder Lørenskog, Ringerike og Comet som var tippet som bunn3 av de aller fleste.

Den store overraskelsen i høst-sesongen var Lillehammer de første kampene. Det virket som de spilte med kropp og sjel for å vise alle at de ikke skulle bli nummer 7. Det gikk bra en stund, men så begynte tabellen å dra de nedover. I bunnstriden har Lørenskog gjort det overraskende bra med sitt mannskap anført av en meget spillefrisk Vegard Faret. Lørenskog nå også med Aas-Larsen tilbake som trenger spille seg i kampform igjen. Ringerike har overrasket flere med bra spill og ypping mot de beste uten å få betalt i poeng.

Det er ingen overraskelse at de som ligger i toppen ligger der. Det kommer de også til å gjøre ut sesongen. Dog, ser man på tabellen så er det bare 11 poeng fra Sparta opp til Stavanger pr i dag. Det er også tilsvarende bare 10-11 poeng fra Stjernen/Frisk Asker opp til Sparta på 4 plass. Det kan gå an å hente det opp. Det går mot et spennende januar og februar kampprogram.

Vi får se hva som skjer. Nå skal årsregnskapet gjøres opp for alle lagene. Neste år/sesong vil de nye reglene fases inn, og vi kan komme til å få store overraskelser mht sanksjoner. Årsregnskapet er vel også føringen for om handlingsplaner lagene havnet på er fulgt opp eller ikke. Jeg ønsker meg så veldig en vårsesong/tidlig sommer uten store overskrifter om skakk-kjørt økonomi og annen dritt.

Vi går ut av 2023 med Storhamar på topp. Storhamar har vunnet 26 av 28 kamper. De har 72 poeng og er 9 poeng foran Vålerenga (1 kamp mer spilt).

 

Så, hva med 2024:

Jeg kommer til å fortsette med mitt her på plattformen. Referater før og etter kamper klarer Nitten.no med Blakern-tips etc feks veldig godt. Jeg liker bedre å følge opp situasjoner basert på regelverket og ikke hva den enkelte synes.

Jeg kommer til å fortsette å belyse forskjellige kontroversielle situasjoner med objektive briller og ikke briller som er innstilt på feks dommerhat før kampen i det hele tatt er i gang.

Jeg skulle ønske flere ishockeysupportere forsøkte sette seg mer inn i reglene før man bastant ytrer seg om det ene eller det andre på sosiale medier. Min påstand er at dommerne har rett i det aller meste de gjør, som må tas en avgjørelse på der og da, mens vi supportere kan se det om og om igjen.

Jeg kommer selvsagt til å skrive og mene litt om Ringerike fordi jeg er herfra, og fordi jeg gjør en jobb for de på kampene.

Dette skulle vel dekke det meste.

 

Da gjenstår det bare å si Godt Nytt År til alle i ishockeyfamilien. 

Spillere, trenere, lagledere, etc.

Dommere og observatører.

Journalister og Podcastere.

Hjemme- og bortepublikum.

 

04 januar er det full runde igjen:

Ringerike – Comet, Stjernen – Frisk Asker, Lillehammer – Vålerenga,  Lørenskog – Sparta og Stavanger – Storhamar.

 

Tabellen: (i dag, og så hva de kan oppnå med bare 3-poengere)

Storhamar, 28 kamper, 72 poeng, kan max oppnå 123 poeng

Vålerenga, 27 kamper, 63 poeng, kan max oppnå 117 poeng

Stavanger, 26 kamper, 60 poeng, kan max oppnå 117 poeng

Sparta, 27 kamper, 49 poeng, kan max oppnå 103 poeng

Stjernen, 27 kamper, 39 poeng, kan max oppnå 93 poeng

Frisk Asker, 27 kamper, 38 poeng, kan max oppnå 92 poeng

Lillehammer, 28 kamper, 31 poeng, kan max oppnå 82 poeng

Lørenskog, 26 kamper, 25 poeng, kan max oppnå 82 poeng

Ringerike, 27 kamper, 17 poeng, kan max oppnå 71 poeng

Comet, 27 kamper, 8 poeng, kan max oppnå 62 poeng

 

Konklusjoner:

Ringerike og Comet kan teoretisk ikke lenger vinne serien.

Comet kan teoretisk ikke bli bedre enn 3 plass

 

Sannsynlige kvartfinaler pr nå:

Storhamar – Lørenskog, Vålerenga – Lillehammer, Stavanger – Frisk Asker, Sparta – Stjernen

 

Sannsynlige lag i kvalifisering for EHL

Ringerike, Comet, Narvik/Gjøvik, Grüner/Furuset

 

Sannsynlige lag i kvalifisering for 1-div menn

Ski, Hasle-Løren, Manglerud Star, Kongsvinger

 

 

 

 

Ringerike sine gjenstående kamper

Status er følgende: Ringerike har spilt 26 kamper og har 14 poeng.

Det er pr i dag 11 poeng opp til Lørenskog på plass nummer 8 (Lørenskog med 1 kamp mindre spilt)

Det betyr jo da at Ringerike må ta 11 poeng mer enn Lørenskog fra nå og til serien er ferdigspilt. Det er ingen umulighet, men jeg tror vi må begynne i med å ta 3 poeng mot Lørenskog 30 desember.

Kampen begynner 16.00.

Ringerike sitt program frem til ferdig serie er:

27 – Ringerike – Lørenskog

28 – Ringerike – Comet

29 – Ringerike – Sparta

30 – Ringerike – Storhamar

31 – Vålerenga – Ringerike

32 – Ringerike – Frisk Asker

33 – Stjernen – Ringerike

34 – Ringerike – Stavanger

35 – Lørenskog – Ringerike

36 – Ringerike – Comet

37 – Ringerike – Sparta

38 – Storhamar – Ringerike

39 – Ringerike – Vålerenga

40 – Frisk Asker – Ringerike

41 – Ringerike – Stjernen

42 – Lillehammer – Ringerike

43 – Lørenskog – Ringerike

44 – Sparta – Ringerike

45 – Ringerike – Lillehammer

 

Med eventuelle 15 poeng (som bør være mulig) i møtene som gjenstår med Lørenskog og Comet så vil man ha 29 poeng. Lørenskog har 25 poeng i dag, og har like mange muligheter som Ringerike… så jeg tror at Ringerike må skaffe poeng fra andre lag enn Lørenskog/Comet for å kunne ta plass nummer 8.

Ringerike har slått Frisk Asker, Stjernen og Lillehammer hjemme denne sesongen. Ringerike har vært nære å ta poeng fra Stavanger hjemme, samt Stjernen og Frisk Asker borte.

Det handler om flyt og marginer for Ringerike. Spillet er til tider veldig bra, men uttelling mangler. Hvis man får bedre selvtillit forover vil laget også skaffe seg bedre selvtillit bakover og dermed ikke gi bort mål slik de har gjort i altfor mange kamper denne sesongen.

Det er ikke noe som er avgjort før Ringerike ikke kan ta igjen laget som har plass 8.

Skulle man ikke klare det så er forøvrig ikke det noen krise heller. Da får man bare skjerpe egget og gjøre jobben slik man gjorde i fjor.

Det er ingen på Ringerike som skylder på andre enn seg selv når kamper tapes. Ting var ikke optimale på oppkjøring på høsten og i starten av sesongen… men nå er den tiden over. Man kan ikke skylde på flommen når man skyter målvakta i magen, man kan ikke skylde på flommen fordi man driver puck-watching, man kan ikke skylde på flommen fordi man hekter istedenfor å flytte beina.
Det gjør ingen av gutta heller.

Det å velge rett er en erfaringssak.
Det minner meg litt om en fotballkamp jeg engang spilte. Vi ledet, tiden begynte å gå ut, vi var i angrep men ble så kontret på. En av mine medspillere løp omtrent ved siden av han med ballen fra midten men først på 17-18 meter prøvde han på noe og laget frispark. Da sa jeg : «faen, hvis du først skulle klippe han ned kunne du vel gjort det på midten». Det ble heldigvis ikke mål dengang, men det har det blitt mot Ringerike ved ganske mange anledninger nå pga feil valg.

Ringerike skal spille 19 kamper til. Det er 57 mulige poeng det. Dvs ingen grunn til panikk eller noe.
Møt opp i hallen og støtt et lag som jobber steinhardt med å etablere seg på øverste nivå, samt begynne klatring.

Bilde fra forrige sesong i Stavanger

Stavanger-Ringerike.. Ringerike felles av feil igjen

Kampen i Stavanger ender i en 5-3 hjemmeseier etter at Ringerike klarer hente opp en 3-1 Stavangerledelse. Det blir for tungt å vinne disse kampene når man mer eller mindre gir bort mål og kjempesjanser til så gode spillere som det Stavanger har å rutte med.

Ringerike gjør nå stadig gode kamper mot Stavanger og er igjen nære å plukke poeng. Dessverre, for Ringerike, så gjøres det små personlige feil som laget straffes knallhardt for.

1-0 Stavanger

Ryttar har kontroll på puck. Spiller slik avtalen er bak mål, men Engh oppfatter ikke den, eller det ser ut som han tror Ryttar skal gå videre med pucken. Puck havner i rundvant, plukkes opp av Stavanger, pass ut og skudd på direkten. Rønning i målet ser antakeligvis ikke den pucken i det hele tatt.

1-1 Ringerike

Puck spilles inn i Ringerikes sone. Rønning stopper den, spiller Bemström som så spiller Tammela i egen sone. Tammela går hele veien inn i Stavangers sone og skyter fra ca topp sirkel. Bemström hevder sikkert at denne var ferdig-scoret 🙂 men Tammela får ta hele æren her.

2-1 Stavanger

Puck inn i Ringerikes sone. Byrkjeland er først inn og Ringerike har sånn sett kontroll. Dessverre mister Byrkjeland kontroll på puck så den går fremover inn bak mål. Der kommer Stavangerspiller som plukker opp og spiller medspiller rett inn foran Ringerike sitt mål. Han klarer sette puck på tross av å være omringet av 3 stk Ringerikespillere. Lett å skrive hva Byrkjeland skulle gjort her.. men mål hadde det nok ikke blitt om han hadde bremset ned og kontrollert puck istedenfor de han gjorde.

3-1 Stavanger

Stavanger presser og presser inne i sonen. Klavestad skyter, Rønning redder, puck ut i vant til Kissel. Kissel spiller Trettenes. Trettenes går av seg 2 mann ute høyre.. samtidig klarer ikke Dokken holde/markere Kissel på bakre. Puck hardt inn, mellom bena på Ryttar og rett på bladet til Kissel. Den var ferdigscoret.

3-2 Ringerike

Bækken i dropp. Puck ut som om Stavanger vinner droppen. Ikke lett å se om Bækken vinner den eller ikke. Vold og Byrkjeland i kontring som ender med pass tversover fra Byrkjeland og mål på Vold. Fremragende kontring av Ringerike.

3-3 Ringerike

Stavanger med kontroll på puck i egen sone, prøver klarere ut men puck stoppes av Tammela ute venstre topp sirkel. Dokken plukker opp puck og spiller “blindt” tversover, en puck Haughom tar. Han går innover mot mål på høyre side, backhander puck mot målet og treffer Tammela som har beveget seg inn. Tammela setter pucken i mål på bachand i en snurr.

4-3 Stavanger

Målet som ikke skal skje 1,5 minutter før slutt. Bjørnstad står opp på blå, sånn sett egentlig ufarlig fordi alle Stavangers 5 er i egen sone og Bjørnstad har sikkerhet bak seg. Puck klareres ut i midtsone der Kissel får tak i den. Han går inn i Ringerikes sone på venstre side. Går forbi alt og alle, går rundt mål og setter puck “kjøkkenveien”. Dette målet skulle aldri skjedd. Kissel var 1 mot 3-4 i situasjonen, og at Friestad får et feilskjær får så være… det var fortsatt massivt Ringerike-overtall hjemover. At Kissel så får kommet seg rundt og sette puck skal ikke gå an. Pucken går i målvakt og inn.

5-3 Stavanger

Ryttar henter puck i egen sone. Det er 25 sekunder igjen. Han bommer litt på pucken, følger etter.. og så blir det en liten Vålereng-kræsj-ettellerannet på blålinjen..som gjør at 3 stk Stavangerspillere er alene med Rønning. Kissel spiller Trettenes, som spiller Kissel tilbake og vips var det nok et mål på Kissel denne matchen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nå begynner jakten på plasseringene for alvor

Vi begynner nå på de siste ca 20 kampene for lagene i EHL. Det blir et rotterace om 2 stk plasser på tabellen utover. 4-plassen kan hentes av 3 lag. Det skal ikke mye til av snubling for Sparta før lagene bak kommer nære for å ta over den siste hjemmebanefordelen. Det blir også er race om plass 8, som vanlig. Lørenskog i førersete enn så lenge, men de skal heller ikke snuble for mye før Ringerike kan ta over.

Det er endelig tid for romjulskamper igjen. Jeg personlig synes det er litt morsommere med back to back kamper i romjulen, men de som setter opp kampene har helt sikkert en tanke med å ikke ha det, så jeg lar den ligge død og går videre (noe som forøvrig anbefales, flere år gammelt rusk som tas opp hver gang det skjer noe i hockeyen tar ikke norsk ishockey fremover).

Det som er 100% sikkert er at uansett hvordan det går i romjulen så vil Storhamar gå inn i 2024 på tabelltopp. Plassene 8-9-10 vil være de samme. Stavanger kan ta igjen Vålerenga hvis Vålerenga ryker på 2 tap, men de 3 øverste vil være de 3 øverste inn i 2024 uansett. Sparta kommer ligger på 4 plass og kommer til å gjøre det uansett hvordan kampene i julen går. Det kan skje ting med plasseringene til Stjernen, Frisk Asker og Lillehammer. De er såpass nære hverandre at plasser kan byttes. Alle disse 3 jakter på Sparta sin plass, en plass som blir veldig viktig for da slipper de møte en av topp3 i kvartfinaler.

Storhamar møter Stjernen borte og Lillehammer hjemme. Basert på spill så langt i sesongen kan man vel ikke annet enn tippe 6 poeng Storhamar i romjulen.

Vålerenga møter Frisk Asker borte og Stjernen hjemme. Vålerenga litt svekket pga U20 så jeg tipper Frisk Asker seier i Varner og Vålerenga seier på Jordal, dvs 3 poeng på Vålerenga.

Stavanger møter Ringerike hjemme og Sparta borte. Stavanger har for vane å slå Ringerike, spesielt hjemme i DNB, men også gjøre det som trengs i Schjongshallen. Sparta virker veldig solide om dagen.. så jeg tipper Stavanger står igjen med 4 poeng ekstra etter romjulen.

Sparta møter Lillehammer borte og Stavanger hjemme. Sparta som sagt veldig solide, vinner begge disse på tross av Lundberg-exit og står igjen med 5 ekstra poeng fra romjulen.

Stjernen møter Storhamar hjemme og Vålerenga borte. Disse 2 kampene tror jeg blir for vanskelige for Stjernen og de står igjen med 0 poeng som resultat på de 2 kampene i romjulen.

Frisk Asker møter Vålerenga hjemme og Comet borte. Jeg tipper på Frisk Asker seier i begge disse og solide 6 poeng pluss på 2 kamper i romjulen.

Lørenskog møter Comet hjemme og Ringerike borte. En eller annen kamp slutter Ringerike å forære mål til Lørenskog, jeg tipper det blir i denne. Comet med nye folk inn fra 1-div.. det hjelper på antall spillere men ikke så mye på EHL-kvalitet. Jeg tipper Lørenskog sitter igjen med 3 poeng etter romjulen. (som ringerikemann kan jeg jo legge inn et håp om 0 poeng).

Ringerike møter Stavanger borte og Lørenskog hjemme. Som skrevet over så pleier Stavanger slå Ringerike, men en gang må være den første for alt.. så why not Ringerike… poeng i DNB hadde vært kult. Hjemme mot Lørenskog må det bli poeng, og helst alle 3. Så tipping er at Ringerike står igjen med 3 poeng tatt etter romjulen. Håpet er 4-6 poeng og hakket nærmere Lørenskog.

Comet møter Lørenskog borte og Frisk Asker hjemme. Realistisk sett med tanke på hvordan sesong har gått for Comet så må det tippes 2 stk tap i romjulen. Håp-tipping får være seier mot Lørenskog og 3 poeng i pluss på konto.

Men, det går vel gjerne ikke som tippet.

 

Tabellen: (i dag, og så hva de kan oppnå med bare 3-poengere)

Storhamar, 26 kamper, 68 poeng, kan max oppnå 125 poeng

Vålerenga, 25 kamper, 61 poeng, kan max oppnå 121 poeng

Stavanger, 24 kamper, 56 poeng, kan max oppnå 119 poeng

Sparta, 25 kamper, 44 poeng, kan max oppnå 104 poeng

Stjernen, 25 kamper, 35 poeng, kan max oppnå 95 poeng

Frisk Asker, 25 kamper, 34 poeng, kan max oppnå 94 poeng

Lillehammer, 26 kamper, 30 poeng, kan max oppnå 87 poeng

Lørenskog, 24 kamper, 22 poeng, kan max oppnå 85 poeng

Ringerike, 25 kamper, 14 poeng, kan max oppnå 74 poeng

Comet, 25 kamper, 8 poeng, kan max oppnå 68 poeng

 

Konklusjoner:

Comet kan teoretisk ikke lenger vinne serien… de er bak Storhamar på innbyrdes

 

Sannsynlige kvartfinaler pr nå:

Storhamar – Lørenskog, Vålerenga – Lillehammer, Stavanger – Frisk Asker, Sparta – Stjernen

 

Sannsynlige lag i kvalifisering for EHL

Ringerike, Comet, Narvik/Gjøvik, Grüner/Furuset

 

Sannsynlige lag i kvalifisering for 1-div menn

Ski, Hasle-Løren, Manglerud Star, Kongsvinger

 

 

 

 

Hva slags forholdsregler kan/skal lagene ta?

Jeg sitter og ser på diverse poster på Facebook at folk nå harselerer med at det er meldt dårlig vær til helgen og at Stavanger kanskje burde ta noen forholdsregler ihht dette. Jeg får ut ifra at dette kommer laget fra vest til å måtte leve med i lang lang tid.

Det er sagt mye om det som skjedde, inklusive fra meg, men kort gjengitt så hadde ikke Stavanger noen beskjeder på at flyet ikke skulle gå. Ja, det var meldt ruskevær, men det er det stadig vekk i vest, og Pia sin verste påvirkning var ikke spådd før etter Stavanger normalt skulle dratt. Det er derfor ikke været i seg selv som var force majeuren i denne saken… det var de ekstra tøffe vindene som kom tidligere enn spådd, som gjorde at fly ble innstilt,  som var force majeuren.

Storhamar-saken man hinter til er således ikke lik. Storhamar visste at drittværet, og kanskje innstilling, ville komme da de hadde planlagt avreise og spurte så hva de skulle gjøre. De fikk da beskjed om at det var tid å komme seg til Stavanger på andre måter og måtte derfor bare dra for å ikke miste poeng pga no-show.

 

Hvis vi nå ser bort ifra disse 2 sakene og heller ser på helheten for alle lag.

Hva skal man kunne kreve av lagene?

Hvor mye forholdsregler skal man kunne kreve av lagene?

Hva skal man kunne kreve av alle lag som egentlig skal fly til match?

Billetter blir bestilt i god tid for å holde kostnader nede. Kanskje er det ikke billetter man ikke får refundert? Kanskje er det billetter man ikke får flyttet på? Alle slike opsjoner er kostnadsdrivende for billetten.

Skal presedensen for lag som skal fly til/fra Stavanger/Narvik/Tromsø være at de må avbestille/flytte hvis værmeldingen, når det nærmer seg dato, sier at det blir ruskevær/skikkelig vær, bare fpr å være på den sikre siden?

Skal man kreve at lagene bare bytter til buss/tog, selv om værmelding sier at “det bør gå”?

Det er viktig å huske på at når man skal kreve noe av lagene så må man kreve noe av alle… og ikke feks bare av de lagene som har økonomisk ryggrad til å tåle avbestilling, ny transport kjøpt dyrt, overnattinger, bespisning etc.

Hvor går evt grensen for hvor lang tid i forveien lag må dra? re-bestille? Avbestille osv?

Det er videre på langt nær alle som har hockey som primær-jobb.. og derfor må ta fri en ekstra dag for evt slike krav. De spillerne må man og tenke på når man mener noe om hva man mener regler skal være, og hva evt lag skulle gjort.

Fremfor alt må man også huske at det er milevis forskjell på å dra 2 timer tidligere med bussen som allerede er bestilt, kontra å bytte flytid.. for alle lag.

 

Spørsmålene må jo da være ut til folket:

Hvor mange dager før match skal/må lag gjøre om reisemåten sin basert på værmeldingen?

Skal det kreves at alle lag kjøper billetter som kan gjørs om som en del av det å spile i EHL?

Skal det være et krav til klubb/lag at spillere må kunne ta 1-2 dager ekstra fri når som helst basert på værmeldingen pga reisemåten til match?

 

Og til slutt:

Mener dere seriøst at Ishockeyforbundet gir Stavanger fordeler fordi Tore Christiansen var delaktig i at landslagene kunne gjennomføre samlinger?

 

 

 

 

 

 

 

Hvordan smakte pinneschøttet?

Jeg må bare….

Det var rett og slett nesten slik at vi mutet nrk-sendingen i de få minuttene det var før Grevinnen og Hovmesteren kom på skjermen i år. Han kokken som var med der snakket konstant med sch-lyd på alt som ikke skulle ha en slik lyd. Jeg klarer bare ikke.. jeg grøsser på ryggen når jeg hører spesielt voksne som snakker slik. (og nei, ikke alle som gjør det har talefeil)

Jeg tenkte derfor det var på tide å legge denne teksten (som kommer litt lengre ned) ut igjen, i håp om at enda flere folk tar tak i dette og gjør noe med det, for dette er en uting.

Jeg er selvsagt 100% uenig med språkrådet eller andre som sier at dette er en utvikling av det norske språk. Det er det ikke. Dette er en forkvakling av det norske språket. Jeg mener at trening på dette i barneskolen godt kan byttes ut med mye av det rare greiene de driver med der i dag.

Denne «talefeilen» kan man øve på. Man kan rette på barna når de sier feil. For det er feil.

Så; Here we go again!

Kan vi ikke være så schempe-enige som det går an om å bli enige om å slutte å ødelegge det norske språket?

Jeg vet et det er godt med schylling og påmfri.. Jeg vet det er godt med mammas schøttkaker.. Jeg vet det er digg med pizza med schøttdeig og løk før dere skal på schinoen og se en film…vel etter at dere har schørt 5-6 schilometer for å komme dit da.. Kanskje møtte dere en schenning på schinoen og som dere pleide å tulle med var schæreste med deg og kompisen da dere var små.

Kanskje var det så gøy å møtes igjen at dere inviterte med schenningen hjem på kveldsmat med ost og scheks til dessert. Kanskje hadde dere det så morro på schøkkenet med mat, deig og schevling til å lage scheks istedenfor å schøpe de, at dere setter på litt musikk og danser schinn mot schinn og utover kvelden nok en gang ser ut til å vekke schærligheten til hverandre.

Så kommer den schekke tiden da du slipper å se på drømmedama med schikkert.. Du slipper å treffe henne ved å schøpe ting der hun jobber. Du slipper jogge schilometer på schilometer for å imponere henne med formen din. Kanskje ender dere opp nakne sammen og du finner ut hvor hun er schilen….og kanskje…men bare kanskje får du lov til å “besøke” kjeden hennes.

Dette schære norske befolkning….Dette er en schip utvikling…!

(Ja, det er forskjell på muntlig og skriftlig. Det vil derfor være mulig å finne grammatiske feil hos alle, det er dog noe helt annet enn å uttale ord slik de ikke skal)

Det går ikke an at det er den veien vi går. Vi kan ikke sitte og se/høre voksne mennesker på tv snakke på den måten. At man ikke hører forskjell.. næh.. tror jeg heller ikke på. Noen har selvsagt en diagnose… men jeg tror det er med dette som med alle som påberoper seg allergier av alskens slag..

Nåvel..

Nå er det snart over med pinneschøtt og tilbehør for denne gang. Vi beveger oss mot mer normale middager ala schøttkaker, schyllinggryte, pizza med schøttdeig og løk, schinesiske vårruller, schøttgryte,  etc.. Romjulen skal også benyttes til golfspill på simulator under schinoen samt faktisk også gå på schino og se Aquamann sammen med kidsa på 20+.

Etter nyttår begynner den schedelige ventingen på våren, grønt gress og varme. Inntil da skal jeg kose meg med schempespennende ishockeykamper i sluttspillet.

Urgh…

 

 

 

 

 

En liten historie om skatt, griskhet, de rike og de fattige

Vi lever i en tid i Norge da regjeringens hovedmål ser ut til å være å flå og klå flest mulig av landets innbyggere, spesielt de som har litt mer enn andre. Det er også noe som flere partier ser ut til å ha som mål.

Det virker ikke å være noen forståelse for at de bemidlede i landet bidrar med mye selv om de feks personlig ikke betaler skatt så det tyter ut av ørene. De har bedrifter, de sørger for arbeidsplasser, de sørger derfor for at det kommer skatteinntekter fra dette, de betaler selskapsskatt, etc etc.. Det forekommer meg bare mer og mer underlig at det ikke ser ut til at politikere langt opp i maktsentrum skjønner at verdi og cash ikke er det samme. Hvis bedrifter må låne penger/selge unna for å kunne betale skatt så er man på helt ville veier.

Dette har vi jo sett virkningen av i Norge nå. Rike mennesker flytter ut av Norge fordi de får mye bedre konkurransebetingelser ved å ikke bo i landet. De er fortsatt operative, men de bor ikke i landet og skattes da annerledes, med positiv virkning for dem og bedriften.

Misunnelsesfaktoren er stor i dette landet. Det er alltid snakk om å ta de rike. Men hva er det som skjer hver gang politikerne forsøker “ta de rike”… jo vanlige folk går med i dragsuget…mens de rike har nok penger til å klare seg uansett.

 

Jeg tenkte jeg kunne illustrere det som skjer og har skjedd i Norge nå med en aldri så liten historie:

10 meget gode venner går ut for å spise middag sammen. De har vært venner siden barndommen, og har endt på forskjellige steder i livet. Det spises og drikkes godt og regningen blir på 10000 kr. Regningen deles, slik de har blitt enige om, på samme måte som man betaler skatt:

– De fire første (de fattigste) betaler ingenting
– Person 5. betaler 100 kr
– Person 6. betaler 300 kr
– Person 7. 700 kr
– Person 8. 1200 kr
– Person 9. 1800 kr
– Den 10. personen (den rikeste) betaler 5900 kr

De 10 personene fortsetter så å spise middag på restauranten stadig vekk og er fornøyd med oppgjøret på 10000 kr og hvordan dette deles. En dag sier restauranteieren:

– “Dere er så gode kunder! Jeg vil gi 2000 kr rabatt på middagen deres fremover”

En middag for 10 personer koster nå 8000 kr og man skal fortsatt betale middagen slik skatten betales. De første 4 påvirkes ikke. De får fortsatt spise gratis. Men hva med de andre 6? Hvordan skal man dele på en rabatt på 2000 kr slik at alle får sin del? De innser at 2000 kr delt på 6 blir 333,33kr. Om man trekker det beløpet bort i fra alles regning så får den 5. og den 6. personen betalt for å spise, og det går jo ikke.

Restauranteieren foreslår at det riktige vil være å redusere hver persons regning proporsjonelt. Han regner så ut hva hver person skal betale. Resultatet blir at nå får til og med den 5.personen spise gratis. Person 6. må betale 200 kr, person 7. betaler 500, person 8. betaler 900, person 9. betaler 1200 kr og til slutt den 10 personen (rikingen), som nå betaler 5200 kr i stedet for 5900 kr.

Alle får en lavere pris enn opprinnelig regning og nå får i tillegg 5 av personene spise gratis. Utenfor restauranten begynner likevel gruppen å diskutere.

“Jeg sparer bare 1/10 av rabatten på 2000 kr ” sier person nummer 6 og peker på person 10. og sier: “men han sparer 700 kr”

“Det er helt riktig, jeg tjener bare 1/10 av det person 10 gjør, og så får han 7 ganger så mye rabatt som meg, det er urettferdig” sier den 5.personen.

-“Det er helt sant, hvorfor skal han som har så mye penger få 700 kr tilbake, når jeg bare får 200 kr, de rike skal alltid ha mest ” sier person nummer 7. i forbannelse

-“Vent nå litt” (sier de 4 første som spiste gratis); “vi får jo ingenting igjen av prisreduksjonen, dette systemet er laget for å utnytte de fattige og gir mest til de rike”

De 9 personene står nå og skuler sint på person nummer 10, og anklagene om å utnytte de fattige, om griskhet og egoisme hagler.

Neste gang de møtes til middag kommer ikke person nummer 10.

Like greit tenker de 9 andre og setter seg til bords.

Når regningen kommer oppdager de noe rart.

Det mangler 5200 kroner….

 

 

#penger #økonomi #politikk #skatt #avgift #prosent #kroner #SV #AP #H #FRP #V #KRF #Rødt #MDG

 

Supporterbriller.. på godt og vondt, pluss litt regler

Det er ikke alltid like lett å holde seg nøytral som supporter/tilskuer i en kamp.

Egentlig skal man vel kanskje ikke det heller, det å vise entusiasme for sitt lag er jo slik det skal være.

Men det burde være mulig, når man har pustet ut, reist hjem, fått i seg litt mat og knekt opp en øl å se på en situasjon en gang til med litt andre briller på.

La oss nå ta en situasjon, feks en boarding og reaksjoner som kommer på nett (Facebook/Twitter) på identisk takling utført av en bortelagsspiller og så en hjemmelagsspiller.

 

Bortelagsspiller takler hjemmelagsspiller:

-det der er 5+20 alltid

-sånne taklinger må vi få bort

-3 kamper minst

-grisespiller

 

Hjemmelagsspiller takler bortelagsspiller:

-ingenting

-heads up

-vi spiller ikke bandy

-aldri vært kamper for sånt

-filming, gikk i garderobe men kom ut igjen

-knapt en 2-min, han spilte neste bytt

 

Slike reaksjoner understreker jo bare at det er greit at det er dommere som dømmer kampene og ikke et utvalg av supportere.

Man ser jo også stadig vekk at trenere (og spillere) ikke har peiling på enkelte av reglene.

-puck over vant = puck skal droppes der den kom fra, ikke der den gikk over (hvis forskjellige soner). Den skal heller ikke trekkes ut av sone hvis angriper skøyt den over slik som i gamledager.

-skudd fra egen halvdel og målvakt blokkerer = laget til målvakt får ikke bytte pga defensivt spill (sekretariat kan heller ikke kjøre powerbreak)

-målvakt eller medspiller tar mål ut av stilling «med vilje» = det laget får ikke bytte (sekretariat kan ikke kjøre powerbreak)

-det kan kjøres powerbreak i det det blåses utvisning. Det kan ikke kjøres powerbreak når et lag spiller i overtall (unntak ved 5min og stor tv-prod).
Generelt kan man si at powerbreak kan ikke tas når et lag har en fordel ved avblåsing i spillet som feks icing. Heller ikke ved mål.

Så en som mange, spesielt spillere, ikke kan:

-når lag A får 2 min og lag B får 2+2 så kvittes det og kun 2-min på tavla. A fortsetter med 5 mann, B må ha 2 mann i boksen (en for å sone). A sin spiller kommer innpå ved første avblåsing etter 2 min sonet.

B sin spiller som fikk 2+2 skal sone inntil 4 minutter litt avhengig av hva som skjer på isen. Blir det ikke mål så sitter han 4 minutter. Blir det mål etter feks 40 sekunder så får B sitt lag 5 mann på is, og nå starter B sin andre 2-minutter å telle ned. B kommer da innpå etter første blås da denne er ferdig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lørenskog-Stavanger; Kampen som ikke ble spilt

Dessverre skjedde det som ikke skulle skje: Stavanger kom seg ikke over til Østlandet for kamp mot Lørenskog på grunn av uværet Pia.

Før jeg skriver mer må jeg vel skrive en disclaimer her siden jeg jo bare må anta at det kommer en «selvsagt mener du det du som er fra Ringerike» kommentar ganske kvikt. Beskjed fra meg er ; Jeg kommer alltid til å mene det samme, uavhengig hvilke lag det gjelder i en sak som dette.

Det som går igjen på sosiale medier nå, pluss uttalt fra trener Lørenskog og andre er at de mener Lørenskog burde vinne denne på wo fordi Stavanger burde skjønt at de kanskje ikke kom seg over fjellet.

I mine øyne kan man ikke tenke slik, og det ville skape en rar presedens for gjennomføring av seriekamper om alle lag skulle sitte og vurdere reiser på denne måten.

Fakta er vel at Stavanger gjerne bestiller alle billetter i god tid for å få de beste prisene. Stavanger og alle andre lag som reiser bestiller da billetter til tider de mener gir laget den tid som trengs, samt oppfyller Forbundets krav til oppmøte.

I denne saken har Stavanger, på tross av Pia, fortsatt ment og trodd at fly skulle gå som oppsatt, slik vi alle gjør når vi bestiller billetter. Det at det er vær på Vestlandet er ikke noe nytt. Det at det er vindkast så sterke at fly ikke går, det er faktisk mer uvanlig. Det var ikke spådd så hardt vær til den tiden Stavanger hadde billetter, og de regnet faktisk med å kunne dra. Når flyselskap da innstiller fly, ja da kan det ikke behandles som noe annet enn force  majeure.
Hvis det skal bli slik at alle klubber må tolke værmeldinger mht avgang/ikke avgang, ja da kommer kostnadsnivået til å økes betraktelig. Mener folket virkelig at klubbene skal reise dagen før med alle de kostnader det betyr mht overnatting/mat etc hver gang værmeldingen melder ekstra ruskete vær?

Billigbilletter bestilt 2 måneder i forveien kontra billetter bestilt 5 timer før avgang er noe ganske forskjellig.

La oss feks si at det spås snøvær i en uke på Gardermoen. Vi alle regner med at fly går som vanlig, og feks Storhamar bestiller fly 10.00 på morran til Stavanger. Akkurat den dagen snør det enda mer enn «spådd» og flyavganger kanseleres eller forsinkes så mye at kamp i Stavanger ikke kan spilles. Ville da Storhamar ment at Stavanger skulle fått de 3 poengene, eller ville de ment at de ikke kunne noe for det og ville spille på ny dato.

Så vet vi at Storhamar hadde en hendelse mht reising, men i den saken var været spådd på sitt verste akkurat da de skulle reise, så sakene er ikke direkte sammenlignbare.

Forbundet er ikke spillernes arbeidsgiver. Det er faktisk ikke alle klubber som er spillernes hovedarbeidsgiver engang. Det betyr at det er mange spillere som sjonglerer jobb/familie/ishockey på et slikt nivå at det å «bare reise tidligere, eller dagen før» ikke egentlig er et tema.
Mange spillere tar vel mye fri fra jobb/bruker ferie når sluttspillet går.. det rimer dårlig med å «bare» ta fri fra jobb hver gang et eller annet vær er litt truende.

Ja, klubbene har et krav om å stille på match. Men om de bestiller reise i god tro til en tid også flyselskap mener flyet vil gå., ja da kan de ikke straffes med tap av match om naturen vil noe annet.

Min mening: Forbundet har gjort helt rett.

 

 

 

 

 

Det blir jul på tross av alt du ikke har gjort

 

Førjulstiden er mer eller mindre forbi. Tiden da folk stresser rundt som gærninger for å rekke alt mulig på kortest mulig tid. Det rett og slett myldrer av folk over alt. Tar du deg en titt inn på et kjøpesenter og har tid til å titte etter så kan du se folk med ansiktsuttrykk som best kan beskrives som hvordan ei migatreng katte som ikke finner igjen strøkassa si ser ut.

På julaften skal vi så nok en jul oppleve Sølvguttene synge Glade Jul og Deilig er jorden. Ikke nok med koret heter Sølvguttene og ikke Sølvpersonene som er krenkende nok i seg selv, de våger altså å synge disse sangene vel vitende om at mange ikke er glade nå i julen samt mener og føler at jorden ikke er spesielt deilig for tiden.

Advent har vart siden midt i november, julepynten ble pakket opp mer eller mindre samtidig, julebaksten og julevasken tatt 3 ganger allerede. Fellesferien var knapt ferdig før julelys og julepynt var tilsalgs i bolker og lass. Pinnekjøtt og ribbe havna i disken to dager etter høstferien, kalkun ei knapp uke etter. Marsipan med julepapir bytta bare plass med marsipan med påskepapir.

Det skal handles mat og gaver. Det skal handles klær. Sko. Det skal brukes opp endeløst mye penger for at de timene vi alle samler oss i stua skal bli så perfekt som mulig. Mitt poeng; Samme hva du gjør, samme hva du rekker, det blir jul.

Nå er det altså slik at Kurt Nilsen har snublet seg gjennom svarteste natten siden midt i oktober, Wham har sutret over hva som skjedde last christmas nok en gang i en måneds tid, Bing Crosby vil , som de fleste av oss andre, som vanlig ha hvit jul bortsett fra at vi ikke har gnålt om det i 2 måneder og Mariah Carey vil ha «you» istedenfor gaver og tungt brennevin denne julen som vanlig…noe jeg ikke skjønner i dette året, men pyttsann. Det gledelige er jo at Maria Mena endelig ser ut til å ha kommet hjem… hun har hvertfall blidd fridd til, og da var de vel i samme rommet i det minste.

Men julen kommer den, uansett.

Husvask

Husvasken er jo et av de mest omtalte til det kjedsommelige temaene før jul. Å nei, jeg har ikke rukket å vaske baksiden av bildene på veggen i kjellerstua der svigermor kanskje skal sitte å hvile middag i 25 minutter. Herregud… jeg har glemt å vaske under kjøleskapet, og har helt glemt å tørke støv av støvkosten.

Vi alle har jo hybelkaniner, hybelbikkjer, hybelflodhester og hybelelefanter. Hvor mange har egentlig en mor eller svigermor som midt under julemiddagen kaster seg ned på gulvet og dobbeltsjekker under benken og sofaen om det skulle være en eller annen lodott som har sneket seg unna?

Hvor mange må egentlig igjennom sjekke-støv-oppå-bilderamma-med-hvit-hanske-på? De fleste av oss har vel ikke folka fra Kompani Lauritzen på besøk.

Baking

7 slag ja… I hvert et hus som klinker til med bakingen, (og samtidig stresser og opplyser alle som vil høre og som har Facebook med at Jeg rekker ikke!!!)… så lages det altså så mye småkaker at du kunne mette middels store landsbyer i afrika i månedsvis bare med baksten fra et lite boligfelt. Og som vanlig så er det å grave frem de 7 boksene med kaker sånn ut i februar en gang og stå der å undre på om du skal kaste sandkakene og makronene i matsøppelet, som spesialavfall, eller donere de til forsvaret som ammunisjon da de leker krig en eller annen gang på sommeren. Jeg heller mer og mer til 1 slags-varianten, nemlig pepperkaker til 10 kroner boksen på butikken..

Mat

Pinnekjøtt. Ribbe. Torsk. Lutefisk. Grandiosa. Det er ganske mye vi har i Norge har på bordet på julaften. og det aller meste av denne maten har vi stresset rundt for å få tak i. Vi stresser på kjøkkenet for å få den riktig. Vi slapper heldigvis av litt da vi spiser den, men så stresser vi veldig med å rydde den bort igjen da middagen er slutt. Og det er her det begynner. Da maten skal pakkes bort. Spares på. Egentlig skal jo maten frem igjen neste morgen, men det er alltid noe som sniker seg unna. 2 måneder etter jul legger du merke til en stor og to små plastbokser innerst i kjøleskapet…helt innerst der du pleier stable pizzasauser, pestoglass, ketchupflasker, osv.. og hva finner man…jo, 7 inntørka medisterkaker som man savnet på frokostbordet 1 juledag og restene av surkålen og rødkålen..2 spiseskjeer av hver.. Hvorfor det ble spart på vet kun den personen som gjemte det der inne.

Gaver

Så kommer vi til klimakset på julaften.. gavene. Disse innpakkede små og store pakkene som kan enten føre til umiddelbar glede eller hoderystende oppgitthet og himling med øynene…Åååååå såååå fiiiiin…. Jo eldre man blir jo flinkere blir man jo til å vise glede over absolutt alt man får. Det er jo ikke måte på hvor glad man kan bli for ullsokker i feil størrelse. Slips man aldri kommer til å bruke… stillongser…

Nå er det jo heldigvis slik at uansett hva man får så er det alltid noen som treffer blink med gavene… og hva er vel mer tilfredsstillende enn å se barna pakke opp og oppdage at de får akkurat det de ønsket seg 🙂

Kos dere. Feire jul på deres måte. La ingen fortelle at din måte ikke er riktig.