Fotballen vinner, hockey taper: Krisepakke 4 klar

Fotballen gis mer i krisepakke 4

I disse dager er altså Krisepakke 4 klar for idretten. Går man inn på Lotteritilsynets sider og sjekker hvem som nå i april kan søke om kompensasjon for ikke-spilte kamper/arrangementer/spilte kamper uten publikum så kan man lese:

 

Tilskudd til publikumsarrangement av nasjonal verdi

Dette er en tilskuddsordning for gjennomførte og avlyste publikumsarrangementer av nasjonal verdi i idrettssektoren.

Internasjonale mesterskap på seniornivå som EM, VM, NM, verdenscup og landskamper er omfattet av ordningen. Det samme er seriespill på øverste nivå lagidretter, samt OBOS-ligaen i fotball.

Ordningen gjelder fra 1 januar til 30 juni 2021. Det blir åpnet for søknader i april.

 

Jadda…

Vel, da er det vel “takk skal du faen meg ha” til Abid Raja og hans departement fra 9 norske 1-divisjonsklubber som dermed går glipp av sårt trengte penger de vel strengt tatt kanskje hadde regnet med.

Det er ikke noe annet å si enn KOKKOS og alt det der.

Det å kutte av støtteordning midt i en sesong, attpåtil en sesong man har beholdt spillerne på vent og holdt de i trening i tilfelle regjeringen åpner igjen blir jo bare tull og vissvass.

Det fremgår jo da også hva kulturdepartementet mener er viktig idrett. Det at nivå 2 i fotball kan søke men ikke nivå 2 i ishockey er idiotisk for å si det minst.

 

Bruker dette bildet.. bare for å kunne si til meg selv: Tørk av deg det jævla fliret a.. Dette er ikke noe å le av…

Forbannede pandemifornektere – hvor mange må dø før dere tar det på alvor?

Hva er det som skal til for at dere tar av foliehatten og ser det vi andre ser?

Er det en ting jeg begynner å bli dritt lei mer enn selve pandemien som nå har pågått i over ett år, så er det den bøtteballetten av folk som krydrer kommentarfelt med sine ekspertbetraktinger av og rundt pandemien.. eller de mener det ikke er en pandemi selvfølgelig…

Jeg er møkk lei av å lese:

-men hvor mange har dødd av covid da.. knapt noen…

-hvor mange er syke av den da.. knapt noen…

-det dør jo flere av vanlig influensa hvert år…

-osv osv..

 

Vel, kjære pandemi- og covid-fornekter..:

Hvis du hadde tatt av deg foliehatten som også tydeligvis har to flapper ned foran øynene og sett litt lenge unna enn nesa di så ville du sett noe helt annet enn “knapt noen som har dødd” eller “er mindre farlig enn en influensa”. I Brasil for eksempel registrerte de i går 3780 koronarelaterte dødsfall. I Brasil har koronarelaterte dødsfall nå passert 317 000 mennesker. I Usa har det død over 500 000 mennesker. Dødsfall totalt i verden har passert 2,8 mill.

Mange land i verden er ikke så priviligerte som vi er i Norge. Vi har et helsevesen som er “gratis” og som fungerer. Stort sett står det også greit til med norske borgere. Joda, vi har fattigdom vi også, men feks ikke i nærheten slik som i feks Brasil.

I mange fattige land, og steder med veldig stor folketetthet kan man ikke bare isolere smittede på samme måte som vi har gjort her. Det går ikke med “Oi, er Preben smittet? Ja da får han bo i lysthuset en stund. Marisol og jeg kan klare oss på våre 200m2, det skal gå, det blir hardt, men skal gå, og så kan au-pairen bo på hotell i 14 dager”.

For dere, kjære pandemi- og covid-fornektere virker rett og slett ikke å forstå at hovedgrunnen til at vi ikke har så mange syke, smittede og døde her i Norge er at de aller fleste i dette landet med mer enn 14 hjerneceller har blitt med på å skjerme alle de som potensielt kan dø av covid. Disse menneskene er de samme som potensielt kan dø av en influensa. De har ved denne skjermingen ikke blitt smittet av hverken covid eller influensa.

På samme måte som Miljøpartiet de Grønne må skjønne at Oslo er ikke Norge må alle dere i foliehattforbundet skjønne at Norge er ikke verden. Norge er et bittelite land med like mange innbyggere som en middels by ute i den store verden, på 10 ganger mer plass. Vi bor spredt og er i mye større grad i stand til å skjerme folk.

Dritt lei konspirasjonspjattet som sirkulerer..

Kokkos!

 

 

 

..eller kanskje er man ikke i Fjordkraft-Ligaen?

Ender dette opp i “hvem visste hva, og når?”

Etter å ha hørt på TV2 Hockeyprats podcast i går der Njål Berge (leder Norsk ToppHockey. For uinvidde: Norsk Topphockey er interesseorganisasjonen for de lag som til enhver tid spiller i øverste serie) var gjest er jeg alt annet enn så glad jeg egentlig burde være nå som Ringerike har rykket opp i Fjordkraft-Ligaen, uttalt på TV2 av ishockeypresident Tage Pettersen.

Njål Berge forklarte litt rundt prosessen sett fra Norsk ToppHockey sin side. Han forklarte også at NTH’s endrede standpunkt i saken om 10 eller 12 lag i toppserien i en -1- sesong grunnet ut i en enighet blant klubbene i FK om at en anke fra Narvik på avslutningen av serien ikke kunne være annet enn skadelig for ishockeyen i Norge. Han fortalte også at et “verste scenario” av en anke ville ende opp i annulering av årets serie, Narvik blir, Ringerike ikke opp, og pga jussen i dette ikke anledning da til å vedta 12 lag isteden.

Jeg personlig klarer bare ikke forstå at ishockeyforbundet kunne gå ut etter møtet sitt og si at “vi står på vårt vedtak, Narvik må ned, Ringerike rykker opp” med mindre jussen i de retningslinjer som er gitt holder vann 100%.

 

Det er interessant å spørre seg hvorfor det ikke ble større overskrifter i september/oktober rundt retningslinjene?

Det er interessant å spørre seg hvorfor Narvik, etter hvert som tapene kom, ikke ba om redegjørelse for de?

Det er interessant å spørre seg hvorfor Narviks virker å ha “sittet på gjerdet” inntil februar

Det er interessant å spørre seg hvorfor Narvik ikke jobbet hardt for å få spilt kamper mot feks Grüner tidligst mulig, for å få de poengene om mulig, slik at de ikke lå sist på prosentberegningen, hvis de hele tiden har ment det var hjemme/borte som gjaldt.

 

 

Hva er egentlig tidslinjen i alt dette?

(slik jeg har forstått og forstår dette)

-sesongen 2019-2020 stoppes etter grunnspill. Det tas en beslutning på at de samme lag fortsetter neste sesong i de samme serier de var i i gjeldende sesong.

-Lørenskog og Comet får ikke spille kvalifisering

-Forbund og Norsk Topphockey ikke interessert i å sende begge lag opp

-Terminliste Fjordkraft-ligaen lages på sommeren av Forbund og Norsk Topphockey. Mange utkast før endelig foreligger. Man tar hensyn til spesielle kampdager samt ønsker om dobbeltkamper.

(dobbeltkamper på østlandet var vel opprinnelig en forhandling mellom Narvik og Forbund/NTH, som også da medførte en “deal” for klubbene på østlandet om å kunne spille dobbelt i nord om ønskelig)

-Forbundet ønsker ikke nok en sesong der det fryses og man starter på nytt nok en gang, så;

-Forbundsstyre presenterer retningslinjer for sesongen som skal ta høyde for avkortet/avbrutt serie pga covid

-Forbundsstyret og Generalsekretær gis utvidede myndigheter for sesongen

(hvorfor lage disse retningslinjene i det hele tatt om feks alle måtte spille mot alle hjemme og borte skulle være et krav, når de i tillegg visste at Gruners første tur til nord var 6 februar… dvs når 34 av 45 serierunder var unnagjort)

-Forbundsstyre legger dette ut på hockey.no pluss sender mail til alle klubber

-I følge Njål Berge er Grüner eneste klubb som reagerer og stiller spørsmål rundt retningslinjene

-sosiale medier og media diskuterer disse stadig og spesielt mer etter hvert som covid trenger seg mer og mer på

(nå har vi passert 180 kamper FK og 160 1-div, nå blir det rangering og avgjørelser uansett, var en stor sak på diverse sosiale medier)

-Fjordkraft-Ligaen og 1-divisjon stoppes tidlig i januar, alle lag har passert 18 kamper FK og 16 kamper 1-div

-media i nord slår stort opp dette med direkte nedrykk Narvik

-Generalsekretær bekrefter i intervju med Fremover at det er 18 kamper som gjelder

-Norsk Topphockey sender Forbundet innstilling på 12 lag neste sesong, dvs ingen ned, Ringerike og Lørenskog opp

-Forbundet tar avgjørelse 24 mars på at de står på sitt vedtak. Det skal fortsatt være 10 lag, Narvik ned, Ringerike opp.

-Narvik varsler anke på bakgrunn av å ikke ha spilt hjemme og borte mot Gruner.

(Narvik argumenterer at de ikke har fått sjansen til å ta de poengene. Det er selvsagt rett, men kunne ikke Grüner da argumentere med det samme, pluss at de jo bare har hatt 20 kamper å ta poeng i mens Narvik har hatt 27? Hele greia med retningslinjene var jo å kunne ta avgjørelser på basis av kamper spilt)

-Narvik mener også det skal være tellende at de har spilt mange flere kamper mot “de gode” lagene enn “de dårlige”.

(Kan man egentlig argumentere på den måten når man er med i den øverste ligaen i Norge? Joda, vi vet jo at noen lag er bedre enn de andre, men kan man argumentere med det?)

-Per A. Flod er hyret som advokat i Narvik, og de har vel 2-3 uker på seg til å levere anke.

-der står vi i dag.

 

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

#ishockey #2hockey #hockey

Ringerike Panthers Fjordkraftligaen 2021-2022

Det er vel sånn cirka 5 og en halv måned til seriestart, så her er det bare å kjøre på

Dette blir da andre gang Ringerike Panthers skal prøve seg i den øverste norske divisjonen. Laget vant årets 1-divisjon ved å vinne 22 av 25 spilte kamper, 21 ble vunnet i ordinær tid og 1 på sudden. Det ble 2 tap i ordinær tid og 1 tap på sudden. Ringerike ledet da divisjonen både på poeng + på prosent (antall poeng oppnådd på kamper spilt sett mot hva de kunne oppnådd, uttrykt i prosent).

Ringerikes forrige opptreden i toppen, i Get som det da het, som var sesongen 2018-2019 endte med siste plass serie, kvalifisering og nedrykk til 1-divisjon. Ringerike overrasket mange det året fordi laget aldri ble et legge-seg-og-kontre-lag. Ringerike forsøkte spille og gjøre alt etter sin egen game-plan. Det litt spesielle med 18-19 sesongen var at det kun var 9 lag i Get. Lørenskog fikk ikke lisens, og Narvik ble tilbudt plass så sent at det var ikke økonomisk forsvarlig for de å ta plassen, en 100% rett beslutning slik saken var den gang.

Ringerike vant 7 kamper, 2 ordinært, 2 på sudden og 3 på straffer. I kvalifiseringen var det bare 3 lag, Grüner, Narvik og Ringerike. Først et 1-3 tap hjemme mot Narvik, så et 4-1 tap borte mot Grüner.. en kamp der Ringerike har “tusen” skudd på mål men fortsatt taper. Narvik vinner så 6-3 mot Grüner før Ringerike vinner 3-6 borte mot Narvik. Før de 2 siste kampene har da Narvik 6p, Grüner 3p og Ringerike 3p. Forutsetningen før siste kamp var enkel: Ta 3 poeng så er plassen sikret. 21 mars møtes så Ringerike og Grüner i Schjongshallen der det ender med sudden-seier til Grüner, og sisteplass i kval er Ringerike sin. Narvik slår så Grüner 3-10 i Oslo i en betydningsløs siste kval-match.

Jeg hadde selvsagt mine meninger om hvorfor Ringerike ikke vant den kvalifiseringen, eller i det minste ble nummer 2. Hovedpoenget mitt den gang, som jeg fortsatt står på er nok det at de 11-12 beste spillerne ble brukt altfor mye, og kanskje spesielt etter jul da man kanskje burde innsett at “det blir kval”, og da heller spilt med 4 femmere rullerende hele veien inn mot kval.

Nåvel, det er historie nå.. den er vi ferdig med.

 

Ringerike som klubb og lag er jo da klare for kommende sesong i Norges øverste divisjon. Noe helt annet er det antakeligvis med hvilke spillere. Det er jo alltid slik at noen spillere forlater klubb og andre spillere kommer til. Det er jo ganske normalt at man som nyopprykket (egentlig alltid) forsterker i det minste litt for å kunne stå bedre rustet enn man var i den lavere divisjonen man kom fra.

Heldigvis har Boork/Braxenholm og klubb vært ganske flinke med å tenke kontinuitet samt det å ha en tropp som utfyller hverandre. Det å ha egoister inn i et kollektiv funker bare ikke. Ringerike hadde et lån fra Sverige inne. Han fikk en 2-minutter. I det tiden for utvisningen gikk ut var motstandere på vei inn i Ringerike sin sone igjen i en 3 mot 2.. da gikk ikke utvist spiller inn på banen, han så an situasjonen. Det endte i mål, og først da gikk spiller på is.. da i troen på at han ikke fikk minus vil jeg tro. En ting er å være god og gjøre de rundt deg gode, noe annet er å være egoist og kun tenke egne stats.

Jeg går ut i fra at Boork og Braxenholm er godt inn i denne materien allerede, men det tar nok en stund før vi får noe tropp å diskutere.

Troppen, slik jeg ser det, bør jo bestå av :

3 målvakter

7-8 backer

12-13 løpere

 

Som nyopprykket lag er man 100% avhengig av en førstemålvakt som leverer massivt hver eneste kamp. Andremålvakt må også være høyt opp på nivå og kunne levere når han får sjansen. En tredjemålvakt burde også være i stand til å spille matcher på nivået, men vil høyst sannsynlig bare være “stand-in” ved evt sykdom/skade.

Det er ikke så ofte, selv om det kanskje er ønskelig, at man rullerer rundt med 4 hele femmere. På backsiden blir det ofte til preferanser mht offensive og defensive kvaliteter og derfor brukes gjerne bare 6 stk i hovedsak pr kamp, men back 7 er der for å la en av de andre hvile.

Det samme har vi på løpersiden. Noen løpere er i laget for å produsere, noen er i laget for å holde nullen og produsere litt, mens noen er rett og slett arbeidsfolk som skal gjøre livet surt for motstanderne og samtidig gi eget lags produserende rekker litt tid til å puste.

Powerplay-spillere og undertalls-spillere er viktige. Laget skal settes sammen. Det er ikke noe poeng i å bruke de beste offensive spillerne for mye i undertall feks, de blir slitne, klarer ikke produsere, og man risikerer skader, store og små, på grunn av pucktreff. For det å dekke skudd må du om du er spiller som produserer eller “bare” er arbeider.

 

Våren og sommeren går fort.

Vi gleder oss til toppseriespill i Schjongshallen igjen.

 

 

Jesus; Spikret opp på plank for at vi skulle få fri til å dra på hytta

Endelig tiden for å vise frem den nye SUV’n og det nye slalomutstyret.

Påsken er her igjen. En masse nytt påskeutstyr er handlet inn, inklusive en ny Suv for å kunne komme seg helskinnet opp til hytta og parkere på den oppvarmede parkeringen utenfor dobbeltgarasjen. Det normale er jo at slalomutstyret som var nytt til jul blir lagt i uff-containeren nede ved inngangen til hyttefeltet, for man bruker ikke gammelt utstyr i påsken. Man trenger jo hvert fall ikke spare på gammelt utdatert slalomutstyr nå siden det ikke er lov med gjester som kunne brukt dette i smug og langt vekk fra hytten man er på.

Nå risikerer man jo egentlig ikke å få gjester, men tenk hvor flaut det ville være om myndighetene plutselig la om og gjester ankom og kunne se at slalomskiene fra julen 2020 fortsatt er i eie. Det ville jo selvsagt være en skam som kom til å bli tung for mange. Det er godt mulig vi her snakker business for lokale unggutter. En sms-tjeneste om hvor de kan dra og hente slalomutstyr som er brukt mer enn 10 ganger.

Hvert eneste år sitter altså folk i kø fra Sollihøgda til Gol i 2 dager for å komme seg til fells. Denne påsken blir annerledes for veldig mange på fjellet siden de ikke kan dra på hytten bygget for en famile på 4 samt 14 gjester man vil skryte om rikdommen sin til. I år er hyttefolket stuck med egen husstand. For de fleste med hytte litt overgjennomsnittet er jo det da mor, far, 2 barn, au-pairen, kokken, vaskehjelpen, ski-prepperen samt han som sitter klar i isolat hele påsken for å kunne gå på butikken hvis man mangler bær til drinken eller rødvin til sausen.

Det er lte snø etc i lavlandet i år så jeg tipper også at båtsesongen starter tidlig i år. Morn’du, skip o-hoy, styrbord, babord, dørk og bysse.. hvor er au-pairen som skal ro?

Nåvel….

Påske i Norge betyr normalt kø, snø, øl og etter hvert kos, men, det er en ting mange lurer på, og det er:

Hva er egentlig påske for noe?? Hvorfor feirer vi påske?

Ja, og når stenger polet?

 

Påsken, denne flotte uken med fri fra jobb for veldig mange av oss. Uken da veldig mange, i normaltider, valfarter til hytter og hoteller for å være drita der istedenfor hjemme. Påsken er jo fra kristent hold en høytid da man feirer Jesus siste nattverd, lidelse, død og oppstandelse. Litt som man driver på til fjells for eksempel. Fest, nattmat, fyllesjuk, aaaarrgh…og så er det på’n igjen dagen etter.

Hvorfor er så påsken da den er? Det som er helt sikkert er at det ikke har noe som helst med det lengste hoppet i nyttårshopprennet minus høyeste og laveste stilkarakter å gjøre… Det er vel egentlig ikke godt å si hvorfor påsken er da den er, men historien forteller at en gjeng med langt skjegg og kjortler samlet seg rundt et bord, drakk opp slanter og skvetter fra festen dagen før, og fant ut at det er alfor lite fester og reunions for tiden. Selvfølgelig var jo denne gjengen som samlet seg i år 325 i Nikea som seg hør og bør skikkelig bakfulle i tillegg, og tenkte at vi må jo ha det litt morro med dette og, så de fant ut at påsken…vel den skulle feires første søndag etter fullmåne etter 21 mars. Dette har da senere blitt den såkalte påskeformelen…

Opptakten til påskefeiringen er da den søndagen som kommer nå. Palmesøndag. Uken -som forøvrig kalles den stille uken- fortsetter så med Skjærtorsdag, Langfredag, Påskeaften, 1 og 2 påskedag. Nå er det en stund siden undertegnede har vært på guttetur i påsken, men jeg kan garantert si at det med den stille uken ikke har slått helt an.

Palmesøndag er dagen det var så varmt, det var dagen da Jesus tusla inn i Jerusalem i sandaler uten å ha pynta seg, og folket som bodde der var greie nok til å stå å vifte med palmeblader for å holde fluene unna.
Skjærtorsdag er dagen da Jesus gjorde nytte av brevkurset han hadde tatt på Neglakademiet og rett og  slett vaska og stelte føttene til alle displene sine. Pedikyr-businessen gikk tregt i de dager og det var greit å få øvd seg litt.
Langfredag er rett og og slett dagen da historien forteller at Jesus ble spikret opp på korset, det er vel også dagen da enkelte drev å dytta gamle skolesvamper med eddik opp i nesa på’n, det var liksom ikke nok at han bare hang der…

Påskeaften… lørdagen… dagen da Polet stenger tidlig og man må huske å handle for flere dager i strekk. Påskeaften er dagen da det var sorg ved graven.. Alle  var der, utenom disiplene, de lekte gjemsel med Romerne de.

På 1 påskedag sto etter sigende Jesus opp igjen. Fra min tid i Hemsedal så kan jeg skrive under på at opp måtte man, om man ville eller ikke, hytta skulle jo ryddes.

Nåvel, historien forteller at Jesus møtte kvinnene først, og da spesiel Maria Magdalena…you’re a creature of the night… Maria Magdalena…øh… nok om den sangen… han møtte de alle sammen i hagen, og så disiplene, en etter en. High-five og slap on bum..I’m back!!. All denne møtingen av folk gjorde jo alle så slitne at de rett og slett fant ut at man måtte ha fri dagen etter og… og der har du 2 påskedag.

Og dette konkluderer min lille oppklaring av hvorfor vi feirer påske..

 

#påske #påske2020 #påsketur #påskefjell #påskegodt #påskesol #påskeøl #påskesnø #påskeegg #påskekos

8 lag, 10 lag eller 12 lag. Hva er best for norsk ishockey?

Hva er egentlig best? På kort og lang sikt?

Det er lite som skaper mer diskusjon enn hva slags seriesystem vi bør ha i Norge. Jeg tenkte det kanskje var interessant å se litt på dette siden vi nå i ganske lang tid har hatt 10-lags toppserie. Vi må jo bare innse det, uansett hvor glade vi er i norsk ishockey, vi er ikke verdens ledende hockeynasjon. Vi kjemper ikke om medaljer i VM, vi har kvartfinale som mål, samt det å forbli en A-nasjon.

Jeg vil gjerne poengtere at dette ikke skal handle om hvilke lag som er med, og fra hvor, men om hva slags system vi skal ha for å utvikle og bringe hockeyen videre.

Jeg la ut et spørsmål på Twitter om dette.. spurte om hva som er best for FK og ba om fordeler og ulemper med hhv 8, 10 og 12 lag. Spartas trener Sjur Robert Nilsen var raskt på plass og svarte (siden Twitter er offentlig regner jeg det som greit at jeg siterer):

“Ikke begynn med konklusjonen, dvs antall lag. Hva skal Fjordkraftligaen være? Mener vi det er viktig at den skal være profesjonell? Hva kreves da av klubbene? Organisasjon, administrasjon, spillere, marked, arrangement, arena etc.? Hva er best for sporten de nærmeste 5 årene?”

Dette svaret sørger jo for at man straks må utvide tankene og havner opp i en tankerekke som blir veldig lang. For dette med topplag/toppserie handler jo ikke bare om den spesifikke serien. Det handler da også om serien under og utviklingen av den. Det handler om hvor og hvordan man utvikler spillere, nok spillere, som igjen handler om hvor bred rekruttering sporten har for å ha nok spillere å utvikle.

Hva Fjordkraftligaen skal være er et enkelt spørsmål å svare på. Fjordkraftligaen skal være den øverste og beste serien i Norge, og i min mening skal overordnet mål her være at den skal være helprofesjonell. Alle spillerne som spiller i denne ligaen skal ha dette som jobb. Dette er det selvsagt ikke bare å vedta og si iverksett. Hvor mange av dagens klubber kunne klart det? Jeg er fortsatt usikker på om en slik serie burde ha 8, 10 eller 12. Det blir sikkert lett å se den dag man (kanskje) kommer dit og fastsetter diverse krav for å kunne spille der. Lag med halvdårlig økonomistyring kommer jo ikke inn i dette om ett av kravene er “tariff”lønn man kan ha som hovedinntekt.

Det er klart at alt må økes innenfor organisasjon, administrasjon, marked, etc. Produktet ishockey på toppen må driftes proft og ikke på dugnad. Det er lett å tenke seg en proffliga på toppen, og så en semi-proff liga under som et mål for fremtiden. Vi er jo ikke i nærheten av det i dag. Det er ikke veldig mange unge fra de “store klubbene” som ser 1-divisjon som en arena å utvikle seg i. Det er FK som gjelder. Hadde man kunnet delvis levd av hockey også i nivå 2 ville den selvsagt vært mer attraktiv.

Hva skal krav for deltakelse i FK være? Ishockeyen i Norge i dag er vel ikke i stand til å oppfylle alle krav. Det blir gitt dispensasjoner blant annet på tilskuerkapasitet. Man er jo i dag glad bare det blir bygd en ishall, og begynner ikke nødvendigvis å krangle frem ekstra 1000 tilskuerplasser. Kravet er i dag 2000 tilskuerplasser, hvorav 1000 er sitte. Men, skal kravet nødvendigvis henges på tilskuerplasser? Hva med pub, restaurant, fasiliteter etc. Skal man se på produktet som helhet må man vel også se på slike ting, ting som gjør at det å gå på kamp blir en greie? Jeg innrømmer glatt at jeg ikke vet alle krav som settes ifm FK-deltakelse.. så på tynn is akkurat her.

Vi snakker jo også stadig vekk om geografisk spredning av hockey. Vi har Narvik i nord nå, Tromsø spiller i 2 divisjon, hva om det dukker opp flere nordfra? Vestfra? Vi snakker jo også til stadighet om Bergen og Trondheim. Det gror frem et ishockeymiljø i Kristiansand. Haugesund også oppe og sniffer på topp3 i 1-div denne sesongen. Felles for alle disse lagene er reise. Og er det noe tilskuere/supportere/kasserer/styrer rundt omkring snakker mye om så er det reisekostnader. Det er dessverre slik at reise-økonomi i Norsk ishockey er et altfor stort tema. Derfor har jeg snakket mye om at i minimum toppligaen, men gjerne også liga under, burde reisekostnader ikke vært et tema. Spiller man i proff liga (og semi-proff liga) betales alt av reiser av ligaen. Da kan pengene brukes på spillere, trenere, utvikling etc og ikke på reise.

Det er lett å tenke seg ned til at proff toppliga handler om en storby-liga. Lag fra større byer med nye moderne anlegg der det er nok mennesker som går på kamp, og dermed øker betalingsinteressen fra sponsorer til klubber og liga.

Ikke helt sikker på om jeg liker den veien å gå.. men det er sikkert fordi jeg er fra der jeg er. Men, det er ikke vanskelig å innrømme at det er mye vanskeligere å rekruttere til sporten her kontra i Oslo feks. Skulle man feks sette krav til full ungdomsavdeling og lag i alle klasser for å få lov til å være med i øverste selskap..ja da utelukkes mange klubber rundt omkring som ikke har lang tradisjon i hockeyen.

 

Les også: Det hjelper ikke med istid hvis du ikke trener når du er der

(skrevet under VM for noen år siden)

 

Jeg begynte dette innlegget helt annerledes enn det ble. Tanken min var å se på de forskjellige modeller innenfor dagens ramme og se på hva slags ordning det da var best å ha, dvs hvor mange spillere som fikk sjansen ved de forskjellige modeller.

Forutsetningen tar høyde for de spillerne man har lov å bruke pr kamp. Et lag kan selvsagt ha 15 importer hvis de vil, men kun 6 er lov å benytte pr kamp. Så;

-hvert lag 2 målvakter, hvorav 1 må være norsk

-hvert lag 7 backer

-hvert lag 13 løpere

-hvert lag 6 importer på kvote

 

8 lag i Fjordkraft-Ligaen

28 spillere på hvert lag, 224 spillere i ligaen, av disse er max 48 importer på kvote pr kamp

16 målvakter, 56 backer, 104 løpere.

7×6 = 42 kamper i grunnspillet

Argument for: De 8 beste lagene spiller mot hverandre hele tiden. De beste spillerne møter de beste spillerne hele tiden. Spennende kamper hele sesongen. Spillerne må yte hele tiden og derfor heves nivået.

Argument mot: De samme 8 lagene havner i kvartfinale hvert år (hvis man ikke legger om sluttspill-systemet). Lite spenning før sluttspill. Hva er gulroten annet enn hjemmebanefordel? Uttalt er jo at seriemesterskapet ikke er viktig.  Hva får “mannen i gata” som er semi-interessert i hockey til å gå på kamp i november når han vet at laget i byen spiller kvartfinale i mars uansett hva de gjør i serien. Lite fornyelse, lite nye impulser, vanskelig å komme seg inn i topp. Liten plass for unge spillere i topp-ligaen. Trangt nåløye. Hvordan løser man egentlig lag ut og inn av en 8-lags-serie?

 

 

10 lag i Fjordkraft-Ligaen

28 spillere på hvert lag, 280 spillere i ligaen, av disse er max 60 importer på kvote pr kamp

20 målvakter, 70 backer, 130 løpere.

9×5 = 45 kamper i grunnspillet

Argument for: Større arena for flere spillere i toppserien. Flere spillere får spille mot de beste og kjenne på nivået. Mer plass til unge spillere på lag spesielt nedre halvdel. 2 lag får sjansen hvert år. 2 plasser ledig hvert år. Nye klubber, nye spilleren, nye impulser. Nye geografiske steder får topp-serie-erfaring. Boost i rekruttering på en helt annen måte enn å ha div-1 lag. Haller rustes opp for deltakelse.

Argument mot: De beste spillerne møter 2 lag med stort sett dårligere spillere enn ved 8-lagsserie. De beste lagene må spille 10 kamper mot antatt dårligere lag enn ved 8-lagsserie. Tv-rettighetspenger må deles på 10. Billett-inntekter lavere på hjemmebane for de store klubbene, i det minste etter kamp 1 mot opprykket lag er unnagjort. Lag plass 9, som feks akkurat ikke klarer kvartfinale, må spille nedrykkskval. Vanskelig å etablere seg.

 

 

12 lag i Fjordkraft-Ligaen

28 spillere på hvert lag, 336 spillere i ligaen, av disse er max 78 importer på kvote pr kamp

24 målvakter, 84 backer, 156 løpere.

11×4 = 44 kamper i grunnspillet

Argument for:  Større arena for flere spillere i toppserien. Flere spillere får spille mot de beste og kjenne på nivået. Mer plass til unge spillere på lag spesielt nedre halvdel. 2 plasser sikre hvert år. Nye klubber, nye spilleren, nye impulser. Nye geografiske steder får topp-serie-erfaring. Boost i rekruttering på en helt annen måte enn å ha div-1 lag. Haller rustes opp for deltakelse. Lettere å etablere seg pga sikre plasser 9 og 10 (med nytt system). Gir kontinuitet.

Argument mot:  De beste spillerne, de beste lagene må spille 16 kamper mot antatt dårligere lag. Tv-rettighetspenger må deles på 12. Billett-inntekter lavere på hjemmebane for de store klubbene, i det minste etter kamp 1 mot opprykket lag er unnagjort. Vi har ikke nok spillere med kvalitet for 12 lag

 

 

Hva er så konklusjonen? 

Jeg vet selvsagt ikke. Jeg tror og mener bare.

Jeg personlig liker tanken på en 12-lags Fjordkraft-Liga, men jeg tror ikke da man kan ha 3 serier i prestasjon. Jeg tror og mener man må satse på 2 prestasjonsserier der det stilles krav både til klubber og forbund for å få alt mer profesjonalisert.

Vi må bort ifra at det er reise-økonomi som er et ja/nei til satsing.

Målet må jo være at alle i toppserien (e) har hockey som jobb og kan leve av det.

Kanskje må det også stilles krav til bredde/ungdomsavdeling i klubber.

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

#ishockey #2hockey #hockey

Hva slags land er det vi har blitt?

Med gårsdagens nyheter om at hver fjerde person i Nordre Aker takker nei til vaksine akkurat nå fordi de skal på hytta nå i påskeferien, og da ikke har tid til å møte opp, er det kanskje greit å fundere litt på hva slags samfunn Norge har blitt. Dagens nyhet om at Bærum avlyser også på grunn av massiv klaging fra innbyggere om at det er ugreit å bryte opp påskeferien bare understreker alt man tenker om hvor egoistiske nordmenn har blitt.

Vi har på en måte gått i fra et land med ærlige barske tøffinger som tok alt på strak arm, som solet seg de få dagene man kunne det på sommeren, som håndterte en meter snø uten å klage på vinteren, til et land der flere og flere lar seg krenke av nær sagt alt samt klager bare noe fraviker en millimeter fra normalen.

På høst og vinter tyter det av overskrifter som FARE, KAOS, og lignende hver gang det skal komme snø. «FARE for 10cm snø».. Hva i alle dager? Er det fordi kjøreferdigheter har blitt komplett ræva i snitt her til lands at det tys til sånne overskrifter?

Det samme skjer jo med flom på våren. «Fare for flom».. Altså, dette skjer hver vår. Noen ganger er det mye vann, noen ganger er det lite. De som bor der dette skjer vet om dette..

Det er blitt slik. FARE for alt. Snø, regn, sol, varme, kulde… Nå kommer det farevarsel om at det blir skikkelig kaldt.. og så meldes det 12 minus..

Pandemien og vaksine bringer frem det verste i folk. På tross av døde, syke og mange med ettervirkninger sitter folk og hamrer løs på tastaturet og nærmest latterliggjør folk som har blitt personlig berørt. Når mennesker skriver at de selv har vært syke eller kjenner noen som er syke, og/eller har senvirkninger så avfeies de med latterlige prosenttall og sammenligning med influensa. Er det en ting man vet nå; Dette er på ingen måte i nærheten av å være influensa.

Det virker som om det å ta hensyn har gått av moten.

Det virker som om høflighet, ærlighet, vennlighet osv også har forsvunnet ut døra for mange.

Jeg skrev en gang et innlegg som het “Er vi rare vi som er nøye på oppdragelsen?”.

Det begynte slik:

Kona og jeg føler oss til tider helt “uttafor”…

Helt siden vi fikk barn har vi vært nøye og påpasselige med å lære barna våre den helt vanlige folkeskikken og oppdragelsen. Dette enkle med å si “ja takk”, “nei takk”, “takk for maten” for å nevne noe har gått lett og enkelt, og vi har i hvert fall følelsen av at våre barn blir oppfattet som høflige og respektfulle utenfor hjemmet også.

Det hender at vi faktisk blir sittende i stuen på kveldstid og snakke om det er vi som er på totalt ville veier eller om det er noe som har gått “litt” galt i basisoppdragelsen ute i samfunnet. Det virker som at det å vise hensyn, vise respekt, være høflig etc av mange blir totalt tilsidesatt for egen vinning av såvel store som små. Jeg sier ikke at alle er sånn, men jeg sier at det er altfor mange som går rundt og tråkker på andre mennesker uten tanke på om de sårer de.

Voksne som utnytter andre voksnes godhet, voksne som unnlater å hjelpe, voksne som er bedritne rollemodeller for egne og andres barn. Hvor er den sunne sjelen som vil ha et bedre samfunn? Jeg leste reportasje her om dagen om en som var i en ulykke og opplevde at folk ikke stoppet for å hjelpe.. Den artikkelen minnet meg på opplevelsen vi hadde på motorveien utenfor Oslo for noen år siden (Vi var første bil etter ulykke) <– klikkbar. Dette er nå 3 år siden og jeg har lest gang på gang om folk som ikke stopper,. Hvorfor? Jeg er ikke i tvil om at vi ville gjøre det samme om og om igjen. Det er å bry seg, vise medmenneskelighet…vel, i tillegg til å gjøre sin plikt.

Lærere, trenere, sfo-frivillige forteller om barn som er så spydige og hånlige at de nesten ikke tror det er mulig. De eier ikke respekt for de eldre, de gjør som de vil og de evner knapt å si unnskyld for ting de gjør og blir tatt på fersken i å gjøre. Hvorfor blir noen barn sånn? Hvis alle oppdrar (som de fleste ynder å si), hvorfor blir noen så inn i granskauen uhøflige og andre ikke?

Noen som har noen gode svar på hvorfor?

 

På samme måte som man bygger klubb i idretten så handler samfunnet om det samme i stor skal for meg. Hvis vi alle lærer barna det grunnleggende så får vi et bedre samfunn etter hvert. Hvis vi alle tør si ifra når vi ser urett så hjelper alle hverandre. Vi kan ikke drive på som nå.

jaja… god søndag

 

Legger ved noen linker til andre innlegg

Oppdra ungen din selv

Fy faen foreldre… First Price unger..!

Har ungdom/unge voksne det egentlig så jævlig?

Hva vet du egentlig om den som er syk?

 

Du kan ikke ta vaksine fordi du skal på hytta?

Hvor jævla tjukk i hue går det an å bli?

Egon Olsens pappskaller, idioter, hengehuer, døgenikter, hengeromper osv er ikke dekkende i det hele tatt.

Det viser seg altså at folk svarer at «det passer ikke, jeg skal på hytta, det er påskeferie» når de blir oppringt med beskjed om når timen for vaksine-setting er.

Ungdommer og unge mennesker kommer sist i køen. Nå har de forsaket (som oss andre) veldig mye andre ungdommer ikke måtte.. og så skal de måtte vente enda lenger fordi voksne eldre folk,som vil ha vaksine, ikke tar den når de får beskjed… fordi de skal på hytta..

Vel, kjære alle dere som svarer dette når dere blir oppringt og svarer dette: Kyss meg bak alle sammen. Se til helvete å få hue på plass og gå og ta den vaksinen. Hele Norges samfunn venter på å få åpne, komme igang, redde økonomien, liv, arbeidsplasser osv. Vi gir vel blanke f*** om du/dere vil på hytta.

Jeg trodde hytte-folk-idiotiet toppet seg påsken i fjor…

Jeg tok feil…

 

I fjor, i år, opprykk, nedrykk, kvalifisering, retningslinjer..

La meg begynne med avslutning forrige sesong:

Sesongen 2019-2020 ble spilt helt ut. 8 lag var klare for sluttspill og Narvik/Gruner var klare for kvalifiseringsspill mot Lørenskog og Comet om 2 plasser i toppdivisjonen.

Så kom korona. Ingen hadde forutsett at Norge stengte ned slik Norge gjorde.

Da stod man der da og måtte ta en avgjørelse basert på der reglementet man hadde. Det var ingen hjemmel for 2 lag ned og 2 lag opp i direkte opp- og nedrykk. Derfor gjorde man det eneste man kunne, man avsluttet og avgjorde at neste sesong ville starte med de samme lagene i alle divisjoner.

Narvik og Gruner slapp å sette sin tilværelse i toppen på spill i en kvalifisering. Lørenskog og Comet fikk ikke sjansen til å spille om plassene i den samme kvalifiseringen. Synd, men det var eneste utvei slik situasjonen var.

 

Dette, altså ingen kvalifisering etc,  ønsket man å gjøre noe med, lage regler for, før man startet sesongen 2020-2021. Dette spesielt fordi man ville ha en gulrot for 1-divisjonslagene sett opp imot Fjordkraft-ligaen, men også fordi man så for seg korona-tull mht kamper og ville da ha føringer for hva som gjaldt mht rangering inn i sluttspill etc.

Ishockeyforbundet utarbeidet da Retningslinjer for gjennomføring av sesongen. Retningslinjene tok for seg mye. Bestemmelse rundt krav til omberamming kamper pga korona var en av de, bestemmelse rundt sanksjoner om noen brøt koronaregler noe annet. Men, det viktigste var dette med kamper.

Forbundet laget retningslinjer rundt kamper og rangering lag nettopp fordi de så for seg at antall kamper spilt kunne komme til å variere pr lag nettopp pga korona-karantener. Bare det at forbundet laget retningslinjene burde få alle som snakker om «urettferdighet» med hensyn til kampantall til å tenke seg om en gang til. Når man spiller i Norges øverste liga kan man ikke bruke argumenter som «vi har ikke spilt nok mot de dårlige lagene, som vi helt sikkert hadde slått og derfor ikke hadde vært sist». Det blir som da vi unnskyldte tap da vi var små med at de 3 beste spillerne var syke.

Forbundet utgir så disse retningslinjer FØR sesong starter. Alle lag, klubber og til dels supportere blir klar over hovedprinsipp 1 og hovedprinsipp 2. Jeg tror ikke jeg så en eneste kommentar noe sted fra start sesong til det ble stoppet som sa “men de må vel mene hjemme og borte”.. det kom først da stopp var faktum.

Prinsipp 1 handler enkelt sagt om at sesongen planlegges gjennomført «på standard måte» selv om kamper omberammes etc..

Prinsipp 2 handler enkelt sagt om regler når man ikke får spilt likt antall kamper og sesong avbrytes. Det være seg rangering/sluttspill/kvalifisering/opprykk-nedrykk.

Det har vært utallige diskusjoner fra serien startet og helt til nå rundt dette. Det har blitt bekreftet at prinsipp 2 handler om hva man gjør når lagene ikke får spilt likt antall kamper men har passert et visst antall.

Nåvel, serien ble stoppet, nok kamper ble spilt og man har brukt retningslinjene. Forbundet sto på sitt vedtak fra september og de aller fleste sin forståelse/tolkning av hovedprinsipp 2

Narvik rykker ned i 1-divisjon fordi de har vunnet færrest poeng på de kampene de fikk spilt.
Ringerike rykker opp fordi de har vunnet flest poeng på de kampene de har spilt.
Jeg antar at Tønsberg må ned i 2-divisjon også basert på de samme retningslinjer og fordi det en stund har vært slik at 1-div skal være 8 lag.

Narvik ledelse raser i media og kaller Forbundsstyre for inkompetente. Supportere bruker også sterke ord, en mener også det er nære inavl. Dette fordi de mener kriteriene ikke er oppfylt fordi de ikke har møtt Gruner både borte og hjemme.

Hvis hjemme/borte også var krav, og ikke antall kamper spilt, ville jo retningslinjer for sesongen være poengløse hvis ikke Forbundet samtidig krevde at hjemme/borte måtte være gjort, eller forsøkt gjort, innen en viss dato i starten av sesongen. Slik det er nå skulle jo ikke Narvik spille første hjemmekamp mot Gruner før 6 februar.. dvs når 34 av 45 kamper var unnagjort.

Journalist Welhaven i VG skriver også nærmest at Narvik er pådyttet/avkrevd dobbeltkamper.. Det er vel på ingen måte slik det er (har klubb-kilde)  Meg bekjent lagde Ishockeyforbundet og Norsk Topphockey en terminliste i fjor sommer. Den ble så endret litt på før endelig terminliste var klar fordi spesielt Narvik ønsker dobbeltkamper.

Selvfølgelig er det snilt av Narvik å tilby dobbeltkamp i Narvik, men man kan spørre seg om det var lurt å gjøre sånt denne sesongen. Det å tro før seriestart at denne sesongen ville gå som normalt er som å tro på julenissen, påskeharen, tannfeen og Kari Jaquesson samtidig.

Det var beinviktig å ligge på topp denne sesongen. Det var like viktig å ikke ligge sist.

Det har vært utgangspunktet absolutt hele sesongen.

Jeg håper Narvik reiser seg etter å ha gått på en smell denne sesongen. De fikk den vanskelige «sesong 2» som så mange får. Sportslig sett har det ikke sittet, og derfor gikk det som det gjorde.

https://geriatriks.blogg.no/hvorfor-gar-det-som-det-gar-i-narvik.html

Sånn..

God lørdag.

 

Ringerike Panthers i Fjordkraft-Ligaen 2021-2022

“Vi” er tilbake i toppserien. Det var et mål, nå er det oppnådd. 

Ishockeyforbundet landet saken i dag på fortsatt 10 lag i Fjordkraft-Ligaen. Narvik ned og Ringerike opp. Forbundet stod på sitt vedtak fra før sesongstart der de laget regler som skulle ta høyde for avbrutt sesong samt forskjellig antall spilte kamper. Jeg skal ikke gjenta hele regla enda en gang nå, det er det null poeng i. Men, jeg snakket om at dette kunne skje allerede da retningslinjene kom, og hvor viktig det var å vinne hver eneste match fra start denne sesongen.

I mitt hode: Dobbel serie kunne ikke bety noe annet enn det vi har snakket om hele tiden, dvs 18 kamper og ikke 2 mot hver. Uten at det var betydningen ville jo sesongen måtte vært spilt 4/5 dels ferdig før en avgjørelse kunne blitt tatt (pga første kamp for Grüner i Narvik var 6 februar). Jeg tar det for gitt at Ishockeyforbundet har full dekning for avgjørelsen som er tatt.

Det er alltid synd å rykke ned. Når det er sagt, jeg håper Narvik tar det som en mann, retter rygg, ser fremover og bygger lag for toppen av 1-divisjon og kval etter neste sesong. Mer støy nå tror jeg ikke gagner noen, og aller minst Narvik.

 

Ringerike altså på nytt opp i toppen.

På nytt skal de beste lagene i Norge ta turen til Hønefoss for å kjempe om poeng. På nytt skal vi som tilhører ishockeymiljøet på Ringerike fortsette i enda større grad å forsøke fylle hallen hver eneste kamp, nå for kamper i toppserien.

Det tar tid å skape ishockeykultur. Ringerike som klubb har jobbet sammen siden re-lansering av a-lag i 2010 mot det å tilhøre toppen av norsk ishockey, og dermed også skape kultur for å gå på kamp. Vi jobber hver eneste dag med rekruttering. Det blir bare flere og flere barn som spiller, og håpet er selvsagt store kull som spiller seg opp og kan være påfyll til topplaget med riktig trening og satsing på veien.

Nå starter jobben for gutta og trenerteam. Nå skal lag bygges. Nå skal man jobbe mot å være enda mer forberedt enn forrige tur opp. Daglig leder har selv uttalt at Ringerike nok ikke var helt på høyden sist i alle ledd rundt lag og organisasjon, men at det har vært fokus i de 2 sesongene etterpå.

Alle husker hvordan det gikk forrige gang Ringerike var oppe. Det var 9 lag i Get den sesongen og Ringerike klarte 20 poeng. Ringerike var nære mange flere poeng, og satset på det også, kanskje med den følgen at man var litt for slitne inn i kvalifiseringen der utenforstående i ettertid har uttalt at de var “sjokkert” over at det var Ringerike som forsvant ut.

Jeg gleder meg til neste sesong. Håpet må jo være at vi i løpet av våren og sommeren blir kvitt/får overtaket på covid-møkka slik at kamper kan spilles foran publikum.

Nå er håpet en god treningssommer til alle på Ringerike. Hvilke fjes som dukker opp i troppen, gamle og nye, gjenstår å se. Jeg tar det for gitt at Ringerike beholder sine verdier fortsatt og ikke satser skjorta og buksa kommende sesong. Riktig lag og riktig innstilling er viktig.

Nok en gang: Gratulerer så mye til Ringerike Panthers 

 

 

“Har man blitt fortalt hele dagen at det er tomt for dasspapir og, fortsatt setter seg til å drite, ja da er det liten vits å klage på at det ikke er dasspapir der”

Jeg lærte en gang at det er lurt å puste skikkelig ut og kanskje telle til 10 slik at man ikke skyter fra hofta i øst og vest.. Det er muligens en leder eller to som burde bli fortalt dette nå.

 

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

#ishockey #2hockey #hockey