Hønefoss, handelsstand, bomring og kollektivtrafikk

Nå er det på tide at kommunepolitikerne stikker fingeren i jorda og begynner lytte tror jeg.

Det er vel lite som starter min negative side av hjernebarken så fort som da politikere starter snakke om vei og bomring i samme åndedrag. Spesielt raskt starter den å kverne da ringerikspolitikere starter med dette. Jeg vet selvsagt at Ringerike i mer eller mindre all sin tid har vært og er en Arbeiderpartistyrt kommune og dermed er i fare for å bli komplett overstyrt av det mest skatte- og avgiftskåte partiet som finnes i Norge om ikke opposisjonen enes om at det finnes andre måter å gjøre ting på enn å straffe innbyggerne i kommunen når noe skal gjennomføres.

La meg si det i klartekst kjære alle lokalpolitikere:

Vi vil ikke ha noe bomring rundt Hønefoss.

Vi vil ha et incentiv fra dere til å begynne bruke kollektivtrafikk når det er mulig. Før dere i det hele tatt får lov å tenke tanken på bomringer etc rundt denne lille byen vår så får dere, og her bruker jeg et kjent og godt kraftuttrykk; hæren fløtte meg sørge for alternative løsninger for privatbilisme inn og ut av sentrum morgen, dag og kveld.

Dere må nå rett og slett klare å tenke opptil flere tanker på en gang. Faktum er: Vi bor i et grisgrendt strøk og er avhengig av bilen i veldig stor grad. Vi er ikke som hipster-dufusene på Grünerløkka som sitter med latte-smatte-datte-frappe-kaffen sin og deltar i MDG og Rødt sine meningsmålinger i Oslo om hvordan Oslo sentrum skal se ut. Vi bor på Ringerike, i Hole og på Jevnaker, vi har ikke trikk og t-bane, det vi har er et foreløpig helræva kollektivtilbud rundt omkring i kommunen og rundt byen. Det er kun retning Oslo det duger sånn passe.

Det å tro på at man får gjort noe med den overflod av biler i Hønefoss hver eneste dag, og klage på at ikke nok folk kjører kollektivt, uten samtidig å gjøre noe med kollektivtilbudet er så menigsløst at man burde gi fra seg plassen i kommunestyret umiddelbart.

-vi vil ha ruslebusser/bybusser gående kontinuerlig inn/ut av Hønefoss til alle bostedsområder rundt sentrumskjernen.

Disse bussene, dette tilbudet, det må være så godt subsidiert at det er bedre enn å kjøre bilen inn i byen og betale for parkering. Det går altså ikke an å tenke at det skal bli dyrt å kjøre bil inn til sentrum OG samtidig ikke gi et godt og billig kollektivtilbud. Det blir som den norske stat alltid har drevet med når de setter opp prisene på polet for å få slutt på hjemmebrenning/smugling. Disse bussene må også kjøres av vennlige sjåfører som inviterer til bruk, og ikke av sjåfører som kaller barn som tar bussen for “de lateste ungene i byen” (Brakar-sjåfør da ungene tok sentrum-Tolpinrud) og annet.

Det må fra kommunens side ikke være noe stort fortjenestekrav på et slikt kollektivtilbud. Det må være et subsidiert selvkostopplegg som skal gjøre Ringerike Kommune og Hønefoss sentrum til et attraktivt (og grønt) sted. Tenk om man samtidig med innførsel av slike ruslebusser skapte flere og større pendlerparkeringer. Da kunne man begynne å snakke om kollektivtilbud som duger..og kanskje også tilnærme seg det å være en sykkelby.

En bomring rundt en by rammer ikke likt. Det rammer de med liten inntekt mye hardere enn de med høy inntekt. Det rammer handelsstanden til de grader når kunder begynner kjøre andre steder for å handle (bare se hva som skjer i Oslo nå). Det rammer barn i familier med dårlig råd fordi foreldre da må velge bort aktiviteter som ligger innenfor/utenfor bomringen fra der de bor.

Kjære politikere i Ringerike:

Det er ille nok at dere har pålagt kommunens innbyggere ekstra kostnader allerede nå vann- og kloakkmessig fordi dere tror at befolkningsveksten vil nå 60 tusen…men når dere samtidig tenker høyt om tiltak som vil gjøre at folk absolutt ikke flytter hit..da er det noe fundamentalt galt i hvordan dere tenker. Dere må slutte å gi med ene handa og ta med den andre.

Det er ikke til å komme bort ifra at mange vil og må kjøre bilen sin til sentrum og parkere for å handle. Det er heller ikke noe problem om man klarer å stoppe alle de som ikke trenger bilen inn. MEN; Da må tilbudet være godt..

Mye, mye, mye bedre enn i dag.

Takk for meg!

Kjøreopplæringens åpenbare mangler.

Detaljene i kjøreopplæringen staten og kjøreskolene har glemt.

Nå vil vel de fleste kanskje tro at jeg skal utbasunere min misnøye over alle de bilister der ute som har blinklysallergi, rundkjøringsdysleksi eller filskiftehandicap….eller tilogmed de som lider av alle sammen.

Men neida, jeg skal ikke det. Jeg ønsker å rette oppmerksomheten mot den tydelige mangel som finnes i dagens kjøreopplæring.

Alle kan jo «kjøre» bil i dag. Det vanskeligste for å få en bil til å gå forover er clutching etc. Det tyter ut flere og flere automater og elbiler der det kun er å trykke på gassen. Rygging skjer jo nå med skjermer, sensorer eller helautomatisk basert på hvor ny bil du har. Det kommer nå også flere og flere biler som har sensorer som styrer i forbindelse med kjøringen, blant annet bremsing ved for nær bilen foran og bråstopp når noe kommer overraskende ut i veien.

De fleste tilfeller i trafikken er da i statens og kjøreskolenes øyne dekket. Men, vi som har kjørt bil en stund og opplevd litt av hvert vet at det finnes mangler i opplæringen alle nye sjåfører burde måtte igjennom for å være forberedt.

1) Kjøring med mat i ene hånda og brus mellom bena. De aller fleste havner opp i situasjonen der man er sulten og tørst, kjøper mat på bensinstasjon, og kjører videre med en gang. To grill i brød eller en baguette i venstrehånda, brus stående mellom bena, styre med venstre kne så man kan gire og styre med høyra. Dette må rett og slett øves på.

2) Kjøre mens du holder telefonen lavt slik at ingen kan se at du bruker den til å sende sms. Dette er jo nå ikke lov selvsagt, så øvingen bør jo skje på lukket bane med nok hindringer til å få elevene til å skjønne at det å sitte rett opp og ned med blikket festet ned mot tlf for å taste er kokkos og bambus.

3) Kjøre med barn i bilen og bytte musikk hele tiden fordi ungene ikke vil høre på den og den sangen. Dette har også utviklet seg litt fra da du måtte kjøre og lene deg bort, åpne hanskerommet, dra ut masse cd?r, finne den rette, ut av cover, bytte med den som var i spiller, gi blaffen i at den du tok ut havna i feil cover etc. Nå handler denne delen av opplæringen mer om telefonen igjen. 2 skrikerunger bak og du må benytte deg av foregående punkt, altså holde telefonen lavt, for å bla gjennom spillelister for å finne rett sang ungene vil høre på.

4) Kjøre bil mens passasjer til stadighet må snu seg i sitt sete for å fikse noe i baksetet. Dette er egentlig ikke noe annet enn litt kjøring med litt forstyrrende armer og bein. Dette punktet leder opp mot siste punkt i kjøreopplæringen de aller fleste havner opp i.

5) Kjøre bil med ett eller to barn i baksetet som til stadighet mister noe på gulvet. Dette er kjøring med C-momenter innlagt. Du er eneste voksen i bilen og har ett eller to barn i baksetet. Barna bruker smokk og har leker med. Med jevne mellomrom hører du misnøye fra baksetet over mistet leke, eller du hører hylgrin på grunn av mistet smokk.

Bagen med ekstra smokker ligger selvsagt i stellebaggen i bagasjen så da begynner kjøring med innlagt let-og-finn. Samtidig som man kjører så må altså høyre arm begynne sin vandring på gulvet bak setene i rene Indiana Jones stil for å finne leken/smokken. Du bare vet du må finne ellers blir aldri stille der bak.

Problemet med å finne leke/smokk og gi barnet tilbake litt sånn i blinde er at barn i rett alder synes hele seansen var så morsom at de pælmer leken/smokken på gulvet igjen med vilje.

#barn #bil #trafikk #kjøreopplæring #førerkort

Men… jeg kan jo ikke la sjansen gå fra meg..

Les gjerne: L – en provoserende bokstav

Les gjerne: Rundkjøringer

Les gjerne: Ja, Jeg er bil-nerd