Pisser politikerne i Fredrikstad på Stjernen nå?

Arena Fredrikstad. Arenaen som skulle, eller skal, være en multifunksjonsarena, der Stjernen hockey skal spille sine hjemmekamper. Arenaen vil ligge på Værste-området i Fredrikstad. 2 isflater, trenings og kamparena, også stor nok til håndball og innebandy.

Litt sånn omtrent står det skrevet på wikipedia om Arena Fredrikstad.

-ide om arenaen lansert i 2011 som ny byarena

-bygging vedtatt i Fredrikstad bystyre i 2016

-bygging vedtatt oppstart 2020, ferdig til bruk i 2024 (senere sagt 2025)

men….

-ble det oppstart i 2020, neida.. det ble det ikke…

-det ble ikke oppstart i 2021 og 2022 heller… og det skal vel sånn sett snø oppover samt arrangeres et østfold-derby der Stjernen og Sparta supportere står hånd i hånd på tribben og synger heia de røde og de blå i samstemt kanon før det kommer noe oppstart i 2023 heller…

 

-Værsteavtalen inngås som avtalt

-Tenk så genialt det hadde vært med folkeavstemming om Arena Fredrikstad

-Værste-direktør matt av nytt forslag om utsettelse

-Nok et forsøk på taktikkeri og trenering av prosjektet sier Stjernen

 

Dette er essensen i noen av de overskrifter som kommer opp om man googler Arena Fredrikstad.

Jeg husker jeg satt og så på en valgsending på facebook fra Fredrikstad der Arena Fredrikstad ble diskutert. Jeg ble i løpet av sendingen positivt overrasket over ordlyden, for det var ikke “om” det skulle bygges, det var “når”.. som kom ut av politikerne der.

Men, dette var selvsagt før valget…

Pipa får alltid en annen lyd etter valg. Dessverre. Da må opposisjon som regel se realiteter i øynene… og de som regjerte før valg må dra til seg tilbudene igjen, og håpe velgerne glemmer 3,5 år senere når nye hoser skal gjøres grønne ved neste kommunevalg.

 

Stjernehallen ble åpnet i oktober 1970… og er således noen få måneder yngre enn meg. Jeg er heldig som kan si dette, på tross av alle mine skavanker etter mye ishockey i et 53 årig liv, jeg holder meg bedre enn Stjernehallen.

Med- og motspillere er enig. Publikum er enig. Journalister er enig. Stjernen-frivillige er enig; Stjernehallen er ikke bra nok lenger. 

 

Jeg snakket med en som vet mer enn meg om hva som foregår lokalt i Fredrikstad, og sa at det var jo positive signaler.. men er et stykke derfra til spaden er i bakken.. Da var svaret :

“Nja, her er det rimelig klart fra begge sider. Alle vil bygge, men ikke til hvilken som helst pris. Anbudsrunden går ut to uker etter valget. Sinnsykt dårlig timet spør du meg. Høyre nekter å bruke mer enn 300 millioner inkludert fradragene og vil ha et privat samarbeid. Det medfører i praksis ny reguleringsplan, nye anbudsrunder og ny arkitektkonkurranse. Da snakker vi mange år med utsettelser. I tillegg har det vært prøvd tidligere uten at noen private har villet bli med. Samtlige på rød side sier at den skal bygges som et kommunalt bygg uansett pris. Sinnsykt å si i disse tider, men det er lovnaden. Ikke sikkert de vinner valget, men dersom de gjør det har de ikke noe valg. Da må den bygges. Med så store ord og lovnader blir det tidenes fall for den siden dersom de ikke leverer.”

 

Jeg personlig får litt Drammen-følelse over dette. Ishockeyen kommer med ide om hall til en overkommelig pris. Politikerne kaster seg på, men argumenterer selv for at det må bygges bandy-hall sammen med hockeyhall. Prisen kommer, politikerne synes det blir for dyrt, politikerne skrinlegger hele greia.

Jeg trodde Fredrikstad var neste hall som ville komme. Som en reaksjon på det ville Sarpsborg smelle opp en byarena de også. Ringerike har også ordlyd fra politikere om “når” og ikke “om” hva gjelder ny hall ved siden av den gamle.. men det har vært valg her og selvsagt… så inntil spaden er i jorda henger jeg personlig litt på gjerdet her med feire-pilsen.

 

 

 

 

 

 

 

Disu, terningkast, karantener; Husker man feil?

Du har stått opp rimelig sent om morgenen om du ikke fikk med deg Storhamarsupporteres protestsitting i første periode under winter-classic i går i Håkons Hall.

Grunnlaget for protesten var reaksjon på hva de mener er inkonsekvent behandling av innmeldte saker til Disu. Jeg velger å ikke gjengi ordlyd mht begrunnelse de selv ga på sosiale medier.

Det er ikke noe galt i å kjøre en slik protest. Ingen tar skade av det. Det er lov å være uenig etc. Spørsmålet i ettertid av dette er jo heller om det er så ille som man hevder?

Det nevnes også at Storhamar har mottatt 11 av de 13 karantenekamper som er gitt så langt i år. Det blir jo gjerne slik når 3 av 4 spillere som er innmeldt er fra Storhamar. Disu kan jo ikke gi karantene til spillere som ikke er innmeldt for en ulovlig handling på isen.

En av de stadig tilbakevendende uttalelser er “terningkast”..

Jeg tenkte jeg kunne ta en rask titt på 22-23 sesongen, og de innmeldte saker der som ga karantene, samt de 4 sakene som så langt ligger på bordet i 23-24, og se om det er så inkonsekvent som man hevder. Er det “terningkast” eller er det egentlig ganske likt, men man opplever det veldig subjektivt?

Jeg lister bare opp de som ga karantene. Det var også flere saker i 22-23 der Disu mener det ikke skulle ilegges noe karantene. Sander Thoresen, Jacob Wikstøl, Patrick Thoresen, Robin Soudsky, Tommi Taimi, Fredrik Pedersen, David Booth og Tobias Lindstrøm hadde alle saker som ble behandlet og “frikjent” i løpet av sesongen.

Saker som ga karantene:

Sak 8: Løvlie, bein, 2 kamper

Sak 15: Karlsen, hode, 3 kamper

Sak 16: Rønnild, kne, 2 kamper

Sak 42: Frøshaug, oppførsel, 3 kamper

Sak 43: Berg-Paulsen, hode, 2 kamper

Sak 50: Tammela, hode, 3 kamper

Sak 57: S.Thoresen, spearing, 1 kamp

Sak 60: Røymark, hode, 2 kamper

Sak 61: Ahlsen, hode, 2 kamper

Sak 63: Ondrcka, høy kølle, 1 kamp

Sak 64: Hallberg, hode, 2 kamper

Sak 68: Opsahl, hode, 2 kamper

Sak 71: Rystad, oppførsel, 3 kamper

Sak 73: Edvartsen, kryss, 1 kamp

Sak 75: Quenneville, hode, 2 kamper

 

Sakene i inneværende sesong:

Sak 3: Solem, boarding, 4 kamper (presiseres repeat-offender)

Sak 6: Trettenes, Interference, 2 kamper

Sak 17: Rønningen, ref-abuse, 3 kamper

Sak 27: Salsten, hode, 4 kamper

 

Fra 22-23 sesongen kan man se at jevnt over ble det gitt 2 kamper for hodetaklinger. Av 7 saker med takling mot hode ble det 2 kamper i 5 av de. 2 karantener var på 3 kamper (hvorav en av de var den veldig omdiskuterte Karlsen fikk da han taklet Jacobs). Det kan godt hende at flere av disse gitt for hodetakling burde vært lengre, men hva gjelder konsekvent lengde straff så er man rimelig på samme linje gjennom hele sesong 22-23.

Hvis man nå, i denne sesongen, har lagt lista på 4 kamper på hodetaklinger (som veldig mange har etterlyst) så er det en bra ting. Da gjelder det bare for spillerne å ikke gjøre disse taklingene.

Nå skal det selvsagt i enhver sak sees på situasjonen det gjelder.

-styrke i takling

-fart inn i takling

-ansvar, oversikt, blindside, etc

-repeat offender eller ikke

 

Det å sammenligne karantener gitt for forskjellige handlinger kan man i mine øyne ikke gjøre. Selvsagt kan man mene at straff for kne-takling skal straffes hardt (som også jeg mener), men man kan ikke argumentere med lengde på karantene for det skal være sånn og sånn på bakgrunn av lengde karantene gitt på en helt annen type handling.

 

 

 

 

Salsten-taklingen, Disu og sammenligninger..

Jeg har vært litt avventende med å mene for mye om denne taklingen og den straffen Salsten får for taklingen på Bjørnstad i kampen mellom Ringerike og Storhamar.

Litt avventende har jeg vært fordi jeg jo selv satt i sekretariatet og jo da garantert vil få en masse bemerkninger om hjemmebane og partisk på vegne av Ringerike.

Jeg skal prøve på vanlig vis å mene noe om denne på en objektiv måte.

Men først limer jeg inn Disu-teksten:

**Spillet er i Storhamars angrepssone der pucken har havnet i rundvantet etter et skudd på mål. Ringerike-spiller nr.44 får pucken fra en medspiller og går framover. Storhamar-spiller nr.17 Eirik Østrem Salsten kommer fra høyere opp i sonen og kommer mot Ringerike-spiller som er puckfører og er taklingsbar, og setter inn en takling. Ringerike-spilleren har en litt lav posisjon med hodet. Østrem Salsten takler Ringerike-spiller nr. 44 med en oppadgående bevegelse og taklingen treffer i ansikt/hode.

Østrem Salsten som taklende spiller må bære det fulle ansvaret i denne situasjonen. Taklinger som dette utsetter motspiller for stor skaderisiko og er uønsket i ishockey.**

 

Parks slipper puck inn til Bjørnstad som her ikke er presset.

Bjørnstad tar imot puck og beveger seg forover, fortsatt ikke presset av motspiller.

Bjørnstad får P.Thoresen inn fra siden… og rett forfra kommer Salsten. Bjørnstad legger puck over på backhand for å få den ut av farlig sone

Bilde rett før takling treffer. Rett før dette bildet tas slipper Bjørnstad puck ut siden mot vantet og er sånn sett taklingsbar. Hadde taklingen ikke truffet hode/ansikt ville dette vært, i mine øyne, en god forecheck-takling. (bare så det er sagt).

Bilde stoppet rett etter takling.

Alle som har spilt hockey, og taklet, vet at litt automatisk kommer am/albuen ofte opp i en “follow-through” bevegelse, så det er ikke alltid albue-takling selv om det kan se slik ut mange ganger. Jeg synes å se samme her, dvs en skuldertakling som dessverre treffer ansikt/hode i en liten oppoverbevegelse, og så kommer arm/albue opp rett etterpå.

Dommer viste oss 5min med hånda umiddelbart og sa så han ville se på video.

Der konkluderte dommerne fort at det var takling mot hode, som de tok for med en gang, og ga så Salsten 5+20.

 

I mine øyne ikke charging som noen mener.. det er heller ikke albuetakling slik jeg ser det.. det er en takling som dessverre for Salsten treffer ansiktet/hodet til Bjørnstad.

Jeg tenkte umiddelbart 3 kamper da jeg så denne i reprise. Det ble 4 kamper.

Det er vel ikke helt uventet at det blir 4 kamper for hodetaklinger.

Jeg ser mange sammenligner Trettenes sin kne-takling og 2 kamper med denne og 4 kamper.

Jeg mener at man kan ikke sammenligne 2 slike forskjellige saker. Man må se på samme type forseelse om man skal sammenligne i det hele tatt, men selv på samme type forseelse kan man ha forskjellige pluss/minus faktorer som må tas med betraktningen. Det kan være farten, kraften, oversikt, med vilje, “uflaks”, etc.. Uflaks finnes vel egentlig ikke, men noen taklinger blir stygge pga siste liten bevegelse…

(når det er sagt mener også jeg at Trettenes burde hatt 3-4 kamper for sin kne-takling).

 

Jeg ser at Storhamar-supportere (SSU) oppfordrer til sitt-ned aksjon i første periode i dag på Classic for å markere “reaksjon på klovneforbund og amatørmessig Disu-utvalg” på grunn av “siste ukers hendelser toppet med gårsdagens terningkast” for å støtte Salsten.

Var ikke de samme folka glade for at Disu forkastet innmeldelsen fra Dommerutvalget? eller mener de at Disu feilet der og?

 

 

 

 

 

Det ER ikke lett å dømme en situasjon…

Jeg la ut en liten videsnutt fra kampen Furuset – Hasle-Løren.

Jeg la det ut på Norsk Ishockey på Facebook, på X (twitter) og på snapchat. Man kan vel trygt si at reaksjonene på situasjonen spriker når overskriften var : “Interference eller ikke?”.

I situasjonen får en Furusetspiller  puck på vei ut av sone. Han toucher puck til venstre forbi back som står på blå, og forsøker så gå forbi på høyre side. Backen ser ikke på puck, han går i kropp på Furusetspilleren, dvs han står opp på blå.. Hele Furuset-benken + spillere på is ble helt oppgitt over manøvren, og fordi det ikke ble blåst utvisning for interference.

Oppfattelsen av denne situasjonen viser bare hvor vanskelig det kan være i den farten dette foregår.

Se bildene, og se om du er enig med meg på slutten eller ikke.

 

 

Henter puck

Begynner få kontroll

Har kontroll, tar avgjørelse om å spille forbi

Her slås puck, Hasle-Løren back flytter fokus (ca 2-3 meter mellom de)

Takling er i gang

Treff

Furuset-spiller vil ha interference

 

Hva ble så resultatet?

Det ble ikke blåst interference.

Det er jeg enig i.

Dette mener jeg er glitrende back-spill.

Backen ser en spiller hente puck og bestemmer seg ta mann og ikke puck

Tiden fra Furusetspiller slår puck til siden for spiller til han takles er så liten at det må være innafor å takle her. Jeg mener Furuset-spiller er puckfører da takling skjer.

(se også på Hasle-Lørens plassering på blå, han har nesten ikke flyttet seg)

 

Det kan røpes at også de lærde spriker på tilbakemelding her.

 

Men, for meg er denne alltid innafor.

 

Ringerike… nå er det samling i bunn

De 5 siste kampene har vært en berg og dalbane opplevelse for de som følger Ringerike. Det er rett og slett noe feil om dagen som gjør at spillerne ikke får ut potensialet, spesielt mot antatt svakere motstand.

Ringerike har nå spilt ca 25% av seriekampene. Det er selvsagt godt med tid til å hente de poengene man trenger for i første omgang komme seg opp på plass 8. Men da må noe gjøres nå.

Ringerike slo altså Stjernen 3-1 hjemme og ga alle supportere og konkurrerende supportere et visst syn på hva de kan prestere. Så drar laget til Lillehammer og blir gruset 5-0. Hjemme igjen spilles det jevnt med Stavanger Oilers først, før det tabbetrynes bort en hel match mot Lørenskog. I går var så laget i Halden og taper 5-3 mot erkerival Comet. Nå skal det sies at Comet alltid har vært en nøtt for Ringerike, men nok en gang gis det bort mål.

Nå er det rett og slett samling i “bånn” for laget.. Intensitet og kriging må opp. Merker man at noen ikke er “på” så slipp til de som virkelig vil. Krige seg til poeng er mulig. Dille bort poeng har laget gjort nok nå. Nå må de enkle ting frem. Ikke ta sjanser. Det må skytes mer.

Apropos skudd:

I kampen mot Lørenskog utvises 2 stk Lørenskogspillere samtidig i første periode. Ringerike skal altså spille 5 mot 3 i to fulle minutter. Det burde bety pasning-skudd, pasning-skudd.. ikke forsøk på å spille pucken inn i mål med krempasninger hver eneste gang. Ringerike ble stående å spille pucken rundt 3 stk motspillere istedenfor å spille pasning på tvers og skyte. Alt kan skje ved skudd, også mål (slik Byrkjeland fikk litt senere i 5 mot 5 spill)

Totalt antall skudd i periode 1 mot Lørenskog var 5.

Når man så på stilling 2-2 etter 2 perioder, ledelse 3-2 etter 2,5 minutter i tredje forærer puck til motstandere samt slipper inn i overtall, ja da blir det vanskelig.

Men det var ikke nok med det…

I går var Ringerike i Halden. Ringerike tar ledelsen 0-1 og alt ser på stell ut. Så blir en cometspiller utvist og Ringerike kan få ro i sjelen om de setter 0-2 i powerplay. Det skjer jo ikke. Dette overtallsspillet vinner Comet 2-0 og Ringerike må nok en gang begynne jage i Halden. Det var liksom ikke nok med 1 stk SH1 mål… det ble to av de. Det første er det verste.. Spiller går med puck fra egen blå og inn i sonen mens Ringerikespillerne ikke går på, men heller skjermer… Det andre er et SH1 mål som skjer innimellom.. puck på tennis etc… og alene med målvakt. Det bør ikke skje, men det gjør det innimellom.

2-2 for Ringerike kommer i overtall 40 sekunder før pause.. på en pasning på tvers og skudd.

10 sek ut i tredje utvises Ryttar for en slashing. Comet setter puck etter 40 sekunder og er igjen i ledelsen. Etter dette blir det jaging og til slutt en 5-3 hjemmeseier uten at Ringerike var i nærheten av noe på slutten.

Etter to perioder i Halden stod Ringerike med 11 tellende skudd, 7 + 4 (hvorav 2 av de 7 i første er målene).

Det er mye som kan være problemet om og når man taper kamper. Det er til og med “greit” å tape kamper om man sitter utslitt i garder’n etter matchen og vet man har gjort alt man kan.

Prioritet 1 må nå være innsats

Prioritet 2 må være trygghet

Prioritet 3 må være vinnervilje

Prioritet 4 må være offervilje

Prioritet 5 må være mer avslutninger

 

Det er som skrevet over her spilt ca 25% av serien..11 av 45 kamper. Ingen krise enda, men Ringerike kan ikke slippe Lørenskog og Comet for langt avgårde på tabellen.

Hovedmål for Ringerike er etablering i EHL

Delmål, dvs bonus ved det er sluttspill.

 

 

 

 

 

Det er 10 dager til øyeblikksbildet av klubbøkonomien skal tas

Det betyr vel at det er tid for ansvarlige lån det da?

31 oktober skal klubbene altså ta et «bilde» av regnskapet og sende inn til Forbundet. Klubbene skal da vise at de har en sunn økonomi og driver godt. Jeg tror fristen for innsending er 15 desember eller noe sånt, men “bildet” skal tas pr 31 okt hvis jeg ikke husker helt feil.

Det klubbene skal vise i regnskapet er blant annet egenkapitalprosenten. Egenkapitalprosent regnes som opptjent egenkapital opp mot total balansesum, gitt i %. Det vil si at om en klubb har egenkapital på 1,0 mill og en balansesum på 5,0 mill blir EK-prosent 20%

Dette er innført på grunn av senere års regnskaper hos flere klubber, samt rekordantall klubber på handlingsplan. Jeg likte forøvrig en kommentar på FB som sa at er man på handlingsplan så får man ikke spille sluttspill. Drastisk, ja, men en eller annen gang må vi få slutt på det økonomiske sirkuset i norsk ishockey.

Hva er konsekvens ved innrapporteringen?

Har klubben negativ egenkapitalprosent trekkes de 12 poeng i inneværende sesong.

Har klubben 0-10 egenkapitalprosent trekkes de 6 poeng i inneværende sesong.

Har klubben 10-20 egenkapitalprosent trekkes de 3 poeng i inneværende sesong.

Over 20 prosent er bra, og man kan bare drive på.

Jeg tror som sagt fristen er 15 desember… det betyr vel at man rundt romjul får info om hvilke lag som evt får trekk i poeng og evt fall på tabell.

(de samme regler/tall/konsekvenser gjelder også for årsregnskapet 31.12, men da skjer eventuelle trekk ved oppstart neste sesong).

Galskapen i dette, for meg, er jo at det er lov å ta ansvarlige lån for å komme opp på nivå. Flåsete sagt (skrevet) kan man jo da si at en klubb med egentlig grei økonomi, men som ser ut til å få feks 6 poengs trekk, bare kan låne penger 30 oktober, gjøre opp regnskapet 31 oktober, og så betale tilbake 01 november.

Ansvarlige lån er i mine øyne et smutthull i regelverket. Helt greit at de som har brukt det til nå har gjort det, de har bare fulgt reglene, men denne muligheten må stoppes. Jeg skriver her at man “tar lån”, men det kan like gjerne handle om å gjøre om leverandørgjeld til ansvarlig lån. Det er et smutthull uansett hvordan man ser på det.

(skrev dette 21 oktober..derav 10 dager… hvis noen skulle være i ferd med å hamre løs på tastaturet for å informere om sviktende regnekunnskaper)

Rønningen, situasjonen, Disu, karantene

Du har ikke vært mye på sosiale medier, eller ikke sett/lest nyheter de siste 2 dager om du ikke har fått med deg saken om Sverre Rønningens 20 min for “abuse of official” i kampen mot Lillehammer.

I etterspill av dette har Rønningen nå da mottatt en karantene for denne forseelsen på 3 kamper.

Det verserte og verserer mye greier her.. men en ting må man ha klart for seg:

Rønningen har ikke mottatt karantene for den situasjonen vi alle har sett der Lillehammer-spiller slår etter Rønningen og treffer linjedommer. Det er altså ikke en misforståelse her. Utvisningen er gitt på bakgrunn av det som skjer i situasjonen før dette.

Bildene er tatt med tlf på skjerm

Det er en situasjon foran mål som eskalerer ut i rundvant med Rønningen og Ville

Her ser du bilde tatt idet Rønningen slår/har slått det slaget som linjedommer rapporterer inn som et slag han blir truffet på.

 

Det er altså ikke det slaget som skjer i denne situasjonen som fører til karantene for Rønningen. Det slaget er det som “alle” er helt oppgitt over (og som Rønningen snakker om i “ett eller annet på sommeren intervjuet”)

 

Så er spørsmålet;

Hva skjer egentlig videre herfra.

Min personlige mening: Dommerne burde her, etter match,  sett på bildene fra selve situasjonen og konkludert med at “njaaa… her gikk vi inn for tidlig i en opphetet situasjon. Det tar vi på vår kappe og vasker ut hele greia. Ingen rapport til Player safety / Disu”.

Det skjedde dessverre ikke.

Saken havnet på Disu sitt bord. Jeg tror ikke Disu egentlig ønsket det.

Saken er vel da slik at når en sak havner på Disu sitt bort så må de ta stilling til den basert på dommerrapport fra kampen samt tilsvar til situasjon.

Jeg tror det skal fryktelig mye til, hvis det i det hele tatt er mulig, at Disu kan overprøve dommerrapport fra en situasjon som dette.

Fakta:

Ja, det var gruff

Ja, det ble noe greier

Ja, Rønningen var involvert

Ja, linjedommer ble nok truffet

Spørsmålet vi uansett må stille oss:

Burde linjedommer gått inn i den situasjonen?

Burde linjedommer latt Rønningen og Ville ta en fight før de gikk inn

Jeg mener ja

Jeg mener linjedommerne setter seg selv i en sårbar situasjon ved å gå så tidlig inn. Litt på samme måte som når spillere vender ryggen til en meter fra rundvant.

Jeg hadde håpet at noen ansvarlige i dommersystemet kunne korrigere denne før den havnet på Disu sitt bord.

Dessverre er det jo da slik, hvis jeg forstår det rett, at Disu må se på saken etter at saken er fastslått til “abuse of officials” fra andre personer enn medlemmer av Disu.

Slik saken da står… hvis det er tilfelle…

Hva ville vi dømt om vi hadde papirer foran oss som sa: Rønningen klinte til dommer i trynet?

 

Som alle (de fleste) andre saker i norsk ishockey..

Alt er ikke krystallklart

 

Men, i denne saken burde man gå inn og si “vi overreagerte, stryk karantene på Rønningen”.

EDIT:

Jeg er ikke enig med meg selv i konklusjonen lenger.

Ringerike delte ut julegavene tidlig i år

Det er liksom ikke nok at butikkene begynner fylles opp med julebrus, julesjokoade, julepynt, julemat etc…

Ringerike tok ansvar i går og lot Lørenskogspillerne sitte på bussen over Sollihøgda eller Olimb (ikke godt å si) med godfølelsen over å ha fått julegaver på forskudd i år.

Det er ikke til å undre seg på om Ringerike rett og slett foreløpig har et kompleks i de kampene der de er forventet å vinne. Mot de antatt beste lagene spiller de jo stort sett trygt og godt, men mot de antatt svakere skjer det mye rart.

Kampen mot Lørenskog ble ikke noe unntak.

0-1 – Ringerike har egentlig kontroll. Bjørnstad dumper puck og følger etter for å presse når de andre går og bytter… Spillerne som kommer på glemmer helt at en spiller må holde igjen og være back, med det resultat at Lørenskog kommer 2 mot 1. Skjefstad scorer på pass fra Eliesen og Christensen. Litt interessant her er at det er Robin Bjørnstad som dumper puck og presser etter slik at de andre får byttet… han er dessuten samtidig andre mann hjem..

0-2 – Lørenskog vinner puck bak eget mål. Spiller seg opp på venstre side fra Pihlqvist til Faret på ca rød. Faret spiller Opsahl som går over blå. Han legger igjen/mister puck på ca topp sirkel (pga backjobb Engh) til Faret som har kommet seg dit med 3 ringerikespillere i nærheten, men ikke på seg. Faret gjør ingen feil og setter 0-2. Sett i ettertid burde han jo ikke få komme uhindret dit. Dokken slipper Opsahl i backcheck på offensiv blå og dermed er Opsahl spillbar for Faret.

1-2 – Ringerike har puck på venstre side ved Bemström. Han spiller inn til Byrkjeland på midten blå. Byrkjeland skyter mot mål med trafikk foran og pucken går inn. Veldig mye slit tidlig i perioden uten mål… men så kommer et enkelt av Douglas Byrkjeland. Det lønner seg å skyte.

2-2 – Rimjans scorer på en retur i overtall. Enkelt og greit. Han står greit plassert i slottet og får puck som han setter. Mye overtallspill inntil denne som ikke funket (inklusive en 5 mot 3 nærmest uten skudd på mål), så det var godt de fikk satt denne.

3-2 – Glitrende overtallsmål av Trygg. Ryttar spiller Rimjans nede venstre. Han spiller Trygg ved stolpen som drar seg inn foran mål og setter puck. Etter dette målet var nok mange sikre på at nå var innbytterpusten over og nervene lagt igjen i garder’n… men Ringerike var ikke lenge “i himmelen”

3-3 – Ringerike har full kontroll på puck i offensiv sone ved Byrkjeland…men så har han plutselig ikke det lenger, for i forsøket på å gå tversover på offensiv blå, som bakerste mann, møter han ringrev Steffen Thoresen. Thoresen snapper puck og kommer alene med målvakt. Dette skjedde 19 sekunder etter Ringerike sin scoring.

3-4 – Ringerike spiller overtall. Dokken har puck inne på høyre side. Han presses av Indrelid og så av Eliesen som gjør at Dokken mister puck til Eliesen. Eliesen går fra egen blå og opp og scorer i undertall.

3-5 – Ringerike forsøker det de kan. Men dagen krones av at Rimjans spiller puck bakover i banen til den eneste spilleren som er der, nemlig Lørenskogs Vegard Faret som punkterer kampen med denne scoringen alene med målvakt.

 

Etter kampen mot Stavanger Oilers tenkte de fleste “sånn skal og må Ringerike spille”.

Etter kampen mot Lørenskog tenker alle “sånn kan ikke Ringerike spille”.

 

Jeg tipper trenerne kommer til å se litt av hvert på videanalyse av denne matchen.

Lørdag er det Comet i Halden

 

 

Alkoholservering i hall; et godt alkoholpolitisk virkemiddel

Det er selvsagt som å banne i den berømmelige kjerka, men jeg mener faktisk at servering i ishall i forbindelse med elitekamp er et godt alkoholpolitisk virkemiddel.

Hvorfor mener jeg det? Jo, rett og slett fordi man ved å ha servering i hall kan skape en kultur i forbindelse med å gå på kamp som ikke består av bælming i forkant av kamp, og løping ut i bilen i pausa, slik det er i dag mange steder. Jeg oppfordrer de fra BBL (By og Bygdelista) som skrev et innlegg i Hamar Arbeiderblad å ta en tur til Stavanger, eller faktisk be om et teams-møte med ToreC for å høre om hvordan dette fungerer i DnB-Arena. Jeg er sikker på at han villig stiller opp.

Først og fremst må man legge på bordet noen realiteter slik at politikere som de fra BBL på Hamar skjønner hva hockeyen snakker om, samt hvordan man opplever forskjellsbehandlingen som skjer opp imot andre kulturarrangementer. For elitehockey er et kulturarrangement på lik linje som å gå på teater/konsert feks.. og hvorfor skal da publikum behandles forskjellig av de samme politikerne?

 

-det handler om å kunne tilby en totalpakke

-det handler om å kunne skape opplevelser

-det handler om gode ekstrainntekter

-det handler faktisk om å få enda mer kontroll på konsum i forbindelse med kamp

-det handler IKKE om servering på arrangementer når barn spiller

 

“Alkohol og idrett hører ikke hjemme” skrives det i kommentarfelter. Dette er en håpløst gammeldags holdning når det gjelder toppidrett, men selvsagt en fullstendig 100% riktig holdning når det gjelder idrett der barn er involvert. Jeg mistenker de som skriver dette for å ikke være noen som går på hverken kamp eller teater/konsert spesielt mye. Denne holdningen smitter dessverre over på politikere som heller ikke går for mye på kanskje spesielt hockeykamper.. men som ikke har skrupler med å ta med et glass vin inn på en forestilling de er på.

Tribunen skal være trygg. Det er vi alle enige om. Så kan man spørre seg hva som er best. Publikummere som kommer i samlet flokk etter å ha sitti på pub og “drekki seg opp” i forkant av kampen… eller publikummere som kommer til hallen en time før kamp, tar seg et par øl/vin og litt mat der (inntekter klubb) i kontrollerte former og så i tillegg har mulighet til å kjøpe noe i pausa (pub selvsagt ikke åpen under spill) hvis det er ønskelig.

Ingen av oss i ishockeyen ønsker flatfyll på tribunen. Vi ønsker at folk skal glede seg til kamp allerede fra da billetten er kjøpt. Hvis det da handler om å glede seg til å gå sammen med familien så er det bra. Hvis det handler om å glede seg til å gå sammen med en vennegjeng, bruke fasiliteter i hall som en del av “oppkjøring” til en festlig kveld på byen så er det bra. Hvis det handler om å gå på kamp, ta en øl før kamp, en i hver pause og så gå hjem så er det bra.

Hvorfor skal ishockey behandles på noen annen måte enn teater, konsert, kino, etc?

Det handler selvsagt også om å ha “folk på jobb” dette her. Det finnes alltid noen som ikke håndterer alkohol. Vi (på Ringerike) har aldri hatt problemer med de som tar seg en øl i “Vip’n” eller i teltet ute når vi har det. Trøbbelet kommer når de som har fyra på bussen eller halve dagen et annet sted kommer dinglende. Men med kontrollører på plass så kommer ikke de inn i hallen og får da heller ikke skapt dårlig stemning for fremmøtte barnefamiler etc.

 

Som jeg skrev i overskriften. Jeg mener faktisk at servering i hall kan være et godt alkoholpolitisk virkemiddel. Det å servere i hallen kan gjøre at mange flere lar være å drikke for mye på pub i forkant, men heller velger å gå på match og bruke de fasiliteter som er der. ToreC i Stavanger forteller vel i et intervju at de har hatt mange færre alkohol-situasjoner etter DnB-Arena kom enn de hadde i gamlehallen.. nettopp pga en kultur som har bygd seg opp rundt det å gå på kamp.

Når det gjelder spesifikt på Hamar så skjønner jeg at politikerne der driver utstrakt forskjellsbehandling. I CC-Amfi er det no-no-no for servering så langt, mens andre steder på Hamar er det fritt frem, selv der barn er med. Når man så kan lese om servering på arrangementer/konserter kommunen selv er ansvarlig for.. ja da kan men begynne lure på om de helt vet hva de driver med de som bestemmer på Hamar.

Topp-idrett er kultur. Det må man snart skjønne alle steder.

Da bør også toppidretten få samme rammevilkår som kulturen ellers.

 

Sesongen så langt i EHL og 1-divisjon

Det er snart spilt 1 runde i EHL, og tabellen er mer eller mindre som mange har tippet, dog med et lite unntak i Lillehammers plassering.

2 lag ligger alene på topp 6 poeng foran de jagende lag bak.

 

De 3 beste lagene til nå:

Storhamar har spilt 8 kamper, vunnet 7 og tapt 1. Tapet kom borte mot Lørenskog i sesongens første bortetur. Kanskje var det “nyopprykka-undervurderingsfella” som slo til? Lørenskog vant 2-1 på tross av en skuddstatistikk på 11-37 favør Storhamar. Storhamar har igjen å møte Frisk og Lillehammer for å komplettere runden (de har møtt Sparta 2 ganger). Storhamar virker bunnsolide pr nå.

Stavanger har samme vinn/tap statistikk som Storhamar. De ligger på andre pga innbyrdes (brainfart her opprinnelig som tenkte målforskjell). Stavangers ene tap så langt kom mot Storhamar. Stavanger mangler å møte Sparta for å komplettere runde 1. Stavanger spiller på seg mer og mer selvtillit, og lekte seg til en kalas-seier i Halden.

Vålerenga på tredje med 5 seire og 2 tap så langt. Vålerenga mangler å møte Comet og Stjernen for å komme i mål med runde 1. Vålerenga sine 2 tap er mot de 2 lagene som ligger over på tabellen. Nå må Auk opereres, så spørs om ikke Myrvold kommer til å reise ut med sjekkheftet etter hvert.

At Sparta ligger oppe på fjerde er ingen overraskelse, men at Lillehammer ligger på femte har nok overrasket en del synsere. Lillehammer har kommet godt i gang med 4 seire og 4 tap på blokka så langt. De har vunnet mot Comet, Frisk Asker, Comet og Lørenskog. Dette betyr at de foreløpig har overtaket på Comet/Lørenskog i “kampen i bunnen” som de var tippet å være en del av.

Frisk Asker og Stjernen er nok ikke på noen måte fornøyd med starten så langt med kun 3 seire på 7 kamper. Lørenskog har tatt 6 poeng på 8 kamper, 3 poeng i første kamp mot rival Comet + 3 poeng hjemme mot Storhamar.

Ringerike med vanskelig start poengmessig på tross av noen gode perioder. Et surt OT-tap borte mot Comet var fasit før det endelig stemte hjemme mot Stjernen. 3-1 og 3 poeng etter at gameplan ble fulgt til punkt og prikke.

Comet tok 2 poeng i OT-win mot Ringerike, men etterpå har det vært tungt. Jeg hadde et håp om at det ikke skulle bli to-sifra i den siste mot Stavanger siden slike sifre alltid utløser en “vi har for mange lag i divisjonen” diskusjoner. .

 

I første divisjon har Narvik så langt tatt føringen.

Narvik har 17 poeng på 7 kamper, Grüner har 15 poeng på 5 kamper (full pott), Bergen har 13 poeng på 7 kamper.

Det er de 3 som foreløpig troner på pallen i divisjonen.

Furuset 2 poeng bak Bergen, Gjøvik med 8 poeng, dvs 3 bak Furuset.

Den store overraskelsen er vel den store seriefavoritten Nidaros som på 6 kamper ikke har klart å sanke mer enn 6 poeng.

Ski på sjuendeplass med 2 poeng etter en straffeseier mot Gjøvik.

På bunn ligger Hasle-Løren med 0 poeng på 6 kamper (7-39 i målforskjell)