Det er tid for pepperkakehus igjen !!

Hva vil årets jul frembringe? Spenningen er til å ta og føle på…

Som i alle velfungerende og oppegående familier så begynner det å rasle i pynte-til-jul genene til fruen da det begynner å nærme seg desember.. Det skal stjerner i vindene (hvor er den stjerna forresten…..sikkert på det lure stedet vi gjemte den i fjor) og pynt her og der… skikkelig pynt.. For undertegnede så hadde det vel strengt tatt holdt å finne frem en dorullvattdottnisse sånn rundt 22 desember, feire jul, romjul, nyttår og så putte dorullvattdottnissen ned innerst til høyre i fjerde skuff ved siden av påskekyllingen man lagde av 2 bomullballer og litt gulmaling i 4 klasse på barneskolen…og som da ungkarskåken fortsatt var en ungkarskåk fikk stå fremme hele året sammen med dorullvattdottnissen og passe på de to brillefine øl-plakatene som hang på veggen…

Nåvel, tilbake til pepperkakehusbaking… Vi fant jo ut i 2009 at det må vi jo gjøre nå som ungene begynner å bli store… morro for hele familien… sitte sammen rundt kjøkkenbordet og planlegge og kose oss.. vel, det gjorde vi da jo… og VOALLA…

Dette er huset vi lagde i 2009. Tegnet, konstruert, stekt og og pyntet.. Et lite piktoresk hus med vindfang og ark og den sedvanlige pipen.. Størrelsen er vel sånn ca 20x15cm, h=35cm.. Ungene hang med i 25 minutter i starten og så dukket de opp igjen da non-stoppen kom på bordet.

Året etter, altså i 2010 fant vi ut at “vi må vel tråkke til littegranne”… Nå var vi jo rutinerte “byggere” og kunne fjerne oss fra standard og heller finne på mere selv..

Så da ble det et lite men koselig hotell. Tegnet, konstruert og stekt i heimen. Størrelse er sånn ca 40x20cm, h= ca 50cm… Vi fant jo ut at vi  kan jo ikke bare ha vinduer med tomme åpninger sånn som alle andre.. Fruen forsket litt her og der og vi endte opp med drops fra Europris til knusing og ifyll i vindu ved steking.. Ett sett trygt juletrelys ble innkjøpt og puttet inn for å få en koselig virkning.. Verandaen i forkant har stolper av dropsstenger.. Den sedvanlige pipen er med igjen..

Så kom vi da til 2011.. Og over et rødvinsglass ser fruen lurt på meg og undrer på om vi klarer å lage noe som er enda større og finere enn det vi hadde i året før… Vel, da var det bare å sette seg ned da.. vel, ikke akkurat da…det var jo tross alt freddan.. og dessuten satt vi jo allerede…men dagen etter.. utpå dagen… og vips:

Nok et hotell 🙂 Denne gang et 6 etasjers hotell med gjerde rundt. samme prosedyre med drops i vindu og juletrelys inni 🙂 Dette huset ble såpass stort at undertegnede ordnet det slik at hver etasje var stivet av osv.. Det ble tilogmed husket å steke med hull i gulvet for å få lys i alle etasjer. Størrelsen på dette huset er sånn ca 25x40cm.. h=75cm.. Dette huset var vi veldig fornøyde med…

Så kommer vi da til 2012… Nok engang sitter vi å snakker om pepperkakehus… Hva skal vi gjøre i år?… “Du… skal vi ikke lage et skikkelig stort pepperkakehus”.. Så da var det bare å begynne å skissere..og bli enige om hva vi skal gjøre…Hva kan vi få til med en vanlig ovn? Vel… Dette kan du få til:

Dette pepperkakehuset er ca 1 meter i bredden og 30cm dypt.. Høyden fra bunn og opp til topp tårnene er 1 meter.. Drops i alle vinder… Voksenpyntet,… ungene henger stort sett med de første 20 minuttene hvert år 🙂 Dette huset ble påmeldt en konkurranse på Nrk og var med blandt finalistene..

Julen 2013 ble det ikke bygget noe pepperkakehus… Det var streik i byggebransjen.. Materialer var ikke å få tak i..

Nå er det altså julen 2014 snart… Vi er igang med planleggingen… hvor gærne går det an å bli?

og PS!  pepperkakehus må limes med smeltet sukker… ikkenoe annet som duger..

Så gjenstår det å se om gærneheiakattene lar et pepperkakehus stå ifred…

og så må det være lov å si:

Det er lov å nyte et lite glass rødt mens man koser seg med forberedelsene..

#jul #pepperkake #pepperkakehus #bake #steke #planlegge #konstruere #bygge #sukker #smelte #pynte

 

13 kommentarer

Siste innlegg