Det å være et lag..

..og stå sammen også når man taper…

Stadig vekk støter man på problemer i idrettens verden…men sjelden er det noe som påvirker et lag mer enn da man havner inn i en sirkel av tap. Man finner liksom ikke ut av det og man blir bare mer og mer sur og oppgitt til og med før kampene har begynt. Det skal gjerne ikke mer til enn ett mål imot så starter rakningen av nok en kamp og spillerne viser heller sitt ego-jeg enn sitt lag-tilhørighet-jeg. Det ender stort sett alltid bare opp som en katalysator for enda dårligere resultat…for en hockeykamp vinnes ikke en og en… den vinnes sammen.

Så er det opp til ledere og trenere da å prøve finne ut hvorfor man taper og hvordan man skal løse problemet.

Hvorfor får et lag så baklengsmål? Er det fordi målvakten er dårlig eller gjorde noe feil? Er det fordi backene er dårlige eller gjorde noe feil? Er det fordi løperne er dårlig eller gjorde noe feil? Er det fordi treneren er dårlig eller har gjort noe feil? Er det fordi garderoben er for liten? Er det fordi isen er dårlig? Er det fordi vannet i drikkeflaska ikke er kaldt nok? Hvorfor? Hvorfor? Hvorfor? Det finnes sikkert tusenvis av grunner og tusenvis av unnskyldninger for at det kommer mål imot.. Det kan være så enkelt som at det laget man spiller imot rett og slett er for gode..men uansett grunn så gjenstår en ting å gjøre.. INNSATS !! For med innsats så kommer prestasjon. Og innsats i kamp starter med innsats på trening.

Innsats på trening setter spiller istand til å håndtere kampsituasjoner. Innsats på trening setter spiller istand til å yte på kamp. Innsats på trening setter spiller istand til å være der han skal være på kamp og ikke alltid henge på etterskudd. Innsats på trening betyr at spiller tør og vil inn i rundvant og krige om pucken. Innsats på trening betyr ikke at man leker rundt med en puck da trener snakker. Innsats på trening betyr ikke at man hver gang de tunge øvelsene kommer skal rette på utstyr eller knyte skøyter. Innsats på trening betyr ikke at man forstyrrer trener da han snakker. Innsats på trening betyr ikke at spillerne går i garderoben uten å være svette i håret da trening er ferdig. Innsats på trening betyr ikke at man lurer seg unna tunge skøyteøvelser og tror man lurte trener. Innsats på trening betyr kort og godt at man kommer på trening for å trene og ikke for å leke.

Og så er det kamp…og hvorfor får man så baklengsmål?

I motsetning til fotball hvor man gjerne deler opp laget i angrepsspillere og forsvarsspillere så er det ikke sånn i ishockey. Da vårt lag har puck så er vi alle angrepsspillere og da det andre laget får tak i pucken så er vi alle forsvarsspillere. Vi har bare litt forskjellige roller ute på isen. La oss nå si at det andre lag får tak i puck i sitt rundvant. Da er vår nærmeste spiller første-forsvarer, den nest nærmeste er andre-forsvarer, osv osv.. Hvis nå de 2-3 nærmeste til puck retter ryggen og ikke gjør sin jobb bakover ja da havner vi fort i situasjoner der vi er tre mot to og fire mot to mot vårt mål. Det handler altså kort og godt om å jobbe seg hjem til egen sone for å være en del av forsvaret også og ikke bare lurke rundt i angrepssonen…og det er her treningen kommer inn… Om man alltid må knyte skøyta eller rette på utstyr da de tunge skøyteøvelsene kommer så orker man ikke jobbe hjem og man gir altså motstanderlaget overtaket fordi man selv sluntret  unna på trening.

Noen ganger er det jo dessverre slik at det andre laget er bedre. Da må man rett og slett gjøre den jobben rollen på isen tilsier. Er du ving så skal du passe på motstanders back i vår sone. Er du senter så skal du jobbe sammen med backene for å rydde “slottet” samt hjelpe ut i rundvantene. Er du back så skal du jobbe steinhardt rundt eget mål og ut i rundvantene og alltid sørge for at det er minst mulig trafikk foran vår målvakt. Det skal altså ikke være lov at motstandere får stå i fred foran vårt mål og samtidig enkelt få putte på returer. Det skal koste blåmerker å ville inn foran målet. Uansett hvor gode motstanderne er så kommer man alltid tilbake til det samme ordet… INNSATS.. Det er lov å tape kamper hvis man har gjort så godt man kan…. men det må vises INNSATS..!!

Det å være et lag handler om å oppleve ting sammen i tykt og tynt. Det handler om å vinne og tape sammen. Det handler om å gjøre hverandre gode. Det handler om å “ta en for laget”.. Det handler om å gå inn i situasjoner på isen der du vet du kommer til å få “juling” men du har hvertfall reddet en baklengs eller spilt en medspiller fri. Det handler om å støtte en medspiller som har gjort en feil. Det handler om å juble like mye for en annen spillers mål som ditt eget. Det handler om å vise glede for laget og ikke vise sinne fordi ikke DU laget mål. Det handler om å beskytte eget mål og målvakt. Det handler om å ville vinne og ville gjøre det som trenges. Det handler om å gå i skuddene og ikke vike unna. Det handler om å tåle en smell og spille videre.

Det handler om å gjøre dette sammen!

Med innsats kommer prestasjon !!!

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg