Dårlig i norsk? Da mister du trygd!

Kan du ikke reglene for være/hver, og/å og alltid/aldri? Da er du i trøbbel!!

En eller annen tasseladd i Frp har altså kommet med et forslag om at innvandrere/asylsøkere må lære seg norsk innenfor en viss tid om de ikke skal få avkorting i trygden sin. Han mener at 5 år kunne være en grei grense å sette på å lære seg norsk.

Jeg lurer jo på et par-åtte ting her..

1) Hvor dypt inn i norsk-materien skal man gå? Skal man bare kunne snakke norsk eller må man kunne skrive det også?

2) Hvordan skal man gradere dette? Starter man før testen på 100% trygd og så setter man igang. “Du hadde 43% feil så trygden din avkortes med tilsvarende prosent”..

3) Hva om en person er en kløpper på norsk muntlig men ikke kan skrive på tørre møkka.. “Da blir det 50% trygd på deg…”

4) Skal testen gå så langt at asylsøkerne og innvandrene må analysere dikt? Som for eksempel det som inneholder “der bor en underlig gråsprengt en…”, altså Terje Vigen av Ibsen.

5) Hvor mye avkorting i trygden blir det om det snakkes “kebab-norsk”?

6) Hvor lang tid tar det før dette også innføres for etnisk norske trygdemottakere? Blitt arbeidsledig sier du? Bare ta denne norskprøven her så skal vi se hvor mye trygd du skal få!

7) Må pensjonistene eventuelt og ta disse testene..? “Hei hei Olga, velkommen som pensjonist. Nå har du 100% pensjon. Etter denne testen i norsk og nynorsk grammatikk så skal vi se hva du skal leve av som pensjonist”..

8) Er dette bare et forslag for å få alle lærere som mister jobben pga dusteforslaget til utdanningsdepartementet ut i jobb igjen?

Ps! Jeg har nå rettet dette innlegget 8 ganger.. Det har sin pris å være gift med en lærer… 🙂

8 kommentarer
  1. Selv har jeg til tider stort problem med å forstå innfødte nordmenn som f.eks hører hjemme i Telemark,-kanskje de burde miste litt trygd hvis de kommer sørover?
   -og tyskeren som opererte jentungen på riksen,ja han skjønte jeg ikke et kvekk av…

  2. Poenget med forslaget skjønner jeg veldig godt. Du fungerer ikke i et samfunn uten å beherske språket. Og penger er faktisk det eneste “lykkejegere” skjønner. De som virkelig trenger vår hjelp har ikke penger eller kapasitet til å komme seg til Norge. Ved å kunne språket blir du tvunget til å integrere deg i samfunnet, både som person og for å få jobb. Har du ikke plukket opp språket iløpet av 5 år, da er vel de fleste enige i at du ikke har prøvd veldig hardt for å få innpass i ditt nye “fedreland” heller?

  3. Lillian: 🙂 Jeg synes jo det er en plikt å lære seg språket. Det bør i mine øyne være et krav at alle som kommer går kurs for i det hele tatt få noe som helst.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg