Fighting, roughing – og reglene rundt dette…

Klart.. og uklart.. 🙂

Det er fælt lite som blir diskutert mer enn straffer for roughing og roughing som eskalerer til litt mer enn det. Jeg må nok innrømme at jeg er en av de som innimellom blir litt forundret over straffeutmålingen der to spillere krystallklart er med på fighten begge to.

Fra gammelt av var jo liksom regelen, den oppfattede regel hvert fall, at litt gruff endte med 2 minutter på hver. Var det litt mer gruff så fikk de kanskje 2+2 for å få litt ekstra roe-seg-ned-tid, eller fryse-ræva-ta-seg-tid (vi som spilte a-lagshockey på utebaner i -15 husker dette veldig godt). Ble det en skikkelig fight var på en måte hanskene målestokken på hva straffen ble. Hansker på = 5 + liten disp. Hansker av = match og soning karantene.

Den siste hendelsen som  er diskutert nå (i Get) er det som skjedde i kampen mellom Lillehammer og Frisk Asker. Det startet vel egentlig med litt slash og små-rough mellom Vigier og Ødegaard men endte opp i en situasjon mellom Ellis og Kåsastul. Det var en fight de begge var “instigators” i. De var like mye med. Det var, i mine øyne, en real fight mellom to ishockeyspillere. Straffen gitt var 5+video som i etterkant av kamp ble omgjort til 25 min fighting av dommerne.

De flestes oppfatning, etter hva jeg har fått med meg, (og inklusive meg selv) tenkte 2+2 her.

Jeg ville ikke reist øyenbrynene veldig høyt om straffen ble 5+liten på begge og klar neste match.

Men jeg må innrømme at jeg ble overrasket da 5+video endte i “fighting” og soning av kamper. Hanskene var på. Begge var med på det. Ingen overfall eller innblanding av andre.

 

Så da må man se på hva som egentlig er reglene rundt dette da:

(sakset fra IIHF Official Rulebook)

 

REGEL 158 ROUGHING

DEFINISJON: En spiller som dytter eller slår en motstander under kampen.

i. En spiller som er involvert i en kort konfrontasjon med en motstander skal idømmes liten straff, dobbel liten straff eller stor straff og automatisk liten disiplinærstraff.

ii. En spiller som med vilje slår hjelmen av en motstander for å tvinge ham til å forlate spillet skal idømmes liten straff.

iii. En spiller som fortsetter med roughing skal betraktes som å være i en slåsskamp (se Regel 141).

 

Og regel 141 er:

 

REGEL 141 SLÅSSING (FIGHTING)

DEFINISJON: En spiller som slår en motstander med flere slag under kampen, etter avblåsning eller når som helst under kampen ved en spillerkonfrontasjon.

i. En spiller som involverer seg i en slåsskamp skal idømmes matchstraff.

ii. En spiller som på en hvilken som helst måte gjengjelder et slag skal idømmes liten straff.

iii. En spiller som med vilje tar av seg hansken(e) eller hjelmen med intensjon i å slåss med en motstander, skal idømmes straff for dårlig oppførsel i tillegg til eventuelle andre straffer.

iv. Dersom det er en klar instigator i en slåsskamp, skal den spilleren idømmes en ekstra liten straff.

v. En spiller som er på isen og som er den første til å involvere seg i en pågående slåsskamp (tredje mann inn) mellom to spillere skal idømmes liten disiplinærstraff.

vi. Hvis en spiller, etter å ha blitt bedt av dommeren om å slutte, fortsetter bråket, forsøker å fortsette bråket eller hindrer en linjedommer i å utføre sine oppgaver i å stoppe slåssingen, skal idømmes en dobbel liten straff, stor straff og automatisk liten disiplinærstraff eller matchstraff.

vii. En lagleder som involverer seg i en slåsskamp, av eller på isen, skal idømmes liten disiplinærstraff eller matchstraff.

viii. Den første spilleren fra begge lag som forlater spillerbenken eller straffebenken under en konfrontasjon skal idømmes dobbel liten straff og automatisk liten disiplinærstraff. Etterfølgende spillere som forlater spillerbenken under en konfrontasjon skal idømmes straff for dårlig oppførsel. Etterfølgende utespillere som forlater straffebenken under bråk skal idømmes liten straff og liten disiplinærstraff. Disse utvisningene skal sones etter utløpet av alle andre straffer som spillerne er idømt. Å forlate spillerbenken eller straffebenken er brudd på denne regelen, uavhengig om spilleren involverer seg i slåsskampen eller ikke.

ix. Dersom en spillerkonfrontasjon oppstår under spillerbytte (rekkebytte), skal normale regler gjelde. Men enhver annen spiller som ikke deltar i spillerbytte og som involverer seg i konfrontasjonen skal straffes som om han forlot spillerbenken eller straffebenken.

x. Dersom en spiller fra hvert lag forlater benkene samtidig, eller spillere fra det ene laget forlater spillerbenkene etter at spillere fra det andre laget har gjort det, skal den første identifiserte spilleren fra hvert lag straffes etter denne regel.

xi. Maksimum fem spillere fra hvert lag kan etter denne regel idømmes straff for dårlig oppførsel eller liten disiplinærstraff.

 

Så; hva er konklusjonen?:

Vel, bruker man regel 158 i og iii først her… og så 141 i så er straffen i henhold til reglene den…

 

Men… 

…vil vi ha det så strengt…? Når det er en fair fight?

 

 

Hockey er aller best “live”.

 

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg