Oppdra ungen din selv!

Læreren og treneren har ikke tid..

Det er på tide med en oppfriskning på dette temaet. Hvorfor; Jo, fordi jeg leser med undring stadig vekk om lærere og andre som ikke får gjort det de skal fordi elever med rein og skjær dårlig folkeskikk og oppdragelse får lov å, for å si det med rene ord, ødelegge for alle de andre. Det er ille nok at lærere snart er satt til samme papirpushing som leger, og knapt får gjort det de skal om de ikke skal stå for den generelle oppdragelsen til barn i tillegg.

Så, kort og godt:

Hva er det med foreldre som bare leverer fra seg ungen sin og forventer at alle andre skal sørge for oppdragelsen? Hva er det med foreldre som ser på skole og idrettsklubb som barnevakt?

Det finnes et utall med arenaer der barn og ungdom oppholder seg og hvor man er 100% avhengig av at de har en viss form for ballast hjemmefra, så som litt sosiale antenner og oppdragelse for eksempel. Så hvorfor er så mange så dårlig på dette? Hvem sin feil er dette? Barnet? Foreldrene? Kan man egentlig forvente noe av et barn/ungdom hvor foreldrene ikke deltar? Hvor foreldre ikke følger med eller følger opp?

Hva er det som får foreldre til å sende barn på skolen uten å ha spist frokost eller ha med seg frokost om man må litt i bevegelse før maten glir ned? Hva er det som får foreldre til å sende barnet på skolen uten en eneste form for lunch/matpakke? Hva er det som får foreldre til å sende ungene på skolen uten det de trenger og uten å være forberedt? Hva er det som får foreldre til å la barn være oppe så sent at det er umulig for de å være konsentrerte dagen etter? Hva er det som gjør at foreldre synes det er greit at deres barn tar opp 50-60% av lærerens oppmerksomhet fordi de som foreldre ikke gjør jobben sin? Man kan kanskje spørre:

Med hvilken rett hindrer disse foreldrene andre barn i å få den utdannelsen de har krav og rett på? Hvorfor skal alle andre som følger opp ungene godta det?

Det samme kan så sies om idrettsarenaen. Det er faktisk lett å dra parallellen fra skole. Jeg har selv sett foreldre som nærmest åpner bildøra i fart og tar en brekksladd utenfor ishallen så ungen deres triller ut av bilen før bilen holder 60 km/t vekk fra hallen igjen. Jeg har selv måttet jage foreldre inn i hallen etter å ha “truet” de til å parkere bilen for å gå inn og knyte hockeyskoleskøytene til deres eget barn. Hva er der som får foreldre til å gjøre sånt? Mente de at å levere barnet på hockeyskole var det samme som å levere i barnehagen..bare billigere?

Hva er det som får foreldre til å se på idrettsarenaen som barnevakt?

Videre: Hvorfor skal man som foreldre godta at stadige minutter av en trening går til å se på at et barn trenger oppdragelse? Hvorfor skal vi som foreldre godta å betale treningsavgift og hall-leie for at barna må stå stille og høre på at et annet barn oppdras av treneren på laget? Hvor gamle skal ungene bli før vi sier at vi ikke godtar oppførselen deres og at de heller kan komme tilbake når de har fått litt mer oppdragelse og folkeskikk?

La meg slå det klinkende klart fast:

Det er foreldre som har hovedansvar for oppdragelsen til et barn.

Det er hjemme barn skal lære folkeskikk. Der er hjemme barn skal lære å oppføre seg. Det er hjemme barn skal lære gode spisevaner. Det er hjemme barn skal lære gode rutiner for søvn og hvile. Det er hjemme barn skal lære gode rutiner for hygiene, på kropp, hår og tenner. Det er hjemme barn skal lære å gå, stå, sitte. Det er hjemme barn skal få sin første lærdom i å bli små mennesker som vil fungere ute i samfunnet.

Hvis man som voksen, og i voksent par, ser for seg å få barn, og planlegger å få barn, men ikke er klar for feks å stå opp om morgenen, ikke er klar for å følge opp på skole, ikke er klar for å dele tid, ja da bør du kanskje la være å få barn. Så enkelt er det. Barn trenger struktur. Barn trenger å lære gode rutiner fra de er små. Barn trenger mye fra de er små, de trenger det hjemme, og lærer de ikke basisen så har de et “handicap” i oppveksten i forhold til alle de andre barn som står der med riktig ballast hjemmefra.

Selvfølgelig skal hjem og skole samarbeide. Men de skal samarbeide på toppen av det grunnlaget hjem (og evt barnehage) har lagt sammen for barnet slik at barnet er istand til å komme på skolen for å motta lærdom. Det er derfor læreren er på skolen, for å undervise…for å lære bort…i hovedsak kunnskap….

Det er foreldrene som har hovedansvaret for barnet og barnets oppdragelse..!

Ikke barnehagen…..

Ikke skolen….

Foreldrene…!!!

 

Jeg misliker kollektiv avstraffelse like mye som jeg misliker kollektiv dumskap.

Lærere og trenere har da jammen meg nok å ta seg av om de ikke skal måtte stå for oppdragelsen til barna og.

Ps! La meg legge til: Jeg snakker altså ikke om barn med spesielle behov. De vet man om og har egne ordninger for.

 

Dette handler om alle de som ellers står på lik fot men rett og slett mangler oppdragelse og folkeskikk.

 

#barn #ungdom #oppdragelse #folkeskikk #skole #trening #lærer #trener #hverdagsliv

 

4 kommentarer
  1. Er så enig med deg! Det er i hjemmet oppdragelse og folkeskikk skal læres, slik at barna har det beste grunnlaget for å klare seg videre i livet! Oppdragelse er foreldres jobb, utdannelse er lærerens…

  2. Jo, men her får du også ta med at de fleste unger tilbringer mesteparten av sin våkne tid fra 1-2 års alder sammen med andre voksne enn foreldrene. Derfor må nok flere enn foreldrene bedrive oppdragelse i våre dager…i fellesskap med foreldrene. Nå finnes det jo enkelte foreldre som aldeles ikke takler det de oppfatter som kritikk av gullungens adferd da og derfor ikke samarbeider med barnehage eller skole om “korrigering av adferd” som det kalles. Dessverre.
   Og så må man kanskje ta med at skremmende mange voksne ikke eier folkeskikk og oppdragelse lenger. Se bare på hva de kan lire av seg på nettet… som ny på internett for over 20 år siden fikk jeg nesten bakoversveis av voksnes oppførsel på chattekanaler. Allerede da var det etablert mobbing, trakassering og krangling. Jeg ga meg selv et løfte: Aldri havne på det nivået noensinne på nettet, for da bør du bare grave deg ned på kirkegården!
   Det interessante den gangen var at det var de godt voksne som ikke kunne oppføre seg. Gikk man innom de unges kanaler og sjekket, så var det mer vennskapelig erting og spøk ungdommene imellom, ikke ondskap. Jeg snek meg nemlig innom enkelte ganger for å sammenlikne. Det hører med til historien at jeg en gang opplyste ungdommen om at jeg bare lurte på hvorfor gamlingene, som jeg tilhørte, manglet folkeskikk på sin kanal, mens ungdommen ikke gjorde. Tror de godtet seg litt der.
   Nå er internett for alle, og verre er det blitt med mobbing, nettroll og alskens. Og barna blir som de voksne.

   Alt henger sammen…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg