Hvorfor norsk ishockey blir stor så sakte!

Atter en gang er hockey-dødaren Esten O. Sæther ute med "leppa" i en kommentar i Dagbladet der han synser og skriver om norsk ishockey og grunner til at vi i den norske hockeyfamilien ikke er større enn vi er. Han bruker en gallupundersøkelse for å vise etc som jo er greit nok men drar så inn Rosseli-saken igjen liksom som en forklaring. Det må han jo selvsagt gjøre, men det er synd han får lov for den saken har jo ikke noe med dette å gjøre i det hele tatt.

For å kunne prøve å skjønne hvorfor norsk ishockey har den oppslutning, rekruttering og fan-skare som den har så må vi nok mye lenger enn langt bakover i tid for å plassere litt ansvar. Det er nemlig slik at Ishockeyen i Norge har ikke bare kjempet en David-Goliat kamp i landskamper, Ishockeyen har også måttet gjøre det opp imot norsk media og det norske idrettsmiljø samt idrettsinteressert publikum.

Det er jo dessverre slik at der media, kommentatorer og journalister har sleika alt fra skituppen til lortefestet på samme hvilken skiutøver som har prestert nasjonalt og internasjonalt så har norsk ishockey måttet kjempe for hver eneste lille centimeter med positiv spalte- og tv-plass helt fra jeg var liten hockeyinteressert guttunge på 70-tallet opptil nå for et par-tre år siden da sportskanalen startet sine sendinger.

Jeg forbanner den dagen for mange år siden da NRK sjefen fant ut at de ikke skulle vise hockey i sin helhet mer. Jeg forbanner den dagen da sportssjefen i NRK fant ut at "vi viser 2-3 av målene men alle gruffene/slåsskamper hvis det er noen". Jeg forbanner all papirmedia (var jo ikke Internett da media la grunnlaget for den dårlige rekrutteringen) som og mente slåssing skulle ha spalteplass men resultatet kun trengte en notis. Jeg er lei meg på vegne av alle som tror at ishockey er en "sånn" sport. Jada, NHL har sine greier. Jada, det koker over en gang i mellom. Men sporten er ikke slik. Hvorfor går media hele tiden i slåsskampfella?

Jeg hyller den som tok avgjørelsen om å starte med hockeyekstra. Jeg hyller jobben Siri, Ole Eskild, Geir og alle dere andre har gjort og helt sikkert kommer til å gjøre for å positiv-snakke hockeysporten slik dere gjør. Jeg hyller all den jobben vi alle gjør for å vise at ishockey er en sport som ikke er slik som media har forsøkt å fremstille nå i hvert fall de snart 40 årene jeg har vært aktiv spiller og tilskuer.

Det er min ærlige og oppriktige mening at sensasjons- og overskriftsultne redaksjonssjefer over mange mange år har vært med å holde rekrutteringen til norsk ishockey nede. De har fokusert på de små hendelser og ikke på sporten i sin helhet. Hvilke foreldre sitter vel og ser på sportsrevyen der det fokuseres kun på gruff mellom 2 voksne menn, ser på hverandre og sier "Denna sporten nå lille hansemann begynne med".

Norsk ishockey jobber beinhardt med rekruttering og holdninger. Ishockey er en tøff sport, men den er også en ærlig sport. Vi vil ikke ha juks og fanteri i denne sporten. Min oppfordring til lokal media rundt omkring i Norge: Besøk hockeyskoler, hockeyakademier, lag reportasjer fra miniputt-turneringer, lag reportasjer fra U12 kamper, skriv om ishockey med et åpent sinn og ikke med en forutinntatthet om at det bare er "bøller" som driver med denne sporten.

Vi fortsetter uansett med vår jobb. Vi tror nemlig på denne sporten.

8 kommentarer
  1. Helt enig! Internasjonal hockey har jo tatt et oppgjør med bølledelen av sporten. Nå må det sones to eller flere kamper for ordentlige slåsskamper i hockey, et klart statement om at dette er mer enn to neandertalere som gyver løs på hverandre når det måtte passe. NHL har som du sier, sine greier, men det er en del av showet i en allerede etablert sport. Så kan man mene hva man vil om det, men det er bare en del av showet der borte.
   Skulle vært interessant å høre hva Esten mener om den voksende populariteten til en sport som f. eks. mma? En sport hvis formål er å grisebanke motstanderen øker jo stadig, så hockey er jo tross alt en ganske stueren sport sammenlignet med det.

  2. Er det så jævlig vanskelig å få slutt på den idiotiske slossinga da. Sporten jeg elsker mest av alt ville tjent stort på det. En renere idrett er en bedre idrett rett å slett. Små barn ser voksne menn sloss som idioter på banen mens publikum er i ekstase. Ikke rart hockey går for å være Harry idrett nr 1 da vel

  3. Nils: I europeisk hockey er slåssing så og si borte. Det er litt mannfolk-gruff men ikke i nærheten av slik det var. DET har ikke aviser fått med seg, de tviholder på slåsse-stempelet

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg