Idrettshaller er jo egentlig gratis..

Hvis man ser litt samfunnsøkonomisk på det. Kanskje er det slik at kommunepolitikere sparer seg til fant?

Jeg har i lang lang tid latt meg irritere over det faktum at det for mange idretter og idrettsklubber er den såkalte hall-leien som er drepen for aktivitet for barn og ungdom. Mange har rett og slett ikke råd til å drive med idrett fordi idrettsklubben må innkreve store treningsavgifter og lignende for å kunne betale for seg i den og den hallen. (jada, det finnes mye annet som også koster, men nå tar jeg for meg idrett).

Hvorfor må så idrettslagene betale for seg i dyre dommer? Jo, fordi lån på byggingen av hall skal betales osv. Jeg lurer nå derimot litt på om ikke dette med idrettshaller heller burde sees på som en samfunnsnyttig kommunal investering som nedbetales årlig og da har fri bruk for barn og ungdom opp til feks 16 år.

Man kan jo tenke seg at en enkel idrettshall har en byggekost på 30 millioner. Disse summene sitter jo langt inne å bevilge for kommunale politikere selvsagt. Skjønt, ser man litt annerledes på det så er bevilgningen kanskje ikke så vond å svelge. La oss nå si at en idrettshall med mulighet for mange idretter koster 30 millioner å bygge, og kommunen lar være pga denne summen. Hallen ville vært nedbetalt på 30 år om de hadde valgt å bygge den og betale ned banklånet årlig med egne kommunale midler.

OM man tenker seg at det i en by årlig faller 3 barn utenfor på grunn av det tilbudet man ikke fikk og disse 3 koster samfunnet 100 tusen hver på grunn av vanskeligheter de havner opp i på skole og fritid (ressurser/ordninger). Det første året ville det jo da være 3 barn og 300 tusen i kostnad, det andre året 6 barn og 600 tusen i kostnad osv. helt opp til 10 året da det vil være 30 barn/ungdom som koster samfunnet 3,0 millioner årlig. Etter dette flater det seg litt ut (noen faller fra, nye kommer til) og det vil til enhver tid være 30 barn/ungdom som koster 3,0 millioner i “adferdskostnader” for samfunnet. På de 30 årene det ville tatt kommunen å betale ned en hall til 30 mill (som var altfor dyrt) så har de heller da betalt 75-ish millioner for å holde orden på de barn/ungdommer som ikke fikk noe tilbud.

Så kan man begynne å lure på hva de samme barn/ungdom fortsetter å koste samfunnet som voksne. Hva koster fyll og fanteri blant ungdom? Hva koster hærverk? Hva koster småkriminalitet? Hvor mye ressurser bruker man i Politi og andre etater som kanskje kunne vært langt mindre om alle hadde råd til å drive med den idretten de ville? Jeg sier ikke at idrett/korps/speider etc løser alle problemer….men det kan løse mye.

Jeg vet selvsagt at dette over her er veldig skjematisk. Men jeg vet, og kommer alltid til å stå på, at drivillig drevet idrett i Norge sparer staten Norge samt kommunenorge for enorme summer årlig. Derfor synes jeg det er skammelig at foreldre og idrettslag må la være med enkelte ting fordi kommunen krever penger for at kommunens egne barn/ungdom skal måte betale for å bruke kommunale anlegg.

Hvis en eller annen kjendis vil fronte dette synet så veldig gjerne.

Gratis idrett for barn og ungdom i Norge!

Les gjerne også andre innlegg om barn-ungdom-idrett  <– klikkbar

#idrett #barn #ungdom #økonomi #penger #gratis #investering #sparing #samfunn #smart

2 kommentarer
  1. jeg har fire barn og kan umulig klare å sponse alle i idrett fordi det er så himla dyrt,-og de kan ikke engang prøve noe for å se,-man må liksom være HELT sikker på at det er verdt investeringen,-og det synes jeg er fryktelig trist med tanke på hvor berikende idrett faktisk er for barn !
   -Og som du sier,-ett alternativ til å koste staten millioner i hærværk og kriminalitet !

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg