Barn, Ungdom & idrett..

Foreldre & Utstyrsdårskap…

Vinteren er over oss igjen og med det starter den tiden av året der det for de aller fleste nordmenn handler om å kjøpe utsyr til å bedrive en eller annen type vinter-folkesport så som feks typer av ski og skøyter. Nok en gang kommer den tiden da man, hvis man er observant, kommer til å observere barn som klager på utstyret de har og så foreldre som går rett på limpinnen og lover en tur på sportsbutikken på mandag. Nok en gang kommer tiden da man hoderystende må se på barn som snurrer foreldrene rundt lillefingen for å få det de vil ha….”ellers er det ikke noe gøy”… Jeg vet at det er slik i forhold til sommeridretter også, så dette gjelder jo like mye for sommeridrettsforeldre som for vinteridrettsforeldre som jeg adresserer her.

La oss slå det fast med en gang.. Barn skal ikke nødvendigvis ha dyrt utstyr, de skal ha riktig utstyr. Om skiene/skøytene koster 500 eller 1500 spiller ingen rolle for et barn sålenge de passer og ikke hindrer læring for barnet. Et barn går ikke raskere og/eller bedre på ski med rosa skidress kontra den røde du har kjøpt til 450 istedenfor 900.. Barn blir ikke flinkere til å spille ishockey med ei hockeykølle til 1200 kontra 450… det er at hockeykølla er riktig for barnet som teller…ikke at den heter det rette eller har de riktige fargene.. Et barn blir ikke kjempegod til å kjøre slalom med utstyr til 5000 kontra 2000… Et barn har det ikke mer morsomt med dyrt utstyr enn med noe som er billigere. Om du er usikker på om barnet ditt trenger sånt og sånt utstyr…spør en i klubben da vel. Ikke bare kjøp.. Ikke bli lurt..

Nå må vi få slutt på denne utstyrsdårskapen…!

Jeg skjønner at man ved utvikling og med alder trenger mer spesialisert utstyr. Det er helt greit. For da har man tatt et valg om å trå til i den idretten. Da vet du hva du trenger selv.. du trenger det ikke fordi en eller annen helt på tv har det.. du trenger det ikke fordi du hørte en på a-laget si at det og det utstyret er veldig bra. Så hvordan skal vi så fikse dette -for meg- idiotiet?…jo: Vi som foreldre må tørre å si til barna våre at “du er ikke voksen, du trenger ikke det samme utstyret som helten din gjør, du må lære først”…

Kan vi ikke sammen bli enige om å stoppe dette? Det vil bli så mye lettere for alle barneforeldre både idrettslig og økonomisk. Hva med rett og slett å “forlange” at barna får lære seg idretten skikkelig først og så tenke bedre utstyr etterpå…istedenfor omvendt? Og når jeg først er inne på dette med økonomi, dvs penger, så har jeg en innstendig oppfordring til alle foreldre ute i norges land som har et barn som driver idrett og spesielt dere med barn som driver lagidrett:

Slutt å belønne prestasjon med penger…!!

Hvordan i all verden skal en trener få ungene til å bli lagspillere når mammaer, pappaer, tanter, onkler og besteforeldre lokker med hundrelapper for scoringer… Hvordan i all verden skal en trener få ungen til å se en bedre plassert medspiller når tante står på sidelinjen med lomma full av penger? Hvordan skal en trene få et samspillende lag når barna kun tenker på hundrelappene og spillkonsollene de kan få kjøpt seg etter “bare” en to-tre kamper til?

Vær så snill kjære alle foreldre… kan vi ikke begynne å bruke litt mer fornuft? Bare tone pengebruken litt ned og la idrett for barn handle om det det skal… nemlig fysisk fostring, læring og glede..

Takk 🙂

 

Ps! Om du har likt denne teksten og/eller noen andre av mine tekster så bare del..

 

Her er noen linker til andre tekster jeg har skrevet om temaet.. :

Utstyrshysteri og dumskap !

Fattige barn ekskluderes fra aktivitet!

Hvem er egentlig helten?

Når talentet er begrensende.

Og som en ekstra liten kuriositet til slutt……

Treningkulturens åpenbare ironi…

 

#barn #idrett #foreldre #fornuft #økonomi

2 kommentarer
  1. Kunne ikkje blitt meir enige…. Det har jo tatt heilt av…
   Mine fysste slalom ski kjøpte foreldrene mine for 150,- .. brukt utstyr .. Nå va jo detta på 80-tallet, ;-D … så 150 spenn va gjedna litt meir penger nå enn då…
   Knall oransje Maxell ski… Me “svenskeblå” støvlar… Å nåken bindingar ingen hadde høyrt om og eg ikkje huska navnet på…
   Men eg rant jo lika fort ner bakken eg, se dei se hadde Atomic, Fisher eller Rossignol ski se va så inn den gangen….
   Godt skrevet… !!!
   Mvh Frode

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg