Jeg er ikke rasist altså, men…

Den værste setningen…ever…

Hvor mange ganger har vi ikke nå sett artikler, fb-statuser, tweets og kommentarer der en eller annen brødgjøk har gjemt seg bak den setningen før de øser ut av seg eder og galle alt de har holdt inne som omhandler utlendinger i Norge. De snakker nedlatende om folkegrupper og religioner…om land og raser… om krig og fred og den fortreffelige landshistorien til Norge som jo alltid har vært fredelig……. Men er det ikke nettopp det som er rasisme da; Diskriminering og nedlatende snakk om nettopp de gruppene jeg snakker om over her? Det faller liksom på sin egen urimelighet og dumskap det å forsøke dekke seg bak en slik åpningssetning for å så kjøre på med åpenbar rasisme.

Når det er sagt…

Er det slik at den flyktingkrisen vi er midt oppe i nå kanskje vil hjelpe oss nordmenn -hvis vi vil da- til å faktisk lære hva som er rasisme og ikke?  Kan det være slik at både tilhengere og motstandere av innvandring en gang for alle lære kan hva som fortjener rasismestempel og hva som er en ren og grei samfunnsdebatt? Kan det være slik at også anti-rasister trenger en liten opplæring i hva som faktisk er rasisme og lærer seg til å stoppe det og ikke stoppe alle ytringer? Skal det være lov å snakke om og diskutere nyhetenes hverdagssituasjoner uten å være redd for å bli stemplet som rasist?

For eksempel….

Hvis man sier at man ikke vil ha kriminelle utlendinger her…send dem hjem… Er man rasist da?

Hvis man blir oppgitt over flyktninger som ikke vil bo på landet men bare i byen… Er man rasist da?

Hvis man mener at utlendinger skal lære seg norsk… Er man rasist da?

Hvis man mener at alle som bosetter seg i norge skal lære om norsk kultur og norske verdier… Er man rasist da?

Hvis man sier utenlandske barn bør i barnehage….. Er man rasist da?

Hvis man sier norsk lov overprøver all form for religiøs overbevisning… Er man rasist da?

Hvis man sier at utlendinger bare kan reise hjem om de ikke liker norske verdier… Er man rasist da?

Hvis man sier vi må integrere mer før vi tar imot fler…. Er man rasist da?

Hvis man diskuterer et lands religion…. Er man rasist da?

 

Meg bekjent så finnes det en rasismeparagraf og at man med den som grunnlag skal kunne ta ut anmeldelse og tiltale mot mot personer med åpenbare rasistiske ytringer… også på nett. Spørsmålet er jo snarere hvorfor det ikke gjøres? Hvorfor i all verden setter vi ikke eksempler og straffer de som faktisk er rasister. Det står jo der, svart på hvitt. Kommentarfeltene hagler jo av rasistiske ytringer der nett-troll helt uanfektet sprer hat helt uten reell motstand. I motsatt tilfelle så ytrer en eller annen helt “vanlig” person seg om saker som jo er “middagskonversasjon” for de aller fleste og blir møtt av en eller flere selvoppnevnte anti-rasister helt uten begrep på hva som egentlig er rasisme og ikke…

Norge som nasjon må bli flinkere til å ta tak i det som er rasisme og se til å få stoppet det… samtidig som vi må tørre og diskutere og snakke om “utlendingstemaer” uten å være redde for å bli stemplet.

Og til dere som gjemmer dere bak  “Jeg er ikke rasist altså, men”… Når du snakker om utlendinger.. hvem mener du da? mener du svensker og? dansker? tyskere? Eller sitter du og snakker bare om de med annen hudfarge enn deg? de med annen religion enn deg? de med en annen kultur? 

Kanskje vi alle lærer noe om vi åpner øya skikkelig…

Og bare så det er sagt…

…dere som starter med den setningen “jeg er ikke rasist altså, men”…og så spyr ut eder og galle….

6 kommentarer
  1. personlig syns jeg det bare er forvirrende alt snakk om ALLE utlendinger.. Jo mere snakk om det, jo mere fokus også ser det ut som.. Dem snakkes om som dyr alle sammen.. Alt er bare trist.. Mye uærligheter blant dem.. Men ta det med rota.. Hva er dem vant til? Hva har dem lært fra starten av? Det gjelder alle egentlig.. For vi har “syke” mennesker her også.. 🙂 skjønner poenget her, å mener det samme.. Er lei av sånne statuser selv.. Jeg huker dem av straks dem kommer med sånne.. Skremmende mange spør du meg.. Som en gang ikke helt vet hva den egentlig snakker om.. Dem bare “følger strømmen”

  2. Hvis man ikke er rasist så trenger man ikke påpeke dette. Det man sier vil stå for seg selv. Og problemer er jo ofte at de som “ikke er rasistiske” er nettopp dette fordi ytringene deres til stadighet drar alle utlendingene over en kam. Og den er spesielt myntet på de som ikke har den samme hudfargen som dem selv.
   Hadde en veldig interessant diskusjon med en fyr en gang som nektet for at han var rasist, men kalte alle afrikanere for sotskaller siden det var allment kjent at de ikke var like siviliserte som oss… Men IKKE rasist altså…

  3. En vanlig, høflig diskusjon om negative og positive sider ved innvandring generelt bør være greit. Også diskusjoner om hvorvidt asylsøkere, immigranter, arbeidsinnvandrere o.l. bør sendes ut av landet dersom de til stadighet bryter norsk lov (dette gjelder da selvfølgelig som sagt vanlige, høflige diskusjoner). Da vil jeg ikke si at de som deltar i denne diskusjoen er rasister.
   I det øyeblikk man går til verbalt angrep på noen på grunn av hudfarge, opprinnelsesland, religion… da er man rasist og fortjener det stempelet.
   Nå er jeg i den situasjonen at jeg har venner fra mange forskjellige land og forskjellige religioner. Har jeg lurt på noe har jeg kunnet stille spørsmål og fått svar på det – og jeg har aldri blitt kalt rasist, fordi jeg snakker til den andre personen som en venn.
   De som sier: “Jeg er ikke rasist, men…” er ofte akkurat det…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg