SV og AP… Ringer det en bjelle?

10 meget gode venner går ut for å spise middag sammen. De har vært venner siden barndommen, og har endt på forskjellige steder i livet. Det spises og drikkes godt og regningen blir på 10000 kr. Regningen deles, slik de har blitt enige om, på samme måte som man betaler skatt:

– De fire første (de fattigste) betaler ingenting
– Den 5. betaler 100 kr
– Den 6. betaler 300 kr
– Den 7. 700 kr
– Den 8. 1200 kr
– Den 9. 1800 kr
– Den 10. personen (den rikeste) betaler 5900 kr

De 10 personene fortsetter så å spise middag på restauranten stadig vekk og er fornøyd med oppgjøret på 10000 kr. En dag sier restauranteieren:

– “Dere er så gode kunder! Jeg vil gi 2000 kr rabatt på middagen deres fremover”

En middag for 10 personer koster nå 8000 kr og man skal fortsatt betale middagen slik skatten betales. De første 4 påvirkes ikke. De får fortsatt spise gratis. Men hva med de andre 6? Hvordan skal man dele på en rabatt på 2000 kr slik at alle får sin del? De innser at 2000 kr delt på 6 blir 333,33kr. Om man trekker det beløpet bort i fra alles regning så får den 5. og den 6. personen betalt for å spise.

Restauranteieren foreslår at det riktige vil være å redusere hver persons regning proporsjonelt. Han regner så ut hva hver person skal betale. Resultatet blir at nå får til og med den 5.personen spise gratis. Den 6. må betale 200 kr, den 7. betaler 500, den 8. betaler 900, den 9. betale 1200 kr og til slutt den 10, som nå betaler 5200 kr i stedet for 590 kr.

Alle får en lavere pris enn opprinnelig regning og nå får i tillegg 5 av personene spise gratis. Utenfor restauranten begynner likevel gruppen å diskutere.

“Jeg sparer bare 1/10 av rabatten på 2000 kr ” sier 6.personen og peker på den 10. og sier: “men han sparer 700 kr”

“Riktig, jeg tjener bare 1/10 av det han gjør, også får han 7 ganger så mye rabatt som meg, det er urettferdig” sier den 5.personen.

-“Det er helt sant, hvorfor skal han som har så mye penger få 700 kr tilbake, når jeg bare får 200 kr, de rike skal alltid ha mest ” sier den 7. i forbannelse

-“Vent nå litt” (sier de 4 første som spiste gratis); “vi får jo ingenting igjen av prisreduksjonen, dette systemet er laget for å utnytte de fattige og gir mest til de rike”

De 9 personen står nå og skuler sint på den 10. og anklagene om å utnytte de fattige, om griskhet og egoisme hagler.
Neste kveld kommer ikke den 10.personen til middagen.

Like greit tenker de 9 andre og setter seg til bords.

Når regningen kommer oppdager de noe rart.

Det mangler 5200 kroner….

 

#penger #økonomi #politikk #skatt #avgift #prosent #kroner #SV #AP #H #FRP #V #KRF #Rødt #MDG

 

3 kommentarer
  1. Veldig bra metafor, jeg bare håper restauranten ikke går konkurs når de har samme utgifter som før, (kundene ønsker selvfølgelig samme nivå på service og kvalitet), men får 104 000 kr mindre inntekt i året. Jeg går ut i fra at de spiser middag der hver uke, og at rabatten selvfølgelig gjelder for hver gang de spiser middag.

  2. Ingrid; voksen tilslutt: Jeg går ut ifra at restauranteieren tok en veloverveid beslutning om at han skulle klare seg uten de 104 fordi gruppen som helhet bidro med så mye hver eneste uke alikevel.

  3. Det er nok der vi skiller oss fra hverandre. Jeg ser ikke at resturanteieren går med overskudd i det hele tatt, og det å da kutte på inntektene, og samtidig beholde samme kvalitet på mat, lønning til sine ansatte, betale kostnadene for lokalet henger ikke på grep. Å basere en drift med underskudd hører ikke til noen steder, og selv om restauranteieren er superrik og kan bruke av sine egne sparepenger, så bør han ikke gjøre det. Sparepenger bør brukes til større, engangskostander, (som å kjøpe nye lokaler), ikke for vedlikehold, strøm, og lønning. ;-p
   Ha en fin dag!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg