Kjøreopplæringens åpenbare mangler.

Detaljene i kjøreopplæringen staten og kjøreskolene har glemt.

Nå vil vel de fleste kanskje tro at jeg skal utbasunere min misnøye over alle de bilister der ute som har blinklysallergi, rundkjøringsdysleksi eller filskiftehandicap….eller tilogmed de som lider av alle sammen.

Men neida, jeg skal ikke det. Jeg ønsker å rette oppmerksomheten mot den tydelige mangel som finnes i dagens kjøreopplæring.

Alle kan jo «kjøre» bil i dag. Det vanskeligste for å få en bil til å gå forover er clutching etc. Det tyter ut flere og flere automater og elbiler der det kun er å trykke på gassen. Rygging skjer jo nå med skjermer, sensorer eller helautomatisk basert på hvor ny bil du har. Det kommer nå også flere og flere biler som har sensorer som styrer i forbindelse med kjøringen, blant annet bremsing ved for nær bilen foran og bråstopp når noe kommer overraskende ut i veien.

De fleste tilfeller i trafikken er da i statens og kjøreskolenes øyne dekket. Men, vi som har kjørt bil en stund og opplevd litt av hvert vet at det finnes mangler i opplæringen alle nye sjåfører burde måtte igjennom for å være forberedt.

1) Kjøring med mat i ene hånda og brus mellom bena. De aller fleste havner opp i situasjonen der man er sulten og tørst, kjøper mat på bensinstasjon, og kjører videre med en gang. To grill i brød eller en baguette i venstrehånda, brus stående mellom bena, styre med venstre kne så man kan gire og styre med høyra. Dette må rett og slett øves på.

2) Kjøre mens du holder telefonen lavt slik at ingen kan se at du bruker den til å sende sms. Dette er jo nå ikke lov selvsagt, så øvingen bør jo skje på lukket bane med nok hindringer til å få elevene til å skjønne at det å sitte rett opp og ned med blikket festet ned mot tlf for å taste er kokkos og bambus.

3) Kjøre med barn i bilen og bytte musikk hele tiden fordi ungene ikke vil høre på den og den sangen. Dette har også utviklet seg litt fra da du måtte kjøre og lene deg bort, åpne hanskerommet, dra ut masse cd?r, finne den rette, ut av cover, bytte med den som var i spiller, gi blaffen i at den du tok ut havna i feil cover etc. Nå handler denne delen av opplæringen mer om telefonen igjen. 2 skrikerunger bak og du må benytte deg av foregående punkt, altså holde telefonen lavt, for å bla gjennom spillelister for å finne rett sang ungene vil høre på.

4) Kjøre bil mens passasjer til stadighet må snu seg i sitt sete for å fikse noe i baksetet. Dette er egentlig ikke noe annet enn litt kjøring med litt forstyrrende armer og bein. Dette punktet leder opp mot siste punkt i kjøreopplæringen de aller fleste havner opp i.

5) Kjøre bil med ett eller to barn i baksetet som til stadighet mister noe på gulvet. Dette er kjøring med C-momenter innlagt. Du er eneste voksen i bilen og har ett eller to barn i baksetet. Barna bruker smokk og har leker med. Med jevne mellomrom hører du misnøye fra baksetet over mistet leke, eller du hører hylgrin på grunn av mistet smokk.

Bagen med ekstra smokker ligger selvsagt i stellebaggen i bagasjen så da begynner kjøring med innlagt let-og-finn. Samtidig som man kjører så må altså høyre arm begynne sin vandring på gulvet bak setene i rene Indiana Jones stil for å finne leken/smokken. Du bare vet du må finne ellers blir aldri stille der bak.

Problemet med å finne leke/smokk og gi barnet tilbake litt sånn i blinde er at barn i rett alder synes hele seansen var så morsom at de pælmer leken/smokken på gulvet igjen med vilje.

#barn #bil #trafikk #kjøreopplæring #førerkort

Men… jeg kan jo ikke la sjansen gå fra meg..

Les gjerne: L – en provoserende bokstav

Les gjerne: Rundkjøringer

Les gjerne: Ja, Jeg er bil-nerd

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg