Bør vi få vite om det var selvmord, og hvorfor?

Offentliggjøringen “Ari Behn tok sitt eget liv 1 juledag” er vel noe av det mest direkte som er gjort i norsk media noensinne. Setningen fjernet all tvil. Setningen ga ingen rom for spørsmål om hvordan han døde eller noe slikt, den var bestemmende og direkte: Han tok sitt eget liv.

Det er jo ikke slik det pleier å være.

Normalt sett hører/leser vi om en ulykke eller et dødsfall og så følges den opp i ettertid av hvem/hva/hvordan eller så blir det putt stille. Slike taushet følges gjerne opp av en bitteliten setning i en dødsannonse som sier “xxx valgte å forlate oss”. Ingen andre enn nærmeste slekt og venner hva som skjedde og hvorfor. For mange er dette rett, men hvordan er dette for samfunnet som helhet?

Kan slike taushet være en av grunnene til at vi har så mye tabu rundt dette med psykisk helse og i enden av det en masse selvmord fordi systemet vårt ikke er bra nok til å fange opp og hjelpe?

Les: Selvmord – tabu? eller tør vi snakke om det nå?

Spørsmålet er kort og godt: Bør vi som samfunn være mer åpen om at det var selvmord, og hvorfor?

Ville flere bli oppmerksomme på de rundt seg om media var åpen om hva som har skjedd? Det finnes kjendiser og idrettspersonligheter som plutselig går bort og det nevnes ikke et ord om hvorfor/hvordan. Hvor mange mennesker som har levd i offentlighetens lys er det som sliter ekstremt når flomlyset på de plutselig ikke er på lenger og ingen vil vite/bryr seg spesielt mye lenger? Har feks Norsk Idrett et oppfølgingsprogram for de som gir seg og plutselig skal leve “vanlig”?

Jeg tror svaret på spørsmålet jeg stiller over her er et ubetinget ja. Jeg tror samfunnet, og spesielt politikerne som skal bevilge penger, hadde hatt godt av å lese om flere skjebner der samfunnet svikter. Rett og slett føle mer “på kroppen” hvor det svikter. Det er rett og slett ikke bra nok at det må et dødsfall som Ari Behn’s til for at stortinget skal ta dette på alvor…igjen…

Det har i ettertid av 1 juledag vært massivt med henvendelser til hjelpetelefoner i hele landet. Jeg håper de tas på alvor og ikke bare var noe som skjedde i forbindelse med dette selvmordet. Det er altfor mange, spesielt menn, som tar livet sitt i dette landet fordi de ikke ser noen annen utvei, eller ikke får den hjelpen de trenger. Jeg er rimelig sikker på at lokalsamfunn/de nære kunne fanget opp dette om det ikke var så veldig tabu med psykisk helse og be om hjelp.

Selvsagt finnes også andre skjebner der ute. Alt er ikke likt.

#liveterikkebedreutendeg

#Bryossom

#tørreåspørre

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg