Er hockeyen på vei til å bli bandy?

Hørt det før?

Er det en ting som er like sikkert som at julaften kommer 24 desember, at fellesferien er uke 28, 29 og 30, at tequila smakes helt til onsdag og at ishockey er den aller beste idretten, er at hver eneste gang det har blitt utdelt ei skikkelig bønne på isen med påfølgende stor/større utvisning så kommer uttalelsen : “norsk ishockey blir mer og mer bandy”.

Jeg mener med dette innlegget på ingen måte å klage på dommerne, de følger bare et regelverk og retningslinjer norges ishockeyforbund har pålagt de å følge og håndheve.

Men;

 

Er det tilfelle?

Vel, det som er tilfelle er at det har skjedd en forandring i spillet som gjør at det deles ut flere og større straffer enn tidligere. Det er vel spesielt 3-4 stk type straffer som går igjen i hver kamp som gir spillerne alt fra 5+20, 5+video, 2+10 eller direkte 25 alt basert på hvordan dommerne vurderer situasjonen. Spørsmålet er jo hva dette kommer av, og fremfor alt; Er det blitt for strengt? Som spiller av eldre årgang husker man jo dette mantraet med å fullføre taklinger. Du smalt på selv om puck var borte…innenfor rimelighetens grenser selvfølgelig (enkelt sagt, taklingsbar inntil ny mottaker hadde puck). Slik er det jo ikke nå. Nå har man late-hit med ekstra begrensninger mht retningsforandringer etc., regler for å beskytte spillere som ikke er klare for takling lenger.

 

Open-ice hit

Rammer som oftest de som går med hodet ned. Med den farten som er nå så ser det ofte voldsomt ut, og du skal ha et trent hockey-øye for å se at det ofte er et rent treff men som kan ha et uheldig utfall. Spørsmålet er rett og slett om du skal straffes for å være stor, ha balanse, være flink til å treffe, etc. Joda, noen av disse er selvsagt ikke bra, men vi kan ikke gå til det skritt at vi ikke tør takle lenger. I mine øyne så vokser det opp altfor mange driblefanter som ikke er vant til å bli tatt… og dermed ser det jævlig ut ved et skikkelig treff. Veldig vanlig tilfelle er at det snakkes om albue..men ser man på veldig mange taklinger i sakte film vil man se at taklingen er grei, men så skyves det etter med armer og dermed ser det “litt albue ut”.

 

Boarding

Rett og slett hard takling mot vant. Her synes jeg det til tider har gått for langt egentlig. Det deles ut altfor mange 2+10 for klokkerene taklinger der spiller som blir taklet “tryner” litt hardt inn i vantet. Den vanlige “full fart inn og gruse mot vantet” skjønner jeg godt blir boarding… men taklinger som er rene men lager lyd i vantet er ikke alltid boarding. Så det sist på Ringerike da Fuglesang og Comet-angriper sammen går inn i rundvant, det takles og det smeller… og Fuglesang får 2+10 for boarding. Vanskelig for backer å henge opp spillere når det dømmes i de tilfellene.

 

Takling bakfra

Samme kommentar som for boarding. Litt enig med Roy Johansen i podcasten der han sier at i Norge får man lett 2+10 for takling bakfra når det egentlig er kamp om plass/posisjon og “dytting” det handler om. Her må man kunne spillet og hvordan det jobbes for å få en retteferdig løsning på alt. Det at man også får 2+10 for takling bakfra når 2 stk er på vei inn i rundvant sammen, i samme fart, og den ene er sterkere enn den andre er for meg vanskelig å skjønne enkelte ganger. De åpenbare taklingene bakfra der en spiller står stille og den andre kommer i fart skal selvsagt lukes ut og sanksjoneres.

 

Takling mot hode og nakke

Dette er vel den utvisningsgrunnen som har eskalert mest? Så er spørsmålet: Går rullgardina oftere ned nå? Har spillerne blitt dårligere til å treffe skulder bryst? Kommer økningen av dette på grunn av spillere med hodet ned som ikke forventer bli tatt? I tillegg; Spiller du hockey selv så vet du at du kan ha siktet inn skulder, men akkurat før treff forandrer spiller retning og/eller bøyer seg og dermed treffer du hode/nakke i en bevegelse du ikke klarer stoppe. Spesielt store spillere lider under dette og spesielt i vant-takle-situasjoner. De får ofte minutter på grunn av størrelsen og treffpunktet fordi motspiller bøyer seg/forsøker vike for taklingen og dermed får en takling mye verre enn om de hadde tatt imot med skulderen.

 

Verdt å merke seg: 

Jeg mener fortsatt at hodeløse taklinger uansett hvor på banen etc skal straffes skikkelig.

Men så er det det å vurdere da..

Supportere er sjelden enig.

Spillere og trenere er sjelden enig.

Det hviler et stort ansvar på disiplinærutvalget mht dette.

 

 

 

 

#ishockey #2hockey #hockey #sport #idrett

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg