Norge trenger ikke bompenger for å bygge vei

Hvorfor plager staten oss med bompenger når inntektene i det store og hele er forsvinnende liten?

De trenger jo egentlig ikke de inntektene..

Det er lite som provoserer mer enn ordene “ny vei” og “bompenger” sagt og skrevet i samme setning. Dessverre så er det noe norske politikere tydeligvis har hengt seg opp i på samme måte som “alkohol, tobakk og bil” sammen med ordet “avgifter”.

Man skulle jo tro at staten er dødsavhengig av inntektene de får gjennom bompengefinansiering av ny vei, men det er de rett og slett ikke. Inntektene er faktisk ekstremt liten i forhold til det totale statsbudsjettets inntekter og de kronene det er snakk om kan lett hentes på andre måter og således la være å plage norske borgere med disse ekstraavgiftene.

For;

Det er ikke til å komme utenom at bompenger er en plage for folk. Staten krever bompenger for nye veier. Byer setter opp bomringer. Begge deler er usosiale avgifter som rammer de som har minst, mest. Snakk miljø alt du orker, men når en bomring settes opp så må de som har minst revurdere om de skal eller kan være med på aktiviteter etc på andre siden av bomringen.

I 2018 hadde staten et budsjett på 1253 milliarder kroner i inntekter (1325 i utgift, diff dekkes av oljefond). De store inntektspostene er skatt, arbeidsgiveravgift, trygdeavgift og moms. Bompengeinntektene til staten var i 2017 på 10 milliarder kroner. 10 milliarder av 1253 altså. Hvis jeg ikke har glemt prosentregning helt så utgjør da statens inntekt fra bompenger 0,8% av statsbudsjettets inntekt.

0,8%.. Det skulle være, tilogmed for norske politikere, mulig å skjønne og forstå hvorfor veldig mange (om ikke alle) Norges innbyggere gjerne skulle sett at de 10 milliardene, de 0,8% ble hentet fra Oljefondet (eller ved omprioriteringer) de også. Er ikke det fondet alles eiendom sånn teoretisk sett?

Hvorfor i all verden gidder norske politikere å gjøre seg så upopulære ved å beskytte denne ordningen? Klarer de ikke se at dette er en avgift man burde klare seg uten? Jada, vi vet alle at Frp stod på barrikadene og sa de skulle fjerne bompengene….det klarer selvsagt aldri ett enkelt parti sålenge man ikke har 50% av stemmene ved valg. Dette må de bli enige om alle sammen på stortinget. Det burde de.

Staten Norge, vegbyggeren Norge; Dere trenger ikke disse inntektene hentet fra allerede stort beskattede bilister. Bompenger for ny veg er en pest og en plage for enkeltindivider i Norge, og mest for de som har dårlig råd fra før av.

Det at et byråd i Oslo ikke skjønner hva de gjør mot byen og alle de som ikke bare kan kjøre uansett hvor mye det koster får være sin sak.. dere har fortsatt mulighet til å ikke gjøre det samme mot Norge.

Bompenger er faktisk enda mer usosialt enn årsavgiften på bil…som jo er den samme om du kjører 6000 km i året eller 30000 i året.

Foreslår at Regjering og Stortinget revurderer hele denne ordningen som rett og slett er en pest og en plage, som man strengt tatt ikke trenger. Norge kan bygge vei uten bompenger.

 

#bom #bompenger #bil #avgift #veg #vegbygging #politikk #politikere #statsbudsjett #inntekter #utgifter

2 kommentarer
  1. Det er ganske skremmende at politikerne ikke har en tanke i hodet ang alle med lave inntekter som knapt får råd til å jobbe pga bompengene. Når barn skal leveres her og der og avstandene er for store til at folk kan gå og kollektivtilbudet er ræva…. kabalen går ikke opp.
   Flott om de som styrer landet, kan få det inn i skallene sine at de skal styre til beste for ALLE, slik at folk får et trygt liv. Nå styrer de for under halve befolkningen..”upper class” kan man sikkert kalle dem når det kommer til det økonomiske.

   Bompenger plager ikke meg, for jeg har ikke bil og skal ikke ha. Jeg trenger det ikke. Men det kommer ny vei og bomstasjoner i fleng her etterhvert. Jeg synes synd på folks lommebøker. Det er jo ikke slik at folk skal betale en gang på veien, men opptil mange ganger, alt etter lengden de skal kjøre. Politikern har funnet seg en ny fiskal avgift.

   1. Det begynner faktisk å bli latterlig den regninga man får tilsendt etter å ha tatt en tur feks til slekt på Vestlandet og man må kjøre bil. Det sammen med bomringer i byer og annet tullball gjør at det “opprøret” som er nå er på sin plass

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg