Skolemat til barn i Norge er en bløff

Kanskje den største velgerbløffen av alle valg-løfter

Hvert eneste lokal- og stortingsvalg så er det ett eller flere partier som kommer med det gode gamle valgflesket “gratis skolemat”, så også i år. Nå skal det sies at denne gang er det noen som sier gratis og andre sier “med egenandel”.

Jeg sier : Bløff fra ende til annen!

Norge som samfunn klarer jo ikke engang å gi de eldre på gamle- og sykehjem skikkelig mat engang, og så har stortingspolitikere faktisk skam nok i seg til å prøve bløffe til seg småbarnsforeldres stemmer ved å love gratis/delfinansiert daglig sunn skolemat.

Dette er blir gjort før, og ; Denne lovnaden er, hvis du har fulgt med litt i politikken, det aller første politikerne prioriterer bort igjen etter valget.

I tillegg til dette kommer aspektet det norske samfunn må hanskes med på for eksempel barnebursdager. Prøv å mate en skoleklasse med den samme maten alle sammen. Det går jo ikke. Det er allergier meg her og allergier meg der. Liker ikke her og religion der. Dette blir bare surr og kommunepolitikere, som jo får gjennomføringsansvaret, kommer til å prioritere det bort på grunn av kostnader alle sammen.

Skolene har jo ikke skolekjøkken lenger har de vel? De har vel knapt kokeplater? De har hvert fall ikke det kjøkken og det mannskap som skal til for å mate en barneskole med 3-400 elever.

For det er vel derfor Sverige og Finland får til dette? De har kantiner? De har ikke politikere som skal regne kostnytte på absolutt alt fra barneskolebarn til innlagte på gamlehjem.

Dette med skolemat er valgflesk de luxe.

Spør de da vel om hvordan det skal fikses ute i kommunene.

Ikke la deg lure av dette.

 

 

 

 

4 kommentarer
  1. Hva jeg la merke til, er at selv AP har kastet seg på trenden. Gratis skolemat…hahaha. Hvorfor ble det ikke innført da de regjerte med bl.a. SV…sistnevnte gikk jo til valg på det der.
   Dessuten..det står ikke så dårlig til med matpakka til barn her i landet. Jeg er mer skeptisk til at det offentlige skal servere så fantastisk sunn mat når man vet hvordan de bruker sparekniven overalt. Maten innenfor eldreomsorgen er fremdeles miserabel mange steder.
   Sist, men ikke minst; Det blir økte skatter/avgifter med “gratis skolemat” også. Et sted må pengene tas, og det er veldig sannsynlig at kommunene ikke får særlig mye fra staten. Dermed blir det enda mer kommunene må punge ut for uten å ha fått tilstrekkelig med penger. Det igjen går ut over andre ting.
   Heldigvis har vi godt vann her…

  2. Jeg har ikke den store tiltro til gratis skolemat, heller ikke skolemat med egenbetaling. Tvertimot.

   Ut fra et miljøperspektiv, hva skal maten serveres på/i? -engangsembalage?
   Liker barna maten? Hvor stort et matspild vil det medføre, kræsjer vel litt med “spis opp maten”, “best før, men god etter” kampanjene som går? Motsatte senario, er det nok mat til å mette? Foreldre som smører matpakke kan enkelt tilpasse og justere mengden i matboksen til det enkelte barn.
   Et annet dilemma; hvordan skal varmmat varmes opp, hvis det skulle ende opp med varmmat fra sentralkjøkken? Micro-ovn i alle klasserom? Den som står sist i køen får spise kald mat, eller ikke rekke å spise fordi det ringer ut til friminutt før maten var varm?

   Hvis det innføres skolemat med egenbetaling, ser jeg for meg det blir noe man velger til, på lik linie som skolemelk og skolefrukt. Hvis man har:
   – troen på kvaliteten.
   – et barn som liker og tåler det meste.
   – har økonomi til det.

   Eksempelvis du har 3 barn i skolesystemet det innføres egenbetaling på 20 kr pr. måltid, med 190 skoledager på et år ender regningen på 11.400 kr/år = 1.140 kr/mdr (2 månder er sommerferie). Det kan smøres mye god matpakke for det beløp.

   Ser ikke for meg at skolemat med egenbetaling vil være med på å bekjempe sosiale ulikheter eller barnefattigdom, det vil hellere synliggjøre det.

   Med barn/ungdommer som har muligheten for kantinemat, men velger matpakke. Står jeg gjerne opp og fyller matboksene deres hver morgen.

   1. Jeg har heller ingen tro på dette.. og derfor kaller jeg det hva det er: valgflesk for å sanke stemmene skolebarnsforeldre. Jeg tror rett og slett det ikke er gjennomførbart i dette landet der absolutt alt skal ha en kostnytte…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg