Vi trenger et nasjonalt “fantasi-løft” for barn

De har jo ingenting å finne på….

Kanskje et perfekt oppdrag for Lysbakken, Støre, Lan og de andre, for der er det mye fantasi ute og går.

Vi har ingenting å finne på!

Hvor mange av oss har ikke hørt den setningen? Jeg vet jo selvsagt at jeg kommer til å høres ut som verdens eldste fjomp her nå men det gir jeg faktisk blaffen i (som det jo heter når du er litt opp i årene) og snakker om det alikevel.

Barn i dag har desverre veldig fort veldig lite, eller faktisk ikke noe, å finne på. Dette selvfølgelig basert på et livstempo utelukkende sammenlignet med hvor mange ping!! de har på spillet de til enhver tid er altoppslukende opptatt med.

Det skal ikke mer enn litt ekstra trafikk på linja så det medfører lagging (altså forsinkelser) før trivselsfaktoren er lik mer eller mindre null, og zombiene kommer opp fra rommene sine og ikke har noe å finne på.

“Gå ut da vel” sier vi.. og får et blikk som om vi akkurat har falt ned fra månen.

Det å bare gå ut er tydeligvis noe som gikk av moten med tresko, hoppe strikk, cordfløyelsbukse og apachesykkelen.

Umiddelbart etter man har sagt “bare gå ut og lek” får man jo spørsmål om å gå hvor, med hvem, gjøre hva, og når man svarer “bare gå ut og finn på noe” ser de på deg med et blikk du ikke har sett siden hovedgruppa i Kristelig Folkeparti så forplantningsepisoden i Kroppen-serien til Trond Viggo.

Det er tydeligvis vanskeligere å bare finne på noe i dag enn det var tidligere.

Det å gå ut og sparke fotball er ikke lett, det er jo ingen som deler lag.  Det å gå ut å sykle og evt lage en hinderløype er jo nær sagt en umulighet. Kanskje har EU nedlagt veto mot leken “kappe land” siden det jo innebærer bruk av kniv? Hva med klinkekulene, er de forbudt nå? Det å gå i skogen og klatre i trær er vel og kanskje i vanskeligste laget…eller kanskje forbudt?

Det verste er at alt er vår egen feil..ikke vår personlige men samfunnets.. Det er sånn det har blitt. Vi kjører hit og bringer dit. Alt er organisert og tilrettelagt i reneste Egon Olsen stil. Det finnes knapt noe rom for improvisasjon og utvikling av fantasi slik at de faktisk klarer å finne på noe bare ved å gå ut,

“Gå ut” blir jo nå nærmest oppfattet som en straff.. Det samme blir jo forøvrig trege datalinjer, grønnsaker til middag samt å måtte skifte undertøy mer enn to ganger i uka.

Jeg mener man nå må starte en folkeaksjon for å få opp fantasien hos barn. Denne kan gjerne startes på SFO slik at denne anti-organiseringen for ungene i starten foregår i ordnede former og med kvalifisert personell innen rekkevidde i tilfelle ett eller flere barn pådrar seg hjerteinfarkt eller slag fordi ingen voksne organiserer leken deres. Jeg kan til nød akseptere at de vokse finner frem en fotball eller annen type leke, men så skal beskjeden være “gå ut og lek”.

Det er dessverre slik at vi har gått fra å være et “jeg vil ikke inn” samfunn til et “jeg vil ikke ut” samfunn blant ungene.

Det er en vits som sier noe som “I går datt nettet ut hjemme. Da kom ungene ut fra rommene sine. Shit hvor store de har blitt”.

Tror mange kjenner seg litt igjen…

 

#barn #ungdom #livet #kjedelig

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg