Nytt barnehage- og skoleår; Skal vi forsøke igjen å stoppe mobbing?

Det er 1 august, barnehagene er igang igjen etter ferien. Om noen korte uker er det også skolestart igjen. Dette betyr at 2 av de 4-5 største arenaene for mobbing blant barn i Norge er i full gang innen kort tid. Dette betyr igjen at vi foreldre må få opp øya igjen istedenfor å myse mot solen over egne barns fortreffelighet i vann og på land i ferien. Vi må alle innse at alle englebarn kan ha sine dårlige sider. Jeg sier ikke at de har det, men de kan. Med oppstart av barneskole og barnehage starter også galskapen blant foreldre innen kunststykket å lære barn utfrysing av enkeltindivider med hensyn til for eksempel bursdager. Les gjerne dette : Skamløse bursdagsforeldre!!

Barn må lære helt fra de er små at vi skiller ikke ut ett enkelt individ i fra en gruppesituasjon. Det er ren skjær mobbing. Det kan ikke sies på noen annen måte. Prøver man å fryse ut en person av en gruppe så er man kort og godt en mobber. La oss også få erfare at vi som foreldre til barnehagebarn har blitt klokere nå enn at vi fortsatt snakker dritt om andre mennesker hjemme foran barna våre. Les gjerne : Vi leker ikke med Cubus-unger.. At barn i barnehagealder får seg til å si slikt er så graverende stygt for foreldrene at det finnes nesten ikke ord. Vær varsom og bruk hodet! La ungene få gode opplevelser rundt middagsbordet, på skolevei, på trening og på kamper. Lær de at alle er like mye verdt samme hvilken farge vi har. Husk: Man blir ikke født som sneversynt, trangsynt, rasist, voldelig eller mobber. Det må læres. Det kan vi godt la være å lære de.

Du skal ikke komme her og komme her..

Da jeg for en god stund siden dristet meg til å legge ut endel ord vedrørende temaet barn/ungdom og foreldre sett opp imot skole og idrett så vekket jeg tydeligvis noe i ganske mange. Innlegget het “Oppdra ungen din selv – Læreren og treneren har ikke tid”.. (Les det gjerne om du ikke har gjort det).. Noen av leserne av innlegget var negative, noen kommenterte på blogg, noen kommenterte på FB, noen klikket “like” på FB og noen gjorde ikke noe annet enn bare lese. Men hovedmengden av lesere så hvert fall ut til å være enig med meg.

Det er mye snakk om barneoppdragelse. Om barnløse “har rett til” å klage på barns oppførsel selvom de ikke selv har barn. Det er mye snakk om barnevern, foreldrevern, fosterbarn, myndigheter etc.. Det er jo bare bra det hvis man klarer å holde det på et saklig nivå. Dessverre er det slett ikke slik. Alt for mange foreldre går rett i forsvarsposisjon istedenfor å lytte og ta ting til seg. Nåvel, når det gjelder barn og barns oppdragelse så er det en ting som for meg er krystallklart:

Det er foreldre som har hovedansvar for oppdragelsen til et barn.

Det er hjemme barn skal lære folkeskikk. Der er hjemme barn skal lære å oppføre seg. Det er hjemme barn skal lære empati, tilgivelse, forståelse. Det er hjemme barn skal lære gode spisevaner. Det er hjemme barn skal lære gode rutiner for søvn og hvile. Det er hjemme barn skal lære gode rutiner for hygiene…. på kropp, hår og tenner. Det er hjemme barn skal lære å gå, stå, sitte.. Det er hjemme at barn skal lære at man feks ikke sparker i stolen foran seg på buss, bil, trikk, tog, båt, fly, etc.. Det er hjemme barn skal lære høflighet. Det er rett og slett hjemme barn skal få sin første lærdom i å bli små mennesker som vil fungere ute i samfunnet.

Hvis man som voksen, og i voksent par ser for seg å få barn, og planlegger å få barn, men ikke er klar for feks å stå opp om morgenen, ikke er klar for å følge opp på skole, ikke er klar for å dele sin tid, ja da bør man kanskje la være å få barn. Så enkelt er det. Barn trenger struktur. Barn trenger å lære gode rutiner fra de er små. Barn trenger mye fra de er små. De trenger det hjemme, og lærer de ikke basisen så har de et “handicap” i oppveksten i forhold til alle de andre barn som står der med riktig ballast hjemmefra.

Selvfølgelig skal hjem og skole samarbeide. Men de skal samarbeide på toppen av det grunnlaget hjem (og evt barnehage) har lagt sammen for barnet slik at barnet er istand til å komme på skolen for å motta lærdom. Det er derfor læreren er på skolen…for å undervise…for å lære bort…i hovedsak kunnskap.
 

Hvis ingen foreldre har barn som mobber, hvor kommer mobberne fra da?

Hvis ingen foreldre har barn med dårlig oppdragelse, hvorfor fortviler da lærere?

Hvis ingen foreldre har barn som ikke viser repekt, hensyn, omtanke, hvorfor hører vi om dette da?

Hvis ingen foreldre er rasister, hvorfor er da dette et problem?

 

Tenk på den.

#barn #ungdom #voksen #foreldre #barnehage #skole #mobbing #MOT

Siste innlegg