Hønefoss, handelsstand, bomring og kollektivtrafikk

Nå er det på tide at kommunepolitikerne stikker fingeren i jorda og begynner lytte tror jeg.

Det er vel lite som starter min negative side av hjernebarken så fort som da politikere starter snakke om vei og bomring i samme åndedrag. Spesielt raskt starter den å kverne da ringerikspolitikere starter med dette. Jeg vet selvsagt at Ringerike i mer eller mindre all sin tid har vært og er en Arbeiderpartistyrt kommune og dermed er i fare for å bli komplett overstyrt av det mest skatte- og avgiftskåte partiet som finnes i Norge om ikke opposisjonen enes om at det finnes andre måter å gjøre ting på enn å straffe innbyggerne i kommunen når noe skal gjennomføres.

La meg si det i klartekst kjære alle lokalpolitikere:

Vi vil ikke ha noe bomring rundt Hønefoss.

Vi vil ha et incentiv fra dere til å begynne bruke kollektivtrafikk når det er mulig. Før dere i det hele tatt får lov å tenke tanken på bomringer etc rundt denne lille byen vår så får dere, og her bruker jeg et kjent og godt kraftuttrykk; hæren fløtte meg sørge for alternative løsninger for privatbilisme inn og ut av sentrum morgen, dag og kveld.

Dere må nå rett og slett klare å tenke opptil flere tanker på en gang. Faktum er: Vi bor i et grisgrendt strøk og er avhengig av bilen i veldig stor grad. Vi er ikke som hipster-dufusene på Grünerløkka som sitter med latte-smatte-datte-frappe-kaffen sin og deltar i MDG og Rødt sine meningsmålinger i Oslo om hvordan Oslo sentrum skal se ut. Vi bor på Ringerike, i Hole og på Jevnaker, vi har ikke trikk og t-bane, det vi har er et foreløpig helræva kollektivtilbud rundt omkring i kommunen og rundt byen. Det er kun retning Oslo det duger sånn passe.

Det å tro på at man får gjort noe med den overflod av biler i Hønefoss hver eneste dag, og klage på at ikke nok folk kjører kollektivt, uten samtidig å gjøre noe med kollektivtilbudet er så menigsløst at man burde gi fra seg plassen i kommunestyret umiddelbart.

-vi vil ha ruslebusser/bybusser gående kontinuerlig inn/ut av Hønefoss til alle bostedsområder rundt sentrumskjernen.

Disse bussene, dette tilbudet, det må være så godt subsidiert at det er bedre enn å kjøre bilen inn i byen og betale for parkering. Det går altså ikke an å tenke at det skal bli dyrt å kjøre bil inn til sentrum OG samtidig ikke gi et godt og billig kollektivtilbud. Det blir som den norske stat alltid har drevet med når de setter opp prisene på polet for å få slutt på hjemmebrenning/smugling. Disse bussene må også kjøres av vennlige sjåfører som inviterer til bruk, og ikke av sjåfører som kaller barn som tar bussen for “de lateste ungene i byen” (Brakar-sjåfør da ungene tok sentrum-Tolpinrud) og annet.

Det må fra kommunens side ikke være noe stort fortjenestekrav på et slikt kollektivtilbud. Det må være et subsidiert selvkostopplegg som skal gjøre Ringerike Kommune og Hønefoss sentrum til et attraktivt (og grønt) sted. Tenk om man samtidig med innførsel av slike ruslebusser skapte flere og større pendlerparkeringer. Da kunne man begynne å snakke om kollektivtilbud som duger..og kanskje også tilnærme seg det å være en sykkelby.

En bomring rundt en by rammer ikke likt. Det rammer de med liten inntekt mye hardere enn de med høy inntekt. Det rammer handelsstanden til de grader når kunder begynner kjøre andre steder for å handle (bare se hva som skjer i Oslo nå). Det rammer barn i familier med dårlig råd fordi foreldre da må velge bort aktiviteter som ligger innenfor/utenfor bomringen fra der de bor.

Kjære politikere i Ringerike:

Det er ille nok at dere har pålagt kommunens innbyggere ekstra kostnader allerede nå vann- og kloakkmessig fordi dere tror at befolkningsveksten vil nå 60 tusen…men når dere samtidig tenker høyt om tiltak som vil gjøre at folk absolutt ikke flytter hit..da er det noe fundamentalt galt i hvordan dere tenker. Dere må slutte å gi med ene handa og ta med den andre.

Det er ikke til å komme bort ifra at mange vil og må kjøre bilen sin til sentrum og parkere for å handle. Det er heller ikke noe problem om man klarer å stoppe alle de som ikke trenger bilen inn. MEN; Da må tilbudet være godt..

Mye, mye, mye bedre enn i dag.

Takk for meg!

1 kommentar
  1. Hei, som litt sånn politiker på Ringerike syns jeg liksom jeg burde svare.
   Ap er riktignok største parti på Ringerike, men de styrer ikke alene. De styrer sammen med Høyere, Venstre og Kristelig Folkeparti – en gul/ grønn/ rød/ blå smørje om du vil…. Jeg som arbeider i skade-brudd-avdelingen ved byens sykehus vet at ting som er gult, rødt, blått og grønt på en gang er skikkelig forslått eventuelt har fått skikkelig juling – sånn er det vel noen ganger med kommunen også….
   Når det er sagt, er jeg selvsagt helt enig med deg, Vi skal IKKE ha en bomring rundt Hønefoss. Det ville være å ta strupetak på by og byutvikling en gang for alle. Rødt, som jeg er en del av er sånn generelt er i mot bomringer, da det er en usosial løsning som rammer de med dårligst økonomi hardest. det står i arbeidsprogrammet så det har jeg ryggdekning for (Selv om noen av hipsterne på Grunerløkka eller Nordstrand er uenig med meg i det…) Men lokalt er Rødt Ringerike i mot bomring. Vi tror mer på gulrot enn pisk. Store parkeringsplasser utenfor bysentrum og gratis matebusser inn kunne være en løsning.
   Vann og kloakk og drømmen om 60.000 innbyggere , Kjell Børres våte drøm som jeg pleier å kalle det; er også et tegn på stormannsgalskapen som rår blant de gul-grønn-røde-blå. TENK om vi IKKE blir 60.000! Hvem skal ta regninga da?
   Så som du ser, det finnes politikere på Ringerike som ikke er så veldig uenige med deg, dessverre er vi forsvinnende få…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg