Det skjer til stadighet hendelse på isen som det reageres på. Nå tenker jeg ikke først og fremst på de situasjoner som blir «debattert» på diverse SoMe kanaler i det vide og det brede, men heller de hendelse i løpet av en kamp som er vanlige egentlig, men som man kan se spillere, trenere og publikum reagere på.. først og fremst kanskje fordi de ikke kan reglene godt nok.
Ta feks icing. Lager du icing får du ikke bytte. Men, man ser jo til stadighet at spillere må hentes ut på isen igjen. Dette skjer jo da fordi de åpenbart tror at sålenge de har bytta før dommer blåser så er det ok, men det er det jo ikke. Er du på is når icing-puck slås, da får du ikke bytte.
Du får heller ikke bytte om målvakta di blokkerer et skudd som kommer fra andre siden av rødlinja. Det samme gjelder om dommer mener det er eget lag som gjør/er skyld i at bur havner ut av stilling.
Offside.. en så enkel regel, men også ofte diskutert. Regel er: puck må først inn i sone for det angripende lag. Puck tilhører midtsonen helt til den har helt krysset blålinjen på vei inn i angrepssone. Puck tilhører angrepssonen til den helt har krysset blålinjen på vei ut i midtsonen. Blålinjen er 3D ifm offside. det vil si at en skøyte kan være i luften over blålinjen og skape en onside situasjon.
Puck over vant er også såren enkelt. Puck skal alltid droppes i sonen den kom fra, dvs ikke i sonen den gikk ut.
Skudd på mål er så enkelt, men også så vanskelig tydeligvis. Tellende skudd på mål er alle pucker som ville gått i mål om målvakt ikke var der. Enkelt og greit. Ja, og mål er også selvsagt tellende skudd på mål. Like utenfor er ikke tellende skudd. Tv-redninger på skudd som ville gått utenfor/over er ikke tellende skudd. Skudd i stolpe/tverrligger er ikke tellende skudd.
Noe annet som forvirrer er utvisninger, kvitting, og hvor lenge det skal sones, samt når tiden skal begynne å gå.
Noen få eksempler:
A1 og B1 får begge 2 min. De kvittes, spill fortsetter 5 mot 5. Spillerne utpå ved første blås etter 2 min er gått på klokke. Denne er enkel, denne kan alle.
A1 får 2 min kryss og 2 min rough. B1 får 2 min rough. 2 min rough kvittes og A2 må komme over og sone 2 min kryss for A1. Tiden til B1 og A2 starter å gå ved dropp. B1 kommer på ved første blås etter 2 min på klokke. A2 kommer på ved endt 2 min på klokke eller ved scoring lag A. Først da A2 går på is starter A1 sin kvittede tid å telle nedover. (A1 kan da sitte inntil 4 minutter litt avhengig av hva som skjer i spill).
Så noe som er litt slit for noen og enhver, også sekretariater rundt omkring. Vente-tid på utvisning.
A1 utvises 2 min på 10.00
A2 utvises 2 min på 10.30
A3 utvises 2 min på 11.00
(i dette eksempel går klokke, ingen mål)
A1 sin tid starter ved dropp, det samme gjør A2 sin idet dropp gjøres. Men da A3 kommer og setter seg så begynner ikke A3 sin tid å telle nedover før A1 er ferdig sonet. A1 kan heller ikke gå på is før det er en avblåsing, for det skal jo være 5 mot 3 på isen. Det interessante i dette eksemplet er at hvis klokke bare går og går (ingen avblåsninger) så er det A2 og A3 som skal på is ved ferdig sonet tid. A1 må vente.
Så en liten kuriositet som ikke gjøres (jeg har hvertfall ikke opplevd det), men som står i reglementet:
Hvis 2 stykker på samme lag blir utvist samtidig, dvs at deres tid går ut samtidig, så skal egentlig kapteinen på det laget svinge bortom dommer og informere om hvilken av de 2 spillerne som skal først på is om det blir scoring imot. Dommer skal så informere sekretriat om dette.
Dommerne kan bruke mer og mer video nå i norsk ishockey.
Desverrre bare i EHL for menn, man får håpe det bedrer seg. Men det er utelukkende ifm mål og utvisninger video kan brukes.
Dommerne kan ikke sjekke offside etc i Norge i forkant mål. Lagledere kan ikke ta coach challenge på avgjørelser.
.. og sånn til slutt… apropos enkle regler men med forskjellige oppfatninger..
-hvorfor ble ikke det icing?
-hvorfor ble det icing?
Her er noen vurderinger som må gjøres av linjedommerne i kampens hete (fra kilde):
- Pucken krysser mållinjen:
Linjedommeren må først vurdere om pucken kommer til å krysse mållinjen.- Her må man også vurdere om forsvarende spiller hadde mulighet til å stoppe pucken, eller gir nok innsats for ev nå pucken før mållinjen.
- Det som ofte skjer, er at forsvarende spiller vender motsatt retning i forhold til den siden pucken er, eller løfter kølla.
- Viktig å presisere at pucken ev må være tagbar, altså en forsvarende skal ikke behøve hente pucken ut av lufta osv…
- Forsvarende spiller løfter køllen til angripende. No icing.
- Første spiller som berører pucken:
Hvis det blir fastslått at pucken kommer til å krysse mållinjen, er neste steg å avgjøre hvilken spiller (angripende eller forsvarende) som sannsynligvis vil berøre pucken først.- Denne avgjørelsen må tas innen den første spilleren når dropp-punktene i endesonen. Altså er det ingen krav til å vente til spiller når hash marks.
- Vurderingen baseres på spillerens skøyteposisjon i forhold til dropp-punktene.
- Den avgjørende faktoren er altså hvilken spiller som først vil berøre pucken, ikke hvilken spiller som først når dropp-punktene (hash marks) i endesonen.
- Det som må vurdere sterkest her, er hvilket skadepotesial som kan oppstå om icingen blir slått av, og da typisk i 50/50 situasjoner, selv om ev angripende ville nådd pucken først pga høyere fart, må det vurderes så tidlig som mulig hvor spillet ender opp og skadepotensialet som hadde oppstått.
Hvis pucken beveger seg rundt vantet eller går tilbake mot dropp-punktene i endesonen, gjelder samme prosedyre, der linjedommeren avgjør hvilken spiller som sannsynligvis vil berøre pucken først innenfor en tilsvarende avstand fra dropp-punktene.
Hvis linjedommeren mener at målvakten later som om han spiller pucken, forsøker å spille pucken, eller skøyter i retning av pucken ved en icing, skal ikke potensiell icing dømmes, og spillet fortsette.
Hvis derimot målvakten er ute av målgården i et forsøk på å gå til spillerbenken for å bli byttet ut med en ekstra angriper og på ingen måte forsøker å spille pucken, skal “icing” ikke annulleres i henhold til denne delen.
Hvis målvakten er ute av målgården før skuddet tas, og deretter trekker seg tilbake til målgården uten å forsøke å spille pucken eller late som om han spiller pucken, skal potensiell icing fortsatt gjelde.
Andre mulige icing situasjoner.
- Pucken treffer mål stolpen og krysser mållinjen (ikke i mål). Icing gjelder fortsatt.
- Det kan ikke bli icing om pucken går direkte ifra en face-off på første touch av senter og ned i endesonen.
- Forsvarende lag skyter pucken fra egen sone og over vantet på motsatt banehalvdel og krysset forlenget mållinje, Icing gjelder . men om laget er i undertall blir det utvisning for delay of game. (og begge disse situasjonene skjedde i en og samme kamp i eliteserien på lørenskog for en del år tilbake.)