Hei di feite hore, send over dressingen da…

Tenk deg en koselig familiestund på fredagskvelden. Mor, far, barn (gutt og jente) i 13-14 års-alder setter seg i sofakroken etter å ha dekket på stuebordet med alle ingredienser til et deilig måltid taco. Litt ut i middagen kremter far og alle rundt middagsbordet hører han si til sin kone: “Hei di feite hore, send over dressingen da”.

Dette gjør faren fordi skolen og/eller bekjente har tatt tak og sagt fra til foreldrene at sønnen i huset bruker slike ord og betegnelser på jevnaldrende jenter.

Tror dere gutten hadde gjort det mer etter en slik opplevelse?

 

Hvorfor skriver jeg dette nå? Jo, fordi jeg nesten ble sjokkert i dag da jeg hørte en snutt fra Morgenklubben med Loven og Co der en av redaksjonsmedlemmene, Kim, tok opp en sak som kalles “Guttaspråket”.. Dette gjorde hun fordi hun hadde lest en artikkel en jente som heter Hermine hadde i Bergens Tidende.

Hermine kunne fortelle at det var ganske vanlig at man som 13-åring i dag ble kalt de styggeste ting. Hun hadde en bønn om at alle tenåringspappaer snakket med sønnene sine om at jenter på 13-14 ikke hadde lyst å bli behandlet som avfallsbøtter for verbalt piss.

Hermine forteller at hun og hennes likealdrende daglig får slengt etter seg ord som “hore”, “fitte”, “objekt”, “pulbar”, “flyplass”, “du passer best på kjøkkenet”. Det oppleves som hersketeknikk når guttene stadig kommenterer kropp og utseende, og når hun spør hvorfor får hun bare til svar at hun ikke skal være så sykt hårsår, nærtakende og uten humor.

Det er altså helt vanlig at gutter sier disse tingene til jenter. Ikke bare der Hermine kommer fra, men fra over alt. Det er helt vanlig at gutter trykker jenter ned og mener det er humor. Virkelig?

Hvordan ville du som tenåringspappa til en gutt på 14 og jente på 13 reagert på om andre 14 år gamle gutter snakket sånn til din datter?

 

Altså folkens….

Dette går jo ikke. Vi kan ikke lukke øyne og ører om vi ser og hører gutter på 13-14 snakke slik til jevnaldrende jenter. Dette er jo ikke “guttaspråk”… dette er ren sjikane og hører ikke hjemme noe sted.

Kim i Morgenklubben har helt rett. Dette må vi ta tak i. Men vi må ikke ta tak i det slik som politikere tar tak, vi må faktisk gjøre noe. Vi som foreldre/voksne/foresatte må være mottakelig for informasjon fra jenter/jenters foreldre/skolen om at tenåringen i huset går rundt og kaller jenter for horer, bitch og fitte.

Dette er jo en ukultur vi bare må stoppe med en gang…

 

Kanskje er det sterkeste virkemidlet det som ble foreslått:

En koselig familiestund på fredagskvelden. Mor, far, barn (gutt og jente) i 13-14 års-alder setter seg i sofakroken etter å ha dekket på stuebordet med alle ingredienser til et deilig måltid taco. Litt ut i middagen kremter far og alle rundt middagsbordet hører han si til sin kone: “Hei di feite hore, send over dressingen da”

Jeg tror ikke mange ungdommer ville fortsatt med sjikaneringen av venner og bekjente om de så og hørte dette skje med sin egen mor. Det ville hvert fall skape en reaksjon rundt det middagsbordet. En vekker kanskje?

Uansett må voksensamfunnet må være villig til å hjelpe disse unge jentene i større grad. Naboer og andre må tørre å si ifra. Skolen må begynne å tørre. Sende melding hjem til begge foreldre og skrive “I dag har Ola kalt Kari for ei hore og fitte som helst bare skal holde seg på kjøkkenet. Vi vil gjerne at dere snakker med han om dette”.

Det må rett og slett få en konsekvens å behandle andre mennesker som dritt..

 

Jeg skrev tidlig i teksten at jeg nesten ble sjokkert da jeg hørte dette. Nesten rett og slett fordi jeg ser og har sett så altfor mange barn/ungdom som behandler selv sine egne foreldre som dritt. De snakker til foreldrene sine på måter som er helt hinsides hva jeg ville tolerere. Hvordan det skal gå med de barna aner jeg ikke.

Jeg håper de kan hjelpes.

Vi havner ned på ren skjær oppdragelse. Folkeskikk. Det må læres. Også av voksne.

 

Les også: Fy faen foreldre, First Price unger

Les også: Oppdra ungen din selv, Læreren/treneren har ikke tid

Les også: Vokser generasjon dritt-unger opp nå?

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg