Hva er egentlig tribunekultur?

Hvordan støtter man best sitt lag?

Det er vel ikke så mange som følger ishockey på seniornivå som ikke har fått med seg at Tønsberg Ishockey nå har gått til det skritt å utestenge 4 personer fra sine kamper fremover. For de som ikke følger ishockey så tett så skal jeg kjøre en kort recap, for det som har skjedd i Tønsberg skjer og har skjedd også i andre klubber og idretter.

Det handler kort og godt om oppførsel på hjemme- og bortekamper, samt i sosiale medier. Oppførsel som skader Tønsberg Ishockey sitt omdømme. Tønsbergs styre har mottatt gjentatte klager på supporteroppførsel fra Norges Ishockeyforbund og samtidig blitt pålagt å gjøre tiltak. Klagene gjelder blant annet obskøn munnbruk, hetsing, trusler og kasting av gjenstand. Dette ønsker hverken styre eller spillere noe mer av og det har derfor endt i en serie tiltak.

Så; Hva er egentlig tribunekultur?

Det virker på meg som om noen misforstår hvordan man best støtter sitt lag. Det er selvsagt ikke noe nytt at enkeltindivider tror at laget de følger ønsker at dommer og motstander skal hetses ut av fatning, men slik er det faktisk ikke. Det viser seg gang på gang at til slutt får klubb og lag nok og det må foretas opprydding i egne rekker. Det er jo ikke slik at om man kjøper inngangsbillett til en kamp så har man kjøpt seg retten til å hetse andre mennesker i 3×20.

Man kan jo spørre seg selv: Spiller laget mitt bedre om man roper “jævla fittetryne” hver gang man har mulighet rettet mot en dommer eller motstander? Støtter man da laget eller er hele greia en ego-tripp?

Jeg siterer en i Norges Ishockeyforbund: “Norsk lov gjelder også inne i en ishall”.

Videre må man ha med seg en enkel og grei sak; Ytringsfrihet er en fin ting, men inne i en hall kan man faktisk ikke ytre hva man vil.

Les dette: Ufine hockeymammaer!  <- link

Denne historien i linken over her er kanskje ufin å dra frem igjen, men den er nå engang opplevd. Den viser med all tydelighet hvorfor vi har et problem til tider i norsk ishockey. La meg legge til at den på ingen måte handler om Jutul Ishockey som klubb, den handler om noen av foreldrene og hva vi opplevde.

Hvordan skal vi rekruttere dommere?

Det som jo er et catch22 med all hets mot dommere er at dette foregår i haller, gjort av folk, med barn som tilskuere, barn vi kanskje kunne rekruttert som dommere etter hvert. Men hvem i all verden står i en hall og ser voksne kvinner og menn verbalt gyve løs på dommeren og tenker “hey, det ser skikkelig morsomt ut å bli dommer”. Så på mange måter kan dommerhetsere som klager på kvaliteten på dommere kanskje skylde seg selv…  Hoveddommer Hallin og dommersjef Olsen sa i en podcast at det må være lov med førstereaksjoner og slike ting, men at vedvarende hets og trusler ikke er innafor.

Fremtiden for sporten

Det å være en god supporter i mine øyne handler om å støtte eget lag. Mest mulig av energien skal gå til å bygge opp eget lags innsats samt selvfølgelig være uenig i det som går imot, men da med reaksjoner som er såpass innafor at barnefamilier kommer på kamp (jeg har blitt kontaktet av foreldre som gjerne vil på kamp men ikke vil utsette barna sine for oppførselen til enkelte publikummere). Det er når barnefamilier kommer at vi utvider vår sport. Da begynner kanskje barna med hockey, vi får økt rekruttering både av spillere, frivillige og kanskje etter hvert dommere.

Det å være en god supporter handler om å sette laget først, ikke egen trang til å skrike absolutt hva man vil.

Jeg leste i går et intervju i TB der det ble hevdet at ishaller ikke skulle være som Nord Korea der alle klappet og marsjerte i takt. Det er selvsagt helt rett, det skal være rom og takhøyde. Men, rom og takhøyde er ikke det samme som blancofullmakt til hat, hets, sexhets, trusler og lignende.

Det man også skal huske er at det økonomiske fundament i en klubb går i dass når sponsorer begynner trekke støtten sin fordi de oppfatter supporteres oppførsel så grov at de ikke vil bli assosiert med klubben. Så kan man spørre seg selv da; Er det viktigere for meg å kunne vedvarende hetse dommer i hall/på nett enn å ha et lag jeg kan se spille kamper?

Det er selvfølgelig sånn at alle har sine meninger om hva tribunekultur er. Noen elsker tromme, andre hater tromme. Noen elsker bjelle, andre hater bjelle. Noen elsker klappere, andre hater klappere. Det er greit. Det er uskyldige greier å være for eller mot. Det er ikke det dette handler om.

#hockey #ishockey #2hockey #Get #1divisjon

Legg meg gjerne til på snap: Jimbo-33.

 

 

6 kommentarer
  1. Har ikke Tønsberg hatt problemer før også? Utrolig en breddeklubb er de som sliter mest med dårlig oppførsel.

   1. Forrige gang Tønsberg var i Get/1-div så hadde de en fantastisk supportergruppe. Det eneste “bråket” da var vel en og annen gang en supporter eller tre feilbedømte mengde øl et var mulig å drikke før man skulle på kamp.

  2. Første reflekterte innlegget jeg har sett angående hendelsene i Tønsberg, hvor jeg også mener du traff den berømte spikeren rett på hodet. Samt korrekt fakta.

  3. Det er viktig å presisere at yttringsfriheten betyr at politiet ikke kan komme å arrestere deg for måten du uttaler deg på, det er ikke en lov som sier at alle andre må sitte å høre på all mannskjit en person klarer lire av seg… Selv om mange tror der er slik det fungerer 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg