Hva må til for en proff-liga i Norge?

I disse dager så ser man Fjordkraftliga-lag (FKL) ny-signere og re-signere spillere for neste års sesong. Dette gjøres i en periode man normalt sett spiller sluttspill og noen av spillerne er på slutten av sine kontrakter. Det er vel ikke mange som har gått glipp av den ofte tilbakevendende diskusjonen 8-10-12 lag i FKL, en diskusjon som også fikk et skikkelig innspill fra Spartas trener Sjur Robert Nilsen på Sparta-tv. Ikke sett det? Legg bort din anti-Sparta greie og se de første 12-15 minuttene av det innslaget.

Sjur Robert Nilsen svarte intervjuer på samme måte som han svarte på en twitter-tråd om akkurat samme tema. Ikke begynn med konklusjonen 8-10-12 lag, begynn heller med en analyse/visjon om hva vi vil FKL skal være for noe. Dette gir rom for mange forskjellige tanker, og en av de er: Skal spillerne i FKL måtte jobbe ved siden av, eller skal FKL/klubben være deres arbeidsgiver.

Jeg tenkte se litt på akkurat det.

Jeg mener jo at inn i fremtiden (vi er nok dessverre langt unna dette) må alle FKL-spillerne ha dette som hovedjobb. Det vil si at vil man inn i FKL så må man ikke bare sportslig være kvalifisert, man må også gå fra en semi-proff liga nivå 2 til en helproff liga nivå 1, noe som betyr at man må bevise at man har økonomi til å ha en spillertropp ansatt i klubben. En spillertropp som har en lønn de kan leve av.

Hva vil det si?

Sier man at minstelønn skal være brutto 40 tusen i måneden for hver spiller i FKL så vil kostnad pr spiller være 60 tusen (sosiale kostnader/arb.avgift). Jeg vet, veldig enkelt sagt, men det vil gi en pekepinn. Har du så 2 målvakter, 7 backer og 13 løpere i troppen, dvs 22 spillere gir det en minimum total lønnskostnad pr måned på ca 1,3 millioner. Legger man så til grunn at alle spillerne går på 12-måneders kontrakter havner man på en minimum lønnskostnad på 15,6 millioner.

Så vet man jo det at man får ikke krydderspillerne til Norge for 40 tusen i mnd. Du får ikke de beste norske spillerne til å bli i Norge for 40 tusen i måneden. Hva lønnsbudsjettet så havner på er ikke godt å si, men at det ligger godt over minimumstallet er det vel ingen tvil om. Hvis man legger til grunn at en tredjedel går på 40 i måneden, en tredjedel går på 60 i måneden og en tredjedel på 80 i måneden, ja da vil total kostnad pr måned være på rundt 2 mill, dvs 24 mill i året på 12-måneders.

Så melder spørsmålet seg; Skal man også da ha et lønnstak samlet pr klubb…slik at man unngår at ett eller to lag med meget god økonomi bare soper til seg alle de beste spillerne pga høye lønninger de andre ikke har mulighet til å matche?

I tillegg til spillere kommer selvsagt trener og apparat med sine lønnskostnader.

Det er vanskelig å synse opp imot ligaen vi har i dag.. for i en og samme liga har vi hel-proffe spillere, halv-proffe-spillere og spillere med en bitteliten godtgjørelse på 4 lapper i måneden eller noe. Jeg aner ikke hva de hel- og halvproffe spillerne tjener. Jeg aner ikke om de går på 8 eller 12 måneders kontrakter. Noen er vel vanlig ansatt, mens importer går på artist-ordning-greie..

Legger man lønn til grunn for ett av kravene for spill i FKL så vil FKL bestå av svært få lag om man bestemmer seg for at det er slik det skal være, sett opp i mot dagens liga og lagene i den. Dette er en fremtidsrettet jobb. Det handler først og fremst om å få ishockeyen så attraktiv at pengene kommer både til liga og til klubber.

Så har man de andre spørsmålene som går på alt rundt det med hall og fasiliteter.

Det sier seg selv at for å kunne ha den inntjeningen man trenger for å være med i en toppliga med krav til “lønn til å leve av” så må man kunne selge mer enn pølse i papir i hallen. Det må omsetning til.

 

Når alt dette er sagt.. ja så kommer man til noe av det viktigste til slutt.. nemlig en allmenn aksept i hockeyen for at det er slik det skal være.

Vi skal ha en proff liga på topp.

Vi skal ha en semi-proff liga på nivå 2

Vi skal ha en inngang prestasjonsliga på nivå 3

Vi må ha en aksept for at bredde og nivå 3 og 2 er utviklingsarenaer for å levere spillere til nivå 1.

 

Jeg tror vi er mange FKL sesonger unna akkurat dette..

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg